Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Czexit?!

Aktuálně se u nás rozehrála taková hra: Uměle si vyrob a zastřel svého nepřítele. Tím nepřítelem se pro část společnosti stal Czexit. Tohle není text ani na podporu Czexitu, ani proti němu. Tohle je o uvádění mýtů na pravou míru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠH

19. 2. 2018 19:23
Krátkodobě -

zatnout zuby. Jsem připraven.

Dlouhodobě - výhra. Nebude to jednoduché, nebylo to nikdy.

Anděla Šílená nebude rozkazovat! Tedy nám!

Zkráceno.

0 0
možnosti
JK

19. 2. 2018 22:54
Ano

pokud se EU nevrátí k systému EHS, je prozíravější czexit !

"Paralyzujeme sami sebe!" - https://www.express.co.uk/news/world/920234/Munich-security-conference-sebastian-kurz-european-union-single-market

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes nazval EU "přílivem nařízení", který "paralyzuje", blokuje a trestá malé podniky.

Anketa: 63% britských obchodních vůdců podporuje Brexit - https://voiceofeurope.com/2018/02/poll-63-of-uk-business-leaders-support-brexitpoll-63-uk-business-leaders-support-brexit/#.WoiIthg5DfU.twitter

0 0
možnosti
JK

19. 2. 2018 19:07
Jeden podstatný moment

který je zcela opomíjen je skutečnost, že německo a ostatní vyspělé zěmě Eurozóny využívají Česko a země bývalé východní Evropy (možná ani ne bývalé) coby zdroj levné pracovní síly. Německo má rozpočtový přebytek proto, že nakupuje z východní Evropy za 1/3 ceny, za kterou dále její produkty označené Made in Germany prodává. Východní Evropa je zdrojem levné práce v rámci EU.V žádném případě nelze mluvit o rovném postavení východní Evropy k západní. Ani Eurofondy nejsou něčím, co bychom dostávali navíc. Je to jen zlomek hodnoty toho, co od nás levně nakoupí Německo a ostatní západné členové EU. A hrozby negativními následky Czexitu jsou vyvolány strachem o levnou pracovní sílu,kterou by EU, tvářící se jako demokratický spolek ztratila odchodem východoevropských zemí ze společenství. Kdyby k odchodu východní Evropy z EU došlo, hledaly by zbylé země cestu, jak o levnou pracovní sílu nepříjít. A tady je velký rozdíl mezi Brexitem a Czexitem. Britové jsou drazí, my velmi levní. Brity je prakticky snadnější nahradit,než nás. Kdo zkusil, jak to funguje od nás na východ, ví o čem je řeč.

0 0
možnosti
JK

19. 2. 2018 16:24
Paní Václavíková píšete, že EU prostě dělá to,

co dělat má a musí. Hájí naše zájmy".

Čí zájmy hájí EU při jednání o odchodu Velké Británie z EU? Naše?

Zájmem ČR je abychom měli dobré a vzájemě výhodné vztahy s Velkou Britanií. EU je instituce a ta žádné zájmy nemá a ani mít nemůže, protože nemá mozek. Zájmy mají pouze jednotlivci nebo skupiny lidí v tomto případě nikým nevolení úředníci, kteří v tom baráku sedí a různí lobbisté, kteří prosazují svoje zájmy pomocí těchto lidí.

Jak hájí naše zájmy EU jsme viděli, když jsme museli vyřizovat víza do Kanady. My máte také svoje zájmy. Našim zájmem není to, aby nám někdo diktoval co nesmíme a co musíme. Je našim zájmem není, aby nám někdo diktoval kolik máme vzít běženců. To si musíme rozhodnout sami komu dovolíme aby se na našem území usadil a za jakých podmínek.

Trump byl zvolený prezidentem USA a plní program s kterým do voleb šel. Jeho zájmem je, aby prosperovala ekonomika USA, aby lidé měli práci a žili bezpečné zemi.

0 0
možnosti
MP

19. 2. 2018 18:26
Re: Paní Václavíková píšete, že EU prostě dělá to,

Paní Václavíková měla pravděpodobně na mysli své zájmy a zájmy jiných eunijních soudruhů a soudružek. těm nějaká odešlá a prosperující Británie nepochybně hrozí.

0 0
možnosti
MV

19. 2. 2018 14:29
BREXIT

Od října už přišlo o práci 650 pracovníků z továrny společnosti Vauxhall Motors, která vyrábí automobily Astra. Zbývajících 1200 zaměstnanců se obává uzavření závodu v případě, že Británie přijde o bezcelní přístup na evropský trh. Omezování produkce plánuje i nedaleká továrna automobilky Jaguar Land Rover.

"Proč by měl Nissan pokračovat v investicích na severovýchodě (Anglie), když má továrnu ve Španělsku, kde může vyrábět stejné auto bez desetiprocentního cla?"

A to se ještě nic neděje.

0 0
možnosti
JV

19. 2. 2018 15:32
Re: BREXIT

https://echo24.cz/a/S95YQ/zahranicni-investory-desi-czexit-ceskou-ekonomiku-by-uvrhl-do-doby-temna

Zahraniční investoři si všímají tuzemské debaty o odchodu Česka z EU a případném referendu o členství. A jsou zneklidnění. Podle Svazu průmyslu a dopravy jsou na diskuze zpochybňující členství v EU velice citliví. Vedení svazu dokonce muselo uklidňovat japonské investory a vysvětlovat jim, co se v Česku vlastně děje. Odchod z EU by podle tuzemských odborníků znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Schůzku zneklidněných investorů z Japonska se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) popsal na Twitteru viceprezident svazu Radek Špicar. „Už je to tady. Šlo to rychleji, než jsem čekal. Japonští investoři požádali o schůzku kvůli czexitu. ‚Co byste dělali, kdybychom odešli z EU? Odešli bychom z ČR,‘“ napsal Špicar na sociální síť.

0 0
možnosti
MP

19. 2. 2018 13:00
Jen tak pro zajímavost

https://echo24.cz/a/SscuN/chceme-se-vzdat-vlastni-zahranicni-a-obranne-politiky

Nic nového, ale zajímavý autor.

0 0
možnosti
RB

19. 2. 2018 13:56
Re: Jen tak pro zajímavost

dík za odkaz, celkem nečekané od Žantovského...

0 0
možnosti
VS

V. Student

19. 2. 2018 12:24
Také si myslím, že

Czexit není na pořadu dne...!

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

19. 2. 2018 12:36
Re: Také si myslím, že

Je ale dobré o něm mluvit. Přinejmenším se trochu odkopou politici ve svých názorech. Když z toho vzejde konečně ten zákon o referendu, jenom dobře.

0 0
možnosti
JV

19. 2. 2018 12:11
Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

opravdové ekonomice a míň psát podobné hámotiny. Vypadá to, že vám to vlezlo na mozek.

,,MSTA EU: Po výstupu z EU by nám EU nejspíš na truc zavřela svůj vnitřní trh"

Pokud byste skutečně byla ekonomka, věděla byste, že každá ekonomika, ať už ta národní, nebo eunijní, hájí a musí hájit, až sobecky, vlastní ekonomické zájmy. Cpát do toho emocionálně nabitý výraz ,,msta" svědčí o vaší zmatenosti. Výsada volného pohybu zboží je spojena s nutností akceptovat volný pohyb osob a s přistoupením na pravidla a poplatky, stanovené EU. Tak, jak je akceptuje Norsko. Dobrovolně. Ber, nebo nech být. Tohle je ekonomika, ne červená knihovna, milá dámo!

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

19. 2. 2018 12:22
Re: Paní Šichtařová, asi byste se měla víc věnovat

Vy asi zase nesledujete Brexit: slovo "msta" pramení odtud. Aby nikoho jiného nenapadlo opustit EU, toho bumbrlíka, který spolyká bez rozdílu všechny. Jsem zvědavá, kdy dojde na Turecko, tu baštu asiatství a islámu.

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

19. 2. 2018 11:46
pokud máme plnit

v EU jen nevolnickou roli, pryč z takové oprátky, skutečně včera bylo pozdě. Přestaňme předstírat spolu s europropagandou, že mimo EU zahyneme.

Co se týče eura, tady nesouhlasím s autorkou, že EU nestojí o dalšího potížistu: rozšířit eurozonu by se Bruselu líbilo. My nemáme ekonomické potíže jižních států. Pokud nedojde k Czexitu, vnutí nám euro pod různými falešnými lákadly. Jen mi je divné, že Poláci ještě euro nemají.

0 0
možnosti
JS

J. Svoboda 169

19. 2. 2018 11:38
Světoví investoři po Czexitu zatočí s naší ekonomikou jak?

0 0
možnosti
VL

V. Lunák

19. 2. 2018 11:16
To je zase krákorání.

Tak jako v jakémkoliv jiném obchodě i zde výsledek obchodu závisí na tom, co mohou obě strany nabídnout a jakou mají vyjednávací sílu. Česko má, mimo jiné i vlastním přičinlivostí, poměrně malou vyjednávací sílu a nabídnout, opět vlastní přičinlivostí, také nemá zrovna dvakrát co. Obehraná písnička o levné ale kvalifikované pracovní síle už nikoho nezajímá, ale především už ani v Česku o ni není velký zájem. To jsou holá fakta, se mstí si to spojuje akorát Šichtářové napodobenina hlavy.

Je velmi snadno prokouknutelné hodnotit makroekonomickou situaci na základě jednoho jevu, zde momentálního stavu měnové politiky. Jestli si dobře pamatuji, tak jako zavilá odpůrkyně veřejného dluhu jistě berete v potaz i třeba ten fakt, že míra veřejného zadlužení UK je vůči EU28 nadprůměrná.

Finanční trhy jsou jistě velmi silně ovlivněny očekáváním ekonomických subjektů, avšak vzhledem k tomu, že podmínky odchodu jaksi stále nebyly dohodnuty, těžko mohou ekonomické subjekty tvořit relevantní očekávání, které by v cenách finančních instrumentů mohla být tak dávno zapracována. Takže ne, brexit z pohledu finančních trhů opravdu neproběhl.

0 0
možnosti
MP

19. 2. 2018 11:51
Re: To je zase krákorání.

Británii se EUrosoudruzi a hlavně Frantíci mstí dost průkazně, tak proč by to nehrozilo nám? Co na to vaše napodobenina hlavy?

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz