23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 9:03

Re: a co potom s těmi cizojazyčnými (džamilka je bubá)

Myslím si, že příprava cizinců na výuku, vedenou v řeči české, je něco jiného a jistě je neznalost jazyka věcí, kteoru lze řešit přípranou výukou.  Dyslexie a dysgrafie jsou podmíněny jinak, zrovna také na jejich pochopení učitelé ukázali, že jsou schopni i individuálních přístupů.

Metod 3.6.2008 12:02

Re: a co potom s těmi cizojazyčnými (džamilka je bubá)

Heled ty libeznosti. V Australii je skola povinna od 4 a pul roku. Jedna se ovsem o takovou skolku ve skole. Ponevadz rodice jsou pakaz z celeho sveta, dost casto anglicky umi jen ucitelka a par zacku rodicu starousedliku, u kterych se ucitelka snazi korigovat vyslovnost a zbavit je bastardizace rodneho jazyka, zatimco ty ostatni se uci anglicky teprve mluvit. Kupodivu to funguje.

Lída 3.6.2008 13:05

Re: Re: a co potom s těmi cizojazyčnými (džamilka je bubá)

Otázka ovšem je, kolik takových dětí je ve třídě a co se nakonec naučí. Zvlášť ty, co uměly anglicky už z domova.

KLlra Ch. 3.6.2008 8:29

Souhlas

Souhlas s příspěvkem pana doktora..mělo by to záležet na rodičích jestli se rozhodnou tam dítě posílat nebo ne aneb pokus o návrat do dob kdy "stát ví všechno nejlíp"..nemluvě o tom, že každé dítě je jiné, pro mne byla školka děsné trauma, věčně jsem tam ze stresu zvracela, děti se mi kvůli fyzické neobratnosti způsobené vrozenou vadou (chodit jsem začala až ve 2 letech) posmívaly, zkrátka vůbec se mi tam nelíbilo, máma se mi za to doteď (je mi přes 30) omlouvá..brácha ani partner do školky nechodili a žádný problém na začátku školy neměli

Eva D. 3.6.2008 17:45

Re: Souhlas

Souhlasím. Taky jsem nechodila do školky, sestra jen poslední rok. Neměly jsme nejmenší problém si zvyknout ve škole, zato školku sestra nenáviděla, než trošku otupěla.

Nikdy jsem nestála o to, aby mi mé vlastní děti co nejvíc vychovával státem určený kolektiv.

honzak 3.6.2008 8:24

já bych to shrnul -

liška je stejnej vůl jako je džamila kráva. Zdraví fotr 3 dospělých kluků a dědek od dvou vnoučat.

Veteran 3.6.2008 9:30

Re: já bych to shrnul -

Pane Honzák - ale Liška ani Stehlíková přece nevybočují ze zelených. Je to celá smečka zelených paků, kteří tvrdí, že radar ne ale pak pro nej hlasují. Majá správné názory ke Kosovu, ale pak si zaslouží Topolánkův prostředník. Myslíte, že Bursík je menší pako?  

milanS 3.6.2008 8:23

Tanec mezi vejci

Jak zařídit, aby děti ze zanedbaných poměrů měli alespon osvojeny základní návyky nutné pro další vzdělávání a přitom nikoho nejmenovat ??? V opačném případě to zase bude případ pro Džamilu !!! A tak se vymyslí další nesmysl. Výsledek bude ten, že ti, pro které je toto opatření určeno tam děti dávat stejně nebudou anebo hodně nepravidelně. Proč nepostupovat individuálně - pokud při zápisu se jeví dítě jako zatím nezpůsobilé školní docházce, nepředat podnět sociálce, aby podle rodinné poměrů (na místě, ne od stolu) zvážila, zda je to schopné "dohnat" doma v rodině nebo musí pomoci školka nebo nultý ročník základky (a samozřejmě to i vysvětlila rodičům a přesvědčila je o tom) ? Jenže to je pracnější a určitě to bude "rasizmus".

milanS 3.6.2008 8:26

Re: Tanec mezi vejci

Omlouvám se za hrubku - stydím se - asi patřím taky do školky.

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:59

Re: Tanec mezi vejci

Mne můj kantor češtiny učil, že záměny i za y není hrubkou, pokud nemění smysl věty, coby vyjádřené myšlenky a že daleko výraznější chybou je někdy špatná interpunkce, skrze niž věta dostane úplně opačný smysl.

Petr Kohout 3.6.2008 7:56

Povinná školka pro děti je pouze přípravou na povinné koncentrační tábory pro dospělé.

Kdyby žil Hitler dnes, chránil by přírodu (sice germánskou, ale hesla by se mu hodila).

Veselý 3.6.2008 7:28

Já jsem pro povinný

poslední ročník před nástupem do školy. Autor je možná lékař, ale ne učitel. Pár cizích slov mne neohromí. Děti by měli získat sociální návyky v kolektivu a připravit se na to, co je čeká. Do určité míry je potřeba korigovat některé špatné návyky.

AZ 3.6.2008 7:40

Re: Já jsem pro povinný

Ale to tady přece bylo, povinný rok předškolní výchovy, čili 3. třída MŠ, ale pak to zrušili. Nebo to nebylo a pak to zavedli a pak zase zrušili, nebo nezrušili, už se v tom fakt neorientuju.

Jenom vím, že na to konto se před pár lety zavedlo, že 3. třída MŠ je bezplatná, na což MŠ zpravidla reagovaly tak, že zdvojnásobily školné  za 1. a 2. třídu

Stanislav 3.6.2008 7:42

Re: Já jsem pro povinný

Nevím kým je autor Veselý, ale učitel jistě ne. Učitel by snad nenapsal: Děti by měli.

Veselý 3.6.2008 8:08

Re: Re: Já jsem pro povinný

Já nejsem bez chyb, na rozdíl od vás dokonalých. Pokud si někdo chce kopnout, ať si poslouží.

strejda 3.6.2008 9:19

Re: Re: Já jsem pro povinný

Nebylo by lepší napsat ..... ale učitelem jistě ne......

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 9:35

Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

asi ne, nominativ užíváme, pokud chceme vyjádřit spíše vlastnost, sedmý pád pak pro vyjádření povolání.

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:01

Re: Já jsem pro povinný

Víte, já bych docela pochopil, že učitel dětí prvních tříd by měl rád děti připravené na školu tak, aby s nmimi nebyly žádné problémy a mohly být vyučovány.  Nezvolil jsem nějaká extra cizí slova. Vývojem psychomotorickým jsem mínil vývoj duševní a pohybový, vývojem sociálním vývoj postavení dítěte ve společnosti a vývojem somatickým vývoj tělesný.  Měl jsem za to, že tato slova jsou všem ( a tím více učitelům ) srozumitelná, asi to byl chybný předpoklad. 

Kdybychom přijali thesi, že rok před povinnou školní docházkou by měl být rokem povinné předškolní docházky, pak bychom po čase mohli mít za správné, aby rok před povinnou docházkou do školky byl předcházen rokem povinné docházky předpředškolní - to aby děti měly sociální návyky v kolektivu a byly připraveny na to, co je čeká.

Korigovat špatné návyky by měl především ten, kdo chce pro děti předškolníh věku, t.j. od Marie Terezie věk do šesti let,, povinnou výuku ke kolektivnímu žití.  A - jak  ministr chce- si tu povinnou předškolní docházku platit.

Myslím si, že základní škola má poskytnout nejen vzdělání, ale i jistý díl výchovy. Představa, že nějaká mateřinka vychová dítko jaksi navždy a základní škola už pak bude jen vzdělávat,  je ohromující.  Kdo se zlobí, že šprček prvňáček neumí jaksepatří pozdravit, je na tom stejně, jako ten, kdo by se zlobil, že půlroční děcko nechodí. Předtsva, že zralé plody lze doubovat ka kvetoucí strom je stejně pochjybná, jako představa, že drezura je správným způsobem vtištením chápání  společenských norem.  Učitelé prvních tříd bývali vždy ti z nejlepších pedagogů, tak jsem je poznal jako děcko, rodič i lékař. To, co dobře uměli - a to je dělalo právě těmi úžasnými - bylo umění individuálního přístupu a tak i chápání, že vybočení z řady není nic asociálníhoa že je to jen čas, který dítko potřebuje, aby pochopilo nutnost ctít normy společenské a právní . Drezura je frustračním činitelem a napáchá více škody než užitku, kdežto trpělivost přináší růže.  I panu učiteli s láskou.

Veselý 3.6.2008 8:23

Re: Re: Já jsem pro povinný

Učil jsem děti, které byly problematické. Naprosto příšerné vědomosti, když jsem to srovnával s mnohem mladšími žáky jiné školy. Otočil jsem se k tabuli a už jsem dostal křídou. Stačil mi rok, pak jsem utekl. Ale nezapomenu.

Pavla B. 3.6.2008 8:29

Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

Hm, a k čemu by bylo dobré strčit do jednoho pytle problematické děti s neproblematickými a nařídit povinný poslední ročník MŠ všem?

Baf 3.6.2008 10:02

Re: Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

k tomu že by všechny děti byly skoro stejně problematické

MUDr Jiří Kilian 3.6.2008 8:30

Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

Nežijí na světě děti bez problémů.  Vědomosti žáků jsou také odrazem umění učitele dát jim tu největší výbavu, jakou si na cestu životem dokážou vzít.  Vzdělání učitel neposkytne tím, že bude zkoušet a srovnávat, ale tím, že vzbudí v děcku touhu po  poznání.

Netřeba 3.6.2008 8:31

Re: . . . už jsem dostal křídou.

Myslíte, že když bude předškolní rok povinný, tak v těchto "mateřinkách" nebude křída? Nebo bude, ale děti se tam vyhází a už to nebudou provádět ve škole?

Nebo že některé skupiny obyvatel (a nenamlouvejme si, že jako nejde o cikány) budou děti posílat do předškolnícj zařízení, když je neposílají do školy?

Jestli si toto myslíte, tak znovu utečte. A nezapoměňte: hodně daleko.

Kolombo 3.6.2008 9:32

Re: Re: . . . už jsem dostal křídou.

To zrovna ne, ale budou ještě moc malé na to, aby přes Džamilinu snahu učitele zmlátily.

Veteran 3.6.2008 9:35

Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

Proč by děti debilních rodičů měli být kulturní? Všímáte si jak řady magorů v naší společnosti utěšeně rostou? A už pronikají i do nejvyšších míst. Příkladů mnoho a pádných.

portwyn 3.6.2008 12:06

Re: Re: Já jsem pro povinný

Hmmmm...hezké these. Ale jak vysvětlíte to, že před pár lety nastupovaly děti vychovanější, zvídavější, hloubavější? Učím 13 let, ale pozoruju to taky. Testy staré 7-8 let jsou nepoužitelné - nezvládly by to. Zlom nastal u nás na II. stupni tak před 4-5 lety. To odpovídá nástupu dětí narozených po roce 1990...

No, možná jsem se po těch deseti letech praxe odnaučil učit. :-/

Eva D. 3.6.2008 17:38

Re: Re: Re: Já jsem pro povinný

Portwyne, je třeba se podívat i na to, kdy se narodili jejich rodiče. Proč? Protože mnohé ty děti jsou dětmi dětí odkládaných do školek a jeslí a tam vychovávaných. Zdá se Vám to přehnané?

Byly a jsou maminky, které posílaly dítě do školky s těžkým srdcem a utíkaly do ní po práci co nejrychleji, byly a jsou i maminky, které je cpaly do školky či jeslí co nejdřív a spěchaly do práce, protože se doma "nudily" . Žena, která byly s dětmi déle, byla podle okolí často líná. To je štafeta, která se stále předává v mnoha rodinách. K tomu přidejte trend hravého učení vždy a všude a změny životního stylu ( dobře napapané děcko před počítačem místo s míčem před domem).

 Vidím to kolem sebe. To jsou zase moje tese...;-)

Lída 3.6.2008 10:48

Re: Já jsem pro povinný

Každé dítě nemá špatné návyky, dítě dobře vedené z domova může umět i víc než dítě ze školky. Nic proti školkám, ale povinná školka je blbost. Výjimku bych udělala jen u dětí, které mají odklad školní docházky z jiných než zdravotních důvodů.

Eva D. 3.6.2008 17:39

Re: Re: Já jsem pro povinný

R^R^R^

Ccecil 3.6.2008 7:23

Další džamilovina

Z dílny zelených snad nic jiného ani čekat nemůžeme. Ale že mají takovou podporu!