4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

NÁRODNÍ ZÁJMY: Populismus a reálné mantinely

Jako malý stát jsme zakotveni v nějaké politicko-vojenské formaci a z toho logicky vyplývají mantinely. Dříve naši představitelé jezdili pro pokyny a souhlasy do Moskvy, dnes do Bruselu. Je to podobné, ale ne totožné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Svoboda 13.3.2023 10:52

Děkuji.V

F. Navrátil 13.3.2023 10:06

Pane Svobodo, důchodci neřvou "Státe dej!", ale fialová vládo, dejte nám to, co plátcům důchodového pojištění podle zákona náleží. Předpokládám, že pokud vám blesk zapálí váš pojištěný dům s minimálními náklady na provoz, s opovržením odmítnete výplatu pojistky a odsoudíte všechny, kdo v takovém případě řvou:"Pojišťovno dej!"

V. Kuhaj 13.3.2023 12:46

Kdybyste platil za nájem dvanáct, řval byste taky, nebojte.

P. Brich 13.3.2023 16:28

Daň z nemovitosti chce naše ukrajinská vléda zdvojnásobit. Takže budete potrestáni.

Z. Lapil 13.3.2023 9:36

Děkuji.

V. Kučer 13.3.2023 13:13

Můj důchod je asi o třetinu vyšší než váš ale dám to na nájem takže jsem na tom přibližně stejně jako vy.

V. Kuhaj 13.3.2023 11:01

Procentní růst důchodů oproti platům je způsoben tím, že pracujícím není mzda zvyšována stejným tempem jako valorizace (která ovšem zajišťuje seniorům stále stejnou životní úroveň bez ohledu na vývoj inflace). Jinými slovy to znamená, že pracující mají životní úroveň stále horší, senioři stejnou. Požadavek, aby měli taky málo, je jak v tom vtipu o čecháčkovi, který nechtěl kozu jako soused, ale chtěl, aby sousedovi ta jeho chcípla...;-€

M. Kanda 13.3.2023 11:43

A proč by měli mít důchodci vyšší životní úroveň než ti, kteří jim ty důchody platí?

V. Kuhaj 13.3.2023 12:50

Padesát procent průměrného příjmu zajišťuje o polovinu nižší životní úroveň, než mají pracující. Že je vyšší jste zachytil kde?

Z. Lapil 13.3.2023 12:56

To mi vysvětlovat nemusíte. Spíš mi vysvětlete, proč mám coby chudnoucí platit někomu, aby nechudnul, když jsme tedy jednou na stejné lodi.

Dejme tomu, že bych to i přežil, ale co mi HODNĚ vadí je ta samozřejmost, s níž se sahá do cizích kapes. Nebo jinak: když na lodi přijde rozkaz k pumpám, mohli by cestující akceptovat zhoršení servisu.

V. Kuhaj 13.3.2023 16:08

Tak já neříkám, že máte platit. Říkám, že důchodový systém, založený na principu solidarity pracujících se seniory, je zpochybňován právě vašimi argumenty. Tím neříkám, že nemáte pravdu, říkám tím, že se tenhle systém tím pádem hroutí, což je dost velký problém. Souhlasím s vámi, že vláda s až přílišnou samozřejmostí nám začíná sahat do kapes, které jsme si s ní nedomluvili, a které byly ještě nedávno tabu (jestli jste to tak myslel). To ovšem znamená, že hospodářství jde zu grunt, protože prosperita vypadá pohříchu jinak. A rozhodně s vámi souhlasím, že když přijde rozkaz k pumpám, zhoršení servisu je očekávatelné, to ovšem znamená, že loď se potápí. Akceptovat zhoršení servisu mohu, ale proč mám akceptovat, že se velení ujali lidé, kteří to s tou pumpou moc neumí, a když to někdo řekne, tak na něho řvou, urážejí ho a zastrašují. Toť vše.

Z. Lapil 13.3.2023 16:24

Jasně.

Teď je otázka, mají-li být obviněni hasiči nebo ti, kteří si tak dlouho hráli s ohněm, až to chytlo. Narážím na to, že průšvih zvaný inflace fakt nezačal před dvěma roky.

Nemusíme ani hledat daleko: https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-v-usa-se-perou-blby-a-blbejsi.A200930_102119_p_ekonomika_wag

P. Brich 13.3.2023 16:32

Fiala tvrdil, že to umí líp a také to dokazuje. A Vy mu stále nechcete věřit.

Z. Lapil 13.3.2023 17:16

Já dostanu vynadáno, ale oni to Fiala a spol. dělají docela dobře.

Je účetní fakt, že jsou-li mandatorní (mj. důchody) a pseudomandatorní (mj. platy učitelů, tuším, že i armáda) výdaje státu 84% příjmů státu, zbývá "pro vládu" (mj. silnice; dotace, stropy cen) letos nějakých 300 miliard. K tomu (plánovaný) schodek dalších 300 miliard. Snad se shodneme, že omezit ze dne na den nepovinné výdaje státu na polovinu není dost dobře možné.

Z čehož vychází, že je nutné sáhnout i do (pseudo)mandatorních výdajů, což vláda smí pouze skrz parlament (je to zákon).

A protože demokratický lid začne přinejmenším skrz opozici ječet okamžitě, když se mu sáhne na peněženku, nezbývá vládě než se tvářit nerozhodně a zdržovat, seč to jde.

Viz zastropování cen benzínu: tak dlouho se "váhalo" se zastropováním, až nebylo potřeba. Viz strop na plyn a elektřinu - je tak vysoký a přišel tak pozdě, že se neprojeví tak moc, jak by mohl. Viz důchody: buď to Ústavním soudem neprojde, a nezačne platit ani těch 760,- nebo kolik korun, nebo to projde, a bude to de iure v pořádku. (Tady si myslím, že ÚS řekne něco jako "Není to v pořádku, ale rušit to by bylo ještě horší; projednejte to znova a pořádně").

Uvědomte si: ať si myslíme cokoliv o právu kohokoliv na cokoliv, máme tu dvě skutečnosti: A/ Rozdávání peněz, notabene tištěných, VŽDYCKY zvyšuje inflaci. B/ Nenatištěných peněz není dost.

Ona totiž inflace ukazuje jednu věc, podle mě proklatě důležitou: jsme, my - stát, chudší, než jsme si mysleli.

J. Krejčová 13.3.2023 13:11

Ano, kořen problému tkví v nízkých mzdách. Jak donutíte soukromého zahraničního zaměstnavatele zvyšovat mzdu o inflaci? Kdyby zdejší měli mzdy jako zaměstnanci v mateřské zemi zaměstnavatele, tak by k nám ty firmy nepřesouvaly výrobu.

Konkurujeme jenom na základě nízkých mezd a někdo tento způsob konkurence vymyslel již v devadesátkách. A někdo taky stanovil 7% z HDP na důchody. To je polovina než třeba v Itálii nebo v Řecku.

A někdo také způsobil cenu za zboží stejnou nebo i vyšší než v zemích EU. Výsledkem je, že jsme vpodstatě žebráci.

F. Kusák 13.3.2023 8:58

A k čemu ty Vaše návrhy jsou? Vy si myslíte, že se někdo s politiků či ekonomů bude těmito myšlenkami zabývat. Nechci Vás poučovat, ale jedinou možností pro změnu jsou volby, a pak důsledně hledět pouze sám na sebe a své nejbližší okolí, resp. angažovat se v komunálních volbách. V malé obci nebo městečku se dají udělat dobré věci. Jenže to není o názorech, ale o tvrdé a nezištné práci. A věřte, vím, o čem mluvím.

V. Mokrý 13.3.2023 7:25

NÁRODNÍ zájmy nemohou být totožné s těmi bruselskými !!

Národní zájem by měl být ten, aby se ČR zase stala suverénní a v mnoha možných oborech soběstačnou - tím se dostala mez přední státy světa/viz Československo za 1.republiky - průmysl.

Bruselské zájmy jsou takové, abychom byli jejich kolonií i když to okecávají vším možným !!

Z. Lapil 13.3.2023 7:45

Připomínám, že meziválečné ČSR měla spojenecké smlouvy jak s Francii, tak s Velkou Británií a SSSR, byla součástí Malé dohody (tuším Rumunsko a ještě nekdo; rozhodně tím smerem) a kdo ví, o čem ještě nevím.

Takže mantinely tu byly taky, ne že ne.

V. Mokrý 13.3.2023 8:31

DOHODY a samostatnost -

je trochu rozdíl.

Z. Lapil 13.3.2023 9:38

Určitě. Ale podle vašeho příspěvku si nejsem jist, jestli ten rozdíl vidíte. Přinejmenším - jestli ten rozdíl chápeme stejně.

Každopádně díky za reakci.

J. Majzlík 13.3.2023 8:55

Jugoslávie.

P. Brich 13.3.2023 16:23

A ty smlouvy nějak omezovaly naši suverenitu nebo soběstačnost?8-o

Z. Lapil 13.3.2023 16:57

Smlouva se uzavírá proto, aby byly ujasněny vzájemné(!!!) závazky.

Takže ano, smlouva omezuje možnosti rozhodování (suverenitu, chcete-li). NATO je připraveno spoluchránit naši zemi za to, že my jsme připraveni spoluchránit kteréhokoliv jiného člena NATO.

R. Voráček 13.3.2023 6:54

Populismus nebo fašismus obě tato slova u kterých není jasná definice jsou zneužívána jen k nálepkování oponentů. Myslím, že prožíváme v dějinách poprvé situaci kdy ideologie vládnoucích garnitur slibují že nás ožebračí, zakáže mobilitu, nahradí nás domorodce novými etniky atd. a většina (?) tomu tleská. Toto tu myslím ještě nebylo. Děkuji nechci.

R. Langer 13.3.2023 7:03

Je zajímavé, že já neznám prakticky NIKOHO, kdo by tomu tleskal, proto furt nevím, kdo tu Pětikolku vlastně volil. 8-o

F. Kusák 13.3.2023 9:21

Vždy jsem se bránil podléhat nějakým spekulacím, a spikleneckým teoriím. Jenže v poslední době mně některé věci mozek nebere. A když není jediný rozumný důvod, který by mě přesvědčil, pak začínám být přesvědčen o záměrech určitých vlivných a dobře placených skupin. A že jich tu je. Pak nějaké volby jsou lehce zmanipulovatelné, přímo i nepřímo.

P. Hák 13.3.2023 6:52

Národní zájmy lze prosazovat vždy. Ne vše dokážeme prosadit, to je jasné, nejsme velká země za oceánem, abychom to ostatním prostě oznámili a nařídili. Ale určitě se naše vláda může snažit je prosazovat víc, než ta současná.

A panáčkovat taky nemusíme.

Přesně o tom byla demonstrace, která je trnem v oku.

M. Kanda 13.3.2023 7:15

Ne, o tom ta demonstrace opravdu nebyla. Demonstrace byla jasně proruská. Takovou ovšem není možné v našich podmínkách svolávat (bohudík !) a tak se to nazve demonstrace proti chudobě. Ten název zajistí náměstí plné dezolátů a proruský obsah se tomu dodá na místě. Proto se také útočilo na ukrajinskou vlajku. To opravdu nemá s chudobou nic společného.

Podle tohoto scénáře se jednalo od loňského září už o třetí ebo čtvrtou akci. Toho jste si nevšimnul?

V. Mokrý 13.3.2023 7:27

A proto tam všichni měli jenom prapory ČR, že.

Ukrajinská vlajka samostatně, nepatří na žádnou státní budovu !!

M. Kanda 13.3.2023 7:44

To je součást kamufláže. Kdyby tam přišli s ruskýma vlajkama, policie by je ihned rozehnala. Ale oproti tomu proruských výroků tam zaznělo dost a dost.

A on snad existuje nějaký zákon, který by zakazoval vyvěšování ukrajinské vlajky na státní budovy? Jste schopen tuto otázku odpovědět?