18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:22

Re: Re: Hloupý nápad

Obávám se, že ví.

Ron 3.6.2008 8:20

Re: Hloupý nápad

naprosto přesné...gratuluji. stvrzeno faktickými zkušenostmi učitelek I.stupně. Liška neví co kváká. jeho úředníci vymýšlí kraviny a nikoliv systém...R^R^R^

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:20

Re: Re: Re: Re: Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

oprava : .....co nejnižsí možné míry státní moci a co nmejvyšší možné míry svobodného rozhodování jednotlivce....

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:19

Re: Re: Re: Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

Uhodila jste na hřebíček obecného přístupu, obecného náhledu na svět. Jde skutečně o míru svobodného rozhodováíní jednotlivce na straně jedné a míru státního diktátu na straně druhé. Obého je zapotřebí a základní problém je v hledání co nejnižší možné míry státní moci a co nejvyšší možné míry síly státu. Jakkoli je vztah dítě - společnost nezrušitelným ( na rozdíl od vztahu dítě-rodina) , nelze to chápat jako totální moc společnosti a jejího státu nad dítětem. Jaký smysl mělo i jen nepřímo povinné členství v jiskrách, pionýru, ČSM ...ROH, víme. Je to trochu něco jiného, ale podobného výsledkem : nechuť, podmítání vnitřní a klaka zevní, faleš, schiso.  Kolektivismus je vůbec nejhorším způsobem přístupu k dítěti. To potřebuje přístup individuální, neboť nejsme jeden jako druhý a v dětství jsou ty rozdíly výraznějí. Psychická deprivace v dětství je především důsledkem absence uspokojování individuálních potřeb.

Pavla B. 3.6.2008 8:10

Re: Re: Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

Jistě, existují případy, kdy je potřeba dítě vystavit atd., ale to přece neznamená, že musí být školka pro všechny děti povinná!

Každý zodpovědný rodič snad dokáže nejlépe odhadnout, zda školka jeho dítěti prospěje nebo ne, dokáže zhodnotit klady a zápory (což je zejména ta eventuelní nemocnost), a pokud nedokáže, má možnost se poradit (pediatr, psycholog). No a dětem nezodpodvědných rodičů nepomůže ani pámbu, natož nějaký ministr.

Veselý 3.6.2008 8:08

Re: Re: Já jsem pro povinný

Já nejsem bez chyb, na rozdíl od vás dokonalých. Pokud si někdo chce kopnout, ať si poslouží.

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:06

Re: Re: Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

Asi jste nečetl pozorně.

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:01

Re: Já jsem pro povinný

Víte, já bych docela pochopil, že učitel dětí prvních tříd by měl rád děti připravené na školu tak, aby s nmimi nebyly žádné problémy a mohly být vyučovány.  Nezvolil jsem nějaká extra cizí slova. Vývojem psychomotorickým jsem mínil vývoj duševní a pohybový, vývojem sociálním vývoj postavení dítěte ve společnosti a vývojem somatickým vývoj tělesný.  Měl jsem za to, že tato slova jsou všem ( a tím více učitelům ) srozumitelná, asi to byl chybný předpoklad. 

Kdybychom přijali thesi, že rok před povinnou školní docházkou by měl být rokem povinné předškolní docházky, pak bychom po čase mohli mít za správné, aby rok před povinnou docházkou do školky byl předcházen rokem povinné docházky předpředškolní - to aby děti měly sociální návyky v kolektivu a byly připraveny na to, co je čeká.

Korigovat špatné návyky by měl především ten, kdo chce pro děti předškolníh věku, t.j. od Marie Terezie věk do šesti let,, povinnou výuku ke kolektivnímu žití.  A - jak  ministr chce- si tu povinnou předškolní docházku platit.

Myslím si, že základní škola má poskytnout nejen vzdělání, ale i jistý díl výchovy. Představa, že nějaká mateřinka vychová dítko jaksi navždy a základní škola už pak bude jen vzdělávat,  je ohromující.  Kdo se zlobí, že šprček prvňáček neumí jaksepatří pozdravit, je na tom stejně, jako ten, kdo by se zlobil, že půlroční děcko nechodí. Předtsva, že zralé plody lze doubovat ka kvetoucí strom je stejně pochjybná, jako představa, že drezura je správným způsobem vtištením chápání  společenských norem.  Učitelé prvních tříd bývali vždy ti z nejlepších pedagogů, tak jsem je poznal jako děcko, rodič i lékař. To, co dobře uměli - a to je dělalo právě těmi úžasnými - bylo umění individuálního přístupu a tak i chápání, že vybočení z řady není nic asociálníhoa že je to jen čas, který dítko potřebuje, aby pochopilo nutnost ctít normy společenské a právní . Drezura je frustračním činitelem a napáchá více škody než užitku, kdežto trpělivost přináší růže.  I panu učiteli s láskou.

Petr Kohout 3.6.2008 7:56

Povinná školka pro děti je pouze přípravou na povinné koncentrační tábory pro dospělé.

Kdyby žil Hitler dnes, chránil by přírodu (sice germánskou, ale hesla by se mu hodila).

Stanislav 3.6.2008 7:42

Re: Já jsem pro povinný

Nevím kým je autor Veselý, ale učitel jistě ne. Učitel by snad nenapsal: Děti by měli.

AZ 3.6.2008 7:40

Re: Já jsem pro povinný

Ale to tady přece bylo, povinný rok předškolní výchovy, čili 3. třída MŠ, ale pak to zrušili. Nebo to nebylo a pak to zavedli a pak zase zrušili, nebo nezrušili, už se v tom fakt neorientuju.

Jenom vím, že na to konto se před pár lety zavedlo, že 3. třída MŠ je bezplatná, na což MŠ zpravidla reagovaly tak, že zdvojnásobily školné  za 1. a 2. třídu

MGM 3.6.2008 7:39

Re: Prosím uzákonit,

Mě se ministři a předsedové vlády, na které narážíte, taky vůbec nelíbí (a taky jsem je nevolil). Přesto bych raději zůstal u "demokracie", protože jsem sám nic lepšího nevymyslel a ani nikdo jiný mi zatím nic lepšího nenabídnul.

MGM 3.6.2008 7:34

Re: Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

Autor je asi zkušený pediatr (dětský lékař), ale jen amatérský dětský psycholog. Proto hodnotí celý problém z hlediska nemocnosti dítěte a absence matky v zaměstnání. Ani ho možná nenapadlo, že by mohlo dítě navštěvovat předškolní zařízení a matka přitom byla v domácnosti nebo nezaměstnaná. Existují totiž případy, kdy je potřeba vystavit dítě intenzivním podnětům od jeho vrstevníků. A současně přitom je možné ještě navíc takovým dětem odložit povinnou školní docházku, protože k dostatečnému vývoji potřebují ještě více času. Z toho přirozeně neplyne, že tomu musí být vystaveny všechny děti povinně. Ale volání pana doktora občanů "k pozornosti" je skutečný extrém srovnatelný s požadavkem ministra, aby byla povinná docházka všech dětí do předškolních zařízení. To, co zde píšu, není můj "laický názor". To je tvrdá osobní životní zkušenost. Bohužel, málo známá, protože každý má svoje zkušenosti s dětskými lékaři, ale jen málokdo s dětskými psychiatry a psychology.

Netřeba 3.6.2008 7:34

Re: Další džamilovina

Podporu? Musí tam být, protože bez Zelených a dvou sociálních demokratů jde celá ODS do kytek!

Veselý 3.6.2008 7:28

Já jsem pro povinný

poslední ročník před nástupem do školy. Autor je možná lékař, ale ne učitel. Pár cizích slov mne neohromí. Děti by měli získat sociální návyky v kolektivu a připravit se na to, co je čeká. Do určité míry je potřeba korigovat některé špatné návyky.

Ccecil 3.6.2008 7:23

Další džamilovina

Z dílny zelených snad nic jiného ani čekat nemůžeme. Ale že mají takovou podporu!

map 3.6.2008 7:17

zelení ministři

Na mě to zase dělá dojem, že ministr (ministryně) ze strany zelených musí potvrdit své další setrvání ve funkci návrhem nějakého šíleného zákona. Prostě takové stvrzení stranické příslušnosti.

Netřeba 3.6.2008 7:13

Co je to handicap, pane ministře?

Pravděpodobně by se některé skupiny dětí učily jíst alespoň lžící, když už ne rovnou příborem.

Netřeba 3.6.2008 7:11

Re: Prosím uzákonit,

Nebo absolvent právnické fakulty šup a byl ministrem financí.

Kocour 3.6.2008 6:44

Prosím uzákonit,

aby do významných funkcí mohli být jmenováni lidé s určitými i životními zkušenostmi, a nikoli "holobrádci. Již mnohokráte se ukázalo, jak tito rádobyzkušení jsou ve své podstatě hloupí, případně namyšlení bez základních předpokladů k zastávání daných funkcí. A to není prosím probém pouze takové pidistrany, jakou je strana zelených - vzpomeňme si např. na nedávnou "osobnost" premíera vlády z ČSSD, onoho klučinu Standu.

Jerry 3.6.2008 5:18

Liška,Kuchta,Džamilka,Jau Jau ...

Proboha,jaká moudra od těchto lidí chcete čekat?

Dick 3.6.2008 1:37

Re: inu, pan ministr je mlád a patrně bezdětek

Jasně to ukazuje hloupějším středovým voličům, že Zelení patří k levici. Ta by stále někoho centrálně vychovávala k lepšímu člověčenství (rudému? hnědému? zelenému!), tak neovladatelná věc jakou je rodina je jí z principu podezřelá.

ZW 3.6.2008 1:03

Hloupý nápad

Prostým dotazem u učitelek 1. tříd ZŠ by ministr Liška zjistil, že žádné významné rozdíly mezi dětmi nastupujícími do základních škol neexistují. A pokud ano, není to dáno tím, že by nechodily do mateřské školy, ale proto, že jsou z rodiny zanedbané. Přesněji řečeno jsou silně nevychované. Neumějí pozdravit, nedokážou respektovat pokyny dospělých, jsou drzé, agresivní vůči spolužákům, neumějí se soustředit, rády se hádají. A vůbec to nesouvisí se sociálním postavením rodiny a už vůbec ne s tím, jestli dítě absolvovalo mateřskou školu nebo ne. Tenhle problém "povinná mateřinka" prostě nevyřeší.

A nevyřeší ani známý problém romských dětí. Jejich zaostávání se začíná projevovat až v průběhu školní docházky, na začátku 1. třídy se od svých vrstevníků zas tolik neliší. Pokud romské dítě umí komunikovat česky, nemívá v prvních měsících na základní škole problémy. Teprve později se u mnohých projeví vliv nemotivujícího rodinného prostředí, často spojený s benevolentním přístupem k docházce do školy. Zavedením povinné docházky do mateřských škol se na tom nic nezmění.

Nika 3.6.2008 0:50

Re: Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

Autor článku, pokud si pamatuji dobře, je zkušený pediatr a já nic extrémního na jeho článku nevidím. Slušně upozorňuje pana ministra, že jeho ambicióznost může někdo taky dost ošklivě odnést. Pan ministr, pokud není totální volotrk, by mu měl za to poděkovat, a několikrát se zamyslet.

kirast 3.6.2008 0:28

Nejen v rodinách nepřizpůsobivých spoluobčanů se rodí handicapované děti

A takovým dětem může předškolní výchova pomoci zmírnit jejich "nevýhodu" ve vývoji. A může to být důležitější než pár dní nemoci v roce navíc. Ale je to určitě věc individuální podle stupně vývoje jednotlivých dětí. Rodiče by na takovou předškolní výchovu pro své dítě měli mít jistý nárok (třeba na doporučení dětského psychologa), ale neměla by to být v žádném případě povinnost. Takže se domnívám, že názory ministra Lišky i autora článku jsou zbytečně extrémní.

lucinapes 3.6.2008 0:15

inu, pan ministr je mlád a patrně bezdětek

Povinná mateřská školka v posledním ročníku je politicky korektní pokus vyrovnat handicap dětí z "nepřizpůsobivých" rodin aspoň zčásti, než přijdou do školy. Proto také byl zaveden poslední ročník MŠ zdarma. Pro zavedení povinné docházky do celé MŠ neexistuje žádný rozumný důvod, pokud to není zase habaďůra na cikány, aby děti posílali někam, kde se naučí základům, které doma neznají. Pokud by ale měli školku platit, nebudou tam děti posílat. Takže - bude to buzerace slušných rodin, které své děti vychovávají dobře sami, protože na ty neslušné stejně žádné donucování neplatí a jejich děti rostou stejně na ulici.