18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída 3.6.2008 13:07

Re: Re: Re: Re: Hloupý nápad

No dobře, může. Ale proč kvůli tomu mají povinně chodit do školky děti, které mají základy slušného chování z domova?

Lída 3.6.2008 13:05

Re: Re: a co potom s těmi cizojazyčnými (džamilka je bubá)

Otázka ovšem je, kolik takových dětí je ve třídě a co se nakonec naučí. Zvlášť ty, co uměly anglicky už z domova.

Lída 3.6.2008 13:02

Re: Re: Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

To jsme na tom podobně. Společné záchody mi sice nevadily, ale jinak mě to ve školce nebavilo a nelíbilo se mi tam. První třída byl proti tomu ráj.

Dcera do školky chodila a musím uznat, že se jí tam líbilo, syn nechodil. S první třídou neměl žádné problémy. Proč by je taky měl mít?

Pavla B. 3.6.2008 12:42

Re: Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Jistěže je to přínos. Ale debata je, aspoň myslím, především o vzdělávací roli školky - nejen co se týče přípravy na školu, ale i schopnosti se samoobsloužit (jídlo, oblékání....) A zde se v případě dětí, o které se rodiče normálně starají, neděje nic mimořádného, 90 % svých znalostí a dovedností mají z domu.

Jo, ještě jsem si vzpomněla, že největší trauma ve školce (ze začátku, pro čtyřletou) pro mě bylo oblíknout se na čas podle budíčku - než zazvonil. Byla jsem takový přemýšlivý typ:-D Kromě nucení do jídla a do spánku mě vadily společné dívčí a chlapecké záchody.... zkrátka ve škole jsem se pak cítila jako v ráji:-)

hariet2 3.6.2008 12:13

Mladý ministr...

Jestli je to skutečně tak, jak praví autor článku, pak asi ministr Liška na ministra školství nedorostl - je moc mladý. (To nevadilo V. Klausovi ho jmenovat?) A má vůbec  ministr Liška nějaká "liščata? Při vymýšlení podobnýc zákonů je třeba mít zkušenosti, a zdá se, že on, ani jeho podřízení, je nemají. Poslední rok před nástupem do prvé třídy ZŠ by děti měly  být povinně ve školce, aby si zvykly žít v dětském kolektivu,  ale před tím ať jsou raději u mámy. Ta ať si zvyká starat se o dítě. :-)

hariet 3.6.2008 12:13

Mladý ministr...

Jestli je to skutečně tak, jak praví autor článku, pak asi ministr Liška na ministra školství nedorostl - je moc mladý. (To nevadilo V. Klausovi ho jmenovat?) A má vůbec  ministr Liška nějaká "liščata? Při vymýšlení podobnýc zákonů je třeba mít zkušenosti, a zdá se, že on, ani jeho podřízení, je nemají. Poslední rok před nástupem do prvé třídy ZŠ by děti měly  být povinně ve školce, aby si zvykly žít v dětském kolektivu,  ale před tím ať jsou raději u mámy. Ta ať si zvyká starat se o dítě. :-)

honzak 3.6.2008 12:12

Re: Vyrovnat hendikepy je nutné a správné!

Jen bych dodal, že pobyt malého Desiderka v předškolním zařízení zaplatíme my ostatní, lebo jeho ocko aj mama nerobí.

třetí 3.6.2008 12:10

Re: Re: Re: Hloupý nápad

Ale základy slušného chování se přeci jen může předučit ve školce, ne ? Stejně tak hygienické samozřejmosti. Školku bych nezatracoval.

portwyn 3.6.2008 12:07

Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

"si tam mohly dosyta vyhrát s ostatními dětmi a zvykat si, že nejsou pupek světa" ...ale to úplně stačí!!! To je víc, než jsem doufal.

portwyn 3.6.2008 12:06

Re: Re: Já jsem pro povinný

Hmmmm...hezké these. Ale jak vysvětlíte to, že před pár lety nastupovaly děti vychovanější, zvídavější, hloubavější? Učím 13 let, ale pozoruju to taky. Testy staré 7-8 let jsou nepoužitelné - nezvládly by to. Zlom nastal u nás na II. stupni tak před 4-5 lety. To odpovídá nástupu dětí narozených po roce 1990...

No, možná jsem se po těch deseti letech praxe odnaučil učit. :-/

Pavla B. 3.6.2008 12:04

Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Mám podobně nepříjemné vzpomínky na školku jako vy, ale moje děti už tam byly spokojené. Pokud jde o jídlo a spánek - značná volnost, žádné nucení... Ale kromě toho, že si tam mohly dosyta vyhrát s ostatními dětmi a zvykat si, že nejsou pupek světa, jsem žádný zvláštní přínos školky nepozorovala.....

Metod 3.6.2008 12:02

Re: a co potom s těmi cizojazyčnými (džamilka je bubá)

Heled ty libeznosti. V Australii je skola povinna od 4 a pul roku. Jedna se ovsem o takovou skolku ve skole. Ponevadz rodice jsou pakaz z celeho sveta, dost casto anglicky umi jen ucitelka a par zacku rodicu starousedliku, u kterych se ucitelka snazi korigovat vyslovnost a zbavit je bastardizace rodneho jazyka, zatimco ty ostatni se uci anglicky teprve mluvit. Kupodivu to funguje.

portwyn 3.6.2008 11:44

Re: Pověřit výchovou školu?

Ano, já s tím souhlasím. Ale pro rodiče je pohodlnější hodit zodpovědnost na školu. "Že můj syn odmítá pracovat, otravuje všechny okolo a směje se vám do očí? Tak si s ním poraďte, vychovejte si ho. Jste přece pedagogové, máte na to vzdělání."

kubz 3.6.2008 11:41

na predskolni ustavy nevzpominam rad

Kdybych mel pridat ze svych zkusenosti: Nejhorsi vzpominky, ucitelka v zadech hlida, jestli jim, prisel pro tebe cert, ciha ve tme, pisek od silnejsich kamaradu v ocich, kdo po obede nespi je lump... no, dneska se tomu smeju, ale zadnemu mrneti s bych to nepral.

PetrN 3.6.2008 11:31

Vyrovnat hendikepy je nutné a správné!

Vyrovnat hendikepy je nutné a správné! Hendikepem našeho Honzíka je, že ještě ve čtyřech letech neví, co znamená P o ď,  ty  p y č o,  ja  ť y  v y m r d a m   m a m u,  t y  g a d ž o v s k a  k u n d o! No a malý Deziderek mu rád pomůže tento hendikep odstranit... ;-)

R 3.6.2008 11:09

Výuka už před školou.

No nevím. Ono to je tak trochu napůl.  Škola, i základní je podle mně k tomu, aby dítě naučila. K čemu je taková škola a jak se na ni kantorům učí, když vedle pětiletých, co umí už přečíst noviny tam budou i takoví, co si po velké potřebě neumí utřít zadek a na tělocviku pak mají vzadu hnědé trenýrky nebo co si nemyjí po tom ruce nebo co neumí jíst příborem. O dovednosti převléct se, přezout a to do svého, ne do cizího, neztrácet věci atd ani nemluvím. Pokud je ve třídě několik takových individuí, můžou všichni ostatní prvňáčci minimálně půl roku na nějakou kvalitní výuku zapomenout. A školní osnovy jsou dneska tak narvané, že těch půl roku se už nedohoní.  Podle mně všichni rodiče, co požadují na škole zdarma, jako naše školy jsou, kvalitní výuku, by měli tu školku před školou chtít.

alfa.BCS 3.6.2008 10:55

MoudříRytířiZelenéhoStoluOpětNezklamali-novýDůkazJeVolit

;-D

Honza42 3.6.2008 10:53

Re: Pane doktore

On i umírající dospělý voják v poli mnohem častěji volá maminko než tatínku. S tím nic nenaděláte, a žádný hloupý zákon na tom naštěstí nic nemůže změnit.

Saša 3.6.2008 10:53

Pověřit výchovou školu?

A proč tedy školu nepověřit i rozením?

Škola má vzdělávat. Vzdělávat toho, kdo to chce a kdo je toho schopný. Nic víc.

Psí vrah Čumil 3.6.2008 10:50

Re: Pardon

To nic. Ono je to na středoškolské úrovni nemlich stejné. A obávám se, že zvolna to začíná i na úrovni vysokoškolské. Ovšem viníci jsou jasní předem, to je samozřejmé.

Lída 3.6.2008 10:48

Re: Já jsem pro povinný

Každé dítě nemá špatné návyky, dítě dobře vedené z domova může umět i víc než dítě ze školky. Nic proti školkám, ale povinná školka je blbost. Výjimku bych udělala jen u dětí, které mají odklad školní docházky z jiných než zdravotních důvodů.

portwyn 3.6.2008 10:44

Pardon

za zdvojení odpovědi.

portwyn 3.6.2008 10:43

To už se děje.

To už se děje.:

Autor: portwyn IP: 88.146.189.xxx Datum: 03.06.2008 10:42

Peníze jdou za žákem, proto je potřeba nalákat co nejvíce. Na usilovnou práci ovšem těžko někoho nalákáte...

A jak řekl Petr Piťha na nedávné přednášce v HK, sociální a ekonomické výsledky se už začínají ohlašovat. Zatím je to ale voličům jedno...a až jim to jedno být přestane, viník se najde snadno. Hádejte kdo?

portwyn 3.6.2008 10:42

To už se děje.

Peníze jdou za žákem, proto je potřeba nalákat co nejvíce. Na usilovnou práci ovšem těžko někoho nalákáte...

A jak řekl Petr Piťha na nedávné přednášce v HK, sociální a ekonomické výsledky se už začínají ohlašovat. Zatím je to ale voličům jedno...a až jim to jedno být přestane, viník se najde snadno. Hádejte kdo?

portwyn 3.6.2008 10:38

Smím se zeptat, Anonyme,

odkud berete informace o vyučování v současných školách? Předpokládám, že neodpovíte "taky jsem chodil do školy" nebo něco takového.

Obávám se, že je to přesně naopak. Oproti dobám minulým je učivo rozvolněno. Osnovy neexistují. Po učiteli se chce, aby děti naučil co možná nejméně - neotravoval je. Za ideál je (vedením měst, médii a mnoha rodiči) považován učitel, který děti neučí, ale válí se s nimi po koberci.

Ohledně chybějících návyků máte pravdu.

Psí vrah Čumil 3.6.2008 10:38

Mno, portwyne, další možností je prostě úroveň školy dítkům přizpůsobit.

Výsledky budou zajisté osobité, ale všichni budou spokojeni...

portwyn 3.6.2008 10:30

Akt zoufalství

Nechci hájit pana Lišku, nepovažuji jej za dobrého ministra. Nicméně myslím, že toto opatření je aktem zoufalství, neboť výchova v rodinách často selhává. Děti, které v současnosti přicházejí do školy, mnohdy nemají základní sociální návyky (někdy ani hygienické), často jsou agresívní, většinou daleko méně schopné soustředění než jejich předchůdci, s nižší slovní zásobou, špatnou výslovností a omezeným okruhem zájmů. Jsou dvě možnosti: ta správná, leč nereálná, totiž aby rodiče zase začali své děti vychovávat - a druhá, pravděpodobnější, totiž pověřit výchovou školu.

Shrnuto: Liškův plán je dalším přesunutím zodpovědnosti za výchovu dětí na školy, které k tomu přitom nemají efektivní prostředky. Úkolem rodičů pak je poskytnout spermii, vajíčko, mobilní telefon, i-pod, značkové hadry, počítač a peníze na cigarety.

Psí vrah Čumil 3.6.2008 10:24

No, ještě jednou - povinné placené školky jsou povedenou taškařicí, pane doktore, ale tohle je rozkošné

http://www.novinky.cz/clanek/141506-pediatri-chteji-kompenzace-za-zrusene-poplatky-u-malych-deti.html

O.M. 3.6.2008 10:18

Za komunistů

byly položeny základy odkládací společnosti? A já si myslela, že ještě před 100 lety západoevropskou elitu koijly kojné, vychovávaly chůvy, guvernantky a domácí učitelé, a jejich vzdělání dokončil penzionát, klášter nebo boarding school, ve kterých viděli rodiče akorát o prázdninách....

Osobně si myslím, že pro dítě je prospěšné a přirozené, když se v 4-5 letech dostane do většího kolektivu.  V naší rodině to tak máme - maminka je doma na mateřské, doma je i babička v důchodu, ale do školky se od 4 let chodí. Děti tam chodí rády, protože doma už je pro ně nuda. Nemocnost se pravda zvýšila, ale nijak významně. Rozhodně nemám pocit, že by  jejich psychomotorický, sociální a somatický vývoj školkou nějak trpěl.

Jiná věc samozřejmě je, jestli takový model zavádět jako povinný befehlem. Škoda že se autor neomezil na tuhle stránku věci, článek by mi přišel důvěryhodnější.

MGM 3.6.2008 10:17

Re: Dnešní systém

Když se odvoláváte na "Dnešní systém", domníváte se, že v minulosti " být sígrem je vzrušující a navíc se vyplácí" neplatilo? Domníváte se, že okresní tajemníci strany, konfidenti gestapa a pak STB, členové uličních výborů a další měli jiné ideály?