30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavel 29.6.2019 13:54

Re:

Pozoruhodně hloupý je výše uvedený argument. Když někdo tvrdí, že o něco má zájem, tak ho skutečnost, že není ochoten na to vydat peníze, usvědčuje z opaku. Nemluvě o tom, že stát reálně financuje řadu nesmyslů, o které většina populace zájem nemá.

J. Jurax 29.6.2019 14:26

Ale kuš - většina populace má jistě zájem třeba na financování personálu věznic a ráda by na něj platila, že.

Nebo kolik lidí ve Vaší ulici, dědině nebo kde to bydlíte by s radostí financovala třeba opravu chodníků, ač zájem na jejich slušném stavu by snad i měla.

Je ovšem pravdou, že stát reálně financuje řadu nesmyslů, o které většina populace zájem nemá. Teď jen definujete tu většinu a taky ty nesmysly. Ne všechny budou nesmysly nade vší pochybnost nespornými.

Jaký je Váš zájem na financování kultury, sportu, hospiců nebo výstavby obchvatu Postoloprt, když bez gúglu ani nevíte kde jsou? Na armádě, na ochraně přírody, na financování filmového festivalu, začleňování Rómů, policejní asistence při tahu fotbalových buranů z nádraží na stadion atd. atd.?

J. Kanioková 29.6.2019 15:27

1***

P. Pavel 29.6.2019 15:28

Zřejmě nerozumíte tomu co sám píšete, kuši.

Zřejmě nerozumíte tomu co sám píšete, kuši. Proč by někdo z Horní dolní měl mít zájem o obchvat nebo chodník v Postoloprtech, nebo o to, aby policajti dohlíželi na nějakého burany navzájem si dávající po držce? To, že je to veřejný zájem, je druhá věc. Řeč ale byla o osobních zájmech a jejich financování, což jste zřejmě nepochopil.

J. Jurax 29.6.2019 19:04

No, je to tu o článku, jenž ve zkratce praví, že stát korunu utratí vždy blbějc než ten, kdo ji vydělá. A že by tedy bylo lépe tom vydělávajícímu onu korunu nechat, aby si financoval co chce sám. A co nechce nefinancoval.

A já snažím naznačit i Vám, že to vždy neplatí. Protože Vy byste dohlížející policii jistě nechtěl financovat, když ti burani táhnou obě dvě ulice vedle.

A mimochodem JE řeč o veřejných zájmech a jejich financování skrze stát, jenž tak utrácí tu korunu.

P. Pavel 29.6.2019 19:55

Jinými slovy, nejdřív vy stanovíte

Jinými slovy, nejdřív vy stanovíte, kdo co chce nebo nechce vlastně financovat, a na základě této dojmologie vyvozujete, že stát to zvládne vlastně lépe. To je dost srandovní představa. Pro info, řeč byla, dle vaší vlastní citace, o konkrétních zájmech lidí, a nikoli o veřejných zájmech. Po lopatě řečeno, když burani táhnout mou ulicí, tak si určitě dohlédnu na to, aby mnou placená policie dělala svou práci, zatímco, pokud mne nejdřív okrade stát d s tvrzením, že on to zvládne lépe, tak nebudu mít žádnou páku na to, aby policie dělala svou práci a nechrápala o dvě ulice dál v autě, zatímco burani mi vysklí okna. S ohledem na to, jak tady plivete na EU, mi tento váš postoj přijde jako vyloženě dvojí metr.

V. Petr 29.6.2019 16:52

Motáte dohromady věci, které k sobě nepatří!

Třeba obchvat Postoloprt budu klidně spolufinancovat, pokud obyvatelé Postoloprt budou spolufinancovat jiný obchvat. Na finacování "živé kultury," po jejichž "výtvorech" za deset let neštěkne pes zájem nemám a "začleňování Romů" je skvělý kšeft jen pro příslušné začleňovatele.

Karlovarský festival moc nestojí a je to tradice, tady ano. "Boj proti globálnímu oteplování" ANI NÁHODOU!

J. Jurax 29.6.2019 19:24

No, bohužel nemotám. A ten obchvat Postoloprt už financujete, ani o tom nevíte ... :-)

M. Prokop 29.6.2019 18:43

Re:

Chtělo by to změnu systému daní. Aby DPH nechodilo do Prahy, případně Brusele a odtamtud do Postoloprt, ale aby místní záležitosti byly věcí místních daní.

J. Jurax 29.6.2019 20:18

Tak pod to bych se podepsal ... dokonce bych byl i pro, aby města i regiony mohly vypsat vlastní berně, je by zůstaly v místě ...

M. Prokop 30.6.2019 11:29

Re:

Jo. Výběr DPH je snadný, dost efektivní, ale pak už to prakticky nikdo nehlídá. Dal bych přednost daňovému systému USA.

J. Holíček 30.6.2019 17:51

Re:

:-))

V. Petr 29.6.2019 16:54

Ale pro domácnost toto platí také!

Chtěl bych toho mnohem více, než na co mám peníze, což platí pro 99% lidí.

D. Ondrejkovič 29.6.2019 12:32

Stop 21. století!

Protože každá koruna, kterou utratí ten, kdo ji vydělal, bude utracena lépe, než když ji utratí stát. Například pokud si vrah koupí vražednou zbraň. A kdo tvrdí opak, je hlupák, nebo lump. Bezohlednější vyhrává a svoboda ostrých loktů není svobodou, pokud se zastaví o svobodu druhých. Kdo si myslí něco jiného, tak je debil.

Takhle já čtu uvedený článek.

J. Kulheim 29.6.2019 12:48

Svoboda je poředevšín odpovědnost.!

V článku je někde nasáno, že by si vrazi mohli kupovat zbraně a zabíjet? Svoboda je poředevšín odpovědnost. Bezmezná svoboda neexistuje. Na to jsouu zákony a orgány činné vrestním řízení, aby posoudili jednání člověka. V současnosti vrazi zbraně nekupují a klidně střílejí bezbrané lidi.

Myslíte, že v tom je svoboda jednotlivce. Individuální svoboda je především o tom, že jednotlivec se chce postarat sám o sebe a o svou rodinu. Když na tostačí, tak by měla pomoci rodina a pokud nas to rodina nestačí, tak by měl pomáhat stát. Nechci, aby mi stát nařizoval co mám, co nesmím, co musím.

J. Jurax 29.6.2019 13:48

"Nechci, aby mi stát nařizoval co mám, co nesmím, co musím."

Jistě. Pomněte ale, že všichni nebudou tak odpovědní jako Vy. Ani těm nemá stát nařizovat, co mají (třeba dodržovat noční klid), co nesmí (vypouštět splašky do potoka) či co musí (kupříkladu dbát na řádné zaopatření a výchovu svých dětí)?

J. Kulheim 29.6.2019 15:46

Re:

To zcela určitě nebudou. Nejsou ani teď i když nad nimi bdí socialistiký, téměř dirigistický stát. Od toho si platíme policii, která má zajišťovat vnitřní bezpačnost a dodržování zákonů a předpisů. Jestli někdo nectí svobodu jednotlivce a nemá odpovědnost, tak by měl za to nést následky. Svoboda může být pouze tam, kde je také odpovědnost.

I. Schlägel 29.6.2019 12:58

Re: Stop 21. století!

V tom případě neumíte číst.

M. Prokop 29.6.2019 13:12

Re: Stop 21. století!

Tak to ho čtete blbě. Schválně, nebo neschopnost?

Č. Berka 29.6.2019 11:27

Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Pravice se odjakživa se státem ztotožňovala. Pravice a pruský stát, pravice a Britské Imperium. Fujky fujky je pro pravici stát až od té doby, co se musí o vládu ve státě dělit či je dokonce v opozici.

Libertariánství- to je sebestřednost a sobectví. Pohádky o tom, jak se jednotlivci budou neustále domlouvat, jestli si postaví silnici, odkud kam povede a kdo po ní bude jezdit. Pohádky o tom, že se domluví jednotliví svobodní občané, jestli si postaví nemocnici ( smaozřejmě- jen pro sebe :-D ) Pohádky o tom, jak si ti svobodní jednotlivci budou doma držet kvéry, aby se ubránili armádám jiných států. Pohádky o tom, jak se svobodní občané dohodnou, jestli si postaví společnou školu, kdo v ní bude učit, jak ho budou platit a jak mu určí, co se bude učit.

J. Richtter 29.6.2019 11:35

Re: Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Pravice Berko, je samostatnost, nežebrání, schopnost se o sebe a rodinu postarat pokud jsem zdravý, pravice je uvědomění si nutnosti odříkání, aby později mohlo být lépe, pravice je nepodlézání většině.

Levice je Babiš.

J. Chaloupka 29.6.2019 12:11

Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

který byl neochotou pracovat ODS zahnán doleva. Myslím si, že skutečná pravice u nás asi 30 let nikdy nevládla. I ODS míří (a mířila) doleva, i když o sobě tvrdí, že je pravice. Ale podle plodů poznáte je ...

M. Prokop 29.6.2019 13:18

Re: Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

ODS není pravice, v lepším případě pravý střed. Bureš je tam, kde najde nejvíc voličů (v Česku vlevo), nikdo ho nikam nezahnal.

K. Keinkopf 29.6.2019 13:35

Re: Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

Jakože když s ním ODS nechtěla před pětačtyřiceti lety spolupracovat, tak musel vstoupit do KSČ?

J. Kanioková 29.6.2019 15:34

Re: Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

ODS v 1974 ???

P. Pavel 29.6.2019 13:59

Blábol, bureš je typický populistický žvanil,

kterému jde jen o to, aby se udržel u koryta, což je přesná charakteristika levičáka. To burešovo "makáme" znamená leda to, že mele držkou a v reálu neudělal nic. Každý kdo pracovat chce, může udělat jedinou věc, a to držet se od bureše co nejdál.

J. Kanioková 29.6.2019 15:31

Blbost !

Chudinek zahnaný Babiš... proboha, to je kravininum !!!

J. Jurax 29.6.2019 13:56

To nepodlézání většině je v normálních časech ošidné.

Chce-li pravice aspoň spoluvládnout, musí být volena. Chce-li pravice vládnout pravicově, musí být zvolena většinou těch, kdož se obtěžovali volit. Pak je holt otázka, jak definovat podlézání, aby se ho pravice nedopustila a přesto vyhrála.

Jinak v rovině jednotlivců ovšem souhlas.

P. Pavel 29.6.2019 14:01

Nebo-li ta "správná" politika by

se měla řídit heslem "nikdo vám nedá tolik, kolik my vám slíbíme" a "po nás potopa".

J. Jurax 29.6.2019 14:30

To máte těžký.

Nebudete-li zvoleni, svou vizi správné cesty k lepšímu příští pro sebe a případně i ostatní nezrealizujete.