21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 29.6.2019 13:48

"Nechci, aby mi stát nařizoval co mám, co nesmím, co musím."

Jistě. Pomněte ale, že všichni nebudou tak odpovědní jako Vy. Ani těm nemá stát nařizovat, co mají (třeba dodržovat noční klid), co nesmí (vypouštět splašky do potoka) či co musí (kupříkladu dbát na řádné zaopatření a výchovu svých dětí)?

J. Jurax 29.6.2019 13:40

"Každá státem vydaná koruna naopak směřuje k těm, kteří dělají něco, o co lidi nemají zájem (protože pokud by měli, tak by to stát přece nemusel financovat)". Psáno v článku.

Tak tohle je líbivé, ale až pozoruhodně hloupé tvrzení. Lidi mají zájem o mnohé, ale nechce se jim to financovat.

K. Keinkopf 29.6.2019 13:35

Re: Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

Jakože když s ním ODS nechtěla před pětačtyřiceti lety spolupracovat, tak musel vstoupit do KSČ?

M. Prokop 29.6.2019 13:20

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Má, ale vy se chcete tvářit že nemá. Autora znám, tím lépe vidím, co píšete za hloupost.

M. Prokop 29.6.2019 13:18

Re: Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

ODS není pravice, v lepším případě pravý střed. Bureš je tam, kde najde nejvíc voličů (v Česku vlevo), nikdo ho nikam nezahnal.

M. Prokop 29.6.2019 13:15

Re: Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Zřejmě věříte v moudrého a neúplatného úředníka. Při dostatečně nízkém IQ věřícího, proč ne. To i ten úředník pak může být chytřejší než vy.

M. Prokop 29.6.2019 13:12

Re: Stop 21. století!

Tak to ho čtete blbě. Schválně, nebo neschopnost?

I. Schlägel 29.6.2019 12:58

Re: Stop 21. století!

V tom případě neumíte číst.

J. Kulheim 29.6.2019 12:48

Svoboda je poředevšín odpovědnost.!

V článku je někde nasáno, že by si vrazi mohli kupovat zbraně a zabíjet? Svoboda je poředevšín odpovědnost. Bezmezná svoboda neexistuje. Na to jsouu zákony a orgány činné vrestním řízení, aby posoudili jednání člověka. V současnosti vrazi zbraně nekupují a klidně střílejí bezbrané lidi.

Myslíte, že v tom je svoboda jednotlivce. Individuální svoboda je především o tom, že jednotlivec se chce postarat sám o sebe a o svou rodinu. Když na tostačí, tak by měla pomoci rodina a pokud nas to rodina nestačí, tak by měl pomáhat stát. Nechci, aby mi stát nařizoval co mám, co nesmím, co musím.

J. Kulheim 29.6.2019 12:34

Re: Pravicové a levicové myšlení

Má te nějakou jinou stručnou definici? Rád bych přečetl něco smysluplného od levicově myslícího člověka.

D. Ondrejkovič 29.6.2019 12:32

Stop 21. století!

Protože každá koruna, kterou utratí ten, kdo ji vydělal, bude utracena lépe, než když ji utratí stát. Například pokud si vrah koupí vražednou zbraň. A kdo tvrdí opak, je hlupák, nebo lump. Bezohlednější vyhrává a svoboda ostrých loktů není svobodou, pokud se zastaví o svobodu druhých. Kdo si myslí něco jiného, tak je debil.

Takhle já čtu uvedený článek.

J. Chaloupka 29.6.2019 12:11

Nesouhlasím. Babiš je typicky pravicový volič,

který byl neochotou pracovat ODS zahnán doleva. Myslím si, že skutečná pravice u nás asi 30 let nikdy nevládla. I ODS míří (a mířila) doleva, i když o sobě tvrdí, že je pravice. Ale podle plodů poznáte je ...

J. Richtter 29.6.2019 11:35

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

levičák, který volil Piráty a obdivuje Babiše.

J. Richtter 29.6.2019 11:35

Re: Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Pravice Berko, je samostatnost, nežebrání, schopnost se o sebe a rodinu postarat pokud jsem zdravý, pravice je uvědomění si nutnosti odříkání, aby později mohlo být lépe, pravice je nepodlézání většině.

Levice je Babiš.

Č. Berka 29.6.2019 11:27

Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Pravice se odjakživa se státem ztotožňovala. Pravice a pruský stát, pravice a Britské Imperium. Fujky fujky je pro pravici stát až od té doby, co se musí o vládu ve státě dělit či je dokonce v opozici.

Libertariánství- to je sebestřednost a sobectví. Pohádky o tom, jak se jednotlivci budou neustále domlouvat, jestli si postaví silnici, odkud kam povede a kdo po ní bude jezdit. Pohádky o tom, že se domluví jednotliví svobodní občané, jestli si postaví nemocnici ( smaozřejmě- jen pro sebe :-D ) Pohádky o tom, jak si ti svobodní jednotlivci budou doma držet kvéry, aby se ubránili armádám jiných států. Pohádky o tom, jak se svobodní občané dohodnou, jestli si postaví společnou školu, kdo v ní bude učit, jak ho budou platit a jak mu určí, co se bude učit.

M. Mařák 29.6.2019 10:56

Zastaralé pravo-levé dělení

nemá v dnešní době žádnou vypovídající hodnotu. Sám autor je členem politické strany a tedy kolektivista a levičák.

Uvědomuje si to vůbec?

M. Prokop 29.6.2019 10:30

Re:

Motanina je náš daňový systém, založený na přerozdělování DPH. Pokud by většina věci byla placena z místních peněz, generovaných místními daněmi, lumpačilo by se s nimi mnohem obtížněji. Stát by měl organizovat a platit jen to, co je řešitelné JEN na státní úrovni.

M. Prokop 29.6.2019 10:25

Re: Pravicové a levicové myšlení

Leč pravdivé.

M. Prokop 29.6.2019 10:23

Re: Zkuste si udělat nějaký podrobný dotazník,

https://liblog.alesuv.net/kompas.php

M. Prokop 29.6.2019 10:22

Re: Zase jeden pracháč

Lepší, než jen pravice/levice jsou dvě osy: https://liblog.alesuv.net/kompas.php

S panem Křížem jsem ve výsledku velmi blízko.

Stát má dělat málo věcí (třeba ty silnice, justici, policii) ale pořádně. Ten náš jich dělá spoustu a prakticky všechny blbě.

M. Prokop 29.6.2019 10:17

Stručné, jasné, pravdivé.

.

M. Rozbořil 29.6.2019 9:50

Zase jeden pracháč

Rozdělení na pravici a levici je obtížné, protože si milí politikové nedovedou jasně stoupnout na svoji parketu. Jinak je to demagogické počtení první třídy. Zkuste si představit, že byste si stavěl (za své) silnici, opravoval dálnici, platil od první třídy školné svým dětem, platil si veškeré zdravotnictví atd. atp. - sám nevím, o co všechno "lidi nemají zájem".

I. Širůček 29.6.2019 9:20

Rozdávají všichni

jen pravice to dělá potají, řídíce se slovy Hospodina: "...když dáváš chudým, ať tvá levice neví, co činí pravice". Při církevních restitucích se na to zapomnělo ...

J. Pražák 29.6.2019 9:15

Znáte britský seriál „Jistě, pane ministře“?

Tam zazněla krásná fráze: „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé nechtějí, ale co mít musejí. To, co chtějí, si koupí sami.“ V tom je geniálně shrnuto vše.

I. Širůček 29.6.2019 9:10

Re: Výborně napsano.

Ono je to spíše tak, že každej krade, jak dovede. Jeden tak, druhej onak.

D. Stirský 29.6.2019 8:54

Zkuste si udělat nějaký podrobný dotazník,

jenž vám sdělí vaše smýšlení či politické preference. A možná budete překvapeni, jak echt pravičáci najednou u některých otázek odpoví jako typický levičák a echt levičák zase jako typický pravičák. Používání těchto slov jako nadávek, což často mnozí činí, je unfair. Co je správné? "Každý svého štěstí strůjcem!" nebo "Jeden za všechny, všichni za jednoho!"? Rozumný člověk řekne, že záleží na situaci, na konkrétním příkladu... Každý jsme jiný. Někdo se v pátek dozví, že má rakovinu, v pondělí jej propustí z práce a v úterý se s ním rozejde partner. Jeden začne bojovat (je to pro mě výzva), jiný skončí s antidepresivy na psychiatrii. Ani jeden z postojů nelze přece odsoudit. Opravdu nejsme jen nějaké kopie jednoho univerzálního vzoru.

J. Horský 29.6.2019 8:51

"Elity" to nezachrání

Autor zapomíná, že většina lidí netouží po svobodě, ale po dobrém pánovi. Jejich "modem vivendi" je fešácké otroctví. Rádi se do něj demokraticky prohlasují a na pánovi zbude, aby to otroctví dosti fešáckým udržoval.

Jestli se kvůli tomu budou pořádat gladiátorské zápasy, festivaly nebo jiné kratochvíle (třeba hra na pravici a levici), je vedlejší.

M. Mikulec 29.6.2019 8:50

Re: Pravicové a levicové myšlení

Mate pravdu, pane Janyško. EU pro tuto závislost děla maximum. Už ani nepredstra žádnou demokracii.

M. Mikulec 29.6.2019 8:48

Výborně napsano.

Pravice tvoří hodnoty a levice je rozhazi a přerozdělí. Jak ubývá pravicovost, už se jen prerozdeluje, viz dotačně-regulačně- buzerační Evropská unie. Podpora malého a středního podnikání tu slabě zaznívá jako zapomenuté klišé vždy par dnů před volbami, a dost.

D. Stirský 29.6.2019 8:45

Starosta je placen z obecních peněz.

Čili z jeho mzdy mu srazí zálohu na daň z příjmu a ta se vrátí do rozpočtu obce. Ale z nákupu v TESCU jde již DPH státu a co s ní se stane, již dohledat nejde. Navíc on má starosta barák, z něj platí obci nemovistostní daň. Přesto, když jsem byl kdysi na berňáku chvíli zaměstnán, jsem své kolegy pořád upozorňoval, aby nekafrali "a tohle se platí z mých daní." Jsa si dobře vědom toho, že můj plat šel z daní mých spoluobčanů.