30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

PARADOX LHÁŘE: Proč má Pavel šance na zvolení

Petr Pavel před rokem 1989 zradil Česko. Slíbil věrnost východní velmoci a komunismu. Svůj slib porušil, takže komunisté by ho volit neměli, a protože zradil Česko, ani slušní lidí by ho teoreticky volit neměli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 6.1.2023 10:46

Komunistická minulost může být různá. Někdo to považoval za životní ústupek, jiný za cestu ke kariéře, někdo té ideologii prostě věřil a další jí využíval. Mně nevadí, že Babiš, Pavel nebo Zeman vstoupili do strany. Vadí mi PROČ tam vstoupili.

P. Kubáč 6.1.2023 8:56

Pavel je jeden z mnoha politických kadidátů - typ "beztvará želatina" - které osobně nesnáším, avšak současný mediálně-průmyslový komplex je naprosto miluje.

Myslím že Nerudová z Babišem - jsou oba horší, protože na rozdíl od Pavlova kariérismu nebržděného morálkou - mají oba skutečné máslo na hlavě a vzhledem k poměru příležitostí / peněz, které jim prošly rukama si nejsem jistý jestli Nerudová na tom vlastně není hůře.

K. A. 6.1.2023 9:58

Nerudová ano, u Babiše si nejsem úplně jist. Babiš minimálně je ochoten zkoušet hrát i proti Bruselu.

V. Mokrý 6.1.2023 8:45

DOOPRAVDY MÁ ŠANCI ?

Nebo je protlačován agenturami a médii !!

K. Vengi 6.1.2023 8:40

Klasická "guma".

I. Polák 6.1.2023 8:35

Prezidentská volba 2023: V pátek 13tého se máme rozhodovat mezi oligarchou, vojenskou juntou a někým zcela neschopným. To třetí neberu jako více pejorativní ...

V. Církva 6.1.2023 8:53

Tak přehnaná reakce je taky reakce. Nicméně reálný svět je reálný svět.

Babiš oligarcha je, Nerudová je především progresivistka a není ani tak sympatická a rozumná aby se na funkci hodila. Pavel je asi nejmenší zlo už proto že vláda vojenské junty u nás nehrozí

R. Langer 6.1.2023 12:59

Bacha, už jsme ve válce! ;-D

P. Dvořák 6.1.2023 8:58

Do letoška jsem na pátek třináctého a nešťastné události nevěřil.

V. Kuhaj 6.1.2023 9:23

A jo vlastně!;-D

L. Hančar 6.1.2023 9:24

Povídejte to templářům!

A. Stárek 6.1.2023 8:30

Docela by mne zajímal autorův životopis.

Já bych v něm měl

- Oba rodiče byli v KSČ (Vstoupili tam v roce 1967 a nevyhodili je; nicméně nikdy jsme doma politiku neřešili. Maximum, co jsem se s komunisty setkal, bylo párkrát na brigádách v Akzi Z, kde mě otec brával s sebou a kde se fakt něco pro obec vybudovalo. Oba rodiče normálně pracovali, nekradli a vedli nás (své děti) stylem "nelhat a nekrást" (jakkoliv s odstupem chápu, že mezi nelhaním a zamlčováním je velká šedá zóna).)

- Byl jsem Pionýr. (Vím, že jsem byl, ale to je tak všechno, co si z toho pamatuju, tak k tomu víc říct nemůžu.)

- Byl jsem v SSM a dokonce předseda místní organizace. Měli jsme dokonce nějaký seznam/program činností a byly tam takové věci, jako přednášky proti náboženství atd. (Realita: vesnice na východní Moravě, 90% lidí chodilo do kostela, z naší SSM asi všichni kromě mě - k víře jsem nebyl vychovávaný. Přednášky jsme nikdy žádné nepořádali (a nikdo po nás žádnou politickou akci nechtěl), ale měli jsme klubovnu, kde jsme byli skoro pořád a kde se páchalo všelicos. Naopak jsme pořádali zábavy a koncerty (od Dobeše, Poutníků atd přes Tublatanku až po Törr, což opravdu nebyla komunistická propaganda). Byla to prostě parta mladých lidí, kterým spolu bylo dobře. Do KSČ jsem nikdy nabídku nedostal a nevím o tom, že by ji z nás dostal někdo jiný.

- Na VŠ jsem byl školen a cvičen v protivzdušné obraně (PVO), abych mohl bojovat proti kapitalismu, který nás chystá napadnout. A navíc jsem měl zápočet a zkoušku z vědeckého komunismu (což byl jeden z povinných předmětů i na technické škole).

Takže pokud by někdo soudil jen podle toho, co by bylo v "životopisu", jsem komunistické dítě, oddaný svazák a kolaborant s tehdejším režimem. Akorát že tenhle popis nemá s realitou nic společného.

F. Kusák 6.1.2023 8:34

Co jste byl nebo nebyl je otázkou Vašeho svědomí a nikdo nemá právo Vás soudit. Je tu ovšem jeden "malý" rozdíl, nechcete být prezidentem České republiky.

A. Stárek 6.1.2023 8:38

No, jenže já bych to necítil ani jako něco, co by mne pro funkci prezidenta mělo diskvalifikovat.

R. Langer 6.1.2023 12:56

Tak tak jako vy to měli všichni ostatní. A v SSM jsme byli najednou celá třída, a nevzpomínám si, že bych někdy vyplňoval nějakou přihlášku. Ale ke komoušům jste kvůli korytu evidentně sám nelezl. ;-)

V. Církva 6.1.2023 8:57

Tak nejvíc mne na tom štve, že takto fungovalo 90 procent spoluobčanů. V pionýru a SSM u nás na škole byla víc než 90 procentní účsat.

A teď nejednou vylezli z děr zbabělci co nepřesvědčovali komunisty o Bohu nedělali nic proti režimu ale všechny kdo byli trošku vidět osočují z kolaborace až po Karla Gotta který na čas z republiky odešel, nebyl politik ale zpěvák co chtěl bavit lidi.

V. Církva 6.1.2023 8:15

Taky bych chtěl volit Mirka Dušína, ale nepřihlásil se. Upřímně, nejen za sebe ale evidentně to tak měla nadpolovina národa, i když to dnes nepřiznávají, tak jsme v 70tých, 80tých letech věřili že USA a Západ nás chce zničit a nevylučuje atomové bombardování. Já spíš měl obavy že nás ti hloupí lampasáci (tady s autorem souhlasím) neubrání. Asi na rozdíl od SSSR, ale naše představy o studené válce byly, že útočí oni na nás, a naše armáda nás má bránit. O technologickém náskoku Západu jsme věděli, proto každý tušil jak by dopadla případná válka.

Stejně jako generálovi Pavlovi mi bylo hned po roce 1989 jasné, že Západ není náš nepřítel a chceme být spojenci. Ještě ca 3 roky před tím jsem si to nemyslel. Nevím jestli je to překabátění ale jednal jsem podle dostupných informací a stavu naší politiky. I svoje přátele mučené STB jsem potkal až po roce 1989 a rodinné historky přede mnou v dětství tajili.

Chápu i autora, pokud byl v nějaké opozici, byl přítelem Západu a nepřítelem naší armády už před rokem 1989. Když mu to ale bylo tak jasné, asi tehdy proti komunismu bojoval.

Bojovat války minul0 je ale mrhání energií. Dnešním problémem je především progresivismus Západu jehož představitelkou jednoznačně je Danuše Nerudová, Babiš je křivák větší a tak budu volit generála Pavla, i když lampasáky nemiluji, nikdo vhodnější mezi kandidáty není.

F. Kusák 6.1.2023 8:31

Tak nevím, čemu jste po roce 1968 věřil Vy, ale myslím, že většině lidem bylo jasné, že militantním a nebezpečným společenstvím je Varšavský pakt, a že ztělesněným zlem je agresivní ideologie marxismu leninismu. Ano, museli jsme v tom žít a vychovávat naše děti co nejlépe. Ale i tehdy byla většina lidí slušná a s předstíranou loajalitou to nemělo nic společného.

V. Církva 6.1.2023 8:49

Takže, pokud vám bylo tak naprosto jasné, že nebezpečným a militantním společenstvím je Varšavský pakt a nic jste proti tomu tehdy nedělal, tak teď mlčte, protože je to zbabělé. Je po válce, bojovat jste měl dřív.

Je vám doufám jasné že jste tomu napomáhal víc než Pavel a ti co nějak věřili, že brání svoji vlast.

My už za Gorbačova a v roce 1989 nelhali!

F. Kusák 6.1.2023 9:14

Tak nevím, čemu jsem napomáhal jako řadový konstruktér ve fabrice. To jste se asi zbláznil pane Církvo.

T. Hraj 6.1.2023 8:56

R^ Přesně tak!

ČSL nesloužila k obraně naší země, ale k obraně zločinného, socialistického zřízení naší země (což bylo také obsahem vojenské přísahy). Jsem naprosto konsternován, že jinak často zajímavě píšící pan Církva tento rozdíl nechápe.

Neznám nikoho, kdo by měl před rokem 1989 "obavu, že nás lampasáci neubrání". Možná žiju v bublině, ale představa, že by tehdy někdo fandil stíhačkám s rudými hvězdami proti těm s bílými (a nebyl z lampasácké rodiny) je opravdu surealistická.

V. Církva 6.1.2023 9:13

Zdá se, že jste dobrý teoretik, ale žijete ve lži o představě komunismu v Československu. Praxe byla taková, že víc než 90 procent dětí bylo v pionýru a v SSM. Po roce 1968 víc lidí začalo nenávidět Rusy, jenže jaderné války se báli všichni. Komunistický brainwash fungoval. Nakonec i dnes má u nás Rusko desítky procent zastánců.

Na Západ jsme nemohli a i z rodiny znali příběhy jak bylo za 1.republiky těžko. Proto jsme sice obdivovali kam to Západ technologicky dotáhl, ale strašili nás o bezdomovcích a ztracených existencích, kteří nakonec v USA skutečně jsou, a je to ostuda té země (i když si za to ti lidé mohou víc než nám komunisté malovali)!

Na Rusy se nadávalo, ale 90 procent dětí mělo strach z amerických jaderných bomb, ne z Ruských. V 70tých letech nás strašili neutronovou bombou...

To že se k tomu dnes lidé nehlásí jen ukazuje jejich zbabělost, nebo chtějí vytěsnit svoji blbost. Tak to ale bylo. Ti co dnes tvrdí jak byli přesvědčeni o agresivitě Varšavské smlouvy měli tehdy proti tomu bojovat. Proč nebojovali?! Nakonec komunismus byl agresivní ve Vietnamu (i když i tam se zeptejte na čí straně byli Budhisté = protiamerické), Afghánistánu, ale Varšavská smlouva se na Západ nechystala, to už bylo po Stalinovi, nakonec ani NATO na východ.

T. Hraj 6.1.2023 10:35

V pionýru jsem byl taky (že se prý jinak nedostanu na střední) ovšem v `80 letech to byl jakýsi zájmový kroužek (my jsme byli např. speleologové) bez jakékoli viditelné politické náplně (i ta výroba mávátek nebo výzdoby oken k VŘSR se dělala v rámci školy, ne pionýra).

Ano, báli jsme se jaderného útoku (logicky toho Amerického, což není žádná blbost, kterou by někdo potřeboval vytěsňovat), ale nepřáli jsme si, aby nás před ním vojensky ochránila ČSL nebo Rudá armáda (a s tím i socialistický režim). Nefandili jsme rudé hvězdě. Přáli jsme si, aby ČSL mohla hájit jiné ideály a hrozba jaderného útoku tak pominula.

A co se komunistické propagandy týče, tak té po roce 68 už nemohl věřit téměř nikdo. Kovaných komunistů bylo minimum. Veškerá velká i malá angažovanost jednotlivců měla pragmatické důvody (kariéra, cestování, vzdělání dětí etc.).

R. Langer 6.1.2023 13:02

No vidíte, já jsem disident, mě z Pionýra vyloučili... ;-D

Ale nakonec jsem to neměl ve složce. ;-)

R. Toman 6.1.2023 9:16

Souhlas, v srpnu 1969 do demonstrantů nestřílela Sovětská armáda, ale naše ČSLA. Od té doby bylo všem jasné, že je to další represivní složka KSČ. Zasáhnout se chystala i v listopadu 89, kapitán Pavel jenom čekal v kasárnách na rozkaz, který nakonec naštěstí nepřišel. No, zřejmě zanedbaná výchova rodičů, když tohle dokáže někdo obhajovat.

F. Navrátil 6.1.2023 8:04

Pro zákulisní manipulátory je nejcennějším politikem kariérista, který je vydíratelný a na kterého lze kdykoliv vytáhnout složku s jeho životními skvrnami. U Pavla není jasné, kde se tato složka nachází. Zda v Moskvě nebo Washingtonu. Nebo na více místech. Nejpodivnější na jeho kandidatuře je, že ho podporují média, politici a příslušníci kulturní fronty, kteří se léta pasují za přední bojovníky proti komunismu a příznivce pravdy, lásky a morálky.

V. Církva 6.1.2023 8:20

Nějak to neštimuje s vaší podporou, či omluvou Putinova režimu. Máte to teda pravděpodobně ze své vlastní zkušenosti. Něco na vás mají.

Od Putina pak víte že mají něco i na Pavla.

F. Navrátil 6.1.2023 9:13

No táák pane Církva. Něco k věci a ne osobní napadání.

F. Kusák 6.1.2023 8:21

Ano, máte pravdu. A někdo mu vymyslel legendu, které se drží jak něco košile. Dvojití, trojití agenti jsou naprosto běžní. Nic zvláštního. A pak, myslet si, že agent Pavel ukončil svou legendu pádem komunismu, je také naivní. Spíš si myslím, že se jí nikdy nevzdal, nebo nemohl se jí vzdát. A pak, srovnávat Pavla s Babišem nedává smysl. Životní příběhy obou jsou naprosto rozdílné. U Babiše už není co rozkrývát. Ale pro pozici prezidenta je rovněž nepřijatelný. On je ukřivděný, poražený, zahnaný do kouta. Celých pět let bude národu vysvětlovat, jak mu oponenti ublížili a politici a novináři na něj budou z každé pozice útočit. To fakt nemá smysl.

V. Církva 6.1.2023 8:30

Vážený, spolupráci s komunismem po roce dá se říct upřímně ukončilo 90 procent národa. 10 procent u ní zůstalo a méně než 10 procent nespolupracovalo před rokem 1989.

Mimochodem, jak jste vy bojoval proti komunismu před rokem 1989 a jak dnes proti ruskému bolševismu? A co říkáte na okupaci Ukrajiny ruskými bolševiky?! Čekám na pravdivou odpověď.