17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
autor 6.11.2009 12:13

Omluva autorova

Máte naprostou pravdu, pejorativní výrazy do veřejné debaty nepatří. Čtenářům NP se upřímně omlouvám, a Vy mi jistě dovolíte, abych se zastyděl.

Slušněji řečeno: mezi těmi stovkami (ba tisíci) uchazečů o 200 mandátů je drtivá většina kandidátů, jejichž ambice o mnoho přesahují jejich schopnosti, a jejichž zodpovědnost za stát není nijak příkladná.

Opravdové změny se nedočkáme, když budeme své hlasy drobit volbou stále více stran, ale když se v politických stranách - tedy při výběru kandidátů - bude angažovat mnohem více lidí. Je to v zájmu nejen těch stran, ale hlavně samotného státu.

MV

Klička 6.11.2009 12:09

Re: Základ bídy

R^!!R^!!

j 6.11.2009 11:52

Re: To s vámi souhlasím....

také s vámi soucítím chudinko pražská;-)

magi 6.11.2009 11:46

Re: a nebo i jinak

já bych jí raději doporučil,aby si konečně našla kluka! Když to musí rozchodit,tak to nestojí za nic. :-/

Klička 6.11.2009 11:39

Re: jak kdy

To, co se u nás praktikuje nejsou volby a už vůbec ne demokratické volby. Svobodné volby předpokládají výběr z nabídnutých kandidátů bez jakéhokoliv omezení. To konkrétně znamená, že nesmím být omezován tím, že mohu volit kandidáty pouze z jedné politické strany a nesmí mi být diktováno, že musím volit politickou stranu, když chci opravdu volit. Volit svobodně, většinově a přímo jednotlivé kandidáty, třeba z různých kandidátek. Tady je vysvětlení proč nemohu volit, přestože volit chci. Systém voleb se u nás nijak neliší od systému před rokem 1989. Je zde jen jediný, avšak naprosto nedostačující rozdíl. Není uzákoněna moc jedné strany. Je však uzákoněna moc politických stran a tady je jádro všech problémů, které neustále vznikají a narůstají do obludných rozměrů. Bez změny volebního systému však jsou neřešitelné.

Gardnes 6.11.2009 11:33

Základ bídy

spočívá v poměrném volebním systému, kdy volíme společnou kandidátku sestavenou sekretariátem, aniž bychom mohli posoudit kvalitu jednotlivých kandidátů. Pouze volba 1 zástupce v konkrétním obvodě(ze 199 celkem) může do politiky přivézt přece jen jakési osobnosti proti dnešním anonymům typu Zubovové, Jakoubkové, Hovorky atd., kteří svoji náplň spatřují v prosazování názorů, který jim někdo v pozadí nakuká. Většinový systém umožňuje zvolit zástupce strany, ikdyž neprolomí 5%ní klauzuli, přitom extrémní strany trypu KSČ či DS by odešly do zapomnění.

Klička 6.11.2009 11:14

Re: jak kdy

Svatá prostoto! Vy si myslíte, že v současném volebním systému můžete něco, třeba velmi maličkého změnit. Jste asi nenapravitelný snílek. S takovými ovšem náš volební systém silně počítá. Bez nich by totiž menšina, reprezentovaná členy a voliči politických stran nikdy nemohla vládnout a být u moci. Nechce to nic jiného, než pochopit tuto jedinou základní věc.

gerontusinza 6.11.2009 11:02

To s vámi souhlasím....

"A vzájemná loajalita a důvěra vzniká roky, spíše však desetiletí. "

Ovšem nesměli byste mít ve vedení lidi kteří říkají A a dělají Z...(Topolánek, atd....) a v jediném v čem jste konzistentní, jsou výmysly, lži a v privatizování již stávajícího a běžícího...(dobře se to tuneluje...jinak  česky rozkrádá..) Promítněte si třeba jen Prahu, tam vládne beze zbytku ODS ovšem občan skřípe zuby a platí jak šílenec aby byrokrati magistrátu měly na plavenky, ošatné, zvýšené příspěvky stravnégho o masážích a podobných pitomostech ani nemluvit....... jen pro zajímavost platím za parkování na ulici přes 30 000 Kč/rok ale nesmím zapomenout dát cedulku za sklo, jinak ....( nebo když náhodně spadla byl jsem nemilosrdně odtažen.. a kdo to asi zaplatil co myslíte..?)  Vybírat prachy umíte a točit jak vidět taky...... tak jsem zvědav až necháte zablokovat pPrahu dopraváky, ani se jim nedivím....... Mít vedení které rodává Dopravní podnik HMP do soukromích rukou a zároveň čekat racionální řízení podniku když ty soukromníci mají tendenci hlavně vydělávat...... to je ovšem na hlavu  a že to vidí i pitomé odbory (a Magistrét s primátorem ne...;-D)  je tak evidentní....;-P

Pegas 6.11.2009 10:58

Re: a nebo i jinak

Slečno Lucinkopse, promiňte mi mou otázku. Umíte vařiti?

magi 6.11.2009 10:55

Re: autor je člen ODS

lucinapes ová? Vy jste opravdu,ale opravdu pomatenej! Jestlipak jste taky protestoval,když Langer tak spisovně mluvil při volbě presidenta. Ten má dvě vysoký školy. Já jen večerní průmyslovku a to ještě za komunistů, je mi 64. Rotný Topolánek je tak velice vzdělaný,ten by určitě takovou hrubku jako já neudělal. Je legrační,jak poznáte,že jsem socan a navíc opilec. Než opravíte všechny příspěvky,tak vám to musí dát pořádnou fušku. Jinak ODS jsem volil ještě když vaši soudruzi rodiče byli komunisti! Bylo to poprvé a naposled. Od té doby volím KAN! Čest vaší práci.

Klička 6.11.2009 10:52

Re: jak kdy

Ony také v současném systému být nemusejí.Po všech volbách po roce 1993 vždy zvítězila vůle politických stran, vůle vždy menšiny oproti ostatním občanům, kteří volili někoho jiného.Takovýto systém voleb, který je u nás praktikován je jen cukrem pro hloupé lidi, který se vzápětí (po volbách) mění na bič nad všemi občany. Tady je problém, vážená.

harris 6.11.2009 10:48

Re: jak kdy

Já se tedy s dovolením pokorně budu považovat za toho nejposlednějšího z intelektuálů. A jako takového - nikdy by mě nenapadlo voleb se nezúčastnit. K inteligentnímu člověku mi vůbec nesedí nevolit. Dovolím si předpokládat, že ti, co se voleb neúčastní, nejsou v drtivé většině intelektuálové. Ti vědí, že neúčastí u voleb se zbavují možnosti něco změnit zcela.

Klička 6.11.2009 10:46

Re: Horší to být nebude

Používáte zde politický, avšak terminologický nesmysl. Nejsilnější může z několika být jen jeden. V demokracii ovšem, nejsilnější, aby mohl zastupovat všechny občany, musí být nejen nejsilnější, ale musí disponovat nadpoloviční většinou.Jinak se celý systém kácí jako domeček z karet. Demokracie totiž, ať je jakákoliv, stojí na většinové vůli, jinak se nejedná o demokracii.

lucinapes 6.11.2009 10:44

Re: jak kdy

pokud by jich bylo stejně nebo míň, nemusely by být volby.

lucinapes 6.11.2009 10:43

Re: a nebo i jinak

Jedïná reálná šance něco změnit je zakládání platforem a křídel v rámci dosavadních dvou největších stran, ostatní strany jsou folklor a další koryta (i kdyby proklamovaly jakkoli vznešenou ideu - viz zelení). Naštěstí je u nás převládající socialistický tábor pevně rozdělený na dvě silné strany, které spolupracují jen v soukromí a neodváží se (zatím) jít do voleb spolu. Pravice je permanentně oslabována štěpením, při čemž ta nově vzniklá strana se po volbách ukáže ještě horší než ta původní, ale zlo již napravit nejde a mandát případné vlády je slabý až k nicotnosti. Viz US, DEU, SNDK-EU, a nyní TOP.

Klička 6.11.2009 10:40

Re: jak kdy

Není třeba nadávat na všechny voliče. V porovnání s prvními volbami v posledních klesl počet volících voličů o 55%. To o něčem vypovídá. Většině voličů Vámi popsaný marasmus vadí a protože nemají jinou možnost, voleb se nezúčastňují.

Klička 6.11.2009 10:36

Re: jak kdy

Počet kandidátů není známkou demokracie, pokud jich je více než počet volených funkcí. Zásadní chybou ovšem je, že musíme volit politickou stranu. Nelíbí-li se Vám současné parlamentní strany, můžete sice volit "Ostrava se baví", "Erotickou iniciativu", "Monarchistickou stranu" a stovku jiných, ale nic tím nezměníte. V parlamentu budou stále stejné tváře, tváře politických vyžírků, korupčníků, podvodníků a prospěchářů, lidí v občanském životě neúspěšných. Na kandidátky politických stran nejsou a nebudou dáváni lidé poctiví, kteří chtějí něco udělat pro občany tohoto státu, ale lidé ovladatelní a loajální svým stranám, které takto budou držet u moci. Jedinou pomoc vidím v přísně většinovém volebním systému a v opravdu svobodných, přímých volbách s možností volit kandidáty napříč všemi kandidátkami. Kdo toto nechce vidět, je slepý.

harris 6.11.2009 10:35

Re: jak kdy

Český intelektuál je v koutě. Co má asi tak dělat, když obě velké strany jsou pro něj nevolitelné? O lidovcích to platí stejně. Takže nezbývá než riskovat volbu jiné strany na hranici volitelnosti. Do nekonečna český intelektuál vykřikuje - volte, sakra, lidi, někoho jiného, než jen ty, co to mají jisté. Marnost! Pro nepochopitelnou výši procent velkých stran si může intelektuál ukroutit hlavu. Copak voličům nevadí všechny ty fauly, které na ně dělají všechny velké strany??? Tak sakra, co je to za voliče? Kde jsou při volbách intelektuálové? Máme je tu ještě vůbec?

lucinapes 6.11.2009 10:30

Re: Horší to být nebude

naopak, uberete hlas směru, kterým zhruba byste chtěl, aby se budoucnost ubírala, protože se ve skutečnosti počítají jen hlasy dvou nejsilnějších, kteří si pak vezmou někoho do počtu (ČSSD jen virtuálně, protože má jistotu podpory KSČ).

lucinapes 6.11.2009 10:27

Re: Strach "velkých" stran?

protože u socanů je vzdělání poklesek.

lucinapes 6.11.2009 10:26

Re: pán si myslí, že za nic nemůže

zatímco soudruh Roko Šuplík nás z té bídy tahá ze všech sil, nehledě na bahno, do kterého kvůli tomu musí vstoupit. Už jste křtili Margaritu nebo ještě nepřivezli ten bezpečnostní rám, aby náhodou někdo netrefil za nic nemohoucí mimino? Slovy klasika: Jděte k šípku, harlekýne!

Klička 6.11.2009 10:24

Re: Horší to být nebude

Máte pravdu jedině v tom, že horší to již být nemůže. Může to být jedině stejné, pokud budeme volit v současném volebním systému. Bát se volit stranu, která Vám svým programem vyhovuje nemusíte. Musíte ale v tom případě přijmout předem daný výsledek. Bude to stejné. Vaše strana, kterou budete volit (ať je to kterákoliv), pokud se dostane do parlamentu a bude chtít být stranou vládní, musí na svůj program, pro který jste ji volil zcela rezignovat a přijmout program jiný, koaliční, který Vám dozajista vyhovovat nebude. Bát se nemusíte ničeho, ale Vámi popsaným přístupem nic nevyřešíte a nic nezměníte.

lucinapes 6.11.2009 10:23

Re: autor je člen ODS

on je Gott ODSák? Pár plzeňských titulů by se u ČSSD taky našlo, ale spíš bych se podívala, kdo z vás má nefixlovanou maturitu (ani těch moc nebude). Při zmínce  o chYtrolínech jste se vzhlížel v zrcadle na chodbě Lihového domu nebo jste se zahlédl na hladině becherovky, nebo ¨co tam fasujete?

lucinapes 6.11.2009 10:19

jak kdy

není náhodou ten počet kandidátů do voleb známkou demokracie, když máme možnost libovolného počtu stran? Ale samozřejmě máte pravdu, že je to blbost, protože spolu bojují dvě nejsilnější strany (tichého společníka ČSSD - KSČ nepočítaje, ten se počítá až ve sněmovně), ČSSD má svůj elektorát nevzdělaných, neúspěšných závistivců jistý, takže vítá vznik každé nové strany na pravici, protože každý hlas, o který přijde ODS, se počítá. Holt český intelektuál pro samé hluboké rozbory nevidí, že si piluje pod sebou větev a omílá pindy o nových (sic!) lidech, menším zlu atd. ad lib..

magi 6.11.2009 9:38

autor je člen ODS

to se pozná na první ťuk. Je omámenej krásou profesora a navíc chytrostí s.rotnýho. Je opravdu,ale opravdu legrační,jak to v ODS dnes funguje. Kdejakej,chytrolín píše do všech periodik a navíc jejich moudra denně pouští v radiu a televizi. To by se jim líbilo aby mohli vládnout sami. Tituly by si dávali v kavárně,medajle od presidenta by všichni v přímým přenosu pusinkovali a komu by se to nelíbilo,tak na toho patří prostředníček!

Klička 6.11.2009 9:32

Omyl

Autor se zde mýlí v základních věcech, na kterých potom staví celý článek, ikdyž úmysl měl asi dobrý. První omyl - strany zde nejsou pro straníky. Tak by to sice teoreticky mělo být, ale není a nebude, pokud bude uzákoněná moc politických stran. Žádná politická strana  ve vlastním zájmu sebezáchovy nepůjde v zájmu státu proti svým straníkům a voličům.Omyl druhý, v souvislosti s duchem článku -politické strany jsou pro stát nezbytné. Nejen že nejsou nezbytné, ale jsou lehce nahraditelné jakýmkoliv sdružením občanů jiným. Ano, mohou navrhovat kandidáty do voleb, ale tím má jejich úloha končit v souvislosti s nezbytnou změnou volebního systému na volby opravdu svobodné, přímé a většinové, kde budou voleni zástupci občanů napříč všemi kadidátkami a ne jen z jedné politické strany. Jen tímto způsobem mohou dát volby důvěryhodnou reprezentaci státu, volby, kdy budou zástupci občanů zvoleni většinově. Menšina bude mít sice připomínky vždy, ale to už je o té demokracii, kde se menšina musí vždy podřídit většině. V současném volebním systému je tomu právě naopak a tři, nebo sto a nebo dvě stě stran nikdy problém nevyřeší. Problém může vyřešit pouze zásadní změna volebního systému a s tím související změna ústavy. Jako další institut ke zjištění většinové vůle občanů je nezbytné zavést zákon o všeobecném referendu. Jako příklad uvádím současný problém kolem veřejnoprávní televize. Nikdo nemá právo a zejména ne politické strany občanům diktovat zda taková televize ano či ne. Referendum v této věci by rozhodlo jednou provždy a jeho výsledkům by se museli podřídit všichni, včetně odborů, které jsou zde žábou na prameni. Nic není až tak složité, chce to jen chtít a následně konat.

jumbo 6.11.2009 9:23

pán si myslí, že za nic nemůže

proč tohle neřeknete svejm soudruhům z ODS? o politickou bídu se ODS postarala během své zlodějské vády opravdu dostatečně, tak co nám to tu věšíte na nos?

Jiří Heincl 6.11.2009 8:54

Hochštapleři

Jsem přesvědčený, že ve vedení a mezi poslanci současných parlamentních stran je daleko více hochštaplerů než v menších neparlamentních stranách. Veřejné používání pejorativních výrazů (jinak řečeno nadávek) na adresu politických protivníků svědčí cosi o  charakteru autora. Pokud si to autor a tuším bohužel i učitel nepamatuje, tak do roku 1989 to byla běžná praxe KSČ.

Vilda 6.11.2009 8:39

Re: Strach "velkých" stran?

A smutné na tom je, že gauneři u socanů si teď mnou ruce a smějí se tomu, co mají modří mezi sebou za trouby:-(!!

Vilda 6.11.2009 8:34

Strach "velkých" stran?

Hmm, každá velká strany byla kdysi malá. A strana, která chce být velkou, nemůže mít ve svých řadách lžidoktory jako Benda či Řápková. To z vás mluví strach co se ještě provalí?

Opravdu chcete takový výprask, jaký by jakákoliv strana na západ od ČR dostala, pokud by se okamžitě nezbavila takovýchto individuí?!!