30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Bojujete proti „krajní pravici“?

Politici „proevropských stran“ ostře vystoupili proti setkání stran ENF (Evropa národů a svobody) v Praze. Používají při tom argumentaci někdejšího Rudého práva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 19.12.2017 13:58

Re: Studuje se na "univerzitě" Al Azhar nějaký jiný obot

než-li islám?

S. Netzer 19.12.2017 15:24

Re: Studuje se na "univerzitě" Al Azhar nějaký jiný obot

To jste tak tupá, že si to neumíte vyhledat?

J. Schwarz 19.12.2017 18:25

Re: Studuje se na "univerzitě" Al Azhar nějaký jiný obot

Umím. Jen jestli to umíte vy!

S. Netzer 19.12.2017 19:17

Re: Studuje se na "univerzitě" Al Azhar nějaký jiný obot

Když "umíte", tak proč se tak blbě ptáte?

R. Gramblička 19.12.2017 9:25

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Nakolik často není možné rozlišit, kde končí jedno a začíná druhé a nakolik se obé vyskytují ruka v ruce, je vhodné to brát jako celek

J. Kárník 19.12.2017 9:29

Re: Islámský a islamistický není totéž.

On existuje islám bez politické složky? Hledal jsem kde se dalo, ale vysvětlením spíše bude, že někde jsou laxní muslimové. Nikde v islámském světě neznají odluku církve a státu, i v tom pokrokovém Turecku už míří plnou parou zpět.

V. Novák 19.12.2017 10:18

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Ale jistě - v Sýrii nebo Mubarakově Egyptě byla politická složka islámu představovaná Muslimským bratrstvem důsledně potlačovaná včetně dlouhých trestů vězení a poprav.

V Tunisku byla potlačovaná mírněji, Zin Abidín bin Alí posílal radikalizované islamistické studenty na "dlouhodobý vojenský výcvik" do pouštních táborů a školství - povinné i pro dívky - bylo povinně sekulární a oddělené od náboženské výuky. Důsledněji než u nás, náboženská výuka nebyla přípustná ve školní budově.

Příkladem vlády bez islámské složky bylo Alžírsko dokud budovalo socialismus a nebylo Západem donuceno uspořádat svobodné volby - pak se i Západ zalekl výsledků, připustil, aby byly volby anulovány - načež vypukla občanská válka. Nakolik je současná alžírská vláda sekulární, nevím.

J. Kárník 19.12.2017 21:38

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Obávám se, že si sám odporujete. Z toho, co píšete vyplývá, že některé státy se rozhodly politickou složku islámu potlačit, nikoliv, že ji islám nemá.

M. Pesat 19.12.2017 13:59

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Urcite v zemich byv. SSSR a urcite v Rusku, Iraq za Saddamma Husseina byl sekularni, Syrie je sekularni, urcite Bosna,Albanie. V ramci muslimskych zemi je kuprikladu Morocco/Tunis docela liberalni. Turecko je formalne sekularni ale silne se islamizuje ve smyslu politickeho islamu. Na druhou stranu, napr. Polsko se pod vladou PiS silne klerikalizuje/politicky katolicismus. Krize ve skolach/na uradech, vyuka nabozenstvi je "dobrovolana"=dobrovolne povinna.

Cest :-)

M. Pesat 19.12.2017 11:52

Re: Islámský a islamistický není totéž.

mate to prilis zjednodusene, to co pisete muze platit v sekularnich statech s muslimskou populaci/nekdy vetsinovou/,zejmena v byv. SSSR, kde plati svetske zakony, resp. napr. v Turecku to relativne nedavno jeste platilo, ze nabozenstvi/cirkev nema/nesmi mluvit/zasahovat do svetskych zalezitosti. I v silne katolickych zemich typu Irsko/Polsko plati svetske pravo a obcan, i verici, ma nesrobnatelne vetsi svobodu rozhodovani/svobodna vule, to v zemich se silnou tradici zvykoveho/islamskeho prava nema ani nahodou, napr. Iran/Afganistan/Saudska Arabie. Islam a islamismus jsou spojite nadoby, protoze v silne musimskych zemich s islamskym pravem automaticky zasahuji do kazdodenniho zivota. Rovnez uvaha, ze muslim komunikuje s bohem naprimo, bez prostrednika/farare/mulaha, je silne zkresleny, coz je dano prostredim, v islamske zemi jste na pomoc/radu mulaha odkazan , pokud jste verici muslim, protoze vira a pravo jedno jsou. Podobne jako ortodoxni zid je silne zavisly na rabinovi a jeho radach. Ja jsem zaprisahly atheista, ale Islam a muslimske zeme/kulturu jsem "objevil" skrze iranske/turecke filmy/knihy, mnohe to zrejmne prekvapi, ale ziskavaji na svetovych festivalech prestizni oceneni. Kuprikladu iransky The Separation , nebo turecky A Men's Fear of God, tam se lze v tomto smeru hodne dozvedet/poucit. Nebo kniha, Orhan Pamuk, Snow, o pocatcich politickeho Islamu v Turecku. Cest :-)

J. Sova 19.12.2017 12:07

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Mě zaujal íránský film Čas třešní (Taste of Cherry).

M. Pesat 19.12.2017 13:46

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Spise Chut tresni, ten clovek co hlavnimu hrdinovi vymlouva sebevrazdu, ten mu vyjmenovava duvody proc stoji za to zit, a zmini i chut tresni/taste of cherry . Na druhou stranu, pro zlehceni, coz je sice komedie, ale fakticky/kdyz uvazim okolnosti/ tak tragikomedie, neco jako nenormalnost husakovske "normalizace", Offside, rezie Jafar Panahi ,svijel jsem se smichy, o devceti/devcatech, fanynky fotbalu, co se v prestrojeni za kluky/muze pokousi dostat na fotbalove utkani kvalifikace MS, a chyti je ta mravnostni policie. Netusim zda je to k mani cesky, kazdemu vrele doporucuji. Ted se pokousim nekde dostat k filmu The Salesman ,Iran, ale s anglickymi titulky zatim nikde :-( . Cest :-)

J. Sova 19.12.2017 14:45

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Máte pravdu, jmenoval se Chuť třešní.

V. Novák 19.12.2017 13:08

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Odpovídal jsem kousek výš.

M. Prokop 19.12.2017 13:11

Re: Islámský a islamistický není totéž.

Takže pro upřesnění, která islámská země není islamistická?

M. Valenta 19.12.2017 9:01

No že by pan Bartoň byl zrovna ten pravý hlídač

té správné argumentace a objektivity, o tom dost pochybuji.

J. Schwarz 19.12.2017 6:31

Argument že

"Evropa potřebuje lidi do průmyslu" je idiotská v čase, kdy tu máme miliony nezaměstnaných mladých Řeků, Italů a Španělů...

J. Heincl 19.12.2017 9:21

My je tu nemáme. Jsou v Řecku, Itálii a Španělsku. Jinak bych prosil nezaměňovat pojmy Evropa a EU.

J. Schwarz 19.12.2017 11:53

Re:

Máme je v EU. Pokud tedy němci potřebují pracovní síly, co jim brání v rekrutaci mladých z mnou výše uvedených zemí?

O. Zuckerová 19.12.2017 12:05

Re: P. Schwarzovi 11.53.:

Proč by se rekrutovali, když mají nádherné dávky na dostatek nejnutnějšího včetně OUZA?

J. Schwarz 19.12.2017 18:27

Re: P. Schwarzovi 11.53.:

Můžou jim nabídnout víc. Pořád to přijde 10x levněji než import "uprchlíků" a jejich přeškolování z pohaněčů mezků na pohaněče strojů...

V. Novák 19.12.2017 10:20

Re: Argument že

Hlavně v době, kdy se vyhrožuje Průmyslem 4.0 a robotizací.

P. Klíma 19.12.2017 6:15

Ať žije svoboda!

Podporuji ty politiky, kteří mně a mojí rodině zajistí ochranu před muslimským terorismem.

P. Maleček 19.12.2017 5:33

S islámem či proti němu - hlavně hurá za totalitní mocí!

On ten odor k současné podobě islámské imigrace nutný je, ne že ne. Ale proč tyhle figury, jako Okamura zároveň sklouzávají do podoby bezpáteřních vychytralců, když oprávněných obav občanstva z islámu zneužívají k růstu své osobní moci a pohodlnému žití za státní prachy.

Hlavně z Okamury doslova čiší jak účelové jeho odmítání islámu je. Kdyby bylo možno se k moci a státním prachům dostat jako vítač islámu, byl by Okamura vítač nejhorlivější.

Nevím jak ti ostatní, ale Okamura žádný ochránce národa, natož demokrat není. Je to nácek, tedy nacionální socialista jak poleno. Včetně jeho snahy po demontáži demokracie jeho podobou referend, které by zas jen zneužil k růstu své osobní moci.

Ale on podobné choutky po omezení demokracie a růstu své až totalitní moci má i dnes EU ovládající socialistický establishment. A tak tyhle potřebné odmítače islámu, ovšem s totalitně socialistickým programem, lživě nazývá pravicovými extrémisty, když jsou stejně jako on extrémisté levicoví.

Nu, přeci proto, že EU establishment i se svými národními poskoky nepřizná, že jsou v demontáži demokracie a občanských svobod s těmito figurami na jedné lodi - lodi touhy po totalitní moci. Jen jedni s pomocí islámu, druzí s pomocí jeho odmítání.

P. Klíma 19.12.2017 6:19

Vy chytrolíne, kde vás vzali?!

Až vám muslimové znásilní a podříznou ženu, dceru či vnučku, to vás ty kydy přejdou.

P. Kmoníček 19.12.2017 9:07

Re: Vy chytrolíne, kde vás vzali?!

No, zatím to dělají jen čistí Evropané.

R. Gramblička 19.12.2017 9:22

Re: Vy chytrolíne, kde vás vzali?!

jakože pouze domorodí Evropané podřezávají a znásilňují ženy?

J. Schwarz 19.12.2017 6:37

Re: S islámem či proti němu - hlavně hurá za totalitní mocí!

Z vašeho výlevu plyne 1) že i nácek může být "vítačem" pokud to hodí slušnou sumičku 2) referendum se nedá užít jinak než k růstu osobní moci bezskurpulózních autokratů, což zároveň navozuje myšlenku na naše referendum o vstupu do EU a vyzdvihuje váš hluboký vhled do psychologie lidí z eurohujeských kruhů...

R. Gramblička 19.12.2017 7:21

Re: S islámem či proti němu - hlavně hurá za totalitní mocí!

shrnul jste to trefně

P. Maleček 19.12.2017 9:10

Re: S islámem či proti němu - hlavně hurá za totalitní mocí!

1) no on by si to Okamura už nějak okecal.

2) referendum dle pravidel ala Okamura vždy slouží k navýšení moci

toho kdo ho vyvolal. Se skutečným referendem, např. ala Švýcarsko

má toho společného tolik jako mají hodinky a holinky.