5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ceskej Honza 31.10.2007 8:23

Re: Dva roky na vojne v Prahe ma vyliečilo z

nevím o cem písete. Za Husáka jsme jezdili na Slovensko na dovolenou a pripadali jsme si jako v jiném svete. V novinových stáncích bezne západácké BRAVO-casopis, vesnice se objízdely po nových krásných obchvatech, v obchodech podpultové zbozí bez fronty. Slováci po r. 1968 nikomu neslouzili, bylo tomu spíse naopak, ale kupodivu si to neustále namlouvají.

Ivanhoe 31.10.2007 16:58

Re: Dva roky na vojne v Prahe ma vyliečilo z

Hm... já byl na vojně v jižních Čechách... 80% důstojníků byli Slováci... neměl jsem pocit, že by dělali služky...   V té souvislosti nemohu nevzpomenout, jak jeden z argumentů proti společnému státu v pohnutých dobách pomlčkové války byl, že jsou mladí Slováci nuceni jezdit na vojnu do Čech "sa odnárodňovať" - za á je k tomu nenutil bratr Čech, ale bratranec Rus, neboť právě jižní a západní Čechy byly štítem na hrudi tábora míru a socialismu, tam bylo soustředěno vojsko, v týlu zůstávaly většinou jen minimální posádky a školní útvary, a za bé jaképak odnárodňování, když tam na ně velitelé mluvili jejich mateřštinou... ostatně, třetina těch takzvaných Slováků byli Maďaři (v té souvislosti vzpomínám, jak jsem měl průšvih, když jsem měl cosi odnést důstojníkovi jménem Ďerď, a já se vrátil, že tam žádný takový není - všichni měli na dveřích cedulky, ale Ďerď nebylo na žádné... akorát na jedné bylo György... jak na mě pak můj velitel řval Boha, to predsa vie každý, že sa to číta Ďerď !;-D)

Tino 31.10.2007 6:16

Pan Křeček pana Doležala nepochopil.

 Nepochopil a nebo nechtěl pochopit. Národy v nově vzniklém státu nebyly pouze české a slovenské. Ty zbývající národy, které žili staletí na území nově vzniklého státu, nebyly brány jako české, slovenské, ale ani jako národy. Byly nedobrovolně označeni jako čechoslováci mluvící jinou řečí a to neúřední!! Z toho později vyplynula i averze národností nečeskoslovenských proti Československu. Prostě se tyto národy neidentifikovaly s Československem.

 Neschopnost Čechů a Slováků snášet i jiné národnosti, jiné kultury, jiné jazyky je pověstná. Tato nesnášenlivost se táhne již věky a trvá dodnes. Čech a Slovák je zdrojem neklidu ve střední Evropě! Tento odstavec je však už můj názor a nijak nesouvisí s obsahem článku pana Doležala. Pan Doležal je totiž vstřícný k Českým a Slovenským národovcům a snaží se vždy o smírné postoje. JÁ NE!!! Já tvrdím, že Čechoslováci, to je jen uměle vytvořená národnost bez které se Evropa mohla klidně obejít. Ušetřilo by se dost neklidu v srdci Evropy!

ALTER 31.10.2007 6:23

Re: Pan Křeček pana Doležala nepochopil.

R^R^

čtenář 31.10.2007 7:13

Re: Pan Křeček pana Doležala nepochopil.

S politováním musím konstatovat, že Československá republika plně nahradila chybnou politiku habsburské monarchie v oblasti národností. Nejhorší na tom je, že se tak stalo v době, kdy to monarchii už "přešlo". Prostě, historický lapsus.

Vlado Z 31.10.2007 22:00

Re: Pan Křeček pana Doležala nepochopil.

Krásny príklad sebabičovania! :) Pán je flagelant? :) Čo také urobili bratia česi za posledných 50 rokov ostatným národom v susedstve, že si takto sypú popol na hlavu?

Maďari na Slovensku žijú celkom voľne, dokonce tak voľně, že keď prídete do kníhkupectva v Moldave nad Bodvou, asi 20.ročná predavačka sa vám lámane ospravedlní, že nerozumie po slovensky. A nevyzerá, že by ju za to niekto týral. (inak všetci tam boli ku mne milí, ale niektorí proste slovensky nevedia, takže ani pri najlepšej vôli mi-ako turistovi-neboli schopní poradiť) Maďari u nás majú 2 univerzity (Komárno, Nitra), rozsiahly systém stredných škôl, 6 rokov boli vo vláde. Ale vy Slovákov súdite podľa Janka Slotu, že áno? A Čechov podľa neonacistov Starom Meste Pražskom?? V tom prípade, nechápem prečo nesúdite Nemcov podľa Henleina, Rakúšanov podľa Hitlera a pod. Do zamyslenia...

Fleischer 31.10.2007 5:52

Pandořina skřínka

Pane poslanče, malé upřesnění: ČSR bylo mnohonárodnostním státem i při existenci československého národa. Dále píšete, že Čechové měli svůj stát již před tisíci lety. Ano je to pravda, ovšem téměř celou dobu zde kromě českých Čechů byli čeští Němci.

Bořek 31.10.2007 7:35

Re: Pandořina skřínka

No ano,čeští Němci.Ale až do té doby než přišel Henlain .Potom chtěli do Reichu.Navíc,pokud jsem někam pozván,tak jako byli do našich krajů pozváni němečtí řemeslníci a pod.tak nelza hovořit,že tvoří samostatný národ.Né málo Čechů žije ve Spojených Státech.Ale tvoří národ?

Xury 31.10.2007 9:26

Re: Re: Pandořina skřínka

Němci chtěli připojení k německé říši už v roce 1918, ale jejich snaha byla potlačena československou armádou. Nakolik to bylo z důvodů národnostních a nakolik vlivem komunistické německé republiky rad si nejsem jistý. Že to neposílilo sounáležitost Němců s novým státem je asi zřejmé. Další podobnou rakou byl dopad hosp. krize ve 30. letech na sudetské oblasti.

Jinak pokud jde o vlastní český stát, tak je potřeba vidět, že i v dobách kdy existovalo České království, ale po většinu doby spadalo pod německou říši. Navíc 300 let jsme byli součástí německy hovořící habsburské říše. Fakticky neexistoval důvod proč by se sudetští Němci měli s novým státem identifikovat.

Bořek 31.10.2007 10:00

Re: Re: Re: Pandořina skřínka

V celku s Vámi souhlasím.Je ovšem otázka,jestli lze se na věc dívat takto.Uvedu paraelu:Po 1000let patřilo dnešní Slovensko po korunu uherskou .Před tím,pokud pomineme dobu Velkomoravské říše,tam nebyl jiný státní útvar.Trianonská dohoda vytvořila nové hranice Slovenska.Co tvoří Maďaři na Jižním Slovensku?Jsou národ,mají právo žádat přičlenění k Maďarsku.Já si myslím,že jde o neměnný stav.Ale rozdíl mezi Sudetskými Němci tu přeci je.Byli do Čech pozváni hlavně za Přemysla Otakara II.,za Karla IV.Ale ačkoliv byl většinou císař Němec,šlo o cisaře Římského.V té době se hranice měnily velice často.A mnozí panovníci byli kosmopolitní.Co kdyby si teď začali Řekové nárokovat území Turecka?Uvažovat takto je nesmysl.

Vlado Z 31.10.2007 22:05

Re: Re: Re: Pandořina skřínka

České kráľovstvo pod Nemeckou ríšou??? Až v Rakúskej monarchii. Mrknite sa, čo napísal váš otec vlasti, Karel IV. vo svojej Zlatej bule. Vyslovene sa tam uvádza, že České kráľovstvo nepatrí pod korunu ríšskeho cisára a tento nemá ôprávo udeľovaŤ ho ako ríšske léno!! Ste ako naši politici-hovoríte, čo vám vyhovuje, nie to, čo je pravda.

k 31.10.2007 8:01

Re: Pandořina skřínka

drobná oprava - německy hovořící češi !!!!

X 31.10.2007 5:28

To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

Prosím,aby jeho příznivci se podívali například na jeho včerejší článek kde prokazatelně uvádí lživé informace. Konkrétně, že československá vlád rozhodla o transféru Němců z územi ČSR. Skutečností je, že tohle rozhodnutí učinily vítězné mocnosti a vztahovalo se na všechny státy Evropy. Důvodem byla budoucnost, protože Němci byli označení jako národ,  který nebyl schopen žít s jinými národy v rámci rovného postavení v jednom státním útvaru, aby neustale neusiloval o postavení dominatní. Vše je jasně zdůvodněno v komentářích k transférů Němců z evropských států.

Dále je jeho nástrojem dezinformaci zamlčování skutečností. Ve včerejším článku psal o Maďarech. Proč neuvedl, že i Maďaři provedli transfér, dle jeho terminologie vyhnání Němců, také ze svého úzení? 

Přestože panu Křečkovi se dají jeho názory třeba k nájmům vytknout, tak v tomto případě lze s ním jen a jen souhlasit. Doležal je darebák!

Fleischer 31.10.2007 5:46

Re: To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

Autore X, Němci jsou schopní žít s jinými národy v jednom státě - viz Švýcarsko,  Francie (Strassburg), Holandsko, Belgie.

Ivan 31.10.2007 16:43

Re: Re: To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

1)  Ve Švýcarsku žijí Švýcaři a někteří z nich mluví německy (jiní francouzsky atd.). Jsou to Švýcaři, nikoliv Němci.

2) Ve Francii nežili ve shodě protože se zápas o to, komu bude patřit Strassburg vedl neustále.

3) Němci ve státech, kde tvořili velmi malou  menšinu (Rumunsko, Povolžští Němci atp.) ve srovnání s většinovou populací nemohli usilovat o hegemonii, protože to technicky nebylo možné. Usilovali o ni až od určitého  procenta  německého obyvatelstva. Proto odsun.

Huaskaran 31.10.2007 7:46

Re: To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

Idiote, vrať se do školních škamen a nastuduj si dějiny. Československá vláda učinila ono rozhodnutí daleko dříve, než to vítězné mocnosti vůbec napadlo.

Saul 31.10.2007 8:56

Re: Re: To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

Když už jste takový tón zavedl, dovolím si jej použít rovněž a konstatovat, že idiot jste Vy.

X 31.10.2007 14:40

Re: Re: To jak napadá ČR pan Doležal je skandální

Važený pane, Vaše mluva sama hovoři o Vašem intelektu, proto prosím bylo by vhodné opravdu zvážit, kdo se má vrátit do školních škamen. To za prvé a jesti skutečně něco víte o mezinárodním právu, o čemž se dá uspěšně pochybovat, protože už Vaše vyjadřování Vás zařazuje do kategorie, kterou nebudu nazývat pravým jménem, tak závazné rozhodnutí o transféru nemohla exilová vláda učinit a také neučinila!

me1 31.10.2007 5:15

nadpis

Někdo otázky klade, někdo na ně odpovídá, no a Křeček strká hlavu do písku.

VLK 31.10.2007 2:09

Ale Doležal má pravdu.

Je potřeba zdůvodnit, proč mělo Československo právo na vznik a existenci. V historických hranicích a s přirozenou přírodní hranicí tam, kde původní hranice neexistovala. I s menšinami ve svých hranicích. Neboť není možné najít uspořádání takové, které by uspokojilo všechny.

Je potřeba pochopit, že to byl důsledek neschopnosti předchozího uspořádání, jeho prohry a splnění plánů těch, kteří vyhráli. Že to byl výsledek určité doby a určité historie a že byl následnou historií ověřován, vážen a měněn. A že v tom ověřování prošel jen částečně. A hlavně že je vážen i nyní a je stále možné, že bude shledán lehkým a zrušen. Pokud my si za ním nebudeme stát a necháme zvítězit ty, kteří si přejí zcela jinou historii.

Je potřeba pochopit, že to není otázka nějaké vyšší, absolutní a věčné spravedlnosti. Že čeští Němci měli právo na svůj názor na budoucnost Československého státu. Že však své právo projeli jeho špatným uplatněním. Projeli ho na určitou dobu. Prakticky do vymření pamětníků. Poté mohou začít s pokusem znovu ta práva získat, znovu si je vytvořit.

VLK 31.10.2007 1:47

Na stejném místě?

Většina evropských národů má své státy na stejném místě po podobnou dobu jako my. Občas se ty státy rozpadnou, občas spojí. Občas jsou v něčím područí, jindy naopak expandují.

A náš stát není v původních hranicích, přibylo nám Chebsko, pak ubylo Slezsko a Lužice. A pak jsme provedli dočasnou expanzi na východ. Teď jsme v jistých minimálních hranicích.

Stanislav 31.10.2007 1:54

Re: Na stejném místě?

Souhlas, je volovina nad tím hysterizovat. Na straně druhé, pokud by se našel nějaký definitivní klíč ke stanovení hranic států, ušetřila by se v učebnicích dějepisu dobrá třetina stránek ... :-)

dup 31.10.2007 10:34

Re: Na stejném místě?

Dá se s tím celkem souhlasit, ale je otázka jak si budeme definovat původní hranice(případně historické). Myslím, že každý národ bude mít vždy tendenci přisvojovat si nárok na území v době svého největšího rozmachu.

VLK 31.10.2007 11:23

Re: Re: Na stejném místě?

Ano. My za Premysla Otakara az k Jadranu a za Vaclavu k Baltu. A narok na cele Lucembursko. No, to uz jsem trochu prehnal, ze?

Jan Kočí 31.10.2007 11:41

Re: Re: Re: Na stejném místě?

Že byly v různých etapách vývoje k Čechám připojeny jiné země nic nemění na faktu, že Čechy jsou 1000 let stejné....

Fleischer 31.10.2007 13:51

Re: Re: Re: Re: Na stejném místě?

.... a že tam společně žili Češi a Němci.

;-) 31.10.2007 14:35

Re: Re: Re: Re: Re: Na stejném místě?

a že tam žíli společně Češi a společně Němci !!

Atei 31.10.2007 1:07

vyjímečně souhlasím

Poslední odstavec by  se dal vytesat do kamene !

Doležal  ve  věci menšin totálně  ujíždí. Kydyby se menšiny řídily jeho vizemi, tak máme    Kosovo v celé  EU  a  to permanentně!

Stanislav 31.10.2007 2:00

Re: vyjímečně souhlasím

Dovolím si oponovat, ona se vždy najde nějaká větší či menší menšina, co nebude se svojí státní příslušností spokojena. Takže když to zbagatelizuji, po odtržení Svobodného národa Podkrkonošského se časem osamostaní Království Trutnovské, a to pořád dál, dokud nebude celnice za každým domem. Dále k odtrhávání -- leccos lze řešit i diplomatickou cestou, avšak tam, kde jsou ručníkáři, obvykle nikoli ...

Vaněk 31.10.2007 0:38

To je snad poprvé za 17 let, kdy s Křečkem souhlasím

ale jak píše kolega - jeho křiváctví v oblasti bydlení a lžidoktorství to nemůže přemazat.