16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

OTÁZKA: Chce nás Putin schlamstnout?

Ano, i nás… Rusko v čele s Putinem je největší současná hrozba pro civilizované lidstvo, opravdová říše zla. V minulé století to bylo Německo (když Hitler vrazil nůž do zad i svému spojenci Stalinovi), předtím Napoleonova Francie, kdysi třeba Čingischán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 22.6.2022 8:34

Nezapomeňte na krymskou akci Dovolena pro vsechny a Zastřel si svého Čečence. Dříve též Pražská jarní bouře, případně afghanske Budeme spolu kamarádit.

Z. Lapil 22.6.2022 8:26

Aha, tak on Putin tohle vraždění spustil z křesťanské lásky?!

I. Širůček 22.6.2022 10:39

Sv Augustin prý hlásal, že člověka je nutno spasit třeba i proti jeho vůli ...

Z. Lapil 22.6.2022 10:49

To je klidně možné. Teze "děti nevědí, co je pro ně dobré", je značně rozšířená dodnes. Dokonce ji s jistými výhradami sdílím :-).

R. Langer 22.6.2022 5:34

Bojim bojim. :-P

J. David 22.6.2022 4:38

Nu, již jsem stár, ale vzpomínám v HK na vyprávění pamětníků, kde se u Rousků na Velkém náměstí učil krejčím jistý Vasil, rusín, pan šéf prý varoval, ale"Vasku zbojníka, na saka nepouštět. Jinak tenhle rusínský Avar vynikal nápady, opusťme Papeže, přijmněme Pimena, Izvekova. Nu, Rusáci dnes vzývají jiného magora, Kirilla, také Voloďa Putin, Gunďajev, jak jinak... Farárov neznášam, pop v Mukačeve moju mater jebal... Kdo to prohlásil? Na stolec Msgre. Jeho svatosti kardinála, se usadí vykradač vinných sklepů, z Holomóca "olemovaný vinný prelát Geaubner. Bude 5.července na Velahradě celebrovat mši, abych Graubnera nepropásl, až se budu plahočit do svatého kopečku u Hradišťa? Prej se má ten prelát přestěhovat z Holomóca někam do Nerudovky a k Loretě. Kurňa, nejsou ohroženy vinnice pražského hradu? Graubner, něco jako Hlubuček, ale "In nomine patris..."

V. Mokrý 22.6.2022 5:47

:-)

P. Hatina 22.6.2022 3:06

Že bych možná připomněl asi tak 5 let před Stalinem, ještě ke konci války, už měl podobnej nápad jistej Churchill, že západní Spojenci, ještě s pomocí zajatých německých armád provedou bleskový útok na Sovětský svaz. Ale ani tento (rovvněž utajovaný) návrh plánu neprošel , a raději se se SSSR dohodli na rozdělení Evropy na hranicích západního Německa. Čili - a bohužel, i tato varianta, z pohledu Západu je nenulová i dnes.

No a pokud se týká hrdinné Ukrajiny, to hrdinství se jí skutečně nedá upřít - leč je nutné taky připomenout, že Ukrajina je sama o sobě poměrně veliký stát (40 milionů obyvatel), čili i úměrně tomu velkou vybudovanou a dobře vyzbrojenou a vycvičenou armádu. Která - a jak se dá mnohde dočíst se i na tu válku s Ruskem přiopravovala Amíci jí poskytli varování, a hlavně už jí předem fedrovali vojenský materiál, kterým - v první fázi bojů Rusům pěkně zatápěla. Teď už je to horší, a ten ruský buldozer jede pomalu a těžce, ale zastavit se nedá.

Takže, to je další riziko,, že pokud padne Ukrajina, tak už žádný srovnatelný stát v Evropě schopný se delší dobu bránit Rusku není..(dokonce asi ani Německo ne). Takže, pokud by to mělo zachránit NATO at all, už teď by mělo mít vybudované silné obranné pozice. Ale otázka je kde budou..

P. Hák 22.6.2022 6:24

Jen samotní Poláci měli před válkou více tanků než 1. gardová armáda stojící proti nim a chtěli kupovat další. Předpokládám, že v současnosti mají na potenciálním válčišti dost vysokou převahu.

P. Hatina 22.6.2022 6:37

No nerad to píšu, ale to jsme si na Ukrajině, v těch prvních týdnech po začátku mysleli taky, že Rusko proti ní pošle jen tu armádu co stojí u jejích hranic.

Ale jak se ukazuje dnes, ta tohle bude opotřebovací válka, a jestli se bude Rusko probíjet Evropou, tak každá další taky. Už teď se jen na dodávkách zbraní Ukrajině Západ vyčerpává na svých rezervách, o dopadech ekonomické války ani nemluvě.

Takže, by to chtělo opravdu nějaký plán, kdy a kde se mu NATO postaví, a kde se mu bude bránit, popřípadě i kde bude - po těch vyčerpávajících bojích strategicky zkracovat linii..

P. Hák 22.6.2022 6:45

No a oni mají těch tanků (funkčních) tolik? Pořád přece čteme, v jak zoufalém stavu je ruská armáda. Všechno rozkradené či rozbité.

Na útok potřebujete početní převahu. Vzhledem k tomu, že de facto jde jako vždycky o polské hranice, je dost obtížné vytvořit ji. Rusko prostě nemá takové zdroje. Představa mas pěšáků běžících s hromovým "urráááá" proti kulometům, kterou tu asi někteří mají (netvrdím, že Vy), je prostě jen další bojování dávno minulé války. Stejně tak představa nekonečných vln tanků.

P. Hák 22.6.2022 6:51

Ještě bych dodal, že potíže ruské armády v první fázi války byly podle mne dány tím, že na rozdíl od americké není stavěna jako expediční sbor, ale na teritoriální obranu. Moc skušeností s útočením neměli.

J. Lukavsky 22.6.2022 7:53

"Moc skušeností s útočením neměli" No mohli čerpat ze zkušeností s "Internacionální pomocí Polsku dle Paktu Ribbentrop-Molotov". Ale ja fakt, že priti Napoleonovi i Hitlerovi se bránili. J.L. end

P. Hák 22.6.2022 17:00

Pane Lukavský, pouhý pohledem na kalendář zjistíte, že všichni, kdo s tímto útokem zkušenosti měli, jsou dávno mrtví. Taky si dovolím připomenout, že vojsko vypadá dnes poněkud jinak než před 80 lety.

Samozřejmě netvrdím, že musíte přesně vědět rok nějaké události, ale aspoň tušit ve kterém to bylo století, to snad není nemožné... :-)

J. Lukavsky 22.6.2022 18:45

No že by s úmrtím vojáka či důstojníka zmizely také jeho poznatky a zkušenosti? Jak tedy je možné, že na vojenské akademii se začíná výuka taktiky rozborem bitev kupř. římských vojevůdců, Hannibala či Napoleona? Vždyť jsou už pár století po smrti. Jistěže psané je poněkud jiné nežli zažité, ale pořád lepší nežli nic. J.L. end

P. Hák 22.6.2022 19:52

No ano, nejdůležitější jsou lidé. Techniku nahradíte snadno, ale kvalifikovaného člověka se zkušenostmi velmi obtížně. Velitelé a specialisté mají mnohem větší cenu než letadlo nebo tank.

Konkrétní situace na bojišti je pokaždé jiná - jiný terén, jiné zbraně, jiní lidé. Kdyby stačilo aplikovat postup např. Napoleona, nejsou potřeba generálové, vojsko by mohl řídit počítač. Člověk na svém místě samozřejmě vychází ze vzdělání, ale to vzdělání tvořivě aplikuje.

Schematická aplikace starýc pouček velmi často vede k porážkám. Generálové z WW1 by třeba mohli vyprávět... i jiní.

J. Lukavsky 22.6.2022 7:51

"Už teď se jen na dodávkách zbraní Ukrajině Západ vyčerpává na svých rezervách" Zatímco Rusko má ve skladech desetitisíce neprůstřelných Armat, neviditelných stihaček, helikoptét, miliony vycvičených vojáků..... NATO i s USA nemají nejmenší šanci tohoto giganta utahat. J.L. end

P. Hatina 22.6.2022 11:15

Zkuste lépe sledovat zprávy z bojiště. Už teď se přiznává že má Rusko na východě Ukrajiny dvacetkrát více děl než ukrajinské síly. A to, jak jsem psal, má Ukrajina velkou připravenou armádu a navíc jí po celé ty měsíce Západ neustále dodává další potřebnou techniku i munici.

A taky už Západ přiznává, že více zbytných zásob ve skladech už nemá...Takže s tou ohromnou materiální přesilou Západu bych mnoho nepočítal, ta taky nekonečná není. Jasňačka, psalo se o různých moderních zbraních. ale i těch má poměrně omezený počet..Rusové mají v zásobě spoustu těch zastaralých, ale to v té vyčerpávající válce úplně postačí..

F. Žůrek 22.6.2022 2:04

Ano, autore. Putin udělal podraz vůči západu. O tom nemůže být pochybnosti.

Zdař Bůh!

Z. Jemelík 22.6.2022 1:22

Stejně jako v případě Němců je zarážející rozpor mezi obrovskou národní kulturou a tím, k čemu se dal národ strhnout.

T. Diblík 22.6.2022 5:29

Je známo, v jakém stavu našel T.G. Masaryk lidi v Jasné Poljaně. Pochybuji, že na jiných panstvích to mohlo být jiné. Není divu, že potomci ubohých mužiků nejsou obrovskou národní kulturou zasaženi.

K. Pavlik 22.6.2022 1:13

No to by si pomohl. Cesko je zadarmo drahe.

P. Hák 22.6.2022 0:45

" Neboť o tom, že Putin chce schlamstnout i nás, pochyb není"

No tak hlavně že autor ví, co si myslí někdo, s kým v životě nemluvil. Samozřejmě nejde o promítání si vlastních dojmů, ale o vlastnictví kouzelné křišťálové koule.

J. Vintr 22.6.2022 0:52

Hlavně si podobní chytrolíni neuvědomují rozpor mezi tvrzením, že Rusko má problém porazit ukrajinskou armádu a jeho údajnými ambicemi dobýt Evropu (nebo aspoň její část).....

M. Chlupová 22.6.2022 1:11

Počkejte, až Rusko vyhlásí mobilizaci.

J. Prikner 22.6.2022 1:55

No Chlupová na copak čekáte?

R. Langer 22.6.2022 5:36

Vždy to by prý přece Putina úplně zničilo. Píšete to tady od začátku války. Tak jak to vlastně je? 8-o

P. Hák 22.6.2022 6:26

Putin je už dávno mrtvý, přece. Nebo snad chcete zpochybňovat tvrzení MI6?

R. Langer 22.6.2022 7:17

Jo tak, na to jsem vlastně v té informační smršti úplně zapomněl... ;-D

P. Hák 22.6.2022 6:20

Nejenom ambicemi... prý už se ty Putinovy tanky, co jich má asi 20 pojízdných, už po stovkách valí sem. Je to asi stejná logika jako s negramotnými mužiky, co prolamují západní zabezpečené počítačové systémy při každých volbách.

S těmi pojízdnými a nepojízdnými tanky to je vůbec zajímavé. Odhady pojízdných (neoficiálně od znalců na českém netu) se pohybovaly mezi dvacítkou a stovkou, takže při číslech oficiálně udávaných Ukrajinci (kdo je zpochybní, je Putinův agent) některé musely být zničeny i padesátkrát.