7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Muki 25.10.2007 4:10

Re: omyl

No nejdulezitejsi jsi zapomel,. pohranicni opevneni bylo budovano proti vuli obyvatelu obci poblnich a melo byt dobudovano v roce 1948.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 25.10.2007 3:31

Re: Cizi vojska?

eriku, obavam se, ze pro jardu je kazdy vojak cizi, pokud to neni Cech nebo Moravan. Pro toho je asi cizi i vojak ACR, ktery je obcanem CR, ale je rodily Slovak. Nedej boze, aby to snad byl dokonce Madar ;-P

Sven Australan 25.10.2007 3:11

EMP a fasiste v Brdech

Toto ma dejinny zaklad v tom, ze v r. 1989 nemely "cinkat klice", ale "rincet hilzny" - jak spravne komentuje muj pritel Rosta Hedvicek z Ameriky.  Ahoj Sven

PetrH 25.10.2007 2:51

Re: Íránci mají kino že chceme u nás cizí základnu

Podle současných odhadů budou mít rakety během 3-8 let. Postavit radar a uvést ho do provozu taky chvíli trvá. Vy budete jeden z těch, kdo začnou zamykat, až když je vykradou.

PetrH 25.10.2007 2:48

Re: Radarová základna v Čechách

Pište dál, vaše kozy vám rozumí;-D

Kryštof 25.10.2007 2:36

mýlíte se, Cato.

Argument, kterému arabské státy nejlépe rozumí, je síla. Nikoli velkorysost a usmiřování protivníka, které považují nejen za slabost, ale i za nečestnost a zbabělost. Jediný způsob jak omezit vývoz islámského terorismu je síla a vědomí, že ji euroamerická civilizace je ochotna použít se vším důrazem.

Kryštof 25.10.2007 2:30

Pasáček nikdy nezklame se svým antiamerikanismem...

Je ještě několik jiných dobrých důvodů, proč musí být základna americká. 1. Evropa se nechová, a jistě ještě mnoho desítek let se tak chovat nebude, jako jednotný stát s jednotnou zahraniční politikou a velmi podobnámi zájmy regionů. Proto musí hledat vždy jakýsi konsensus, který se ve složitých otázkách těžko hledá. Proto "velká" rozhodnutí v Evropě jsou bezzubá, impotentní a opatrná. 2. Evropské státy jsou unavené z válek mezi sebou po celá staletí a bojí se jakékoli akce, která by mohla někoho "rozlobit". Chovají se sobecky podle přísloví "co tě nepálí, nehas". Otřepaným příkladem je Mnichov před 2. svět. válkou nebo vztah k událostem v Jugoslávii v nedávné době či nejasný postoj k Turecku dnes. Američané jsou v tomto ohledu statečnější, předvídatelnější a ochotnější se namáčet do věcí, i když je přímo nepálí. 3. USA jsou v technologiích, bohužel, mnohem dál, než jakýkoli stát v Evropě. A protože  moderní technologie jsou motorem růstu a základem moderní armády, je vcelku pochopitelné, že se USA snaží vojenské high-tech udržet pod svou kontrolou.

Erik 25.10.2007 2:07

Re: Radarová základna v Čechách

Logika skripe. Francie je proti iranskym fanatikum. Nemecko nabidlo sve uzemi pro zakladnu. A zit v miru neznamena vzdat se dobrovolne moznosti obrany a doufat ze diktatori a fanatici k nam budou hodni. Naopak, zit v miru v dnesnim svete znamena myslet na obranu.

Erik 25.10.2007 1:59

Re: Íránci mají kino že chceme u nás cizí základnu

To snad nemyslite vazne?

Erik 25.10.2007 1:49

Cizi vojska?

(1) Vojska? Kolik divizi to bude? Nejde nahodou o nekolik jednotlivcu technicke obsluhy?

(2) Cizi? Nejedna se nahodou o Americany? Nejsme s nimi ve stejnem obrannem seskupeni protoze sdilime stejne hodnoty a mame spolecny zajem o bezpecnost?

Cato 25.10.2007 1:47

Íránci mají kino že chceme u nás cizí základnu

kvůli strachu z jejich raket (které nemají) a atomovým zbraním (se kterými je ještě nikdo nechytil).Myslím, že toto je historicky největší nesmysl, který kdy nějaká vláda přednesla svým voličům. Opravdu bych rád věděl, zda tomu sami tolik věří.

Ale ještě není konec volebního období, ještě nás můžou překvapit s něčím ještě pitomějším.

Pasáček koz ve Vermontu 25.10.2007 1:30

Re: Upřímný Američan

Mr. Greenspan se zajisté mýlí.

Irák byl napaden proto, že svými zbraněmi hromadného ničení bezprostředně odhrožoval USA a celý svět. To ví každý inteligentní člověk, pouze hlupáci si myslí něco jiného !  Šlo tedy pouze o nutnou sebeobranu svobodného světa.

 

Kdyby Spojené státy napadly Irák kvůli ropě, podle mezinárodního práva by to byl válečný zločin.

Pasáček koz ve Vermontu 25.10.2007 1:29

Upřímný Američan

Mr. Alan Greenspan byl 18 let ředitelem Federální Rezervní Banky (tedy hlavním ekonomem USA), která určuje americkou ekonomickou a peněžní politiku.  V září 2007 vyšla jeho kniha vzpomínek The Age of Turbulence: Adventures in a New World (Čas neklidu: dobrodružství v novém světě). V této knize napsal:

I’m saddened that it is politically inconvenient to acknowledge what everyone knows: The Iraq war is largely about oil.  (Jsem zarmoucen, že je politicky nepohodlné přiznat to co každý ví: ve válce v Iráku jde hlavně o ropu).  V rozhovoru s novináři listu Washington Post pak prohlásil, že agrese proti Iráku byla nezbytná pro zabezpečení světových ropných zdrojů a pro rozvoj globální ekonomiky. Sám tuto agresi americké vládě doporučil.  Ministr války Robert Gates to komentoval takto: Velmi si vážím Mr. Greenspana, ale nesouhlasím s ním. Nevěřím, že v Iráku jde o ropu. Napadli jsme Irák proto, aby byl Střední východ stabilní.  To se opravdu podařilo....

Dosavadní výsledky osvobozování iráckého lidu jsou tyto:  USA: více než 3,800 zabitých vojáků, přes 1000 civilistů (war contractors), desetitisíce zraněných a zmrzačených, náklady, které musí občané zaplatit na daních přes 500 miliard dolarů.  Irák: zhroucení národního hospodářství, školství a zdravotnictví, nezaměstnanost 50 procent, musea s tisíciletými exponáty rozkradena, občanská válka, statisíce zabitých a zraněných, miliony občanů, zejména s vyšším vzděláním, uprchly ze země. V předchozích desetiletích lidstvo zažilo málo takových katastrof. Pachatelé této katastrofy nebudou potrestáni.

No a co má být ?  Zabezpečení energetických zdrojů je naprosto nezbytné pro další úspěšné šíření americké svobody a demokracie po celém světě !

Pasáček koz ve Vermontu 25.10.2007 1:28

Radarová základna v Čechách

Radarová zakladna není problém technický, ale politický.

Proč tato  základna musí být americká a nemůže být základnou NATO ? Důvod je prostý: Staří členové NATO (Francie, Německo a další) se obávají americké agresivní politiky a odmítají další americké vojenské základny. Těch jsou po celém světě už desítky. Mnoho států NATO odepřelo účast na agresi USA proti Iráku, ty, které byly přinuceny, ted´ z Iráku odcházejí. Odmítají také posílat další vojáky do Afganistánu. Ve 30. letech minulého století se v Německu dostal k moci vojensko–průmyslový komplex. Nedopadlo to dobře, světová válka byla nevyhnutelná. Totéž se ted´ stalo v USA. Příznaky jsou stejné, jako byly v Německu. Americký vojensko- průmyslový komplex určuje vnitřní a zejména zahraniční politiku země. Války jsou výborný byznys, americké zbrojní továrny jedou naplno. To se projevuje agresemi proti jiným zemím (naposledy Irák – důvody pro invazi byly zcela vylhané, jde o ropu), stále se zvětšujícím vojenským rozpočtem, vývojem nových zbraní, omezováním práv amerických občanů (Patriot Act), pohrdáním OSN a mezinárodním právem a dalšími jevy, nebezpečnými pro světový mír.

Evropské národy odmítají další zbrojení, chtějí žít v míru a spolupracovat s Ruskem. To je proti zájmům USA. Proto Američané chtějí vybudovat nové základny proti Rusku ve východoevropských zemích, kde jsou vlády protirusky zaměřeny a ochotně základny přivítají. I když většina občanů těchto zemí je proti.

Česká republika je již členem NATO a EU. Radarová základna v Čechách bude podporovat agresivní politiku USA. Je to opravdu v českém zájmu ?  To je ovšem pouze akademická otázka. O vybudování základny již bylo rozhodnuto !

jarda 25.10.2007 0:44

omyl

autor -zrejme zamerne- pomiji vcelku dulezity fakt, ze ve tricatych letech slo o umisteni nasich vojaku a obranu nasi zeme. Ted jde o rozmisteni cizich vojsk a obranu (ponechme stranou ideologii) buhvi koho, ale Cesko urcite neni na prvnim miste. A jeste prosim: pokud se nekde objevi komuniste, nemusi jit hned o komunistickou akci-takovou vahu bych jim zase neprikladal...