17.4.2024 | Svátek má Rudolf


POLITIKA: Byl v neděli MDD, nebo apríl?

3.6.2008

Maxima debetur puero reverenita (Dítě si zaslouží největší ohleduplnost)
Iuvenalis

Toto jsem se dočetl v MF Dnes 2.6.2008:

Praha - Ministr školství Ondřej Liška by chtěl, aby děti chodily povinně do mateřské školy už před dosažením šesti let. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že příkladem by pro Česko mohlo být Irsko, kde děti povinně navštěvují mateřské školy od čtyř let. Změna by podle něj znamenala vyrovnání handicapů, které vznikají už na prvním stupni základních škol. Ideální by podle něj byla povinná docházka do školek ve věku pěti či čtyř let. Změnu by prosazoval v případě, že by se stal ministrem po volbách v roce 2010.
Poslancům chce Liška ještě před volbami navrhnout zrušení bezplatného ročníku mateřských škol, který zavedla vláda ČSSD.

Kdyby žil profesor Švejcar, vyčinil by panu ministrovi pořádně. Já jen nevěřím svým očím. Jaké vyrovnání handicapu? Co je to handicap, pane ministře? A co to je za povinnou docházku, za kterou je třeba platit, to už mi rozum nebere.

Za komunistů byly položeny základy odkládací společnosti. Dítě odloženo do jeslí, pak do školky, pak do družiny, pak na internát … nakonec odložilo rodiče do domova důchodců, případně do LDN. Ministr školství by měl aspoň trochu tušit, co znamená vztah matka-dítě a oč je výhodnější pro výchovu než kolektiv.

Měl by také tušit, že čtyřleté dítko stále ještě intensivně buduje svůj obranný systém a kolektiv je pro ně mnohdy prostředím, které mu nedává nic než opakované nemoci a matce opakované tzv. paragrafy. Bude mít moc zameškaných hodin a bude opakovat ročník pro čtyřleté či ten další? Povinná docházka znamená omluvenky absence, snad nebude třeba potvrzení od lékaře. A co se bude muset učit v té školce? Možná písničky o zelené trávě a zvyšující se teplotě, případně nějaké cvičení na způsob spartakiády v Brdech.

Docela vážně volám občany k pozornosti. Toto není legrace, tedy pokud to jako legraci ministr školství nemyslel, pak se mu moc nepovedla. Kolik procent dětí dnes má odloženu povinnost vzdělávat se, pane ministře. Víte, proč je odložena?
Učili vás něco o psychomotorickém, sociálním a somatickém vývoji?

Autor je lékař