2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLEMIKA: Ševčík jako zástupný problém.

Prezidentský pár, právě uvedený na Hrad, je ukázkou celkem malé části skutečně aktivních komunistů v době normalizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 14.3.2023 9:12

S tím členstvím to bude tak nastejno.

Zajímavější by byly pohnutky, ale ty se někdy dají zjistit při osobní známosti a někdy ani tak ne.

Jak moc byli dotyční přesvědčeni, případně jak moc jim záleželo na nějaké práci, ke které byla "rudá knížka" podmínkou, hlavně, jak se kromě členství chovali, zda udávali, podporovali bolševíka aktivně, je toho dost.

KSČ v roce 1968 byla i nebyla jiná, než v padesátých. Členem jsem nebyl, ale k tehdejší představě, že lze KSČ obrodit, jsem dnes celkem shovívavý, ač byla mylná.

J. Vlček 14.3.2023 9:11

Dovolím si s vámi nesouhlasit.

Máme-li dnes svobodu slova a názorů, má každý nárok svůj názor vyjádřit, což pan Ševčík činí. Názorová rozmanitost posouvá společnost dopředu.

Nemožnosti vyjádření se k čemukoli jsme se zbavili v 89. roce. To se máme po pětatřiceti létech vrátit do doby temna, kdy nám bylo toto právo upíráno? [>-]

J. Pokoutný 14.3.2023 9:11

Spíš je to tak, že na někoho se hnojomety použít mohou a na někoho holt ne. Hezky okoukané od Hillary Clinton a US demokradů vůbec.

J. Pokoutný 14.3.2023 9:09

Zatímco nyní máme presidentem ne donašeče, ale rovnou rozvědčíka ze svobodné volby a předsedu ZO KSČ. Dle vaší logiky jste sám dezolát a probrusselský vlezdoprdelka.

P. Kubáč 14.3.2023 9:07

Na jedné straně pan Vlk píše že lidi jsou už naštvaní ale na druhé straně iDnes píše že vládní slepenec SPOLU by hladce vyhrál volby. To ( zatím?) nevypadá jako nová verze únavy z normalizačního režimu.

A pak ještě poznámka - společnost je tak polarizovaná, že realita a racio už jsou zcela mrtvé. Společenské "elity" jsou jeden zmatený idiot vedle druhého - avšak jejich tzv. populistická a tzv. národovecká opozice - místo aby se snažila být moudřejší - jen opakuje jejich chyby s opačným znaménkem.

K. Filip 14.3.2023 9:04

Pavel byl ve straně 1985-89. I jako předseda ZO KSČ.

D. Mach 14.3.2023 9:04

Poukazování na komunistickou minulost přece nedává smysl už nejméně deset let, kdy na hradě seděl bývalý komunista Zeman, a čtyři roku tu byl premiérem bývalý člen KSČ a donašeč StB.

K. Filip 14.3.2023 9:02

Zalez baderovsky trolle.

P. Diviš 14.3.2023 9:02

To má cenu vždycky, podívat se na minulost toho, kdo se někam hlásí. Jaká ta minulost byla a jak se s ní dotyčný vyrovnal.

Je to jeden z mnoha ukazatelů.

D. Mach 14.3.2023 9:02

Vidím, že rudý Vlk zase dneska perlí. Zatímco Petr Pavel a jeho manželka byli komunisti v době normalizace (!), tak Miroslav Ševčík byl členem KSČ od roku 1984 (!). Tak to chce hodně fantazie vymyslet takovou konstrukci, která jednoho povyšuje a druhé shazuje za stejnou věc. A už vůbec asi nemá smysl se pouštět do diskuse, v čem bylo členství v KSČ před normalizací lepší. Ona KSČ v roce 1968 byla jinou KSČ, než byla ta, co v padesátých letech zabíjela a věznila?

J. Hrdlička 14.3.2023 9:01

Vy o fungujícím mozku raději nemluvte. Od Ruska se demonstrace "distancovala" alibistickým prohlášením na začátku, co se Ukrajiny týče, tam chce přerušit dodávky, čímž zabezpečí vítězství Ruska.

Rovněž tak někdo, kdo si zřejmě myslí, že nasledky Babišovy politiky, zejména pak předvolebních rozdávání by znamenaly trvalou prosperitu bez následků, nějakou větší přemýšlivostí vynikat nebude.

To jen zneužije českou vlajku jakožto propagandistický přílepek:-/.

P. Vychodil 14.3.2023 9:01

takže soudruhu jsi se přiznal, že nevěříš v existenci demokracie u nás. Díky za upřímnost !

P. Diviš 14.3.2023 9:00

Na zavedení morální bídy nestačí jedna vláda, vládnoucí navíc dost krátce.

Pokud tu něco takového je, pak to vytvořili lidé a vlády jsou jen následek, ne příčina.

V. Kuhaj 14.3.2023 8:59

Od chvíle, kdy je na postu nový prezident a první dáma, nemá smysl mluvit o tom, kdo byl nebo nebyl v KSČ. Resp. nemá smysl v tomto smyslu moralizovat. Jak je možné, že mezi těmi, kteří Pavla nadšeně volili (já sám proti němu celkem nic nemám, ale nevolil jsem ho) jsou lidé, kteří dnes poukazují na něčí komunistickou minulost?

P. Diviš 14.3.2023 8:56

Ústavní soud odstranil očividný nesmysl. Dá se to brát i jako pomoc. Covid ukázal neschopnost a zlumpačenost vlády předchozí, to té současné (bohužel ne o moc lepší) skutečně trochu pomohlo.

R. Polášek 14.3.2023 8:55

Hm, Śevčík mně jako typický člen KSČ nepřipadá. Typický člen KSČ byl totiž provládní a dá se říct provětšinový.

Ševčík se mně jeví jako takový "ekonomický protestant" či opozičník . Protestant či opozičník proto, protože je pro něho vždy atraktivnější menšinový než většinový názor. Neboli ať už mainstream bude jakýkoliv, Sevčík vždy bude mít jiný odlišný názor.

Ekonomický proto, protože Ševčík bude ten svůj menšinový názor zviditelňovat jen tak akorát a málo, aby na to osobně nějak mimo drobných problémů zvlášť moc nedoplatil. Na rozdíl od třeba disidentů, kteří byli za socialismu plnou svou osobností proti komunistům a často na to osobně a hodně doplatili.

J. Hrdlička 14.3.2023 8:55

Máte naprostou pravdu. Násilné akce jsou prováděny těmi, na které vaše charakteristika sedí a ti skutečně nebudou rozhodovat o politice demokratického státu.

J. Rybník 14.3.2023 8:54

R^

P. Diviš 14.3.2023 8:54

A pokud je někdo jednoduchý jako pan Křivan, tak nepátrá proč a v čem je to dost rozporuplné a spojí to se současným stavem věcí, který taky není jednoduchý, ale kdo je útočník a kdo se brání dost jasné je.

J. Hrdlička 14.3.2023 8:53

Bandera ovšem v inkriminované době seděl v nacistickém koncentráku. Ne, že by byl nějaký beránek, ale na tyhle masakry neměl vliv.

V. Kučer 14.3.2023 8:53

Tehdejší Strana a vláda byla dosazena sovětskou vojenskou intervencí a neměla důvěru ani většiny komunistů. Když ztratila podporu sovětské strany bylo otázkou času kdy padne. Současná pětikolka byla zvolena v demokratických volbách i když jim pomohl covid a Ústavní soud.

T. Hraj 14.3.2023 8:50

No, ty pomníky nejen Bandery, ale i Šuchevyče(!) tam skutečně jsou, stejně jako prestižní ulice, náměstí a muzea. A mnohé jsou z celkem nedávné doby.

J. Vlček 14.3.2023 8:43

Pane Církvo, co to melete? Demonstrace se distancovala jak od Ruska, či Putina, stejně tak jako od Ukrajiny. Vždyť ti dva mají každý své máslo na hlavě, což dnes už vidí každý, kdo má ještě fungující mozek v hlavě.

Demonstrace byla zásadně proti bídě, a to jak materiální, tak morální, do které zavedla náš stát tato vláda. Nic víc, nic míň. [>-]

R. Meišner 14.3.2023 8:42

autore, Aston nán chtěl pouze sdělit, že se u Muzea vyskytli ztroskotanci a samozvanci---a že republiku si rozvracet nedáme. ( pozn. - příspěvek obsahuje prvky sarkasmu a ironie). ---ano, i tak daleko mohou dojít někteří novináři. 8-o

P. Diviš 14.3.2023 8:40

Kolik vám ještě chybí do Göbbelsovy stovky?

P. Diviš 14.3.2023 8:39

Není, máte-li na mysli ten, kterého jste se dopustil vy.

Ty desinformace nešíří jen Rusáci, ale i dnešní opozice.

K. Křivan 14.3.2023 8:39

V téhle zemi nechci vidét vlajku státu, kde jsou na každém rohu pomníky oslavující perverzní vrahy Volyňských Čechů.

P. Diviš 14.3.2023 8:37

"Minulost doc. Ševčíka je stejná, jako stále ještě snad statisíců žijících bývalých členů KSČ"

Ano. Ale jde o současnost a dotyčný se chová jako papaláš. Proto na něj někdo občas vytáhne i tu minulost.

Srovnávat první a snad jedinou povolenou demonstraci za bolševíka s tou nedávnou je poněkud mimo. Tehdy byli všichni (včetně mne) nadšeni, že se vůbec něco takového může konat a vše proběhlo bez incidentů. Na té nedávné už všichni bberou právo demonstrovat jako normální, dokud šlo jen o řečnění, také vše probíhalo bez incidentů. Incident propukl až když od řečnění došlo k činům.

Nenávist a neporozumění - ano. Zavinění oboustranné a dlouhodobé.

J. Vlček 14.3.2023 8:36

Pane Církvo, vy jste toho názoru, že když někdo, z milosti boží, strany a vlády, vyučuje na jakékoli škole, má zapovězen svůj názor a jeho vyjádření na cokoli?

To je podle vás svoboda a demokracie? To, co zatím ještě mohou všichni ostatní, je této skupině lidí ze školství upíráno?

Nebo to postupně chceme dotáhnou do stavu, že se zavřou huby všem, a přípustný bude pouze jeden názor, a to ten vládní? [>-]

V. Církva 14.3.2023 8:33

Jo, jak tvrdí účastnice demonstrace proti americkému plynu. Putina na vás! :-)