2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 1.3.2007 9:04

Re: limity nelimity

Pokud chcete, aby zdroje, s průměrným využitím 15% průměrně dodají 10% spotřeby, znamená to instalovaný příkon cca 66% průměrné spotřeby. Pokud "vetrníky" s tímto příkonem pojedou naplno mimo špičku, dodají více než 100% aktuálního odběru - můžete vysvětlit, čím to chcete vyrovnávat (zálohovat pro případ, že foukat přestane)?

A pro představu - němci ještě nemají 5% a jejich výkyvy vyrovnává celý zbytek Evropy (občas už s potížemi). Co by se dělo u 10% si lze těžko představovat.

hodne neRath 1.3.2007 9:03

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

zde pane Kotec

http://www.stop-vetrnikum.webz.cz/index.html

oakman 1.3.2007 9:02

Pane Brezina

Neslyšel jsem vás mluvit o rozumu mnoho let - celou dobu socialistickou!! Neslyšel jsem slovo rozumu o prolamování limitů těžby, o tom, jak se uhelné společnosti dále dovedně vyhýbají započtení reálných nákladů na rekultivaci - proč o tom mluvím, všichni víme, že náklady na opravdovou rekultivaci uhelných pánví se dají srovnat s náklady na stavbu holandského poldru na m2. To nemáme a při současné rozloze ani mít nebudeme. Nebude ani dost peněz na revitalizaci podstatné části sudetského oblouku, horské lesy s díky kyselému dešti a následnému vyluhování půdy neobnovují a představa, že opět budeme vápnit tisíce kilometrů z letadel a nadto ještě zapravovat minerály, které " voda vzala"..... kdo to zaplatí?. Příští rok zřejmě půjde pár obcí do krachu, protože končí vyjimka na ČOVky a hle, nemáme. Pokuta z Bruselu bude tučná.  Tato země se sotva sebrala z klinické smrti oxidem síry a díky socialistické neschopnosti řešit dopravu moderně po železnici a benevolenci vůči kamionářům se začínáme dusit NOxy a prachem. To jsou témata, která jsou důležitější než váš nábožný odpor vůči zeleným. Já vím, už za studií, teď vidím vlastně pořád, jsem byl jeden z mála, který neměl v těhle kruzích strach z jádra, musím však přiznat hrůzu téměř panickou při představě, co a jak už bolševik postavil. Můj otec, jediný bagrista u závodu s diplomem z Oxford, "stavěl" leccos v Praze (Metro, Strahovský tunel, atd.), viděl jsem na vlastní oči, jak se to doopravdy stavělo. JETE je pro mne podezřelá svou historií, ne svou podstatou. Ale pane, vy se držíte energetiky - to "golbálně neteplé" vaše nasazení pochází také z pohledu energetika, tak se tu nepasujte na odborníka v envirovědách, prosím. Váš pohled je kritický a v případě energetiky je i správný, ale je tu spousta témat, která vás "netlačí" a v těch je antizelený jezuitismus škodlivý. Jste nositelem názoru, že ing. je pánem tvorstva. Tak mluvte jako rozumný panovník, ne jako industriální socan.

hodne neRath 1.3.2007 9:02

Re: Prosté dotazy:

zde

http://media.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_binary/00509400.pdf

Pozorovatel 1.3.2007 8:55

Prosté dotazy:

1) jaké jsou naše uhelné zásoby - reálně vytěžitelné - a které pokolení po nás to začne zimou pálit? (v současnosti už dovážíme černé uhlí do elektrárny na Ostravsku)

2) jsme výrobci palivových tyčí do jaderných reaktorů a odkud je budeme brát a čím platit, když naše uranové bohatství padlo na oltář budování a obrany komunizmu? (v současnosti se jedná o provozování posledního uranového dolu v Rožínku zahraničním kapitálem)!

hodne neRath 1.3.2007 8:54

Re: limity nelimity

ale pane Kotec... podivejte se do te vladni zpravy jejiz zverejneni skusil bursik zakazat....

pavel 99 1.3.2007 8:54

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Tu "bezproblémovou" využitelnost máte na mysli ony cca dvojnásobné předpoklady oproti realitě pana Pávka v Jindřichovicích?

Jinak ke kalkulaci ceny za kWh z "větrníku" zapomínáte připočítat i cenu záporné regulace, kterou ČEPS musí taktéž nakoupit. (A nakupuje ji na burze, ponejvíce od ČEZu - jak je vidět, pro ČEZ to může být skutečně dobrý  byznys - pokud divizi "větrníků" administrativně oddělí, může za "větrníkovou" kWh účtovat dvakrát).

Kotec 1.3.2007 8:52

limity nelimity

Autor nemá pravdu, pokud píše, že do roku 2100 by bylo možno těžit uhlí jen se zánikem dvou vesnic. Za své by vzala totiž asi polovina Litvínova. Pod Horním Jiřetínem a Černicemi je uhlí jen do r. 2035, až na hranu chemičky v Litvínově asi do r. 2050. Navíc některé plány počítají s tím, že prolomení limitů bude pokračovat otevřením nových dolů v oblasti Vilémovska (na východ od Doupova), kde jsou zatím netěžené, nicméně slušné zásoby na místě asi 7 vesnic. Jejich pozvolná likvidace začala už tím, že přes hrubý nesouhlas místního obyvatelstva zde byla zastavena železniční doprava a z větší části ani nebyla nahrazena autobusy.

Mimochodem - pokud JE vyrobí řekněme 40% spotřeby, větrné 10, biomasa 5 (údaj o nutnosti spálit polovinu lesů je v článku opravdu hooooodně nadsazený), voda 3, plyn 20 a uhlí 22, je na tom něco tak zásadně nevhodného?? To je totiž EK dle Bursíka. Určitý růst cen elektřiny je bohužel nezbytný, jak ukazuje příklad šetření vodou, zřejmě nelze jinak spotřebitele k náhradě technologií těmi šetrnějšími (šetrnější by samozřejmě měly být podporovány ze SFŽP, kam by měly plynout také výrazně zvýšené poplatky za emise).

honzak 1.3.2007 8:51

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Boha jeho, ty musíš mít v hlavě brouka (jak mi zpívá z bedýnek Olympic). I kdyby měly větráky 40% využitelnost, tak je to na prd, protože u nás nefouká předvídatelně!!!!! Takže větráky NEPATŘÍ do rozvodné soustavy. Jako solitéry ať vyrábí třeba pro akumulaci tepla, nebo lépe pro  pohon přečerpávaček. Budu první, kdo to bude podporovat. Ale to neprojde přes melounisty, že? Přečerpávačka jako zdroj NAPROSTO ČISTÉ energie určitě poškodí nenapravitelným způsobem nějakou lebedu nebo potemníka, že?

honzak 1.3.2007 8:46

Re: ČEZ má prachy!!!!

ty prachy nemáš, a kecáš a kecáš a kecáš... Že bys osvětlil investice ČEZu do větrníků?

Kotec 1.3.2007 8:44

Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Pětinásobné výkupní ceně? 2,50 Kč/kWh je pětinásobek?? Navíc ta výkupní cena postupně klesá s tím, jak větrných elektráren vzniká stále více. Souhlasím s tím, že tam, kde je využitelnost 8%, je stavba nesmyslná, nicméně u nás existuje řada lokalit, kde se využitelnost může bez problémů blížit 15-20 %, především hřebeny hor (např. Krušných) a rozsáhlé roviny.

Kotec 1.3.2007 8:41

Re: KUPŘEDU LEVÁ

Vašá hlášce nerozumím. O stěhování obyvatel ze severních Čech tu přece mluví tak akorát Brezina...

hodne neRath 1.3.2007 8:37

jen tak pro informaci....

ta "tajna" vladni zprava

http://media.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_binary/00509400.pdf

a predstavy bursika

http://www.zeleni.cz/3448/clanek/martin-bursik

-na-sjezdu-nemeckych-zelenych/

pavel 99 1.3.2007 8:34

Re: jen dvě země V Evropě

nevím, zda je přesný pojem "vydírání", nicméně v dobách nedostatku (což je doba, kam Evropa spěje mílovými kroky) roste cena el. energie velmi dynamicky téměř bez omezení. (Např. stonásobné nárůsty v průběhu Švédské energetické krize, nebo obdobné nárůsty na volné burze při měsíc trvajících mrazech a bezvětří).

Pokud import 3-5% (pokud jde o průměrné číslo, znamená to ve špičkách cca 40% importu) nebude pokryt - třeba z prostého důvodu, že nebude v Evropě dostatek zdrojů - znamená to, že ony nepokryté odběry musíte ODSTAVIT (tedy vypnout - což je právě případ Albánie), nebo se zhroutí celá síť. V tom je právě rozdíl elektrické energie a jiných komodit.

oakman 1.3.2007 8:31

ČEZ má prachy!!!!

... a Brezina píše a píše a píše........

vyděrač 1.3.2007 8:22

jen dvě země V Evropě

elektřinu exportují píšete v článku. O kousek dál se hovoří o nutnosti čelit energetickému vydírání za strany dovozců (vlastní vysokou produkcí a exportem). 

Můžete laskavě přiblížit jakým způsobem vydíráme naše odběratele a jakým způsobem budeme vydírání pokud náš import bude dosahovat 3-5% celkové spotřeby?

Hasan 1.3.2007 8:21

Není se čemu divit.Nastal zelený teror.

Zelení jednají podle svého hesla "Zpátky na stromy".Tu elektřinu nebudeme časem nejen vyvážet,ale ani kupovat,protože nebude za co.Blíží se doba temna.Bude ještě mnohem hůř.

tony 1.3.2007 8:16

dlouhé

Zbytečně dlouhý článek, stačilo napsat :

nemám rád zelené, miluji ČEZ.

tony 1.3.2007 8:15

Re: Re: vážený pan...

To, že si vyrabujeme zásoby uhlí dříve, než by bylo nutné.

Václav Železný 1.3.2007 8:10

Re: Re: Re: vážený pan...

To bohužel není, protože pokud naboříte energetiku, tak se tomu prostě nevyhnete.

TOM 1.3.2007 8:04

Ty, co ničí krajinu, nechat rovnou vystřílet

tj. ty, co jezdí autem, co si doma svítí a topí, kupují pití v PET ... a pak nebudeme potřebovat ani žádné nové zdroje (v republice zbute tak dva tisíce lidí a pro ty bude stačit dřevo z lesů).

PetrK 1.3.2007 8:04

Do Albánie

nás vede hlavně ODS a jejich příznivci. Ta vyhrála volby a ze strachu, že by Paroubek na třetí pokus vládu sestavil se spojila s Bursíkem. Teď mu ustupuje, protože se chce udržet u vlády celé volební období. Jejich příznivcům to také nevadí. O předčasných volbách není nic slyšet.

Body 1.3.2007 7:55

Rozhodně už neničit krajinu!

 Nevím, kde lidi berou tu drzost likvidovat kompletně krajinu, pod kterou jsou nějaké zásoby rychlospalitelného uhlí. Je to zločin proti přírodě a ti, co rozhodnou v neprospěch přírody, bych nechal bydlet doživotně v té měsíční krajině, kde vůbec nic není ani mravenci, ani zvěř, prostě nic!

 Autor lobuje za hnědouhelné spolčení darebáků, kteří tzv. slouží lidu. Pendrek! Slouží pouze své chamtivosti a jako se zločinci by se s nimi mělo jednat!

 Vůbec nejsem milovník Zelených. Jsem zastáncem moderního pojetí světa, kde mají jaderné elektrárny své neoddiskutovatelné místo. Jaderným oponentům můžete snést jakékoliv množství argumentů a stejně je nepřesvědčíte. Nepřesvědčovat je! Stavět elektrárny podle potřeby republiky a historie dá za pravdu. Mělo by se zrušit to věčné přetahování s oponenty jaderek. Není jich tolik, je jich pouze pořád slyšet. Škodí republice a budoucnosti. Čas neůprosně letí a my se dohadujeme s blbci. Rakušákům přestat dodávat energii a je po debatách natenšup.

pepe 1.3.2007 7:52

Re: Re: vážený pan...

A kam to v létě vyvážíme, když tam nemají 30 pod nulou. Myslím že věc je komplikovaná a nejde se bavit černobíle. Souhlasím s vaším argumentem, ale nemohu se zbavit dojmu, že je něco špatne. A přřknout Zeleným, že míří do Albánie, to je prostě demagogie nejhrubšího zrna.

Enik 1.3.2007 7:39

Re: vážený pan...

To je velmi dobrý argument, jenže se nestačí podívat na celkový roční vývoz elektřiny, ale na okamžité přehraniční toky výkonů, a sledovat je pravidelně několikrát denně průběžně několit let. Případně si tato data ukládat, tak jako to dělám já, a sledovat a porovnávat. Pokud totiž náhodou není taková mírná zima jako letos, a čirou náhodou by uhodily mrazy kolem 30 st. pod nulou, tak budem všichni vespolek rádi, že máme to co máme, a že v létě máme 50% rezervu na vývoz!!! Člověk prostě musí uvažovat v souvislostěch, nikoliv jen plácat hlouposti!

AGO 1.3.2007 7:30

Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Slibují astronomických 100tis.Kč. za každou 2 MW vrtuli a rok po dobu 15-ti let,ohánějí se pokrokem a západoevropskými zkušenostmi,ale neříkají úplně vše. Koeficien využitelnosti větrných elen se pohybuje mezi 8 a 16-ti procenty a tento ekonomický nesmysl může fungovat jen díky 5-ti násobné povinné výkupní ceně.ERU tento nesmysl stanovil na nátlak EU a zelených a tak i ČEZ ráčil založit svou vlastní divizi obnovitelných zdrojů. Kdo myslíte,že toto plýtvání penězi zaplatí?

MF 1.3.2007 7:12

Re: vážený pan...

Co je na vývozu špatného? Navíc to dlouho trvat nebude.

KIMA MYŠOHRACH 1.3.2007 7:09

KUPŘEDU LEVÁ

JE POTŘEBA NASTĚHOVATEKOLOGY POD KOMÍNY SEVEROČESKÝCH ELEKTRÁREN,NEJLÉPE DO VESNIC KTERÉ SE BUDOU RUŠIT,ABY SE MUSILI ALESPON 2 KRÁT STĚHOVAT.TO SE NÁM TO POVÍDÁ,KDYŽ JINÝ DÝCHÁ SMRAD Z KOMÍNŮ.

cb 1.3.2007 6:53

Re: Re: Máte pravdu,

O neni blbej, on je ideologicky zaslepenej.

Netřeba 1.3.2007 6:34

Re: Re: Máte pravdu,

Bursík opravdu není blbej. Proto říká to, co říká. Položím vám otázku: Je Bursík závislý na ekonomickém růstu této země? Odpovězte jenom ANO nebo NE a hádat můžete třikrát.