9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITICO: Co kdyby Ukrajina vyhrála?

Jednou z velkých obav je, že ukrajinské vítězství by mohlo destabilizovat Rusko, což by jej učinilo ještě nepředvídatelnějším a výrazně oddálilo normalizaci energetických vztahů. Proto se některé západoevropské metropole tiše vyslovují pro řešení konfliktu, které by Putinovi „zachránilo tvář“, i kdyby to Ukrajinu mělo stát území.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novak 19.5.2022 9:11

Hitler si potřeboval zajistit týl než se pustí do SSSR - a nemohl čekat, že Sitzkrieg zůstane Sitzkriegem, když naprostou většinu svých divizí pošle na východ. Přece jenom byl na západě ve válce - i když podivné...

P. Diviš 19.5.2022 9:16

A Stalin mu dokonale vyhověl, prostě spojenec k nezaplacení.

V. Novak 19.5.2022 9:20

Nějak si pletete následnost dějů.

P. Diviš 19.5.2022 9:26

Následnost je dost jasná,brzy po 1. světové válce podepsalo Německo v Rapallu se sovětským Ruskem dohodu, díky níž mohlo obcházet ustanovení Versailleské smlouvy o zákazu zbrojení: obě země dokonce vybudovaly společnou tankovou školu (v Kazani), leteckou školu (v Lipecku) a dělostřelecko-letecké cvičiště (u Voroněže).

Potom spojenecká smlouva Třetí říše/SSSR (Molotov/Ribbentrop), společné přepadení Polska, obsazení Pobaltí, zásobování Třetí říše vším, co potřebovala a SSSR to mohl dodat (hlavně pohonné hmoty, potřebné k útoku na Francii a GB), po dostatečném zásobení Třetí říše její útok na svého smluvního spojence.

J. Karza 19.5.2022 10:32

Vzhledem k tomu, že byly obě země tehdy v mezinárodní izolaci, bylo jejich jednání logické a pochopitelné.

To samé ostatně do určité míry platí i v případě současných západních sankcí proti Rusku a Číně.

J. Lukavsky 19.5.2022 13:34

"bylo jejich jednání logické a pochopitelné." stejně tak jako logické a pochopitelné bylo, že USA na začátku války dodávalo SSSR spousty vojenského materiálu že? No to že nacionální a internacionální socializmy byly mezinárodně izolované asi nebylo divu, jistě tajné služby USA i Anglie měly představu co se tam děje a co mají v plánu. Takže se jim do spojenectví ani s jedním ani s druhým nechtělo. Ale jak pravil Churchill: když potřebuji vyhnat ďábla, tak se spojím třebas s čertem. Moc se mi líbí jak vůdce země, která vraždí civilisty a bombarduje domy souseda... by se mohla cítit nerespektovaný, neuznávanáý ba dokonce snad i neobdivovaný...? J.L. end

P. Diviš 19.5.2022 9:12

No, neměl pravdu. Podobně jako Putin totiž neuvažoval, co po případném vojenském vítězství, zda je stav dosažený vojensky dlouhodobě udržitelný.

Ani s tou výzbrojí to nebylo na Západě slavné, počty možná byly, kvalita ne.

B. Rudolf 19.5.2022 9:18

Jinými slov jsem chtěl říci to, že by mi bylo úplně fuk (jedno), jestli by Putin takový výsledek války Rusům propagoval jako vítězství Ruska. To by mi na této válce vadilo ze všeho nejméně.

V. Novak 19.5.2022 9:07

Referenda jsou přede Rusům Západem zapovězena a pokud je uspořádají, tak nejsou uznána. Rusové přece jsou tak primitivní, že dokonce hlasují i jinak, než jim Západ nalajnoval - a to se jim uznat nesmí a nesmí!

Nám jsou referenda taky zapovězena, ovšem "díky" našim zejména pravicovým politikům.

P. Diviš 19.5.2022 9:18

Západ nemůže Rusákům zakázat referenda, jen neuznává výsledky těch evidentně "cinknutých".

A my žádné významnější pravicové politiky nemáme, ani Česko, ani Západ. Jen různé odstíny socanů.

V. Novak 19.5.2022 9:26

A evidentně cinknutá jsou referenda, která Západ (a Diviš) za evidentně cinknutá prohlásí! To je jasné.

I politika posunutá jedním směrem má pravici a levici. A Klaus nebo Dlouhý mi co pravicoví politici stačili.

P. Diviš 19.5.2022 9:47

Ano, jistě. Máme sice nějaké ty mezinárodní organizace, ale i ony mohou pouze něco prohlásit. Prohlašují konec konců i Rusáci.

Můžete tomu tak říkat, já raději rozlišuji ultralevici, levici, levý střed, střed, pravý střed, pravici a možná existuje i ultrapravice.

Klaus byl rétoricky pravice, praxe a náš volební systém mu nedovolily více, než pravý střed nebo střed, podobně i Dlouhý. Po něm už různé varianty od středu doleva.

J. Pankovic 19.5.2022 10:46

...třeba v Katalánsku, tam měl v tom prsty taky Putin. Brexit, Trump... všechno Putin.

Ale když je tak všemocnej, proč to tak zbabral na Ukrajině ?;-)

B. Rudolf 19.5.2022 9:20

Vy jste asi nezažil "manifestační volby" za bolševika.

V. Novak 19.5.2022 9:27

Zažil. A proto je dokážu odlišit např. od krymského referenda.

B. Rudolf 19.5.2022 12:06

Informace, které se ke mně o referendu na Krymu dostaly, byly zhruba tyto:

I v případě, že by referendum probíhalo férově, tak by ho asi vyhráli separatisté. Ale ono férově neprobíhalo. Probíhalo pod kontrolou Ruských vojáků a "neoznačených ozbrojenců" a jako zahraniční pozorovatelé byli přizváni pouze bývalí (nebo i současní) komouši nebo příznivci Putinovy politiky.

P. Diviš 19.5.2022 9:42

Zažil a evidentně se mu líbily.

R. Langer 19.5.2022 11:53

Kdyby jenom Rusům... ;-D

P. Diviš 19.5.2022 9:09

Jo, to je bohužel reálné.

F. Kusák 19.5.2022 8:34

Když se rozpadaly říše, celkem běžně docházelo ke krvavým válkám. V historii jev mnohokrát zaznamenaný. Ani Československo nebylo výjimkou. Prošlo německou okupací a mělo velké štěstí, že byla anulována Mnichovská dohoda. Jenže se stejně rozpadlo. Ztratilo Podkarpatskou Ukrajinu (nevím proč Ukrajinu) a následně Slovensko. Že si nový stát Ukrajina musí své místo na Slunci uhájit a vyvzdorovat, je zřejmé, ale hlavně, je to jejich věc, nikoliv naše. Tím nechci říct, že bychom neměli jejich snahy podporovat. Je to i v zájmu naší bezpečnosti a Rusové si musí uvědomit, že agresí se věci řešit nedají, takže dobře jim tak.

T. Hraj 19.5.2022 8:52

Přesně tak, existenci si státy musí obhájit. To je fakt.

A k Československu dvě poznámky: ̈

1) Já jsem vždycky slýchal Podkarpatská Rus (ne Ukrajina). A že byla součást Československa myslím mnoho logiky nemělo.

2) Československo "ztratilo Podkarpatskou Ukrajinu ... a následně Slovensko". Takže zbylo nakonec Československo bez Slovenska? ;-D Vím, že je to jen slovní obrat. Ale myslím, že přesně za tento způsob uvažování nás Slováci neměli rádi. Na začátku ́90 jsem se sám smál jejich dětinskému hnidopišství. Dnes myslím, že měli pravdu (tj. nárok na takový postoj) a jsem rád, že jsme jim nevnucovali nějakou naši "nadřazenou".

P. Diviš 19.5.2022 9:50

Podkarpatská Rus jako součást Československa mělo dost logiky, tehdy. Na samostatnost ta oblast neměla, mohla být součástí Polska, Maďarska nebo Československa. Celkem logicky jim z toho vyšlo Československo.

P. Diviš 19.5.2022 9:20

Správně nevíte. V Československu se oblast jmenovala PODkarpatská Rus, pro Rusáky (tehdy sověty) to byla ZAkarpatská Ukrajina.

K. A. 19.5.2022 8:26

Jasně, že se Německo a Francie bojí vítězství Ukrajiny, ale důvody jsou jiné než, co oni sami tvrdí. Po vítězství Ukrajiny by bylo těžké ji nepřijmout do EU, vzniklo by silné spojenectví Polsko-Ukrajina, které by tvořilo slušnou protiváhu tandemu Francie-Německo. Posílily by se pozice východní Evropy a konzervativních zemí. Už teď jim leze Polsko a Maďarsko krkem, teď by se k nim přidala Ukrajina. Ale tohle samozřejmě neřeknou.

V. Novak 19.5.2022 9:13

Je to ještě prostší - Ukrajina by byla obrovský kámen na krku evropské ekonomiky. To EU nepotřebuje - věší si těch šutrů na krk sama víc než dost.

K. A. 19.5.2022 12:27

Těžko říct. Ono to přerozdělování EU až tak nebolí. Z nás by se poté asi stali čistí plátci. Ukrajina by ale také znamenala pro západní podniky levnou pracovní sílu, větší možnost investovat na Ukrajině (EU jim pohlídá investice), ukrajinské firmy, půda, nemovitosti, nerostné bohatství jsou levné a po případném vstupu do EU jejich cena poroste.

J. Nevrkla 19.5.2022 7:53

Jaká normalizace energetických vztahu s Ruskem? Několik let bez průmyslu, dopravy a tepla přece vydržíme a pak nás bude bohatě zásobovat dobrotiva Amerika. Bude to tak pro nás určitě lepší, ne?

P. Dvořák 19.5.2022 8:06

A bude v těch konzervách zase maso jako v pětačtyřicátém?

J. Nevrkla 19.5.2022 8:10

Jenom když budeme skvěle poslouchat...

R. Dubravský 19.5.2022 8:42

Maso bude tou dobou už zakázané.