30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.6.2019 20:05

Re: Pojmy levice a pravice jsou přežité

To tvrdíte vy, levičáci.

V. Církva 30.6.2019 19:38

Re: Samozřejmě, že máte pravdu

Ano, to je pravda. Migranti, gendristické neziskovky, podpora náboženství, které nemají v Evropě tradici, to vše za daně Evropanů - skutečně uchylné.

V. Petr 30.6.2019 18:46

A NEpustil jste si ČTV, kde jsou Vámi zaplacené

nesmysly, o které nestojíte, běžící částečně na elektřinu z OZE, kterou platite, ač o to také nestojíte a pod okny Vám řvou ožralí nepřizpůsobiví, o které nuceně živíte...

J. Jurax 30.6.2019 18:05

Jistě.

A jakou jinou reálnou cestu k výhře tuzemských voleb vidíte? Jak přesvědčíte voliče, aby volili právě Vás, když jim neslíbíte aspoň to, co ti druzí?

J. Holíček 30.6.2019 17:51

Re:

:-))

J. Holíček 30.6.2019 17:47

Pojmy levice a pravice jsou přežité

a autor to ještě neví. Nebo ví, ale je mu to líto, tak je chce reinkarnovat. :-))

M. Prokop 30.6.2019 17:26

Re: Samozřejmě, že máte pravdu

Ano.

Ale ten průběžný důchodový systém jen v minimální výši, zbytek soukromě. Školství taky jen pro ty, kdo chtějí.

M. Prokop 30.6.2019 17:23

Re: Tohle vždy nějak vyřeší revoluce,

Proto nemám k těm pravým krvavým revolucím moc sympatií.

V. Petr 30.6.2019 16:48

Podceňujete Fero Žiga.

P. Pavel 30.6.2019 16:30

PASOK a Papandreu v Řecku vyhrávali

volby 30 let a jak to dopadlo. Rozhazovačný tupý populismus alá burešovy podržtašky nebo ksčssd není jediná cesta jak vyhrát volby.

D. Polanský 30.6.2019 15:51

Zdroj s eneliší, ale Hamáček včetně výhod bere

od státu tak 20 krát více než Fero Žigo. A ještě bude brat i v důchodu.

D. Polanský 30.6.2019 15:49

Tohle vždy nějak vyřeší revoluce,

sice vyrovnávají se u toho i osobní účty, ale to již k revolucím patří. Lidí u moci a úředníci jsou nepolepšitelní ve všech režimech, vždy věří, že to ještě nějakou dobu vydrží, no a po nás potopa.

V. Petr 30.6.2019 14:35

Samozřejmě, že máte pravdu

Jak říkám, stát je potřeba jen kvůli armádě, policii a soudnictví. V jen trochu pokročilejších dobách k tomu přistupuje ještě dopravní infrastruktura.

"Moderní" stát by ještě měl zajišťovat péči o invalidy, spravovat průběžný důchodový systém (kvůli inflaci) a základní školství. Částečně by se měl angažovat ve zdravotní péči.

Vše ostatní lze řešit na komerčním základě, I když omezené účasti státu bych se nebránil!

Ideologicky motivované NESMYSLY ani všemožná "práva" by stát zaručeně financovat NEMĚL!!!

V. Církva 30.6.2019 14:19

Nemám rád dogmatismus

Určitě na tom něco je. Představme si ale stát se skoro žádným výběrěrwm daní. 1)obrana, policie, ty bychom si mohli platit sami. BLo by míň vojáku v misiích a víc na hranicích. Co když by ale třeba Soroš nebo Bill Gates zafinancovali protiarmádu která by nás obsadila zavedla neomarxismus a natlačili k nám migranty. Tady snad lépe funguje demokracie která zakáže cizí ozbrojené složky a povolí ty státní.

Kumulace peněz u hrstky lidí ke které celosvětově dochází asi musí být usměrňován demokratickými mechanismy státu. Stát musí udržovat právní prostředí a tak i ozbrojené složky. A na to potřebuje i peníze. To že jsou právo i ozbrojené složky u nás neefektivní, pořád neznamená to, že se mají zprivatizovat.

Soudní moc, ozbrojené složky stát potřebuje aby mohl být demokratický a spravedlivý. Co se týká zdravotnictví či školství. Ty by mohli zůstat na soukromé bázi. Tak jak donedávna v USA. Problém by byl především u nižších třídobyvatel. Někteří spoluobčané se prostě o sebe neumí tolik postarat. Ty by mohli vytvářet nevzdělance a lidi které nikdo neléčí. Tak to bylo v USA, ale nejsem si je nejlepší cesta. Ale je to pravicové a efektivní. Myslím že sytém našeho školství a zdravotnictví potřebuje zlepšení ale ne celoplošnou privatizacii. Co se týká důchodů. Nevěřím, že stát udrží bodnotu peněz. To je důvod proč podporuji průběžný důchodový systém. I když při současném populačním vývoji je nutno lidem sdělit, že bidou mít chudobné stáří.

Za tím ale přichází levicový extremismus. Politické neziskovky placené námi z daní. Dotace čehokoliv co nepotřebujeme. Tady bych článkem jistě souhlasil. Takže hlavní je pro nás demokracie, abychom určovali kam naše daně jdou a seškrtání státních výdajů. Nulové nebyly ani ve slavných dobách USA.

V. Petr 30.6.2019 12:12

Somálsko není jednotný stát.

Je rozděleno na autonomní pseudostáty, kde despoticky vládnou místní warlordi. A ti vybírají daně pro sebe.

M. Prokop 30.6.2019 11:36

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Kdo nějaké dělení nechce používat nebo mu nerozumí, tvrdí, že neexistuje.

Klasické dělení zodpovědnost individua (pravice) / zodpovědnost státu (levice) bylo, je a bude. Lze ho doplnit o další osu, ne však zrušit.

Kolektivismus je levice, pokud ten kolektiv nařizuje, ne pokud sdružuje.

M. Prokop 30.6.2019 11:29

Re:

Jo. Výběr DPH je snadný, dost efektivní, ale pak už to prakticky nikdo nehlídá. Dal bych přednost daňovému systému USA.

M. Prokop 30.6.2019 11:26

Re:

Budou-li odkázáni na vás, mne a nám podobné, tak ještě rádi předloží.

M. Prokop 30.6.2019 11:25

Re: Nedostatečnost pravo-levého dělení

Depenalizace drog, svoboda migrace (odněkud, ne někam), svoboda projevu, sexuální svobody, odmítnutí vojenské služby - co je na tom levicového?

M. Prokop 30.6.2019 11:22

Re: Pokud každá koruna, kterou utratí

Omezit funkce státu jen na ty zcela nezbytné a důkladně hlídat, jak je plní.

Obtížné na pochopení?

P. Urban 30.6.2019 9:35

Pokud každá koruna, kterou utratí

ten, kdo ji vydělal, bude utracena lépe, než když ji utratí stát, pak není na co se ptát. Zrušme stát úplně, jako to udělali například v Somálsku. Tam se žije lépe. Kdo tvrdí něco jiného, je hlupák nebo lump.

K. Janyška 30.6.2019 9:32

Osa necivilizovaní dost-civilizovaní dost tu bude vždy.

A právě to je dělení na pravici a na levici... Dzp.

S. Pavuk 29.6.2019 22:23

delenie

Delenie na pravicu a ľavicu, ako je uvedené v článku, teoreticky existuje. Teoreticky. Každá vláda chce nahrabať od občanov čo najviac, a aj to je im málo, ešte sa vlády zadlžujú. V skutočnosti je to teda jedno.

Dnes deliace čiary prechádzajú inakade. Máme politické strany ktoré sú "správne" a tie ktoré nie sú "správne" (populistické, antisystémové, fašistické...). Toto rozdelenie stanovili masmédiá, tj. finančné skupiny, ktoré sa fakticky chmátajú moci, viď. Slovensko, alebo aspoň pracujú na podrážaní nôh vláde - viď. ČR.

P. Kubáč 29.6.2019 21:33

Elitami

Se myslí státem vypapkaní sluníčkáři, kteří nikdy neslezli ze státní výplatní pásky ?

Čím se liší zdroj příjmu pana Hamáčka ( nic proti němu - užit jen jako přiklad ) a Fera Žigy z Chánova ? A akademičtí funkcionáři - "Vědci" - kteří za granty sjezdili celý svět jsou snad na tom lépe ?

J. Jurax 29.6.2019 20:24

Jistě.

Furt ale zůstává, co jsem napsal. Musíte vyhrát volby. Jak to uděláte, je na Vás.

J. Jurax 29.6.2019 20:18

Tak pod to bych se podepsal ... dokonce bych byl i pro, aby města i regiony mohly vypsat vlastní berně, je by zůstaly v místě ...

P. Pavel 29.6.2019 19:55

Jinými slovy, nejdřív vy stanovíte

Jinými slovy, nejdřív vy stanovíte, kdo co chce nebo nechce vlastně financovat, a na základě této dojmologie vyvozujete, že stát to zvládne vlastně lépe. To je dost srandovní představa. Pro info, řeč byla, dle vaší vlastní citace, o konkrétních zájmech lidí, a nikoli o veřejných zájmech. Po lopatě řečeno, když burani táhnout mou ulicí, tak si určitě dohlédnu na to, aby mnou placená policie dělala svou práci, zatímco, pokud mne nejdřív okrade stát d s tvrzením, že on to zvládne lépe, tak nebudu mít žádnou páku na to, aby policie dělala svou práci a nechrápala o dvě ulice dál v autě, zatímco burani mi vysklí okna. S ohledem na to, jak tady plivete na EU, mi tento váš postoj přijde jako vyloženě dvojí metr.

M. Mařák 29.6.2019 19:26

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Pitomost je upínat se na zastaralé a na současné poměry naprosto nepoužitelné pravo-levé dělení a zároveň tvrdit o těch, kdo si myslí něco jiného a relevantními argumenty své názory dokládají, že jsou hlupáci.

Podle libertariánů, mezi které se autor článku počítá, je stranickost synonymem kolektivismu a kolektivismus je pravicový snad jen pro Vás. Již existence státu je z jejich pohledu levice a útok na svobodu individua.

J. Jurax 29.6.2019 19:24

No, bohužel nemotám. A ten obchvat Postoloprt už financujete, ani o tom nevíte ... :-)

J. Jurax 29.6.2019 19:13

Teoreticky ... já a moje paní jsme už nějakou korunu co sponzorský dar domovu pro seniory dali, nicméně kontrolovat kam ty prachy šly se nedalo ... to si myslíte, že Vám kvůli pár desítkám tisíc předloží účetnictví?