26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš a Vítězný únor

Sjezd hnutí ANO se konal v den šedesátého devátého výročí komunistického puče. Rozhodně se nejednalo o náhodu. Některá data mají symbolickou hodnotu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 4.3.2017 23:59

"Co je horší?"

Komouš jako vy!

L. Severa 4.3.2017 11:02

Ten únor 48

byl také důsledkem neuváženosti voličů kteří dali komunistům 38 % hlasů. Tím jim dali trumfy na přípravu k převzetí moci. Dnes se svádí všechno na tehdejší politiky. Jistě, ti také mají svůj podíl viny, ovšem těžko mohli komunistům zabránit, aby s pátou kolonou v soc. dem., obsadili stěžejní ministerstva důležitá pro převzetí moci. Někdo zde napsal, že lidé nejsou blbí. To asi ne, ale velmi lehce podlehnou naivním představám a slibům. Chtěl bych se mýlit, ale moc velkou důvěru v české voliče nemám.

V. Čermák 4.3.2017 11:26

Re: Ten únor 48

Vypadá to, že patžíte do rádobyelitářské menšiny, která by ráda vyměnila voliče, protože nechtějí volit tak, jak jim ti rádobyelitáři radí. A máte vůbec důvěru v "Nějaké" voliče? Třeba Američany, Brity, atd...

L. Severa 4.3.2017 16:09

Re: Ten únor 48

Já Vám tu důvěru neberu, u mne vyvolala pochyby ta reakce voličů na ten slib o zrušených třicetikorunových poplatcích. Ještě dříve, v roce 48, to nadšení z komunistů u některých lidí, kteří potom již pozdě začali honit bycha. Mezi elitáře určitě nepatřím, proto se nemůžu vyjádřit k zahraničním voličům, ale jen vyslovit názor ke spoluobčanům v zemi, ve které žiji. Nebo se to nemá?

V. Kain 4.3.2017 14:08

Re: Ten únor 48

Tak jak proplouvá nyní,tak v podstatě proplouvá celý život.Jsou to intriky,lži,podvody,korupce.V těchto činostech je skutečně bezkonkurenční.

P. Čech 4.3.2017 14:37

Re: Ten únor 48

V roce 1946 dostali komunisté tolik hlasů jen proto, že tehdy byl platný také poměrný volební systém. Kdyby volební systém byl většinový a dbvoukolový, kdyby zástupci občanů byli do zákonodárných sborů voleni přímo, téměř žádní komunisté by se tam nedostali. Ani t.zv. vítězství komunistů ve volbách by nemuselo dopadnout nejhůře, kdyby prezident Beneš využil plně možnosti, kterou mu dávala ústava z toku 1920 (v té době platná). Podle ústavy totiž nemusel jmenovat premiérem předsedu t. zv. vítězné strany Gottwalda, ale mohl jmenovat třeba Jana Masaryka. Jím vedená vláda by potom určitě v parlamentu získala důvěru, protože komunisté sami neměli většinu hlasů. Voliči (jejich většina) nemohli komunistům zabránit v ničem. Zabránit uchopení moci ve státě jim mohl prezident Edvard Beneš. Ten nese hlavní díl viny z roku 1946 a i následně roku 1948. Tam zradil stát potřetí.

A. Nový 4.3.2017 15:16

Re: Ten únor 48

Začněte u Košického vládního programu z roku 1945.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Košický_vládní_program

P. Čech 4.3.2017 16:59

Re: Ten únor 48

Začal jsem u odvolání mobilizace v roce 1938 a zbabělého útěku Edvarda Beneše do Anglie a v podstatě podrobení se Mnichovské dohodě.

P. Skřivan 4.3.2017 16:04

Re: Ten únor 48

No hlavně by to nedopadlo, jak dopadlo, kdyby tomu neasistovali sovětští poradci.

Svalovat to na prezidenta Beneše může jen ten, kdo ignoruje, že US Army došla jen k Plzni a na základě výsledku války, dohodou mezi SSSR a USA, jsme připadli do zóny SSSR. Podobně jako Polsko a Maďarsko. Naopak třeba Řecko, připadlo do zóny tzv. západní, a proto tu máme Řeky, jejichž rodiče byli pomýleni sovětskou propagandou a dali se nejspíš proto na špatnou stranu, takže pak museli emigrovat do ČSR.

Více volnosti dostala třeba Jugoslávie, která porazila Hitlera na svém území sama nebo obdobně Rumunsko.

P. Čech 4.3.2017 17:10

Re: Ten únor 48

I v květnu 1945 to mohlo dopadnout jinak. Již 7.5. byl v Praze emisar gen. Pattona, kapitán Hill s delegací u tehdejší ČNR. Gen. Patton nabízel do dvou hodin americké tanky na Václavském náměstí. Chtělo to jediné. ČNR by musela sama požádat gen. Pattona o vojenskou pomoc. Tehdejší místopředseda ČNR, zavilý komunista Josef Smrkovský tomu zabránil. Šlo o to, že Vámi zmiňovanou dohodou byl vázán gen. Eisenhover, jako vrchní velitel západních armád.Nikoliv "nižší velitel" gen Patton. V té době mohly opravdu být americké tanky v Praze. Rusáci ( i Vlasovci) byli v té době ještě v Německu. Stalin by se sice dozajista vztekal, ale nebylo by mu to nic platné.. Do přímého konfliktu s američany by nešel, protože tito již měli atomovou zbraň, zatímco rusáci nikoliv. A toho si Stalin byl stsakramentsky vědom.

M. Prokop 5.3.2017 0:03

Re: Ten únor 48

Tehdy ještě Stalin věděl prd o atomové zbrani.

P. Čech 5.3.2017 8:31

Re: Ten únor 48

Až tak hloupí, aby o tom něvěděli zase rusáci nebyli.

L. Severa 4.3.2017 16:46

Re: Ten únor 48

Než jsem stačil reagovat zčásti Vám odpověděl níže pan Skřivan. Z Vaší poznámky jsem usoudil, že Beneš zradil i v roce 38. Takže pár poznámek pamětníka té doby. Před Mnichovem bylo mezi lidmi ohromné vlastenecké nadšení, které ovšem hodně vyprchalo, když jsme potom zůstali sami (nikdo tehdy nevěřil na pozdější komunistické bláboly, že by Sovětský svaz...). Slyšel jsem i řeči "Ať mu to(Hitlerovi pohraničí)radši dají". Němci v pohraničí i v armádě, nakonec i v mém rodném městě. A teď se má president rozhodnout zda obětuje tisíce lidí a rozbitá města. Není to lehké rozhodnutí, když na druhé straně jde o sebevědomí a sebeúctu národa. Poláci bojovali, ale je tu rozdíl, větší stát, pro který již spojenci šli do války. U nás se ujal názor, že nebýt Beneše, tak to dopadlo v létech 38, 45, 48 úplně jinak. Asi ano, ale ještě hůř.

P. Čech 4.3.2017 17:15

Re: Ten únor 48

No vidíte, já si myslím, že by to dopadlu lépe. Chtělo to jediné. Mít na postu prezidenta člověka odvážného, sebevědomého a ochotného bránit a vést svou vlast a ne zbabělého, snad i nemocného podržtašku, Edvarda Beneše. pokud byl tento nemocný, což nepopírám, měl na funkci prezidenta abdikovat již zkraje roku 1938.

M. Prokop 5.3.2017 0:07

Re: Ten únor 48

Poláci měli tu výhodu, že jim Západ sice nepomohl (neměl jak), ale už je nepovažoval za strůjce války.

Což by v případě ČSR bylo.

Beneše mám dost v neoblibě, ale tehdy nic jiného dělat nemohl.

Za války a po válce jo, ale s výsledkem si nejsem jist. Problém byl v lidech, ne v Benešovi.

M. Prokop 5.3.2017 0:01

Re: Ten únor 48

To máte marný. Tehdy by zvolili komouše i ve většinovém.

P. Čech 5.3.2017 8:33

Re: Ten únor 48

Pár jednotlivých komunistů by se do parlamentu možná dostalo. Bylo by jich však tak málo (2-3), že by to nemělo žádnou váhu.

B. Chalupa 4.3.2017 10:59

to jsou ale, s prominutím, bláboly....

někdo kdo není členem Hnutí ANO2011 posuzuje to kdy, čím a jak se členové hnutí ANO zabývají...skutečně dojemné. Mezi "standardními, zavedenými" stranami to začíná být "in" - každý se cítí být povolán k tomu posuzovat, jak to u nás chodí, aniž o tom cokoliv v.

Víte pane radní, to je jen a pouze naše věc a naše odpovědnost k Hnutí ANO2011 samotnému. A to jak na tom Hnutí ANO2011 je, pak posoudí veřejnost a demokraticky ve volbách posoudí zda svou práci děláme v zájmu země a k nápravě toho, co jste tu nadrobili, dobře nebo špatně. Vy se pane radní, nehledě na to že ODS si ještě zdaleka nezametla před svým prahem a celé společnosti toho dost dluží (a to se ve vyjadřování držím dost zpátky), starejte raději o to, aby nejen na Praze 4 bylo i v tomto smyslu vše v pořádku.

poslanec PSP ČR (poslanecký klub Hnutí ANO2011)

M. Vondráček 4.3.2017 11:06

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

Předpokládám , že jste na sjezdu ANO volil hlasoval pro p. Babiše jako pro předsedu.

Vám opravdu nevadí jeho minulost a jeho dotační a daňové optimalizace ??

V. Čermák 4.3.2017 11:12

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

Nevím jak panu Chaloupkovi, ale já upřednostňuji přítomnost a zejména to, jestli člověk umí, nebo jenom kecá. A Babiš umí. A, že se snaží i pro sebe je přirozené, dělají to všichni. Vy jste vyjímka?

M. Vondráček 4.3.2017 11:35

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

Úplně stejně se chovali naši předci ve volbách 1948. Pokud Vám nevadí AB minulost a jeho současné dotační a optimalizační kousky, respektuji Vaši volbu.

Já vzhledem ke svým životním zkušenostem lidem s minulostí a s chováním AB prostě nevěřím.

V. Čermák 4.3.2017 11:44

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

Já zase respektuji váš názor, ale lpění na minulosti odvádí zbytečně pozornost od přítomnosti, kdy je potřeba každé schopné ruky. Podle mě Babiš je velmi schopný a pokud v současnosti pracuje pro stát, je potřeba toho využít. Kopou do něj především neschopní a pak ti, co možnost udělat něco dobrého pro stát už měli a promarnili ji.

M. Prokop 5.3.2017 0:09

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

A co umí? Blbnout blby a žrát dotace?

B. Chalupa 4.3.2017 11:21

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

ANO volil jsem pana A.Babiše - protože základem jeho efektivního konání nepochází ze žádného stranického skleníku, protože má evidentně schopnosti vést a řídit - tedy dotahovat věci do konce, protože ho Hnutí ANO2011 potřebuje a protože tato země, moje děti potřebují změnu, svět se mění a nereagovat na to, znamená zánik. 3,5 roku jsem v parlamentu a vidím jak to funguje - nefunguje. Před všemi těmi, kteří chtějí změny k lepšímu je dost velmi náročné práce...a je potřeba je přestát házet klacky pod nohy a umožnit jim, aby se do toho dali = konec klientelismu, nekompetentnosti, nefunkčnosti. Proto jsem v ANO a proto jsem, mimo jiné, volil A. Babiše za předsedu.

místopředseda Výboru pro obranu PSP ČR

M. Vondráček 4.3.2017 11:37

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

Pokud věříte , že Vám lepší budoucnost zajistí nějaký skvělý vůdce , pak Vaši volbu chápu. Ale dost to o Vás vypovídá.

B. Chalupa 4.3.2017 11:59

Re: to jsou ale, s prominutím, bláboly....

to je Vaše interpretace faktu, že v čele každé skupiny ať už jde o sport, o podnikání, o cokoliv kde se více lidí chce o něco snažit, tedy včetně politiky, musí být vůdce (a nikoliv v onom naznačeném pejorativním smyslu). Jiný postup vede k anarchii a chaosu, tedy k výsledkům = "0". To zase vypovídá o zkresleném vnímání reality. Pokud se mýlím, prosím uveďte příklad, kdy nějaký proces, konání bez kvalitního a efektivního vedení dopadl pozitivně. A na závěr - ANO opravdu není jen pan A.Babiš

M. Vondráček 4.3.2017 12:33

m :-)

Vážený pane poslanče, zkresleným vnímání reality se obvykle vyznačuje spíše osazenstvo poslanecké sněmovny než ostatní lidé.

Souhlasím , že pro spoustu věcí je vhodné , aby někdo stál v jejich čele. Důležitá je však míra pravomoci těch kdo věci řídí. Jiná je ve firmě a jiná je v politice.

A projekt bez vůdce ?? Co třeba Internet nebo Linux.

B. Chalupa 4.3.2017 14:19

Re: m :-)

Nevím jak která strana, ale převážná většina poslanců za hnutí ANO ještě před třemi roky podnikalo, léčilo, vyučovalo na vysokých školách, pracovalo jako OSVČ nebo jako zaměstnanci - takže Hnutí ANO2011 má přece jenom jinou afinitu k vnímání reality než poslanci ktří jsou ve skleníku už 12 a více let, to je sice předpoklad, nicméně jak se říká, hraničící s jistotou.

Pokud jde o ANO máte možnost - staňte se členem Hnutí ANO2011 a pak to můžete zkusit měnit dle svého pojetí a hlavně nás můžete hodnotit se znalostí věci. Pokud ne, pak je to jen věc členů hnutí, jak hnutí funguje a pracuje - pokud to bude špatně, nepochybně to poznáme u voleb - a to je fér a je to demokracie. Určitě máte legitimní právo nás nevolit, kritizovat ale nemáte legitimitu hodnotit vnitřní situaci v ANO.

A omlouvám se - nevím co užitečného vzniklo na základě facebookých diskusí, poučte mne. Děkuji

A. Nový 4.3.2017 15:03

Re: m :-)

Napište jak to funguje na ministerstvu dopravy. Co já vím, tak větší zmatky tam nikdy před ANO nebyly. A takový propad jaký je ve stavebnictví nebyl ani za krize!

B. Chalupa 4.3.2017 15:55

Re: m :-)

starám se o obranu a bezpečnost....