25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

POLITIKA: Bělobrádkův risk (1)

Jakoby z čistého nebe se najednou objevila zpráva, že místopředseda vlády ČR navštívil Sudetoněmecký dům a položil u památníku sudetoněmeckých obětí odsunu z Československa kytici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Szewczyk 27.7.2015 0:26

he he he

bych páně Vlkově připomněl, že to zničení tisiciletého státu, provedl jeden maďarský nájezdník, nějakej Jan Haryk Maszarik po matce , moravačce, Kropáček,

K. Potoček 27.7.2015 9:47

Re: he he he

No nevím,

                ale tisícileté země koruny české zůstaly a navíc k tomu "Horní Uhry a Zakarpatská Ukrajina".

O rozpadu císařství  /všech tří/ by se dalo hodně dlouho diskutovat, co bylo příčinou a hlavně , kdo stál v pozadí.

T. Krystlík 27.7.2015 12:23

Re: he he he

Vůbec ne! Nezměněné hranice Království českého, pomineme-li ztrátu části Těšínska a připojení Vitorazska, Valticka a Hlučínska po WW I, jsou teprve od roku 1742!

F. Navrátil 27.7.2015 13:31

Nenávist není řešení

Pane Vlk je asi možné, že ten kdo nazažil protektorát, konec války a "osvobození" zlodějskou Rudou armádou, že ty vaše žlučovité plácaniny baští. Ale člověk, který to zažil a nebo je schopen si přečíst jaká byla skutečnost, tak vás buď odsoudí a nebo lituje. Vy asi nejste schopen pochopit, že ten kdo se stydí za vyhnání Němců a s tím spojené násilnosti a vraždy, které někteří naši "hrdinové" prováděli, nekolaboroval s nacistickým režimem, který podle páchaných zločinů je přímo úměrný Sovětskému svazu a rovněž nepoklonkoval komunistům. O vaší politické jasnozřivosti je dalším důkazem uznávání presidenta Beneše, který nám s pomocí Gottwaldových komunistů navlékl Stalinův chomout. To co jsme jako národ díky Benešově zbabělosti a ješitnosti zažili snad mluví jasně. Pokud vám nevadí zplundrované pohraničí, kde převládají t.zv. sociálně nepřizpůsobiví občané, tak všichni lidé, kteří mají rádi pořádek a kulturní úroveň, musí vyhnání odsoudit. On ten náš oslavovaný expresident Beneš nevyhnal jenom naše spoluobčany, kteří mluvili německy, ale i mého bratra s pěti dětmi, který zde nechal veškerý svůj majetek vč. rodinného domku a utekl do tehdy Západního Německa. Přečtení vašich rádoby reál. skutečností ve mně budí zlost a lítost nejnom nad vámi, ale i všemi, které svoji nenávistí oblbujete.

Z. Lapil 27.7.2015 18:43

Re: Nenávist není řešení

Víte, pane Navrátile, tohle téma je pořád bolavé a asi ještě hodně dlouho bude. Mimochodem - i já jsem potomkem vyhnance ze Sudet, i když naše to potkalo o nějakých 8 let dřív (jak s majetkem, to nevím, a už se nezeptám;nejspíš zdaleka ne tak zle, jako v r. 1945, ale nějaké to vysklené okno se našlo) a vynechám i skutečnost, že celou II. sv. válku byli Češi (a to nejspíš každý osobně) pod tlakem arogantních Uebermenschů přesvědčených, že vyčištění českého prostoru od untermenschů je samozřejmě správné a v dohledné době bude vykonáno; nevím, jak moc tady přeháním, obávám se, že nijak moc.

Já jsem tu dobu nezažil, ale zažil jsem ten řev ze Sudet, když Václav Havel pronesl svou omluvu. V tu chvíli jsem pochopil, co myslela moje maminka, když na mé smířlivé a chápavé řeči reagovala "Jsou to Němci. Aby ses nedivil". Jistě. Vyhnání/odsun byl prů?er jak mraky a vůbec nezávidím těm, kdo byli vyhnáni. Ale od té doby, co jsem viděl, jak je na konstatování tohoto faktu Čechem reagováno v Sudetech, se těmto debatám vyhýbám a svůj názor si před Němci nechávám pro sebe. Fakt nemám zapotřebí, aby mě někdo označoval za člověka, který "není schopen si přečíst a je správné jej odsoudit nebo politovat".

Německo jsem několikrát navštívil. Bez problémů. I v Německu existují fajn lidi a volové. Což není překvapení, zmiňuju to jen proto, abych ukázal, že nejsem nějaký a priorní nepřítel. Je to prostě jak s tím provazem v domě oběšencově: opatrně našlapovat.

V. Kusý 27.7.2015 19:49

Re: he he he

Pane Szewczyku, myslel jsem, že za téměř sedmdesát let života mne už žádný magor nepřekvapí.Vám se to povedlo.Gratuluji.