2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
joel 23.4.2008 12:31

Re: funkce církve

Výborně, pokud jde o likvidování parazitů jděte příkladem. Rád Vás k tomu povzbudím. Hop !

hulwat 23.4.2008 13:15

Re: funkce církve

Co jiného než pýčoviny může z pytle vylézt, když byl plněn na školeních VUMLu.

Forstmeister 23.4.2008 10:53

Finanční "rekonquista"

Církvím byl pozemkovými reformami z let 1919 a 1923 odejmut pozemkový a lesní majetek. Byl jim ponechán pouze k užívání vládním výnosem z roku 1925. Nic tedy nebylo církvi ukradeno, byla v roce 1919 provedena náprava křivd od reformace po roku 1620. Jako daňový poplatník a atheista, nehodlám se podílet na finanční "rekonquistě" fráterníků. Mýlím se?   

Jakub Roth 23.4.2008 11:00

Re: Finanční "rekonquista"

Mýlíte.

jerry, surprised mouse 23.4.2008 11:39

Re: Finanční "rekonquista"

Dle našich zákonů ano, dle marx.-leninských nezákonů ne.;-D

KKa 23.4.2008 15:06

Re: Finanční "rekonquista"

Ani v r.1919 nevrátila církev vše,co ukradla po Bíĺé Hoře.Samozřejmě,že dnes už nikdo nespočítá,kolik majetku bylo tehdy ukradeno,ale byla to největší krádež v českých dějinách.Snad by pomohl alespoň odhad,kolik tehdy ukradla církev,církev má dobře spočítáno,kolik jí komunisti ukradli,tak ať zaplatí národu rozdíl a dělá si potom,co chce.

Mě taky nevrátili v restitucích vše,co nám komunisti ukradli,a nevím,proč by měla mít církev mezi ostatními restituenty vyjímku.

Nejsem ochoten ze svých daní zlodějovi zaplatit kradený majetek,který mu jiný zloděj ukradl.Případné nároky církve ba měla zaplatit KSČM,ale proč je mají platit všichni občané ,v minulosti už círví i komunistz okradení.

edaru 23.4.2008 18:37

Re: Re: Finanční "rekonquista"

:-Djj , nakonec je občan je bit za všechno a platí za všecko svými daněmi, poškodila vás šlechta, církev, kapitalisté, fašisté, komunisté v historii? Zabušte u vládní kasy , občan velkoryse zaplatí vše, co "politici" rozhodnou. Nemluvě o tom jak se oni odškodňují za  účast na politickém dění.

Ale kdo nás, občany, odškodní za ty "politiky"?

-ferry- 23.4.2008 10:25

Zastávám názor,

  že si na svůj život má každý vydělávat.Jak praví (prý) bible,v potu tváře.Tak to rozhodl Hospodin,když vyhnal Adama a Evu z ráje.Církev svatá katolická (o tu jde teď především) po staletí kradla,šmelila a zabíjela.Ve jménu Ježíše Krista zahynulko víc lidí,než ve všech totalitních režimech,co jich bylo.Chtějí-li majetek,ať si na něj vydělají. Chceš požehnání,dej pětku,svatbu,stovku,pohřeb stovku,nebo víc.Chcetekardinále pozemky,vemte si pluh a orejte,vemto kosu a koste.v potu tváře obdělávejte zemi,pracujte a modlete se.Třeba tím získáte víc příznivců,třeba vám lidi při práci pomůžou.Třeba mezi lidi víc zapadnete.Náboženství je,podobně jako šlechtictví relikt středověku.Přece si sem znovu nezavlečeme tohle barbarství...!

RomanL 23.4.2008 10:45

Re: Zastávám názor,

... napsal bych to podobně...

Jakub Roth 23.4.2008 10:59

Re: Re: Zastávám názor,

Což se zrovna vod nich dalo čekat. Můžou si s tím komoušem nahoře podat packy.:-P

PRASI DENT 23.4.2008 11:18

Re: Zastávám názor,

Po celý rok má žence najaté, ten, kdož nikdy nezasel.....Obecná orgie nastoleného zlatokopectví se snad nedá zastavit.....Zisk za každou cenu zdá se býti novým náboženstvím......

Josef 23.4.2008 17:09

Re: Zastávám názor,

Kradla, smelila, zabijela.... Kdo tedy podle tebe vynalezl nemocnice a sirotcince a kdo je platil a kdo tam pracoval? Zdravotni sestra je puvodne radova sestra. Az nekdy uklouznes a vzapeti uslysis houkani sanitek, tak si na tyhle lidi vzpomen ! To se ti v pohanske zemi nestane! Tam po tobe budou navic slapat !! 

RomanL 24.4.2008 9:21

Re: Re: Zastávám názor,

... no jestli nemocnice podle vás vynalezla církev svatá, tak jste na tom ještě hůř, než jsem u průměrného křesťana čekal...

Kostelník 26.4.2008 12:55

Re: Zastávám názor,

Přesně tak,lépe to nikdo napsat nemohl.

evzen 23.4.2008 9:55

Jak funguje katolicka cirkev?

Tady je to objasneno primo samotnymi katoliky. Jasne, strucne a vystizne:

http://www.youtube.com/watch?v=-HvQ8gmF_b4

matous 23.4.2008 13:58

Re: Jak funguje katolicka cirkev?

R^

StandaT 23.4.2008 9:49

bláboly

1./ Autoritu, a tím i důležitost, si církve musí vydobít svou činností, nikoliv získáním nějakého (veřejnoprávního) statutu.

2./ Jsme ateistická země a 100% odluka církve od státu je jedinné systémové řešení.

3./ Mají-li odloučené církve prosperovat, musí mít vlastní majetek.

4./ Proti nezodopovědnému a hazarderskému politickému multi-kulti v ateistickém státě církve nepomohou.

KKa 23.4.2008 15:09

Re: bláboly

Že bude mít církev vlastní majetek mi nevadí,ale jen svůj,ne nakradený

edaru 23.4.2008 9:47

hezké shrnutí,

autorův článek věcně přináší shrnutí současného stavu a výhledy do budoucnosti ve vztahu církve a státu.Pravdivě poukazuje na to, že původní role církve jako důležitého člena společnosti,  jednoho z prvků zajišťujicích občanskou pestrost a vyváženost společnosti, se mění v omezený privátní byznys, paradoxně zužující záležitosti duchovní organizace na hmotný prospěch.

Poslední  silně viditelný veřejný projev církevních organizací při prezidenské volbě  ve formě handlu "podporujte Klause za smlovu o penězích" ,veřejně propagovaná C.Svobodou, nebudí příliš mnoho sympatií a potvrzuje výše uvedené, směrování církve kdesi mezi s.r.o. a neziskové organizace.Do jaké míry je ještě církev duchovní dědicem Kristova učení o chudobě, duchovních cílech a ideálech, nesobecké pomoci v celé společnosti je otázkou.

Sakata 23.4.2008 9:37

Ty počty, ty počty...

Vážený pane Jelínku,

když už, jak sám uvádíte "opozice, roztrpčená arogancí Topolánkovy koalice a povzbuzená rebely z ODS, spočítala, že vládní deficit vzroste o nějaká dvě tři procenta", zkuste počítat i Vy. Je to matematika na úrovni sedmé třídy základní školy. Chyba je v tom, že se zamění základy (v tomto případě deficit rozpočtu  a HDP). Tři procenta deficitu je méně než 0,1 procenta HDP. Pokud by těch šest miliard korun ročně skutečně znamenalo deficit dvě tři procenta HDP, tak by náš HDP byl od 200 do 300 miliard Kč. Tak dlouho, aby jste to dovedli až tak daleko, jste tu naštěstí nevládli. 

A za druhé: Zajímám se hodně o historii. Vám to také doporučuji. Možná pak zjistíte, že odluka církve od státu byl vždy jeden ze základních požadavků sociální demokracie.

Magor Milda , Mgr. etc. 23.4.2008 9:14

Je to nespravedlivé vůči restituentům

těm se pouze vracel majetek, ale třeba nájemné za tu dobu, po kterou jim ten majetek byl zabrán, nikoliv. Samozřejmě bych církvím tu část majetku vrátil, kterou už teď užívají nebo kterou může vlastními silami udržovat. S těmi úroky ale nesouhlasím. Také nesouhlasím se zvláštní rolí katolické církve, před zákonem si všechny církevní společnosti musí být rovny.

Naše obyvatelstvo doplatilo na socialistickou vládu nejenom politicky, ale zejména hospodářsky. Když budeme chtít něco napravovat, tak prosím všem stejně, těším se na své úroky!

Tomas 23.4.2008 9:44

Re: Je to nespravedlivé vůči restituentům

Rad bych se zeptal - kde jste vzal nebo nasel jakoukoliv zminku o urocich??? Kde jste nasel jakoukoliv zminku o zvlastnim postaveni katolicke cirkve??? Tohle me skutecne zajima ... dekuji za odpoved.

TAKY.VOLIC 23.4.2008 10:34

Re: Re: Je to nespravedlivé vůči restituentům

Ty neumíš číst?Stát vrátí církvi 83mild,s "úroky za 60let splátek 270mild" a ještě bude přispívat na činost celkem 1,3mild. 8-oCo to na tom není jasné.Který jiný restituent dostane stejné podmínky?A kdy církev vrátí to co dříve nakradla,protože sama nikdy nic nevybudovala.To je historicky doložené.Toto vše je pouze handl za volbu prezidenta.!!Církev je svým jednáním už nechutná.RvJinak nejsem proti vracení majetku jako kostely a zařízení pro charitu a ať si církev žije za své a z příspěvků které získá.Jako jinde ve světě.>-

Jakub Roth 23.4.2008 10:58

Re: Re: Re: Je to nespravedlivé vůči restituentům

Církev, církev, církev. Alek kterou jako maj na mysli, rudej agitátore? :-P

Magor Milda , Mgr. etc. 23.4.2008 21:21

Re: Re: Re: Je to nespravedlivé vůči restituentům

U nás měla největší majetek církev katolická. A sice s obrovským odstupem od všech ostatních, neboť byla za Habsburků církví státotvornou , proto dotovanou. Každý umírající zemědělec si chtěl zajistit místo v nebeské lóži, kde by nemusel obcovat se svými pacholky a děvečkami. Proto církvi odkázal své pozemky. Během času se tam nashromáždily obrovské latifundie, stejně jako u Liechtensteinů, kteří po Bílé hoře hromadili majetky popravených českých šlechticů.

Takže lidovci a Klaus udělali biznes s církví katolickou.

Nic proti tomu, aby se církve emancipovaly a mohly svobodně reprezentovat své ovečky. Stejně jako politické strany by však tyto ovečky měly věnovat své církvi pravidelně nějaký ten obolus, třeba 10% z daně z příjmu navíc. Takhle to běží třeba v Německu. Kostely, kláštery a podobné nemovitosti ať si církev samostatně spravuje, zemědělská půda je však něco jiného. Tam by mělo být rozlišováno mezi půdou, kterou obdělávají řeholníci z kláštera sami a půdou, kterou církev za poplatek propachtuje. Takové půdy by se církvím mělo dostat pouze v nejnutnějším rozsahu.

Minutus 23.4.2008 8:36

Je to pravda?

Těch 250 mld korun se bude vyplácet mnohem déle, než 20 let. Církve tedy budou mít v pohodě z čeho žít .. Ten státní příspěvek by měl být zrušen ihned. Není na něj ŽÁDNÝ právní nárok. Dostala milodar od státu.

Veselý 23.4.2008 9:45

Re: Je to pravda?

218/1949 Sb.

Minutus 23.4.2008 23:59

V tomto smyslu ano

Měl jsem říct morální. Co se týče těch 250 mld, taky by se našel paragraf? Možná ne, ale aspoň minimální logika tu je.

Minutus 24.4.2008 0:02

Mimochodem - je to z roku 1949?

Nenašel by se tedy z podobného období i zákon o konfiskaci církevního majetku?

PetrK 23.4.2008 8:36

Lepší je rozum v hrsti,

ale to Jelen nezná.