3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Člověk-šváb?

Ministr financí, místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš přečkal jen za poslední půlrok dva skandály, jaké ještě nedávno dělaly z premiérů a volebních lídrů nezaměstnané.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Balzám 14.9.2016 17:33

Re: Je to jinak.

Jak už jsem říkal několikrát, nemám ambici hrát si na boha nebo génia a tvářit se, že znám řešení všech problémů vesmíru. Pouze se pokouším v anonymní a nezávazné diskusi problémy pojmenovat. Mám takový bonmot :-) ve dvaceti jsem si myslel, že dokážu měnit svět, dnes jsem rád, když změním sám sebe...

M. Prokop 14.9.2016 17:23

Re: Ať je Babiš jaký je,

Pan Rudolf Hofmanovič se ve špíně cítí jako doma. Bojí se svobody.

M. Prokop 14.9.2016 17:23

Re: Ať je Babiš jaký je,

V tom jste se probudil a ruka v nočníku. :-P

M. Prokop 14.9.2016 17:22

Re: Naivní je myslet

Nebo Itálii.

M. Prokop 14.9.2016 17:21

Re: Naivní je myslet

Žádná pravice zde není, takže nemůže ani být rozvrácena VK. To je jen vaše posedlost, že VK nechtěl váš zelený eunijní socialismus.

M. Prokop 14.9.2016 17:19

Re: Je to jinak.

Problémem je obé. Jedno by nebylo bez druhého a obráceně.

V. Klepetko 14.9.2016 17:15

Re: Je to jinak.

Jak chcete ten problém řešit? :-))

H. Balzám 14.9.2016 17:14

Re: Naivní je myslet

Už dnes vidíme, jak Babiš dokáže ohýbat zákony ve svůj prospěch. Obávám se, že v případě uzmutí ještě většího podílu moci by se situace mohla začít podobat například Bělorusku.

H. Balzám 14.9.2016 17:12

Je to jinak.

Problémem není Babiš, bez svědomí a bez skrupulí, ale jeho voliči, fanoušci a obdivovatelé. Tito lidé mají k Babišovi velmi blízko svým charakterem a proto, pokud by příště Babiš nekandidoval, zvolí jiného, podobného kandidáta.

V. Klepetko 14.9.2016 17:10

Re: Naivní je myslet

Pane Mertle, strašíte. Žádný "režim středoasijského postsovětského typu" nám ani v případě Babišova volebního vítězství nehrozí! Máme zde standardní instituce liberálně - demokratického státu, které to neumožní.

Když Babiš vyhraje volby, tak bude muset uzavřít koalici: buď v ideálním případě s ODS a lidovci, nebo v tom horším - s ČSSD a lidovci. V tom není nic středoasijského. Každopádně to ale bude znamenat politický konec Sobotkova křídla ČSSD, které je pro samotnou existenci našeho státu smrtelnou hrozbou! TOP 09, logický spojenec této skupiny, se možná naštěstí do Sněmovny vůbec nedostane, protože si Kslouskovy hlasy rozebere ODSka, Piráti a Svobodní.

Až TOP09 zmizí ze Sněmovny a Sobotka odejde do politického důchodu, pak teprve můžeme řešit nějaké drobnosti a mouchy systému typu Babiše. Který možná volby vyhraje - ale nestane se ani ministrem, kvůli tomu zákonu o střetu zájmů!

P. Rudolf 14.9.2016 16:36

Re: Ať je Babiš jaký je,

Ti méně špinaví. Jiné v české politice nevidím.

P. Rudolf 14.9.2016 16:32

Re: Naivní je myslet

S mnohým se ztotožňuji. Jen bych varoval před tím doufat, že přijde nějaký Mirek Dušín a udělá tu pořádek. Svět je složitý a mnohdy je třeba se spojit i s někým, koho bychom si jinak nikdy nevybrali. Jen je potřeba si dávat pozor, aby náš momentální pomocník si časem neudělal pomocníky z nás. A dokud tady bude demokracie a hlavně právní stát, tak ani Babiš nemá šanci se u moci usadit natrvalo. Viděli jsme to u Moskvou a jejími penêzi silně podporovaného Klause, Zeman, jako jeho Moskvou dosazený nástupce, to má taky spočítané, i když to příští volební období ještě asi uhájí. Stejně tak dopadne Babiš, pokul lidi naštve. Zatím jim ale pořád nabízí víc, než kterýkoliv jiný politik. Nebezpečí ale přichází odjinud - je jím záměrné rozeštvávání lidí proti sobě. Ti si pak vyberou někoho charizmatického, kdo jim nabídne rychlá a pro ně srrozumitelná řešení.

Babiš má hlavní byznys nasměrovaný na západ. Nevěřím, že se od něj odvrátí. Spíš bude jen umně populisticky využívat nálady obyvatelstva. To ale i tak dělají skoro všichni.

I. Mertl 14.9.2016 16:17

Re: Ať je Babiš jaký je,

Špínu špínou, třeba ano. ALe kdo pak vymete tu vymetající, pane Rudolfe?

I. Mertl 14.9.2016 16:03

Naivní je myslet

že Babiš představuje řešení, pokud si pod řešením nepředstavujeme režim středoasijského postsovětského typu. K němu nesporně Babiš směřuje - jak jinak pochopit cestu od veleúspěšného podnikání do poslanecké žvanírny? Samozřejmě, že to není žádné seběobětování nebo mesianismus - jde o bezskrupulózní cestu za absolutní mocí. A ve skutečnosti už mu chybí jen tak málo, jako vyhrát příští parlamentní volby. Všechno mu hraje do noty: společnost znervózněná antimuslimskou hysterií, ochablost Evropské unie, kde jediným akceschopným prvkem je tradiční český nepřítel, slabost pravice zaviněná dlouhodobým rozvratným působením VK, rozhádanost demokratické levice a stále silná komunistická strana, pošetilý nenávistník na Hradě. I slábnoucí carská říše bezesporu uvítá přátelský prvek ve střední Evropě. Scénář je jasný! A spoléhat na sebenápravnou sílu demokracie? Na ústavní pořádek? Demokratické občanstvo? Pod Kašpárkovým článkem ho vidíme. Jedna moje chytrá spolužačka, dobrá lékařka, volí Babiše se slovy "Někdo to tady musí dát do pořádku!"

Ale pořád je to v našich rukách.

P. Rudolf 14.9.2016 15:42

Re: Ať je Babiš jaký je,

Jo, cítím to podobně. Někdo tu špínu vymést musel, jinak by se ti šmejdi od koryt nehli.

V. Klepetko 14.9.2016 15:18

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

V žádném případě nesmíme dopustit návrat k bolševickému ale ani žádnému jinému modelu neliberální demokracie. Myslím si že náš úplně nejhlavnější cíl pro budoucnost je naopak zachování demokratického, liberálního a suverénního českého státu, asi v té podobě, jak ho definuje naše platná Ústava!

V současné české politice pak vidím několik velmi mocných sil, které si přejí úplnou likvidaci České republiky jako samostatného a nezávislého národního státu. Pokud by k tomu došlo, pak by bylo úplně jedno, jestli ve volbách budou vyhrávat nějací populisti, liberálové nebo bolševici, zůstane zde jen nějaká bezmocná slupka jako symbolická vzpomínka na naši státnost. Vše ostatní se bude řešit v Bruselu. Takže podle mě je zdaleka nejdůležitějším úkolem dneška úplná politická porážka těchto "likvidatorů státu"! Dle mého názoru to jsou: Sobotkova skupina v ČSSD, reprezentvaná např. Jiřím Dienstbierem, Otto Novotným nebo ministryní Marxovou. Dále kompletní TOP 09. A dále někteří osamocení jedinci v ANO a u lidovců, jako je pan Zlatuška.

Celá tato skupina musí být v budoucích sněmovních volbách zcela rozdrcena. Porazit Sobotku kontumačně ale dokáže za současné konstelace hvězd jedině Babiš! Rozebrat hlasy TOP 09 si pak mohou jedině ODS, Piráti nebo Svobodní se soukromníky, těm všem přeji volební úspěch. Podporu nějaké nové strany bych zvážil na základě programu, ale pragmaticky vzato žádná z nich nebezpečného Sobotku neporazí. Jedinou další slušnou stranou jsou ještě lidovci, velmi rád je vidím v Parlamentu, ale oni do tohoto "boje o existenci státu" nijak nezasahují a po jejich úspěchu, který jim přeji také, se pan Sobotka bohužel do politického důchodu nevydá.

Teprve až tento boj vyhrajeme, můžeme řešit, jak potlačit neliberální tendence, které Babiš bezesporu reprezentuje. Náš stávající ústavní systém je ale natotik robustní, že ani případné Babišovo volebního vítězství ho nemůže nijak ohrozit. Stejně tak jako Donald Trump nezničí americkou demokracii ani když vyhraje!

V. Klepetko 14.9.2016 15:00

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

K případné podpoře Babiše by mohl vést tzv. Bellmanův princip optimality.

Představuji si naši společnost jako systém, který se v každém diskrétním okamžiku budoucnosti (tyto záchytné body mohou být třeba pravidelné volby do Sněmovny) může nacházet v celé sérii alternativních stavů , každý s nějakou pravděpodobností vzniku, a vertikálními vazbami na jiné stavy v grafu, přitom každá vazba má svou realizační "cenu". Optimalizace se pak provádí tak, že si vyberete nějaký žádoucí budoucí stav, a následně hledáte nejkratší cestu v grafu z budoucnosti zpět k současnosti. Daly by se na to použít i Markovovy řetězce...

A jak z toho všeho vychází vítězně ten Babiš? Pokusím se to velmi zjednodušeně popsat i bez dynamického programování, ale bude to opravdu jen torzo myšlenky.. Asi takto:

V. Klepetko 14.9.2016 14:57

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

Jste vítán, pane Lenci! Dokážu si představit, že oba zmínění pánové nemají v danou chvíli na diskusi čas. Pokusím se ale vysvětlit logiku svého uvažování, jak pro ně, tak i pro Vás! Třeba sem časem ještě nahlédnou.

A. Trick 14.9.2016 14:27

Re: "Je to člověk úspěšný, odborně znalý a hlavně nelže. "

Nemýlím.

Bastila nebyla dobyta kvůli jakýmsi deklaracím a vznešeným ideálům, ale kvůli nesnesitelné chudobě. Zimní palác rovněž.

P. Čech 14.9.2016 14:15

Re: Ještě jednou

Ale oni skutečně (rozuměj politici politických stran) všetci kradnú. dělají ovšem jen to, co jim systém dovoluje.

P. Čech 14.9.2016 14:12

Re: Jak to vlastně je?

Jestli je Slovák, Čech, Němec či Eskymák mne vůbec nezajímá. Důležité je, že je občanem ČR.

P. Čech 14.9.2016 14:10

Re: "Je to člověk úspěšný, odborně znalý a hlavně nelže. "

S tou Bastilou máte asi pravdu. Zásady Francouzské revoluce spolu s deklaracemi George Washingtona byly základem pro vypracování vysoce efektivního politického, společenského a ekonomického systému, který již více než 200 let bez větších problémů funguje ve švýcarské zastupitelské demokracii. S tím Zimním palácem se mýlíte.

L. Severa 14.9.2016 14:08

Re: Jak to vlastně je?

Jistě také sdílíte názor, ač je sice Slovák, tak z čistého altruismu se rozhodl nás Čechy vyvést z marasmu. I když je to na úkor nemalých povinností s vedením jeho podniku.

P. Čech 14.9.2016 14:04

Re: Hnutí Ano bylo zvoleno proto, že lidé mají

S těmi komunisty souhlas. Ne tak již s ostatním. Na koaliční partnery mají smůlu všechny koaliční strany a hnutí. A úplně všechny politické strany a hnutí nají smůlu na to, že musí tvořit koalice. Koalice jako naprosto bezzubé a impotentní společenství, které je schopno všeho, jen ne řídit stát. Koalice, které vznikají jako na židovském trhu systémem já tobě toho náměstka (rozuměj politického), ty mně zase tam toho, já tobě toto ministerstvo a ty mně zase toto.Nevznikají na základě žádného právního předpisu a jsou tedy nelegální. Každá koalice je podvodem na všech voličích, protože strany a hnutí v nich přítomné nebyly voleny na základě koaličního programu. Kompromisního programu, který je vždy horší než kterýkoliv z programů předvolebních, na základě nichž byly politické subjekty voleny. A o tom to všechno je. O naprosto špatném a nevyhovujícím systému, postaveném na volné soutěži politických stran a ne občanů, zejména ve spojení s volebním systémem podle zásad poměrného zastoupení.

A. Trick 14.9.2016 13:56

Re: "Je to člověk úspěšný, odborně znalý a hlavně nelže. "

Váš návrh vede k "dobytí Bastily i Zimního paláce".

P. Lenc 14.9.2016 13:55

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

Nejsem ani pan Brzák, ani pan Prokop, ale dovolím se "vetřít".Právě jste si odpověděl sám.Pokud ale přesto potřebujete radu, tak vám není pomoci.

P. Čech 14.9.2016 13:54

Re: Hnutí Ano bylo zvoleno proto, že lidé mají

ANO je společným, ale nechtěným dítětem všech vládních politických stran a to od roku 1993. Mám za to, že pokud by tyto strany nezadlužovaly stát, nerozkrádaly státní majetek, nepřijímaly zlodějské zákony a toto vše nesváděly na nějakou demokracii, necpaly nehorázné peníze lidem práce se štítícím, ANO by ani nevzniklo. Ono však vzniklo a je zde. Zda dělá , co slíbilo, zda dělá svou práci, ponechme na voličích a ne na pražských "aktivistech", kteří jen vyžírají peníze ze státního rozpočtu.

A. Trick 14.9.2016 13:54

Re: "Je to člověk úspěšný, odborně znalý a hlavně nelže. "

Netušil jsem, že e považujete za Prokopa.

V. Čermák 14.9.2016 13:51

Ať je Babiš jaký je,

Je to správný člověk ve správný čas na správném místě. Až svůj úkol splní a rozkope ten sajrajt, který společnými silami vybudovaly stávající politické strany, pak může jít odkud přišel. Ale až potom, né teď, jak by milovníci starých pořádků chtěli. A toto je ten program s velkým P a jiný není potřeba k tomu, aby byl zvolen.

P. Čech 14.9.2016 13:47

Re: Hnutí Ano bylo zvoleno proto, že lidé mají

Zajímavé. Vy tedy pověžujete 30% občanů za blázny a vyžírky? Občanské hnutí ANO má nejen program, ale i vizi. Ono totiž není programem sepisování 10 a více stran nicneříkajícího textu. Tím vynikají politické strany. Programy občanských hnutí jsou sice krátké, ale výstižné. Kdyby byly splněny, hned by se nám žilo líp a zejména ve skutečné a nikoliv vylhané demokracii.