1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Doktor 25.2.2006 15:48

Ad abc

Jen krátce: 
To, že dr. Rath nemá žádnou reformu připravenou je hezká mantra. Jenže ona už reforma zdravotnictví nastala a právě toho se mnozí bojí. Možná to nechápete, ale opakuji - reforma zdravotnictví již probíhá.
Že jsou v akciovkách placeni lékaři za rovedenou práci - to je taky dobrá pitomost.  Mají méně z jediného důvodu - jsou placeni podle zákona 1/1992, zatímco v příspěvkovkách to bylo dle zákona 143/1992. A v zákoně 1 jsou minimální tarifní platy nižší. Sice není omezena horní hranice, ale všichni dostali minimální přípustnou mzdu.
Pokud bych měl platit lékaře dle jejich výkonosti - jak stanovím pravidla: Kolik mu přežilo pacientů? No, to by onkologové splakali nad výdělkem. Jaký byl ekonomický přínos pro nemocnici? Pak musím lékaři, který přijal 80 letou babičku s neprůchodností střevní strhnout z mzdy tak  20.000.  A tomu, který ji akutní operací zachránil život by to měli předepsat k úhradě. Takhle jste to myslel?
Ladislav N. 25.2.2006 15:51

Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

Můžete nás odkázat na program a rozepsané kroky vámi inzerované "reformy" ministra Ratha? Pokud vím, dosud se se žádným podobným dokumentem nepochlubil..
www racek 25.2.2006 15:58

Re: Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

láďéo, přístup ods a tahle šílená kampaň mě přesvědčily téměř jistě, že ods volit rozhodně nebudu. poprvé za celou dobu trvání. věrným však není pomoci. topol s julínkem totiž nabídli řešení ... dalších 20 miliard do zdravotnictví. z mých vysokých a tvých o něco nižších daní. bon.
Andy 25.2.2006 16:01

Re: Re: Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

za posledních osm let už jsi ze svých daní dal na údržbu, nikoliv reformu, systému nejméně patnáct miliard- do VZP. že tě tedy těch dvacet tak trápí, to mne zajímá, proč ? Máš posichrováno, že tě známý doktor vezme jako kulicha přednostně, že nespadneš do té skupiny pojištěnců, co už bude přes Rathův limit ?
Ladislav N. 25.2.2006 16:09

Re: Re: Re: Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

www racek chodil dřív nejspíš do SANOPSu, a ještě má od té doby dobré známé...
 
IS 25.2.2006 16:16

Re: Re: Re: Re: Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

Ladislave N : ke svému heslu
Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo
ještě můžete dodat " Únor bílý, pole sílí". Nějak vám dochází humor, že už nevystačíte s nálepkováním za komunisty ?
Ladislav N. 25.2.2006 16:29

Re: všem celé a zadarmo

Rychle si vezměte váš prášek "na hlavu"!  To červené nahoře a podtržené je odkaz na článek...
Ladislav N. 25.2.2006 16:02

Re: rackovy volební touhy...

Vaše volební preference jsou jasné už dlouhou dobu. Nevidím důvod, proč s vaším reziduem komunismu v mozku byste měl volit programy orientované méně doleva, než KSČ-ČSSD.
Doktor 25.2.2006 16:50

Re: Re: ...reforma zdravotnictví již probíhá...

Nikoliv dle slov, ale podle činů poznáte je...
Nemusí být nic na papíře.  Není třeba vytahovat lejstra. Je třeba konat. A dr. Rath koná. A proto ho mnozí nenávidí. Vyjma doktora Jelínka a dr. Svobody (bývalého prezidenta ČLK). Ti nenávidí dr. Ratha a priori.
H.K.. 25.2.2006 16:34

Re: Ad abc

MUDr Rath byl jeden z těch, kteří se podílejí na dnešním propadu financí ve zdravotnictví. Jeho tlak na zvyšování platů má značný podíl na tomto stavu. Podle mého názoru tento systém reformovat nejde. Je nutné stanovit nová pravidla jak pro pacienty tak pro pracovníky ve zdravotnictví. Nemůže to ovšem dělat člověk, který neví, že utratit může jenom tolik kolik peněz má v peněžence. Pokud žačne utrácet víc tak je konec. Kdyby výrobní podnik přidával zaměstnancům 10 % každý rok, tak končí a jsou všichni nezaměstnaní.
Doktor 25.2.2006 17:03

Re: Re: Ad abc

Plně kvalifikovaný lékař - zaměstnanec s 10 lety praxe má plat těsně nad celostátním průměrem. Poté co se tak řvalo, že platy neúměrně rostou. To vám příjde hodně?
Mimochodem - personální vybavení je v zámci zdravotnictví úplně stejná položka jako třeba vybavení přístrojové. Nikdo se nerozčiluje když nemocnice koupí drahý přístroj, nikdo se neptá k čemu přístroj je, i kdyby byl ale úplně na h....  (Zářným příkladem je operační robot na Homolce - zcela typický příklad z okna vyhozených milionů, který se prezentuje jako velký pokrok) Když ale má být zaplacen personál, pak je řevu spousta. Mimochodem H.K. chtěl bych vidět, jak dlouho byste vydržel pracovat v nemocnici.
H.K. 25.2.2006 17:18

Re: Re: Re: Ad abc

Pane doktore mám manželku lékařku, která pracuje na oddělení intenzivní péče na interně         30 let. Dcera je lékařka a pracuje na int. 8 let. Plat manželky chodí na můj účet. Já jsem veterinář a pracuji v modrákách a gumákách 33 let. Musím zajistit službu a být k dispozici pro chovatele stále.Někdy jsem doma a nevydělám nic. Někteří chovatelé nezaplatí za léky, které já musím koupit. Pokud by jste chtěl můžu pokračovat. Není dobře, že vydíte často jenom sami sebe. Já vidím dělat lidi, kteří jsou inteligentní a pracují s vidlama za pár korun. Já jsem se taky živil rukama tak to všechno znám docela dobře.
H.K. 25.2.2006 17:56

Re: Re: Re: Ad abc

Nereagujete, tak bych vám ještě chtěl říct. Nám  dali do občanky razítko 30.6.1991 a nikdo se neptal jestli máme práci nebo nemáme, V zemělských závodech došlo ke změnám a mnoho kolegů přišlo o práci a délali třeba topiče. Já jsem na tom nebyl tak zle. Myslím, že je taky potřeba se podívat kolem sebe.
ondra 25.2.2006 21:26

Re: Re: Re: Ad abc

Jděte už dělat něco výnosnějšího. Je vidět, že času na to máte dost.
abc 25.2.2006 17:58

Re: Ad abc

pokud si vzpomínám,tak máte specializaci interna. Radši se jí držte a reformě se radši nevyjadřujte,protože z Vašeho příspěvku vyplývá,že ani nevíte co znamená slovo reforma.Jedním z důvodů,proč kraje přešli na a.s.je právě zákon o mzdě,protože nemocnice utopily až 70% příjmů ve mzdách. A proto ty dluhy,ale to lékaře nezajímá.
ondra 25.2.2006 21:32

Re: Ad abc

Nějak mi chybí program. Ne žebych ho vhtěl číst, ale reformy bez programu předloženého zainteresovaným většinou provádějí diktátoři, ne ministři v demokratických zemích.
doxa 25.2.2006 15:30

A ještě Haló Noviny

V Praze protestovalo na 6000 zdravotníků Zubař Pekárek se vrátil z Hradu PRAHA - V Praze na Staroměstském náměstí se včera sešli zubaři, lékárníci a soukromí praktičtí lékaři na demonstraci, kterou uspořádal krizový štáb, složený z předsedů odborných sdružení. Demonstrace deklarovaná jako protest proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha, jehož odvolání členové krizového štábu požadují, začala slovy stomatologa Pekárka, která nikoho nenechala na pochybách o pravém záměru tohoto setkání. Zvolal totiž, že se právě vrací z Hradu. Někteří přítomní si to spojili s výročím 25. února, jiní zase zauvažovali, zda se náhodou nevrací z Hradu od čestného předsedy ODS Václava Klause. Obojí měli asi pravdu. Demonstranti, mezi nimiž nebyli jen zdravotníci, ale i různé antikomunisticky a antilevicově vyhraněné organizace, měli totiž transparenty, z nichž se dal účel shromáždění velice dobře vyčíst. Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory, se ve svém projevu sice pustil do ministra Ratha, když řekl: Zlem jsou zákony, které ministr Rath připravuje, ať už tím, co obsahují, tak i tím, jakým způsobem jsou ve sněmovně našeho parlamentu přijímány. Nazývám to legislativním pučem, ale vzápětí se opět rozpomněl na původní záměr demonstrace. Teatrálně ukázal na balkon na domě, kam si prý původně chtěl jít stoupnout se svými kolegy na tribuně, ale pak prý pochopili, že se nemohou spojovat předvečer Vítězného února s těmito symboly. Tam je pořád ještě stín komunistů a beranic, které si mezi sebou půjčovali, řekl oduševněle vrchní stomatolog. A dále pokračoval: Na ministerstvu se manipuluje, lže a zastrašuje. Máme zprávy, že některé autobusy byly policií zastavovány a prohlíženy. Ptám se: Není to dneska tak trochu Czech Med 2006? Následovala vzpomínka na dětství s dědečkem, který mu vyprávěl o prutech Svatoplukových. Ale ty pruty jsou dobré k něčemu jinému: jak jsme tady spolu, spoluobčané, tak je můžeme dát dohromady a udělat karabáče. Někdo by si zasloužil,
doxa 25.2.2006 15:31

dokončení

Někdo by si zasloužil, řekl demokratický Pekárek. Tohle je demonstrace jednoho chudýho lékárníka a jednoho chudýho doktora. Podívejme se, jaké jsou všeobecné marže v průmyslu, ve stavebnictví, ve výrobě, proti tomu, co mají oni, řekl na Staroměstském náměstí svůj názor na demonstraci Haló novinám Vratislav Bína ze Suchomast na Berounsku. Ať začnou přemýšlet! To je to už moc špatný, když se mezi sebou perou doktoři ze soukromých ordinací s doktory z nemocnic, doplnil Bínu stařičký pan Karel z Prahy. Je mi z toho všeho smutno, přiznal penzista a zvolna se dál šoural s holí Pařížskou ulicí směrem k Vltavě, aby doma užil lékařem předepsaný lék. 25. února 2006, (jel, jšd, haš)
doxa 25.2.2006 15:21

A jak to prožívali bolševíci?

Hladovějící na Staroměstském Nechci zemřít hladem, chci léčit - četla jsem na transparentu jednoho lékaře na Staroměstském náměstí, o které se ten den přeli fanoušci českých hokejistů se zubaři, lékárníky a praktickými lékaři. Vyhráli ti druzí, protože zdraví lidu, jak říkají, je nadevše. A proto je třeba vyděsit pacienty až k smrti! Zahnala jsem pokušení sáhnout do kapsy a podat onomu osvícenému lékaři pětku, aby kručením v žaludku náhodou nepřehlušil upřímná slova spasitelů českého zdravotnictví. Protože by bylo škoda neslyšet je. Nebyla to totiž demonstrace z obavy o lidi, byla to demonstrace ryze politická a veskrze demagogická. Leč na demonstraci má právo každý, a proto nic proti ní. Přišli, pověděli a čas ukáže, jak to vlastně je. Osobně si myslím, že český národ není tak hloupý, jak by si někteří aktéři tohoto shromáždění přáli. Ostatně mnoho přítomných, o kterých bude jistě zubař Pekárek, ale možná i zástupce pacientů Olejár tvrdit, že přišli demonstraci podpořit, dávali dost hlasitě najevo, co si myslí. Škoda že některá ta slova nemohla zaznít z tribuny. Mnozí by se jistě rádi zeptali, kde byli ti osvícení pánové, když se začalo před patnácti lety plundrovat české zdravotnictví. Kde byli, když koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a ODA bez sebemenší stopy studu jmenovala ministry buď univerzální použitelnosti nebo lobbisty s pohřebním jménem. Tam to totiž všechno začalo. Bezkoncepčnost, nesolidnost, hrabivost, elitářství, neúměrné množství zdravotních pojišťoven, které dělaly většinou pro sebe - to byly první hřeby do rakve českého zdravotnictví. A dál v tom, bohužel, pokračovaly i další koaliční nebo smluvně opoziční vlády. Je však zbytečné to znovu a znovu opakovat. Je před volbami, tudíž je přirozené, že se politická demonstrace konala. Ani datum nebylo vybráno náhodně, ani zpívající Ivan Hlas, ani útoky proti levici. A pacienti? Ale o ně přece vůbec nejde, i když se to do nich cpe horem dolem. A když náhodou na ně dojde v těchto kruzích řeč, pak s
doxa 25.2.2006 15:23

dokončení

A když náhodou na ně dojde v těchto kruzích řeč, pak se spíš řeší, kolik by měli doplácet. Z čeho, na to se už nikdo nezeptá. 25. února 2006, Hana ŠKORPILOVÁ, Haló Noviny 25.2.2006
Nika 25.2.2006 15:32

Re: dokončení

Hmm, to 15-leté plundrování mě opravdu dojalo. Jak si asi tedy soudružka autorka vysvětluje to zvýšení průměrného věku obyvatel Česka v devadesátých letech ? By mě dost zajímalo...
www racek 25.2.2006 15:41

Re: Re: dokončení

národ byl moc tlustej a přežranej bůčky. stačilo trochu přiškrtit životní úrověŇ, nabídnout alternativu přežírání v podobě televizí, dovolených a auťáků a zdravotní stav se pronikavě zlepšil, Spotřeba masa poklesla o třetinu ... takže ani tak dochtoři, ale životní styl. nicméně, dneska se lid zase vrací k oblíbení zábavě přežírání se... nějak už se mu ty dovolené v bibione zajedly.
Nika 25.2.2006 15:50

Re: Re: Re: dokončení

???
www racek 25.2.2006 15:54

Re: Re: Re: Re: dokončení

přesně takhle je to ve statistikách. to není jen lepším aspirínem, tem pomůže, ale hlavní je zdravotní stav a využívání volného času.
Ota First 25.2.2006 15:36

Re: dokončení

Ježíšikriste, to se mně ulevilo! Já už jsem si myslel, že jste se zbláznil. Nebo že zase někdo krade nicky.
Andy 25.2.2006 16:13

Re: Re: dokončení

taky jsem se lekla, co šílí
Ladislav N. 25.2.2006 15:06

IS - matoucí příspěvky

Jenom připomenu, že kolektivní nick "IS" s komunistickou "licencí" sám nedávno upozorňoval na skutečnost, že v Brně jsou fakultní nemocnice dvě. Ta, o níž psala zpráva brněnské mutace  LN o elegantním "dosažení zisku" (zastavením provozu části nemocnice) a jeho částečném rozdělení na mzdové fondy, se týkala Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích.
 
MUDr Roman Kraus píše o celkových dluzích Fakultní nemocnice U Svaté Anny na Pekařské ul. (To je ta,  co jí před odchodem na MZ šéfoval blízký kolega MUDr Ratha, dnes z Božího dopuštění ministra).
 
Pokud se poškozování věřitelů upřednostňováním plateb dluhů týče, je samozřejmě jedno, jaké položky se dluhy týkají... Nemocnice by měla splácet své dluhy podle data, ne podle určení (přednost mají - paradoxně - pouze úhrady směřující ke státní pokladně).
IS 25.2.2006 14:27

podivné pochybení Pharmosu?

Ladislav N nám tu citoval z tisku, přitom  zcela "zapomněl" na dnešní jihomoravskou přílohu MF Dnes (www.idnes.cz) s vyjádřením ředitele Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Romana Krause.
Ministrem zdravotnictví Davidem Rathem nám bylo potvrzeno, že distributorům budou uhrazeny pohledávky do výše 400 milionů korun. Celkové závazky tří fakultních nemocnic však představují 1,2 miliardy,“ napsala včera firma Pharmos premiéru Jiřímu Paroubkovi. Jako další argument uvedla, že předávání návrhů smluv na dodávku léků provázelo „...korupční jednání osoby, jež se na ministerstvu pohybovala s jistou samozřejmostí a rovněž byla účastná našeho jednání s ministrem zdravotnictví“. Ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Roman Kraus však tvrdí, že pokud jde o dluhy nemocnic, nastalo nedorozumění. „Po celou dobu se nás ptali na dluhy za léky. A částka, o které se teď mluví, je za léky i zdravotnický materiál, dokonce i za další provozní náklady dohromady,“ uvedl Kraus.
----------------------
Mezi provozní náklady patří i úklid. Bude tedy asi zajímavé, co se vlastně skrývá za částkou  1,2 miliard, kterou uvádí firma Pharmos. Zatím se vřejnost domnívala, že jde pouze o léky.  V souvislosti s jednáním firmy Pharmos  se tedy nabízí více výkladů počínaje porušením obchodního tajemství, zneužití informací v obchodním styku aj. Samozřejmě to jsou jen dohady, protože veřejnosti se zatím předkládají účelově upravené informace.    
Andy 25.2.2006 14:40

Re: podivné pochybení Pharmosu?

porušením obchodního tajemství, zneužití informací v obchodním styku aj
 
Ono upředňostňování věřitelů je rozdělováno podle druhů dodávek ?
 
Tedy, distributory léků nijak nemiluji, ale tohle vypadá jak pěkná sviňárna, připravená Rathem, kterou teď přesně stejnou sviňárnou kočírují distributoři.
Je skupina dodavatelů, kteří se domluví, že přestanou šanovat dlužníka. Je jasné, proč. Dlužník zareaguje tím, že jednomu nabídne úplatek ve formě příslibu další spolupráce i pro dobu, kdy bude skupina exemplárně potrestána, tedy, sežene tzv. stávkokaze . Jenže si chce stávkokaze současně posichrovat, kašírovaným vymáháním úplatku, aby ho mohla kdykoliv vydírat, že se podílel vědomě a za úplatu při poškozování věřitelů. Protože není trestné přijímat platby od dlužníků přednostně, když prokážeme, že jsme nevěděli, že dotyčný má dluhů více. Ale pokud jsme to věděli, stáváme se spolupachateli.
No, a někomu z Pharmosu to došlo a spočítal si, že státní zakázka dodávání léků mu za kriminál nestojí. A tak vyrazil do protiútoku.
 
IS 25.2.2006 15:05

Re: Re: vyloučí Avel Pharmos?

Andy, Andy nenechte cloumat svým majestátem! To Pharmos vyráží do protiútoku přes finance uklízečkám?  Záležitost se nějak znepřehledňuje, zdá se, že tu veřejnost opravdu někdo tahá "za nos". My se tu přece nebudeme hádat za cizí hříchy.
Také proběhla medii drobná zpráva, že Avel uvažuje o vyloučení Pharmosu ze svých řad. Není tedy ani vyloučena zákulisní kartelová dohoda, že Pharmos bude nějak dalšími dodavateli odškodněn, jestliže odvolá své stanovisko. 
Nedělejme si iluse, že lid bude informován a že se vede válka za práva pacientů.