1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 25.2.2006 18:41

Chcete se hádat?

Přestože jsem napsal, že o této problematice psali jiní a rozpor v cenách nebyl vysvětlen, tak po mně požadujete něco, co vám může napsat jenom specialista, který se obchodem s léky zabývá. A že tím specialistou nejsem, zatímco vy (v Německu) ano, tak vám ty údaje pochopitelně nemohu dát. Proč jsem o věci psal, už jste musel číst... S vámi je to jako s "Tatarem"...
 
Porovnejte ceníky na MF ČR s cenami výrobců v dalších zemích a vyhoďte z porovnání položky, které jsou  v ČR významně dražší, než jinde ve světě (třeba ve Francii nebo Španělsku). Právě na Francii se onen diskutující nedávno odvolával, když psal o podivné ceně konkétního léku v ČR.
 
Ostatně - současné události nasvědčují tomu, že na "centrální úrovni rozhodování o cenách" je řada "lákavých" příležitostí ke korupci, a je nejspíš jenom otázkou, kdo a kdy ji dokáže odhalit a zveřejnit. Příklady s miliony v krabici od bot v trezoru už tady běžely poměrně dávno. Prý byly "po zemřelém tatínkovi, co pracoval na MZ ještě za komunistů...
Mysch 25.2.2006 18:46

tak sakra napiste jeden jedinej lek,

kterej je v cechach drazsi, nez na zapad od sumavy a neokecavejte to.
Lékař 25.2.2006 19:33

Re: Chcete se hádat?

Pánové, kteří se bavíte s Ladislavem, ztrácíte čas. Bavil jsem se s ním nedávno a zjistil jsem , že je to subalterní úředník nějakého místního úřadu, který cituje fakta českých novin. Podle toho diskuse s ním také vypadá a má cenu jen ve chvíli , kdy už nemáte opravdu možnost bavit se něčím rozumnějším
Ladislav N. 25.2.2006 19:41

Re: Bavil jsem se s ním nedávno....

 
"Argumenty" individua vystupujícího v diskuzi pod nickem "Lékař" si můžete přečíst na uvedeném odkazu
Ladislav N. 25.2.2006 20:13

Re: ...a dokonce i tady...

"Ĺékař" a jeho diskusní argumenty...
Lékař 25.2.2006 20:42

Re: Re: ...a dokonce i tady...

Ladislave, to že jste hloupý jsme už probrali, proč tomu dáváte ještě širší publicitu mi není zcela jasné. Ale i tady jsem schopen vám dát radu. Napište některý ze svých textů do MfDnes. Tam se jim texty podobné vaším podaří co chvíli, tisknou to běžně a někteří lidé jsou to nejen schopni číst, ale i brát to vážně.
Evropan (original) 25.2.2006 17:04

Pratele,

myslite, ze ma cenu se nad tim jeste rozcilovat ? Stejne se udela to co chce vetsinove obyvatelstvo  :-(
zíralek 25.2.2006 17:23

Re: Pratele,

Omyl, většinové obyvatelstvo na to kašle. Rozčilují se menšiny na PSU.
Evropan (original) 25.2.2006 18:04

Re: Re: Pratele,

Uz ne Zhyralku uz ne, nestoji to za to. Sikovny a chytry clovek si nakonec vzdycky nejak poradi a krome toho porad bude platit, ze money talks :-)
jogín 25.2.2006 16:25

Co znamená reforma?

Pokud jsem pochopil, reforma zdravotnictví znamená dejte nám víc prachů. Jakákoliv úsporná opatření na úrovni pojišťoven i lékařů jsou lumpárna, totéž platí o maržích lékárníků. Jediný princip navrhovaných reforem spočívá v platbách jednotlivých pacientů, ti se pochopitelně vysokým cenán a zbytečným vyšetřením nemohou bránit, protože neumějí posoudit co je nezbytné a bojí se o zdraví nebo život. A kromě toho, z jednotlivců vyrazíte prachy nejsnadněji.
Andy 25.2.2006 16:28

Re: Co znamená reforma?

bingo
ispi 25.2.2006 16:41

Re: Re: Co znamená reforma?

tak, tak
Ladislav N. 25.2.2006 16:42

Re: Co znamená reforma?

Když už je řeč o těch maržích - padly tady požadavky podívat se na to, proč MF ČR schválilo u řady dovážených léků ceny podstatně vyšší, než je jejich cena (přepočtená směnným kursem Kč) v zahraničí. A to ne o nějaké 3% body z marže počítané k ceně výrobce, která Rath "hrdinsky" ukradl lékárníkům, ale desítky procent!
 
Co na to "doktor" a soudruzi z ČSSD?
Doktor 25.2.2006 16:54

Re: Re: Co znamená reforma?

O které preparáty se konkretně má jednat? Vůči jakým zemím má být cena vyšší? Co je to cena léku? Jaký je rozdíl mezi cenou MAX a cenou ORC?
Hoďte na stůj fakta, pak se o nich můžeme bavit. Ale tohle je oblast financí, ne zdravotnictví (kupodivu stále ještě).
Ladislav N. 25.2.2006 17:13

Re: Re: Re: Co znamená reforma?

Cenový argument (zkušenost?) odlišných cen některých léků v ČR a zahraničí (v neprospěch ČR) tady zazněl od diskutujících v předešlých diskuzích a zůstal bez odezvy. Proto jsem téma cen vrátil zpět. Třeba se v něm někdo "pozná"... . . . . . . . . . . . . . . . A kde že je ta Rathova "reforma" zveřejněná jako program?
Ladislav N. 25.2.2006 17:18

Re: Re: Re: Re: Co znamená reforma?

Aha, už jsem to našel ...   Doktor napsal:
 
"...Nikoliv dle slov, ale podle činů poznáte je... Nemusí být nic na papíře.  Není třeba vytahovat lejstra. Je třeba konat. A dr. Rath koná. A proto ho mnozí nenávidí. ..."
 
Tak to jo. Těmhle lidem bych nedal do úschovy tisícikorunu, natož miliardy ze státního rozpočtu. A vy, "doktore", si z nás nedělejte legraci...
marže 25.2.2006 17:31

Re: Re: Re: Co znamená reforma?

Pane doktore, doktorů je celá  řada - MUDr., JUDr., RNDr., PhD, atd. A teď k věci. Váš argument o předložení argumentů mně připadá nefér, ale opravdu nehezky nefér. Pacient se totiž většinou ani nedozví, kolik lék nebo zdravotní pomůcka stojí. Příklad: známý, který dostává do určitého přístroje  malé knoflíkové baterie.Zdravotní pojišťovna za ně platí, resp. platila cca 200 Kč za kus. Tytéž baterie stojí v SRN či ve Francii něco přes 2 eura. Od jisté doby u této pomůcky  není ani cena uvedena. Představuji si vážně nemocného penzistu, jak brouzdá po internetu, shání si ceny léků a pomůcek v zahraničí, obstaravá si informace o domácích cenách - možná by se mu i dostalo odpovědi do zákonné měsíční lhůty, že to podléhá obchodnímu tajemství. Je známo, že ceny určují zdraví a dobře placení úředníci dvou ministerstev a zdravotních pojišťoven za zvýšené pozornosri farmaceutických a distribučních firem. Tvrdíte, že existuje univerzální pravidlo, podle kterého nesmí domácí cena překročit obvyklou cenu v zahraničí? Nebo má být pacient naplněn posvátnou úctou, držet ústa, nestrkat nos do záležitostí vrchnosti a být vděčen za to, že je léčen? Budu Vám určitě nejenom já vděčný za informaci, kde je možné získat dohodnuté ceny léků a pomůcek v ČR.
Mysch 25.2.2006 17:38

tak konkretne

baterie do naslouchacich pristroju se prodavaji v baleni po 6 kusech.
toto baleni, jedno o jake baterie se jedna stoji u conrad 4,95€, u hörgereteakustiker za ne zaplatite i 6,-€
míša mýval 25.2.2006 18:16

marže, zapomněl jsi RSDr

Bylo by slušné, kdyby vláda, která nám rabuje zemi a našim zemědělcům prosadila třetinové dotace proti západním eurospoluobčanům z důvodu nízké cenové hladina u nás, nám opravdu zajistila tuto cenovou hladinu. Jinak ať jdou od válu. Ještě k těm titulům. Před listopadem tituly nevypovídaly nic o ničem jiném, než o loyalitě k bolševikovi. Vzpomínám a jednu svou zkoušku v prvním semestru, kdy mě zkoušel docent, mezi kolegy zvaný křupan, protože to byl dělnický kádr a neměl maturitu. Přestože jsem nebyl příliš připraven, dostal jsem výborně, protože jsem ho nachytal, že ani neví, jakou napsal do skript blbost. No a potom bych nerad opomněl populární inženýry pochodového kroku z Vyškova. Takže pokud se neustále operuje tím, že otec ministra Ratha byl profesor, na zadek se z toho neposadím.
marže 26.2.2006 0:25

Re: marže, zapomněl jsi RSDr

Tak si budeme tykat. RSDr. jsem vynechal záměrně, nemusíme si vysvětlovat proč. Tak např. RNDr. i v sedmdesátých létech většinou znamenalo obhájit práci na úrovni článku v recenzovaném časopise. Dnes zrušené CSc., podržte se, se leckde dalo obhájit i bez členství v KSČ. Že to většinou nešlo  v oborech společenských, je složitější a vypovídá to i o poměrech na fakultách a v ústavech, nejenom o tlaku z MV KSČ.  Velmi špatné to bylo s habilitacemi bez ohledu na obor, často až 80 procent muselo být uděleno členům KSČ. O profesurách nemluvě, to byl do r. 1989 velmi často titul politický a ne vědecko-pedagogický. Naprosto absurdní pak byli členové korespondenti a akademici z osmdesátých let.. Takže: jestli byl někdo profesor a zejména před rokem 1989, nelze předem nic říct a podívat se na konkrétní osobu. V případě, který zmiňujete, byl tento profesor zároveň dobrovolníkem u jisté organizace. Ale i tady bychom museli vědět, v čem ta spolupráce spočívala. Takovéto diskuse ale neproběhly ani v naší celé společnosti,  v našich štěcích na webu to nevyspravíme. Není ale rozhodně pravda, že by VŠECHNY tituly před rokem 1989 vypovídaly o loyalitě k bolševikovi. V mnoha případech to není prostě pravda. Já jsem měl možná celkem štěstí, protože roli soudruha křupana u nás hráli marxisté-leninovci a podplukovníci na vojenské katedře. Doufám, že jsem Tě ujistil, že před profesory nepadám na zadek.
míša mýval 26.2.2006 12:21

souhlas, mývalové si tykaj, vykaj si vydry

VŠECHNY TITULY vypovídají o větší či menší loyalitě k moci. I na mě bylo občas posvíceno a musel jsem kolaborovat například vytvořením nástěnky. Jinak onen docent byl z chemie. O jeho profilu jsem se náhodou dověděl až po revoluci, takže moji zkoušku neber jako odbojovou akci. Jak jsem ale slyšel, takových odborníků bylo více. Jednou v osmdesátých letech jsem jel vlakem do Rudných dolů do Bruntálu. S mnou jela dětská lékařka, která se mě ptala, zda je pravda, že v dětském teploměru není rtuť jedovatá. Že jim to říkal nějaký docent z Olomouce. Tak jsem ji uklidnil, že dokud se teploměr nerozbije, rtuť opravdu jedovatá není
čtenář 25.2.2006 16:23

Jelínku, Chudobo, Pekárku , proč hrajete divadlo a děláte z lidí blbce?

Pane Wagnere, proč jste na Staroměstském náměstí neřekl alespoň vy , to, o čem píšete ve vašem článku , tedy že jde o to dostat "socany" od moci, kdzž to nedovedli říci ti pánové co tam hovořili. To je přece tak jasné a srozumitelné, že nevím, proč do toho pánové Jelínek, Chudoba , Pekárek musí zamotávat ještě úhradovou vyhlášku, marže, péči o zdraví pacientů a.p. Navíc nevím, proč je kvůli tomu nutné vozit tisíce zblblých doktorů do Prahy a zabírat Staroměstské náměstí hokeji.
zíralek 25.2.2006 16:25

Re: Jelínku, Chudobo, Pekárku , proč hrajete divadlo a děláte z lidí blbce?

Ten hokej radši nepřipomínat.
míša mýval 25.2.2006 18:21

čtenáři nevím, kdo zblbl

Přiznám se, když jsem zjistil, že našim hokejistům přišel fandit Bradavice, řekl jsem si, hoši, můžete to zabalit. Kde se Jirka objeví, tam to jde do p.... Takže si to mohli organizátoři zjistit, a ani se nemuseli neobtěžovat s aparaturou
IS 25.2.2006 16:06

uznává Pharmos vládu ČR ?

V dopisu Pharmosu se píše : "O obnovení těchto dodávek pak můžeme jednat pouze s takovým vedením Ministerstva zdravotnictví ČR, které nám zajistí korektní jednání a striktně zákonný postup bez možnosti vzniku sebemenšího podezření na korupční jednání. "
 
Vláda rozhoduje ve sboru. Jakkoli je ministrem zdravotnictví Rath, musí respektovat názor ostatních ministrů zejména, jde-li o finanční požadavky. Proto se s ním také objevuje ministr financí Sobotka.
 
Bude snad Pharmos posuzovat, zda došlo ke "vzniku sebemenšího podezření na korupční jednání" ? To je spíše drzost obchodní firmy než uvážené jednání.
 
Ladislav N. 25.2.2006 16:16

Re: uznává Pharmos vládu ČR ?

Oslíku "IS", Pharmos podal trestní oznámení a věc bude vyšetřovat policie. Vláda je povinna dodržovat zákony, které sama navrhla a nechala schválit parlamentem.
 
A už přestaňte žvanit nesmysly a běžte si vzít svůj prášek...
 
strejda 25.2.2006 17:43

Re: Re: uznává Pharmos vládu ČR ?

Zatím Pharmos žádné kvelifikované podání pro podezření z korupce nepodal.
Ladislav N. 25.2.2006 19:10

Re: Re: Re: uznává Pharmos vládu ČR ?

To asi teď těžko dokážeme ověřit či vyvrátit. Podání trestního oznámení Policie či Státní zastupitelství obvykle obratem ruky na Internetu nezveřejňují. Tudíž platí to, co oznámil Pharmos.
strejda 26.2.2006 2:16

Re: Re: Re: Re: uznává Pharmos vládu ČR ?

Poslední prohlášení Pharmosu je, že podání zvažuje. Všimněte si jak často se u nás straší různými trestními oznámenímy a soudy. A nakonec skutek utek. Jsou to všechno jen mediální kampaně. Teď se zkouší, co se dá přímým nátlakem dokázat. Uvidíme. O léky a pacienty nejde. Jde o peníze.
Ladislav N. 26.2.2006 12:04

Re: Re: Re: Re: Re: uznává Pharmos vládu ČR ?

Můžete poskytnout odkaz na zdroj, který nazýváte "Poslední prohlášení Pharmosu..."? Ze kterého dne?