30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Cyrany 29.6.2019 7:51

Je to stejná

pitomost jako komunismus. To je tak všechno co se k tomu dá říct.

J. Pokoutný 29.6.2019 7:37

To jako

neziskovka Ústavní soud, Milice ČR nabo Česká nezisková armáda? No, je léto a horko.

D. Stirský 29.6.2019 7:29

Hlavně je zajímavý onen Libertarianský spolek. Po tři roky ztráta, vlastní zdroje k 31. 12. 2018 minus 600 tisíc, čili spolek zralý na bankrot. Typicky levicové hospodaření. Jinak rozdělení na pravici a levici bylo již ve starověku, jen se tomu tak neříkalo. Který postoj je správný, dodnes rozhodnutý nebyl a rozumný člověk ví, ze pravda je někde mezi. Nebezpečné jsou extrémy. Žila-li by dnes třeba Horáková, tak mnozí ti, co lkají nad její zrůdnou popravou, by ji dnes nemohli jako socialistku vystát. A z veřejných rozpočtû se fakt platí i to, co využíváme v různé míře všichni. Odpoledne půjdu na výstavu na Hradě: půjdu po chodnících a silnicích, pojedu MHD, výstavu pořádá Správa pražského hradu - činnost hrazena z rozpočtu (ale i ze vstupného), synovec možná bude mít výjezd - je u hasičů, opět činnost z veřejných zdrojů, zítra vlakem (také kus ze SR) do chráněné krajinné oblasti (i zde veřejné zdroje). Čili celý ten článek je motanina.

M. Prokop 29.6.2019 10:30

Re:

Motanina je náš daňový systém, založený na přerozdělování DPH. Pokud by většina věci byla placena z místních peněz, generovaných místními daněmi, lumpačilo by se s nimi mnohem obtížněji. Stát by měl organizovat a platit jen to, co je řešitelné JEN na státní úrovni.

I. Mertl 29.6.2019 7:28

Ehm, libertariání?!

Idea malého, omezeného státu je pěkná, lákavá, boj proti košatění dnešních států je na místě. Množství nepřesností, polopravd i vyslovených nesmyslů v jednom článku však tuto ideu naprosto diskvalifikuje, pane Kříži! I kvůli podobnému PR je Libertariánský institut prakticky neviditelný.

J. Kulheim 29.6.2019 7:33

Re: Ehm, libertariání?!

"Množství nepřesností, polopravd i vyslovených nesmyslů v jednom článku však tuto ideu naprosto diskvalifikuje, pane Kříži!"

Mapište něco konkretního o těch polopravdách, atd.

J. Kulheim 29.6.2019 7:49

Pravicové a levicové myšlení.

Levicově smýšlející člověk je přesvědčený o tom, že všechny chyby společnosti lze odstranit moudrými rozhodnutími a nařízeními státu. Pokud stát bere pravomoci pro sebe, tak je musí sebrat svobodu občanům. Jinak to není možné. „Stát“ ale nemůže rozhodovat, protože nemá rozum. K tomu potřebuje velký aparát, který stojí velké peníze. Fakticky rozhodují úředníci státní správy.

Člověk s pravicovým smýšlením chce co nejvíc rozhodovat sám o svém životě, být co nejméně závislý na společnosti a zejména na státních institucích. Státní orgány mají fungovat v pravicových systémech především jako služba svobodného občana, který jejich služeb využívat může, ale nemusí. Ruku v ruce se svobodou jednotlivce však kráčí jeho odpovědnost za své činy. Bez ekonomické svobody nemůže být ani svoboda politická Stát by měl pomáhat lidem, kteří se ocitnou v nouzi a nejsou schopni vyřešit si problémy, do kterých se dostali

Socialistická vláda nemá nic společného se sociálním cítěním. Sociální cítění není hodnota ani levicová ani pravicová. Sociální cítění je i u zvířat a zvířata pokud žijí v přirozeném prostředí mají raději svobodu než když jsou uvázaná na řetězu.

Současní budovatelé socialismu chtějí především moc. K tomu potřebují zbavit lidi ekonomické a politické svobody. Připravit lidi o majetek, aby byli závislí na státu. Má snahu přerozdělovat čím dál víc peněz. Peníze od těch nejchudších, které vybere na daních a rozdá je bohatým ve formě pobídek, dotací, grantů a p. Peníze nejdou k lidem, kteří se dostanou do zdravotních nebo jiných životních problémů, ale rozdává je plošně bez ohledu na příjmy rodin. Lidem z peněženky tahá čím dál víc peněz a kupuje si za ně voliče

Ve stávajícím socialismu bezprávními otroky jsou všichni. „Stát“ sebere lidem ve formě daně z příjmů, zdravotního a sociálního pojištění 45% výdělku. Pokud k tomu připočítáme DPH a různé pojistky, tak je to víc než 80%. Velká většina lidí si na víc než stravu a bydlení nevydělá.

J. Kulheim 29.6.2019 7:52

Re: Pravicové a levicové myšlení.

Omlouvám se. Do tohoto vlákna to nepatří.

L. Novák 29.6.2019 4:55

Souhlas s autorem

Pohled levice - pravice, to je snad přírodní zákon.

Kvikot bude. O tom netřeba pochybovat. :-)

P. Dvořák 29.6.2019 4:47

Moudrá slova těch, kteří všemu rozumí a mají pravdu.

Ostatní podle nich vydávají kvikot.

B. Baron 29.6.2019 3:53

Bože , ten autor je vyřezaný býk. Hasiči, učitelé , silničáři , vojáci, nakonec i zastupitelé obcí. O jejich práci nikdo nestojí ??!!.

J. Anděl 29.6.2019 7:04

Re:

Jo, zrovna u této pasáže, že to jde na věci, o které nikdo nestojí, jsem se taky sekl.

Ale základní myšlenka, tedy že rozdělení pravice a levice v tomto ekonomickém smyslu poměru toho, co financuje stát a co si pořizují sami lidé, podle mě platí. Stejně jako to, že se politika od tohoto posouvá spíš ke sporům, na co peníze státu půjdou.

J. Pokoutný 29.6.2019 7:40

Re:

Na pravici už nikdo nezbyl. Všichni politici musí být "sociální", aby je někdo volil, neb si lid zvykl, že to holt "někdo" zaplatí.

D. Stirský 29.6.2019 0:26

Kvikot bude, protože hned první věta článku je nesmysl ba lež. Daně platí kupodivu i ti, kteří tvoří to, oč podle autora není zájem. Třeba úředník na obci kupodivu nakupuje za ceny včetně DPH. A že by se z vybraných daní platilo jen to, oč zájem není? Tak tomu vůbec nerozumím. Vrátil jsem se domů po chodníku, který byl vybudován z daní a na cestu mně svítilo veřejné osvětlení financované rovněž z dani. Autor chce být jen zajímavý, jinak to má trochu pomotané.

P. Labaj 29.6.2019 0:54

Re:

To s tím placením DPH jste myslel vážně? Jako že úředník něco koupí za erární peníze (tedy za daně ostatních) a pak část těch peněz jako DPH jen vrátí zpět, tak tím se z něho měl stát daňově pozitivní subjekt, který přispívá k daňovému výběru?

L. Novák 29.6.2019 4:53

Re: Zdanění peněz vyplacených z vybraných daní...

To je právě vzorek blbosti voličů, kteří nechápou rozdíl mezi pravicí a levicí. :-)

P. Lenc 29.6.2019 7:23

Re:

Pane Stirský, to jste s tím úředníkem myslel opravdu vážně?Pomotané to máte krapet vy, ne autor.

V. Petr 30.6.2019 18:46

A NEpustil jste si ČTV, kde jsou Vámi zaplacené

nesmysly, o které nestojíte, běžící částečně na elektřinu z OZE, kterou platite, ač o to také nestojíte a pod okny Vám řvou ožralí nepřizpůsobiví, o které nuceně živíte...

S. Kalužík 29.6.2019 0:18

Naprostý souhlas,

ale to bude kvikotu :)