6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Czexit?!

Aktuálně se u nás rozehrála taková hra: Uměle si vyrob a zastřel svého nepřítele. Tím nepřítelem se pro část společnosti stal Czexit. Tohle není text ani na podporu Czexitu, ani proti němu. Tohle je o uvádění mýtů na pravou míru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 19.2.2018 12:57

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Možná vaše ("neziskové") zájmy, rozhodně ne naše české zájmy.

M. Prokop 19.2.2018 12:56

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Nedojde.

Soudruzi z Brusele chtěli, ovšem hlavně Němci i Frantíci jsou proti.

M. Prokop 19.2.2018 12:55

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Paní Šichtařová ovšem píše o reálné ekonomice, ne o červené knihovně vaší lásky k EU. :-P

J. Václavíková 19.2.2018 12:50

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Inu, já jsem přesvědčena, že ty pojmy nechápete vy, to je otázka názoru.

Když Trump vyhlašoval své ,,Amerika first", tleskali mu ti samí, co teď za to Evropě spílají. EU prostě dělá to, co dělat má a musí. Hájí naše zájmy. Až budeme ve vašem utopickém světě, bez celních bariér a regulací, pak se o té vaší sci-fi můžeme bavit.

R. Brzák 19.2.2018 12:42

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

měla-li by ekonomika...musela by chtít

R. Brzák 19.2.2018 12:40

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Jediným zájmem ekonomiky je absolutně volný trh - jaká na této zemi ani není k poznání. Proto měla-li by erkonoika hájit svůj zájem, musel by chtít jen to, aby se žádná moc (státní, či nadstátní) nepletl do obchodních vztahů jedinců a firem.

Stát ovšem své "ekonomické" zájmy přirozeně hájí. V uvozovkách proto, že za ekonomické dosazuje snahu ochraňovat svůj vnitřní trh před obchodníkem zvenčí. Což je pochopitelné z hlediska obav politiků i vnitřních obchodníků z konkurence. Jenže z hlediska ekonomického, je to právě konkurence, co ji zkvalitňuje. A je to právě tato konkurence, obchodní i ideová, která udělala ze západní civilizace (jež má konkurenci i spolupráci obchodem ve svém základě) tou nejúspěšnější...

Když nechápete základní ekonomické pojmy, paní Václavíková, nemistrujte paní Šichtařovou...

M. Mikulec 19.2.2018 12:36

Re: Také si myslím, že

Je ale dobré o něm mluvit. Přinejmenším se trochu odkopou politici ve svých názorech. Když z toho vzejde konečně ten zákon o referendu, jenom dobře.

S. Rehulka 19.2.2018 12:34

Re: Pěkná analýza

Tak jako většina názorů a úvah paní Šichtářové - logická, slušná a přitom i varovná ! Děkuji !

J. Fridrich 19.2.2018 12:30

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Lehké ekonomické problémy Británie spojené s jejím vystoupením z EU jsou zajisté přijatelné ve srovnání s tím, co by je čekalo s dalším zaplavováním jejich země islámskými nepřáteli naší Evropské civilizace a s rozvrácením našeho způsobu života života..

J. Václavíková 19.2.2018 12:28

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

I tady jste si tu mstu vyfabulovali. Prostě přání otcem myšlenky. Ve skutečnosti EU pouze trvá na dodržení smluvních závazků a hájí tak i naše, české zájmy.

V. Student 19.2.2018 12:24

Také si myslím, že

Czexit není na pořadu dne...!

M. Mikulec 19.2.2018 12:22

Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Vy asi zase nesledujete Brexit: slovo "msta" pramení odtud. Aby nikoho jiného nenapadlo opustit EU, toho bumbrlíka, který spolyká bez rozdílu všechny. Jsem zvědavá, kdy dojde na Turecko, tu baštu asiatství a islámu.

J. Václavíková 19.2.2018 12:11

Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

opravdové ekonomice a míň psát podobné hámotiny. Vypadá to, že vám to vlezlo na mozek.

,,MSTA EU: Po výstupu z EU by nám EU nejspíš na truc zavřela svůj vnitřní trh"

Pokud byste skutečně byla ekonomka, věděla byste, že každá ekonomika, ať už ta národní, nebo eunijní, hájí a musí hájit, až sobecky, vlastní ekonomické zájmy. Cpát do toho emocionálně nabitý výraz ,,msta" svědčí o vaší zmatenosti. Výsada volného pohybu zboží je spojena s nutností akceptovat volný pohyb osob a s přistoupením na pravidla a poplatky, stanovené EU. Tak, jak je akceptuje Norsko. Dobrovolně. Ber, nebo nech být. Tohle je ekonomika, ne červená knihovna, milá dámo!

M. Prokop 19.2.2018 11:51

Re: To je zase krákorání.

Británii se EUrosoudruzi a hlavně Frantíci mstí dost průkazně, tak proč by to nehrozilo nám? Co na to vaše napodobenina hlavy?

M. Mikulec 19.2.2018 11:46

pokud máme plnit

v EU jen nevolnickou roli, pryč z takové oprátky, skutečně včera bylo pozdě. Přestaňme předstírat spolu s europropagandou, že mimo EU zahyneme.

Co se týče eura, tady nesouhlasím s autorkou, že EU nestojí o dalšího potížistu: rozšířit eurozonu by se Bruselu líbilo. My nemáme ekonomické potíže jižních států. Pokud nedojde k Czexitu, vnutí nám euro pod různými falešnými lákadly. Jen mi je divné, že Poláci ještě euro nemají.

M. Mikulec 19.2.2018 11:40

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Brexit sice ještě nenastal, ale mstivá EU se od začátku tak chová: Theresa May nebyla ani pozvána ani vítána na summitech. První se nechali slyšet Francouzi, že vyženou britské celníky ze své strany eurotunelu. Atd., tisíc a jeden naschvál.

J. Novák 19.2.2018 11:39

Re: S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

Nejpozději do 10 let tu bude celoevropská občanská válka a nějaké členství či nečlenství v Evropské unii nebude nikoho zajímat.

J. Svoboda 19.2.2018 11:38

Světoví investoři po Czexitu zatočí s naší ekonomikou jak?

V. Lunák 19.2.2018 11:16

To je zase krákorání.

Tak jako v jakémkoliv jiném obchodě i zde výsledek obchodu závisí na tom, co mohou obě strany nabídnout a jakou mají vyjednávací sílu. Česko má, mimo jiné i vlastním přičinlivostí, poměrně malou vyjednávací sílu a nabídnout, opět vlastní přičinlivostí, také nemá zrovna dvakrát co. Obehraná písnička o levné ale kvalifikované pracovní síle už nikoho nezajímá, ale především už ani v Česku o ni není velký zájem. To jsou holá fakta, se mstí si to spojuje akorát Šichtářové napodobenina hlavy.

Je velmi snadno prokouknutelné hodnotit makroekonomickou situaci na základě jednoho jevu, zde momentálního stavu měnové politiky. Jestli si dobře pamatuji, tak jako zavilá odpůrkyně veřejného dluhu jistě berete v potaz i třeba ten fakt, že míra veřejného zadlužení UK je vůči EU28 nadprůměrná.

Finanční trhy jsou jistě velmi silně ovlivněny očekáváním ekonomických subjektů, avšak vzhledem k tomu, že podmínky odchodu jaksi stále nebyly dohodnuty, těžko mohou ekonomické subjekty tvořit relevantní očekávání, které by v cenách finančních instrumentů mohla být tak dávno zapracována. Takže ne, brexit z pohledu finančních trhů opravdu neproběhl.

P. Kubáč 19.2.2018 11:15

Síla emocionální komponenty

Paní Šichtařová to rozebrala vrcholně pragmaticky, přesto se nemohu osvobodit od emocionálního pohledu na věc. Jakože bych nerad viděl dnes výměnu "migrantů za peníze" přes systém Dublin IV a za 30 let "soustrastné telegramy" Euro-papalášů při atentátech a dalších fenoménech multikulturního obohacení.

M. Prokop 19.2.2018 11:15

Re:

Proč jen lidstva, vyřešíme celý vesmír! :-P

M. Prokop 19.2.2018 11:12

Re: Česká vyčůranost opět vítězí

Lepší "vyčůranost", než ideologická zaslepenost, že, pane Valento?

M. Prokop 19.2.2018 11:11

Dobré, velmi reálné.

Jedna poznámka: Odchod z EU má význam pro zemi, která okamžitě zruší bruselní nesmysly a "najede" na svobodné ekonomické i politické uspořádání malého státu (administrativně malého, ne geograficky). Státu, ponechávajícího volnost iniciativě. Což bohužel není náš případ a ani zdejší občané to prakticky nepožadují. Takže bychom možná byli méně ohroženi přívalem 3i, ale jinak bychom si nepomohli (v nejlepším, viz velmi reálně zmíněná mstivost).

A. Alda 19.2.2018 11:10

S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

Pokud z EU nevystoupíme, staneme se spolu s ní chalífátem.

J. Kulheim 19.2.2018 10:12

Re: Česká vyčůranost opět vítězí

Mluvte za sebe. Vyčůraný jste vy a vám podobní.

M. Pech 19.2.2018 10:08

Pěkná analýza

Pěkná výstižná a přitom stručná analýza.

K BREXITU, je jasné, že BREXIT je jen důsledek příčin. O BREXITU se už toho napsalo moc a moc, ale nikde jsem neviděl analýzu proč vlastně ke hlasování o vystoupení GB z EU vůbec došlo. Nemyslím tím to, že D. Cameron při předvolební kampani v r. 2016 slíbil, že pokud zvítězí jeho strana, tak vyhlásí referendum o vystoupení GB z EU ( nebo o setrvání v EU - už si nepamatuji), ale jde mi o to, proč to bylo nutné voličům slíbit ( touha být opět zvolen mi připadá vzhledem k závažnosti BREXITU zcela malicherná). Jaké důvody, jaká vznikající vnitropolitická situace mezi občany GB vedla Camerona k takovému slibu.

I ke škodě EU jisté, že vedení EU na BREXIT reaguje zcela kontraproduktivně. Poslední projev Junckera minulý týden v Mnichově potvrzuje to, že vedení EU dál trvá na svých mocenských ambicích směřujících k superstátu. K jaké si federaci nebo ani k tomu možná ne. (Tím myslím zrušení států v EU a zavedení jakého si promíchaného multinárodnostního guláše i za přispění davů migrantů.) A to je z hlediska historie zásadní omyl. Takové superstáty (i když národnostně dělené) v Evropě již mockrát byly. Jak dopadly ? Velká říše Římská, Rakousko - Uhersko, Československo, Jugoslávie.

Otázka zní, vstupovali bychom do takového superstátu ? Byla by v takovém superstátu stejná práce hodnocena v Česku stejně jako v Německu ? A co sociální zabezpečení nebo kvalita lékařské péče v Česku by byla stejná jako v Německu ? Pokud ne, potom je zcela bezpředmětné vůbec o takové formaci uvažovat. Stejně by se dříve nebo pozdě rozpadla. Je jasné, že "všechno všude stejné" v celé Evropě, není z hlediska ekonomického ( asi ani z hlediska politického a občanského) vůbec možné. Je to utopie, jako byl komunismus.

Hezký den všem.

J. Hejna 19.2.2018 10:06

Re: Je na místě otázka

Takže je to jasné: co nejrychleji pryč, včera bylo pozdě.

J. Hejna 19.2.2018 10:03

Re: Česká vyčůranost opět vítězí

U někoho zase vítězí předposranost.

P. Lenc 19.2.2018 9:47

Dík za článek,

jako vždy má hlavu a patu.

J. Kulheim 19.2.2018 9:46

Re: První výsledky Brexitu jsou už opravdu známé

Ekononomické dopady po vystoupení EU by nějaké byly. To jenom proto, že svobda rozhodování o bytí v takovém spolku je proti zájmům bruselských úředníků. To, že je možné rozdělit stát bez dopadu na ekonomiku obou států ukázalo rozdělení Československa. Oni chtějí vládnout a rozhodovat o osudech celé Evropy. Pokud občané Německa považují za obohacení své vlasti, příchod lidi, kteří mají jiné náboženství, jiné tradice, tak nech si je přivážejí. Je to jejich rozhodnutí.

Pro mne je podstaně vyšší hodnotou svoboda indivuální a státní. Mám obavu, že to co se odehrává v současnosti je jenom odvar toho co nás čeká. Pokud vznikne federace, společná obrana, tak ČR se rozpusí jako kostka cukru v moři a několik let nebude nikdo vědět, že takový stát existoval. Proč naši předkové chtěli samostatný stát? Protože si chtěli svoje problémy řešit sami a nečekat na nějaké milosti od jiných. Věděli, že svoboda je to jediné za co stojí bojovat.Věděli, že svobodu jim nikdo zadarmo nedá.

Jestliže budeme přenechávat vládě čím dál víc pravomocí, tak budeme muset předat i čím dál víc našich příjmů a svobody rozhodování. Centralizace vlády ničí ekonomiku a tím i blahobyt.

"Historik řeckého původu Polybios ve 2. století př. n. l. považoval Řím za vyvrcholení dějin, za ideální stát, který slučuje výhody monarchie, aristokracie a demokracie. Řím však postupně „udanil“ sám sebe k smrti. Římští občané, zpohodlnělí a apatičtí v důsledku péče státu, nebyli schopni bránit se barbarům. Státní pokladně nezbývaly peníze na obranu, nepomáhaly ani neustálé devalvace měny."