16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 18.3.2024 16:06

To jsou logické požedavky pro nově příchozí (a ve Švýcarsku dokonce požadovali asimilaci).

V Lotyšsku se to ale týká lidí, kteří se tam narodili a vlastně i jejich rodiče měli občanství státu, jehož bylo Lotyšsko součástí.

Je to jako kdybychom po rozpadu Rakousko-Uherska a vzniku ČSR sebrali občanství Němcům a chtěli po mich jazykové a jiné zkoušky, abychom jim je udělili.

Ve skutečnosti se Němci bouřili, když se znalost češtiny vyžadovala u státních úředníků.

V západní Evropě uddělují občanství přivandrovalým primitivům, kteří akorát páchají trestnou činnost!

R. Konečný 18.3.2024 16:15

Jenže Rusové v Pobaltí jsou důsledkem předchozí rusifikace prováděné SSSR. V Lotyšsku dostali občanství ti, kteří ho měli před rokem 1940 a jejich potomci. Po 2. sv. válce se do těchto zemí nahrnula spousta Rusů, kteří jednak zabrali majetek deportovaných Lotyšů, Litevců a Estonců a jednak tu rusifikaci fakticky realizovali. My jsme po WWII Němce přímo odsunuli. Pobaltí tam tu pátou kolonu má i nadále.

Z. Lapil 18.3.2024 12:28

Pobaltí je pořád ještě daleko. Spíš se obávám, že něčemu podobnému by se nebránilo Slovensko a Maďarsko.

R. Konečný 18.3.2024 15:01

Pro nás je Pobaltí daleko, ale pro Putina je logickým cílem.

Z. Lapil 18.3.2024 15:28

Nepochybně.

Pokouším se říct, že šel-li by Putin do Pobaltí, je mi to coby "správnému Mnichovanovi" vlastně jedno ("proč bojovat o zemi, kterou nikdo nezná"). JENŽE Slovensko a Maďarsko jsou výrazně proruské (rozhodně natolik, že tam vítězí Fico a Orbán), takže tam Putin bude mít snazší cestu než do Pobaltí, kde by tvrdě narazil na místní armádu pravděpodobně zásadně podpořenou NATO, zatímco na Slovensku a v Maďarsky by byl vlastně vítán. Jasně, není to zdaleka TAK jednoduché, přinejmenším proto, že tam žije ne-li polovina Rusů, kteří se tam necítí zrovna dobře.

No, a Maďarsko a tuplem Slovensko se mě už naprosto osobně týká, počínaje tím, že pravidelně vídám vlaky, které tam nebo odtamtud jedou (jenom z Prahy do Budapešti jede 8 vlaků denně https://idos.idnes.cz/vlaky/spojeni/vysledky/?date=19.03.2024&time=05:00&f=Praha%20hl.n.&fc=100003&t=Budape%C5%A1%C5%A5;%20Ma%C4%8Farsko&tc=1&direct=true&cmd=cmdSearch).

R. Konečný 18.3.2024 15:52

S tím nadšeným Maďarskem bych moc nepočítal. Orbán je rezervovaný vůči EU od doby, kdy na něj začalo lít kýble špíny kvůli opatřením proti migrantům. Ukrajina není v Maďarsku populární díky rozporům týkajícím se maďarské menšiny na jejím území. Ovšem Maďaři Rusy určitě rádi nemají. U Slováků je to možná složitější , ale taky se mi nezdá, že by chtěli Rusům padat do náruče.

Z. Lapil 18.3.2024 17:17

...by byl VLASTNĚ vítán.

Jsem si vědom, že jsem celou věc zjednodušil odvážně až přímo riskantně. Mám ale za důležité si uvědomit, že Putin není z těch, kteří by opakovali chyby (vypadá to, že na Ukrajině narazil mnohem tvrději, než je mu milé), a že - podle mě - v Pobaltí hrozí tvrdší střet nejen s Lotyši a spol., ale přímo s NATO.

Takže je opravdu radno uvažovat o méně přímočarém vývoji.

A. Teplý 18.3.2024 21:02

Je pravda, že na Ukrajině narazil Putin tvrději, než počítal.

Hned od začátku defacto bojoval s NATO (zpravodajské informace, satelity, AWACS, zbraně dodané ještě před invazí).

Nicméně Rusko se poučilo - a jak se válka přesunula do opotřebovávací fáze - projevuje se slabina Západu.

Západ má sice malé, dobře vycvičené a dobře vybavené jednotky (i větší letectvo) - ale není schopen rychle doplňovat ztráty a zásoby munice.

Z. Lapil 19.3.2024 10:00

Spíš než schopen bych napsal ochoten.

Viz 2. světová válka. Jedním, možná nejpodstatnějším, důvodem mnichovské "dohody" byla skutečnost, že Francie ani V. Británie nebyly schopny vést válku s nadějí na úspěch. ALE v tu chvíli si Západ definitivně uvědomil, že to Hitler myslí vážně.

Přičemž první dva tři roky VŮBEC nebylo jasné, kdo vyhraje (bombardovaný Londýn, rozdělená Francie a SSSR v ústupu, kterému spíš slušelo slovo zdrhání), ale projevilo se, že kde je vůle a hospodářská převaha (jedno bez druhého beznadějně nestačí), tam je i úspěch.

A. Teplý 18.3.2024 16:36

Maďarsko a Slovensko nejsou nadšenými podporovateli proxy války USA proti Rusku na Ukrajině.

S nákloností k Putinovi to nemá co dělat.

Z. Lapil 18.3.2024 17:31

S nákloností k Putinovi to bude mít co dělat, jakmile ukrajinsko - ruská válka skončí podvolením (ne nutně právní likvidací) Ukrajiny.

A. Teplý 18.3.2024 20:47

Nenapadá mne proč.

Nezdá se Vám zvláštní, že nejméně se Ruska bojí země sousedící s Ukrajinou ?

I když Slovensko si s předchozí vládou moc nepomohlo - svoji protivzdušnou obranu (Mig 29 a S 300) poslalo na Ukrajinu - a slíbená ochrana NATO (jako náhrada zaslaných zbraní) je nyní opouští.