30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavel 29.6.2019 15:39

A co zbyde ze "správné cesty", když se začneme

opičit po populistickém žvanilovi, rozhazující veřejné prostředky jako smyslů zbavený? Samozřejmě záleží na tom, jestli je volič debiI bez vzdělání, který se nedokázal poučit z mnoho podobných kastrofických příkladů z nedávné i vzdálenější minulosti, nebo má aspoň špetku rozumu.

J. Jurax 29.6.2019 20:24

Jistě.

Furt ale zůstává, co jsem napsal. Musíte vyhrát volby. Jak to uděláte, je na Vás.

P. Pavel 30.6.2019 16:30

PASOK a Papandreu v Řecku vyhrávali

volby 30 let a jak to dopadlo. Rozhazovačný tupý populismus alá burešovy podržtašky nebo ksčssd není jediná cesta jak vyhrát volby.

J. Jurax 30.6.2019 18:05

Jistě.

A jakou jinou reálnou cestu k výhře tuzemských voleb vidíte? Jak přesvědčíte voliče, aby volili právě Vás, když jim neslíbíte aspoň to, co ti druzí?

M. Prokop 29.6.2019 13:15

Re: Už první autorovy věty říkají, jak je mimo

Zřejmě věříte v moudrého a neúplatného úředníka. Při dostatečně nízkém IQ věřícího, proč ne. To i ten úředník pak může být chytřejší než vy.

V. Petr 29.6.2019 18:34

šechno, o čem píšete v minulosti EXISTOVALO!

A z části dosud existuje! Ve starověkém Římě byli učitelé jen soukromí ale je zaznamenáno, jak se Říman diví že někde může existovat svobodný občan, který neumí číst a psát. Soukromé střední a vysoké školy někde převládají ještě dnes. Zrovna tak jsou i soukromí lékaři, soukromé nemocnice a komerční zdravotní pojištění.

Základní funkcí státu je naproti tomu obrana proti vnějšímu nepříteli (jediná, která tu byla od začátku), pak ještě soudnictví a policejní služba.

Mimochodem, v Athénách nebo i v Římě museli občané mít ze začátku vlastní výzbroj. Ostatně totéž američtí "minutemani."

Dokonce i dálnice mohou být soukromé, i když výstavba dopravní infrastruktury patří mezi základní funkce státu.

M. Mařák 29.6.2019 10:56

Zastaralé pravo-levé dělení

nemá v dnešní době žádnou vypovídající hodnotu. Sám autor je členem politické strany a tedy kolektivista a levičák.

Uvědomuje si to vůbec?

J. Richtter 29.6.2019 11:35

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

levičák, který volil Piráty a obdivuje Babiše.

M. Prokop 29.6.2019 13:20

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Má, ale vy se chcete tvářit že nemá. Autora znám, tím lépe vidím, co píšete za hloupost.

M. Mařák 29.6.2019 14:49

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Je členem Svobodných a kandidoval za ně do EU parlamentu?

Ano-Ne

M. Prokop 29.6.2019 18:49

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Je, kandidoval.

Pitomost je, dovozovat z toho, že je kolektivista a levičák.

Pitomost, nebo posedlost.

Zvláště, tvrdí-li to EUnijní kolektivista.

M. Mařák 29.6.2019 19:26

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Pitomost je upínat se na zastaralé a na současné poměry naprosto nepoužitelné pravo-levé dělení a zároveň tvrdit o těch, kdo si myslí něco jiného a relevantními argumenty své názory dokládají, že jsou hlupáci.

Podle libertariánů, mezi které se autor článku počítá, je stranickost synonymem kolektivismu a kolektivismus je pravicový snad jen pro Vás. Již existence státu je z jejich pohledu levice a útok na svobodu individua.

M. Prokop 30.6.2019 11:36

Re: Zastaralé pravo-levé dělení

Kdo nějaké dělení nechce používat nebo mu nerozumí, tvrdí, že neexistuje.

Klasické dělení zodpovědnost individua (pravice) / zodpovědnost státu (levice) bylo, je a bude. Lze ho doplnit o další osu, ne však zrušit.

Kolektivismus je levice, pokud ten kolektiv nařizuje, ne pokud sdružuje.

M. Prokop 29.6.2019 10:17

Stručné, jasné, pravdivé.

.

M. Rozbořil 29.6.2019 9:50

Zase jeden pracháč

Rozdělení na pravici a levici je obtížné, protože si milí politikové nedovedou jasně stoupnout na svoji parketu. Jinak je to demagogické počtení první třídy. Zkuste si představit, že byste si stavěl (za své) silnici, opravoval dálnici, platil od první třídy školné svým dětem, platil si veškeré zdravotnictví atd. atp. - sám nevím, o co všechno "lidi nemají zájem".

M. Prokop 29.6.2019 10:22

Re: Zase jeden pracháč

Lepší, než jen pravice/levice jsou dvě osy: https://liblog.alesuv.net/kompas.php

S panem Křížem jsem ve výsledku velmi blízko.

Stát má dělat málo věcí (třeba ty silnice, justici, policii) ale pořádně. Ten náš jich dělá spoustu a prakticky všechny blbě.

I. Širůček 29.6.2019 9:20

Rozdávají všichni

jen pravice to dělá potají, řídíce se slovy Hospodina: "...když dáváš chudým, ať tvá levice neví, co činí pravice". Při církevních restitucích se na to zapomnělo ...

J. Pražák 29.6.2019 9:15

Znáte britský seriál „Jistě, pane ministře“?

Tam zazněla krásná fráze: „Dotace nelze rozhazovat na to, co by si lidé přáli. Dávají se na to, co lidé nechtějí, ale co mít musejí. To, co chtějí, si koupí sami.“ V tom je geniálně shrnuto vše.

D. Stirský 29.6.2019 8:54

Zkuste si udělat nějaký podrobný dotazník,

jenž vám sdělí vaše smýšlení či politické preference. A možná budete překvapeni, jak echt pravičáci najednou u některých otázek odpoví jako typický levičák a echt levičák zase jako typický pravičák. Používání těchto slov jako nadávek, což často mnozí činí, je unfair. Co je správné? "Každý svého štěstí strůjcem!" nebo "Jeden za všechny, všichni za jednoho!"? Rozumný člověk řekne, že záleží na situaci, na konkrétním příkladu... Každý jsme jiný. Někdo se v pátek dozví, že má rakovinu, v pondělí jej propustí z práce a v úterý se s ním rozejde partner. Jeden začne bojovat (je to pro mě výzva), jiný skončí s antidepresivy na psychiatrii. Ani jeden z postojů nelze přece odsoudit. Opravdu nejsme jen nějaké kopie jednoho univerzálního vzoru.

M. Prokop 29.6.2019 10:23

Re: Zkuste si udělat nějaký podrobný dotazník,

https://liblog.alesuv.net/kompas.php

J. Horský 29.6.2019 8:51

"Elity" to nezachrání

Autor zapomíná, že většina lidí netouží po svobodě, ale po dobrém pánovi. Jejich "modem vivendi" je fešácké otroctví. Rádi se do něj demokraticky prohlasují a na pánovi zbude, aby to otroctví dosti fešáckým udržoval.

Jestli se kvůli tomu budou pořádat gladiátorské zápasy, festivaly nebo jiné kratochvíle (třeba hra na pravici a levici), je vedlejší.

M. Mikulec 29.6.2019 8:48

Výborně napsano.

Pravice tvoří hodnoty a levice je rozhazi a přerozdělí. Jak ubývá pravicovost, už se jen prerozdeluje, viz dotačně-regulačně- buzerační Evropská unie. Podpora malého a středního podnikání tu slabě zaznívá jako zapomenuté klišé vždy par dnů před volbami, a dost.

I. Širůček 29.6.2019 9:10

Re: Výborně napsano.

Ono je to spíše tak, že každej krade, jak dovede. Jeden tak, druhej onak.

D. Stirský 29.6.2019 8:45

Starosta je placen z obecních peněz.

Čili z jeho mzdy mu srazí zálohu na daň z příjmu a ta se vrátí do rozpočtu obce. Ale z nákupu v TESCU jde již DPH státu a co s ní se stane, již dohledat nejde. Navíc on má starosta barák, z něj platí obci nemovistostní daň. Přesto, když jsem byl kdysi na berňáku chvíli zaměstnán, jsem své kolegy pořád upozorňoval, aby nekafrali "a tohle se platí z mých daní." Jsa si dobře vědom toho, že můj plat šel z daní mých spoluobčanů.

J. Kulheim 29.6.2019 7:51

Pravicové a levicové myšlení

Levicově smýšlející člověk je přesvědčený o tom, že všechny chyby společnosti lze odstranit moudrými rozhodnutími a nařízeními státu. Pokud stát bere pravomoci pro sebe, tak je musí sebrat svobodu občanům. Jinak to není možné. „Stát“ ale nemůže rozhodovat, protože nemá rozum. K tomu potřebuje velký aparát, který stojí velké peníze. Fakticky rozhodují úředníci státní správy.

Člověk s pravicovým smýšlením chce co nejvíc rozhodovat sám o svém životě, být co nejméně závislý na společnosti a zejména na státních institucích. Státní orgány mají fungovat v pravicových systémech především jako služba svobodného občana, který jejich služeb využívat může, ale nemusí. Ruku v ruce se svobodou jednotlivce však kráčí jeho odpovědnost za své činy. Bez ekonomické svobody nemůže být ani svoboda politická Stát by měl pomáhat lidem, kteří se ocitnou v nouzi a nejsou schopni vyřešit si problémy, do kterých se dostali

Socialistická vláda nemá nic společného se sociálním cítěním. Sociální cítění není hodnota ani levicová ani pravicová. Sociální cítění je i u zvířat a zvířata pokud žijí v přirozeném prostředí mají raději svobodu než když jsou uvázaná na řetězu.

Současní budovatelé socialismu chtějí především moc. K tomu potřebují zbavit lidi ekonomické a politické svobody. Připravit lidi o majetek, aby byli závislí na státu. Má snahu přerozdělovat čím dál víc peněz. Peníze od těch nejchudších, které vybere na daních a rozdá je bohatým ve formě pobídek, dotací, grantů a p. Peníze nejdou k lidem, kteří se dostanou do zdravotních nebo jiných životních problémů, ale rozdává je plošně bez ohledu na příjmy rodin. Lidem z peněženky tahá čím dál víc peněz a kupuje si za ně voliče

Ve stávajícím socialismu bezprávními otroky jsou všichni. „Stát“ sebere lidem ve formě daně z příjmů, zdravotního a sociálního pojištění 45% výdělku. Pokud k tomu připočítáme DPH a různé pojistky, tak je to víc než 80%. Velká většina lidí si na víc než stravu a bydlení nevydělá.

J. Cyrany 29.6.2019 8:05

Re: Pravicové a levicové myšlení

Socialisté chtějí vzít svobodu. Pravičáci se chtějí starat o sebe. Neuvěřitelné klišé.

M. Prokop 29.6.2019 10:25

Re: Pravicové a levicové myšlení

Leč pravdivé.

J. Kulheim 29.6.2019 12:34

Re: Pravicové a levicové myšlení

Má te nějakou jinou stručnou definici? Rád bych přečetl něco smysluplného od levicově myslícího člověka.

J. Kanioková 29.6.2019 15:25

KLIŠÉ ???

Asi toho o ekonomice nevíte víc, než je zdrávo ..

M. Mikulec 29.6.2019 8:50

Re: Pravicové a levicové myšlení

Mate pravdu, pane Janyško. EU pro tuto závislost děla maximum. Už ani nepredstra žádnou demokracii.