1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

OBRANA: Slaboučký výkon opozice

Velká část našich mírových aktivistů jsou léty prověření konzervativci. Za nálepku naivity nebo lhostejného realismu či přímo zrádcovství si ale mohou do značné míry sami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 18.3.2024 16:06

To jsou logické požedavky pro nově příchozí (a ve Švýcarsku dokonce požadovali asimilaci).

V Lotyšsku se to ale týká lidí, kteří se tam narodili a vlastně i jejich rodiče měli občanství státu, jehož bylo Lotyšsko součástí.

Je to jako kdybychom po rozpadu Rakousko-Uherska a vzniku ČSR sebrali občanství Němcům a chtěli po mich jazykové a jiné zkoušky, abychom jim je udělili.

Ve skutečnosti se Němci bouřili, když se znalost češtiny vyžadovala u státních úředníků.

V západní Evropě uddělují občanství přivandrovalým primitivům, kteří akorát páchají trestnou činnost!

R. Konečný 18.3.2024 16:15

Jenže Rusové v Pobaltí jsou důsledkem předchozí rusifikace prováděné SSSR. V Lotyšsku dostali občanství ti, kteří ho měli před rokem 1940 a jejich potomci. Po 2. sv. válce se do těchto zemí nahrnula spousta Rusů, kteří jednak zabrali majetek deportovaných Lotyšů, Litevců a Estonců a jednak tu rusifikaci fakticky realizovali. My jsme po WWII Němce přímo odsunuli. Pobaltí tam tu pátou kolonu má i nadále.

Z. Lapil 18.3.2024 12:28

Pobaltí je pořád ještě daleko. Spíš se obávám, že něčemu podobnému by se nebránilo Slovensko a Maďarsko.

R. Konečný 18.3.2024 15:01

Pro nás je Pobaltí daleko, ale pro Putina je logickým cílem.

Z. Lapil 18.3.2024 15:28

Nepochybně.

Pokouším se říct, že šel-li by Putin do Pobaltí, je mi to coby "správnému Mnichovanovi" vlastně jedno ("proč bojovat o zemi, kterou nikdo nezná"). JENŽE Slovensko a Maďarsko jsou výrazně proruské (rozhodně natolik, že tam vítězí Fico a Orbán), takže tam Putin bude mít snazší cestu než do Pobaltí, kde by tvrdě narazil na místní armádu pravděpodobně zásadně podpořenou NATO, zatímco na Slovensku a v Maďarsky by byl vlastně vítán. Jasně, není to zdaleka TAK jednoduché, přinejmenším proto, že tam žije ne-li polovina Rusů, kteří se tam necítí zrovna dobře.

No, a Maďarsko a tuplem Slovensko se mě už naprosto osobně týká, počínaje tím, že pravidelně vídám vlaky, které tam nebo odtamtud jedou (jenom z Prahy do Budapešti jede 8 vlaků denně https://idos.idnes.cz/vlaky/spojeni/vysledky/?date=19.03.2024&time=05:00&f=Praha%20hl.n.&fc=100003&t=Budape%C5%A1%C5%A5;%20Ma%C4%8Farsko&tc=1&direct=true&cmd=cmdSearch).

R. Konečný 18.3.2024 15:52

S tím nadšeným Maďarskem bych moc nepočítal. Orbán je rezervovaný vůči EU od doby, kdy na něj začalo lít kýble špíny kvůli opatřením proti migrantům. Ukrajina není v Maďarsku populární díky rozporům týkajícím se maďarské menšiny na jejím území. Ovšem Maďaři Rusy určitě rádi nemají. U Slováků je to možná složitější , ale taky se mi nezdá, že by chtěli Rusům padat do náruče.

Z. Lapil 18.3.2024 17:17

...by byl VLASTNĚ vítán.

Jsem si vědom, že jsem celou věc zjednodušil odvážně až přímo riskantně. Mám ale za důležité si uvědomit, že Putin není z těch, kteří by opakovali chyby (vypadá to, že na Ukrajině narazil mnohem tvrději, než je mu milé), a že - podle mě - v Pobaltí hrozí tvrdší střet nejen s Lotyši a spol., ale přímo s NATO.

Takže je opravdu radno uvažovat o méně přímočarém vývoji.

A. Teplý 18.3.2024 21:02

Je pravda, že na Ukrajině narazil Putin tvrději, než počítal.

Hned od začátku defacto bojoval s NATO (zpravodajské informace, satelity, AWACS, zbraně dodané ještě před invazí).

Nicméně Rusko se poučilo - a jak se válka přesunula do opotřebovávací fáze - projevuje se slabina Západu.

Západ má sice malé, dobře vycvičené a dobře vybavené jednotky (i větší letectvo) - ale není schopen rychle doplňovat ztráty a zásoby munice.

Z. Lapil 19.3.2024 10:00

Spíš než schopen bych napsal ochoten.

Viz 2. světová válka. Jedním, možná nejpodstatnějším, důvodem mnichovské "dohody" byla skutečnost, že Francie ani V. Británie nebyly schopny vést válku s nadějí na úspěch. ALE v tu chvíli si Západ definitivně uvědomil, že to Hitler myslí vážně.

Přičemž první dva tři roky VŮBEC nebylo jasné, kdo vyhraje (bombardovaný Londýn, rozdělená Francie a SSSR v ústupu, kterému spíš slušelo slovo zdrhání), ale projevilo se, že kde je vůle a hospodářská převaha (jedno bez druhého beznadějně nestačí), tam je i úspěch.

A. Teplý 18.3.2024 16:36

Maďarsko a Slovensko nejsou nadšenými podporovateli proxy války USA proti Rusku na Ukrajině.

S nákloností k Putinovi to nemá co dělat.

Z. Lapil 18.3.2024 17:31

S nákloností k Putinovi to bude mít co dělat, jakmile ukrajinsko - ruská válka skončí podvolením (ne nutně právní likvidací) Ukrajiny.

A. Teplý 18.3.2024 20:47

Nenapadá mne proč.

Nezdá se Vám zvláštní, že nejméně se Ruska bojí země sousedící s Ukrajinou ?

I když Slovensko si s předchozí vládou moc nepomohlo - svoji protivzdušnou obranu (Mig 29 a S 300) poslalo na Ukrajinu - a slíbená ochrana NATO (jako náhrada zaslaných zbraní) je nyní opouští.