14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

NAPĚTÍ: Problém „čunkiády“ hledejme jinde.

Před několika lety došlo ve Vsetíně, a nikoliv pouze tam, ale na stovkách jiných míst republiky k tomu, že soud rozhodl o tom, že nájemci bytů, kteří odmítali platit nájemné se z bytů musí vystěhovat bez náhrady. Romové i neromové. Žádná vsetínská specialita…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Povolný 8.9.2023 14:13

Pořád to stejné dokola. Stále se opakující stejné problémy, poučení žádné, snaha o změnu žádná, sebereflexe nulová. Stejně jako už po řadu generací. Zato ale obviňování většinové společnosti, publicita a vznášení požadavků. Snad by se aspoň ta většinová společnost mohla poučit a neopakovat stejné chyby pořád dokola.

V. Kolman 8.9.2023 13:29

Tato t.zv.: "čunkiáda" jenom potvrzuje platnost přísloví: "Každý dobrý skutek má za následek zasloužený trest!!;-D;-D;-D.

K. Krumlovský 8.9.2023 8:39

A na ten závěr jste pana Křečku došel až po tolika letech?

J. Černý 7.9.2023 16:16

Včera byla v televizi reportáž z výstavby Muzea romského holocaustu v Letech . Na záběrech nebyl vidět žádný Rom, který by se tam podílel na stavební činnosti. Pro útlocivé píší, že to byly záběry ČT.

R. Langer 7.9.2023 16:36

Ono to snad někdy nějakého cigána zajímalo? ;-D

J. Jurax 7.9.2023 18:11

Profesionální Romové se přece nebudou špinit prací, natož manuální, a cikány to nezajímá ...

V. Kolman 8.9.2023 13:26

Pokud mě paměť neklame, tak to nebyl žádný koncentrák speciálně pro Romy, alébrž "Tábor pro osoby štítící se práce". Tolik pro pořádek.

J. Černý 7.9.2023 16:08

R^R^

V. Hlad 7.9.2023 14:57

Pan Grundmann píše (mimo jiné) : Příliš tvrdá konkurence výrazně demotivuje celé skupiny obyvatel.

Právě jste popsal vývoj v USA, zatímco konkurence svědčí euroameričanům, asioameričanům, jihoamerikoameričanům, eskymákoameričanům(asi), australoameričanům, grónskoameričanům, tak afroameričané (kteří Afriku v životě neviděli a ani nechtějí) a indiánoameričané, jsou z toho v prdeli. Čímpa to asi bude ? Konkurence je ta mrcha, která je žene do práce !

J. Krejčová 7.9.2023 13:50

Náš starosta se pochlapil a začal se k cikánům ve vedlejší vesnici chovat jako ke komukoliv jinému. Neplatíš - vypadni z bytu. Sousedé si ztěžují na hluk - vypadni. Děti ničí městský majetek - vypadni. Nejde to tak rychle, úředníci čekají až jim vyprší roční smlouva a tu neprodlouží.

V té vesnici je spousta volných renovovaných bytů a lokalita je v krásném prostředí u lesa. Je tam ticho a uklizeno. Takže to jde. I když starosta má oplétačky s vládními úředníky i neziskovkami. Zatím to ustál.

J. Krejčová 7.9.2023 13:51

oprava - sousedé si stěžují

R. Langer 7.9.2023 16:32

Pokud bude mít podporu dědiny, ustojí to.

J. Jurax 7.9.2023 13:39

Kolik státem financovaných subjektů na integraci Romů připadá na jednoho cikána?

A kolik jich za ty prachy ty subjekty začlenily (a kam)?

O tomhle statistiky mlčí.

K. Wágner 7.9.2023 11:52

Přesně před deseti lety začal Vsetín stavět kontejnerové domy pro Romy, kteří bydleli v chátrajícím domě v centru a neplatili nájemné. Podobně vyřešil situaci i Holešov, který postavil dřevěné kontejnerové byty, a letos plánuje vystěhovat sociálně slabé z 29 bytů i Kroměříž. Ve Vsetíně v kontejnerech dnes bydlí 36 rodin, dohromady 158 lidí. Ovšem místní Romové na bydlení v barevných kontejnerech nadávají.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jiri-cunek-vsetin-kontejnerove-domy-pro-romy.A161020_212954_domaci_ekl

J. Jurax 7.9.2023 13:45

No, kdyby bydleli v chátrajícím domě obklopeném odpadky vyhazovanými z oken v centru a neplatili nájemné gadžové, tak jim nikdo nepostaví ani ty kontejnery. A žádní lidskoprávni aktivisté by protestně nepištěli.

V. Kolman 8.9.2023 12:35

Postavila by se za ně přece neziskovka "gadžea";-D;-D;-D

P. Brich 7.9.2023 11:39

Ptá se Ferko otce: "Tatko, čo je to té solidarita". Otec odpoví: "Vieš, Ferko, keď Gádžovia chcú peniaze, musí chodiť do roboty. A my si pre nich chodíme na úrad"

"Tatko, a nesere to tých gádžov?", ptá se Ferko. "Sere, ale to už je dikriminácia!", odpoví otec.

L. Harvánek 7.9.2023 10:52

Plácáte hlouposti. Žijeme v občanské společnosti, v níž každý má nejen svá práva, ale i povinnosti. A tou občanskou povinností je i to, aby nikdo neparazitoval na druhých. Ona ta listina Základních lidských práv má celou řadu snadno zneužitelných nedostatků. Třeba Bible to řeší líp. Jedno přikázání zní: "Cti otce svého a matku svou ....", druhé pak "miluj bližního svého jako sám sebe".

R. Langer 7.9.2023 11:39

Běžte jim to na sociálku vysvětlit... ;-D

P. Kubáč 7.9.2023 8:51

Rómové, kteří chodí do práce a platí daně - už nejsou Rómové, takže tento způsob integrace je vlastně ten maximální rasismus kterého se můžeme dospustit. Na druhou stranu je otázka do jaké míry má stát povinnost živit netáhla, a tolerovat ostatní aspekty jejich "etnické identity"

P. Diviš 7.9.2023 8:38

Celkem souhlas, jen připomenu, že Čunek nejenže vystěhoval cikány do kontejnerů, ale koupil jim i různé barabizny v okolních vesnicích, z čehož měli tamní občané převelikou "radost".

P. Sura 7.9.2023 10:50

I ty barabizny musely mít nějakou hodnotu, když je musel KOUPIT. Aby je posléze DAROVAL. Je potřeba se ptát těch realitek, kde braly tu drzost prodávat to jako nemovitosti k bydlení.

I když - při asanaci vybydlených objektů je zřejmé a viditelné, jaký standard obytného prostoru tato skupina dokáže praktikovat.

L. Zídek 7.9.2023 8:31

A k čemu by pak byli a čím by se živili Profiromové ? Snad ne prací ?

F. Navrátil 7.9.2023 7:38

Základním problémem, který devastuje romskou komunitu jsou nepojistné sociální dávky, které pobírají lidé, kteří nepracovali, nepracují a pracovat nebudou. Nezaměstnavatelnost je tedy podmínkou pro způsob života závislého na sociálních dávkách. Nelze pominout ani vliv státem placených začleňovacích neziskovek, které formují požadavky preferované menšiny a snaží se prohlubovat problémy. Protože čím větší problém, tím větší dotace.

P. Brich 7.9.2023 11:26

R^

J. Franke 7.9.2023 6:39

Buď autor zapomíná, nebo záměrně lže. Čunek kromě oněch zmíněných holobytů též z městských peněz zakoupil pár nemovitosti v jiných městech a to prostřednictvím realitních kanceláří, aby to tak nebilo do očí a pak tam nechal nastěhovat vsetínské cigány. Zeptejte se ve Vidnavě, zda by tamní občané pana Čunka za tuto sviňárnu navrhli na státní vyznamenání nebo ho spíš pomazali dehtem a vyváleli v peří.

L. Burget 7.9.2023 6:53

Nevím, jestli je to tak, jak tvrdíte, nicméně toto proběhlo ve více městech, včetně toho, kde bydlím já. U nás prostě (zcela určitě stavebně a hygienicky nevyhovující) romskou čtvrť srovnali se zemí a Romům koupili nemovitosti v okolních obcích "protože většina z nich chtěla bydlet raději na venkově". Pokud ty nemovitosti do pěti let nezničí, nebudou je muset platit. No neber to, zadarmo barák, jsi-li nepřizpůsobivý /v tomto případě ve 100% dotčených Rom/. Prostě rasismus. Ovšem vůči majoritě, nikoli minoritě.

A samozřejmě, že z okolních obcích jsme se brzy doslechli stížnosti na sousedské soužití s novými obyvateli. Jestliže se tyto problémy vyskytly i ve Vaší obci, nezávidím Vám je. Ale je to těžké, v rámci zákonů České republiky nelze nikomu zabránit, aby někomu někde nekoupil barák a obdarovaný se tam odstěhoval.

I kdyby se čistě náhodou začal stát a jeho podřízené složky chovat racionálně a začal po nepřizpůsobivých nekompromisně vyžadovat přizpůsobení se, nedával jim nic zadarmo a podobně, tak to bude běh na dlouhou trať. Zásadní problém totiž tkví v tom, že nikoho nelze k ničemu nutit a tito lidé bez donucení svůj životní styl nezmění.

Nejvíce je mi líto jejich dětí. Samozřejmě, že řešení existuje: Nevychovávají-li rodiče své děti alespoň trochu normálně, neposílají-li je do školy, neučí-li se s nimi doma a nevěnují-li se jim, pak tyto děti mají být přes týden ubytovány v nějakém internátním zařízení s dozorem a má být dohlíženo na to, aby do školy chodily. Veškeré kapesné a další výhody jen za dosažené školní výsledky.

Jenže jen navrhnout něco takového by znamenalo, že by se všechny neziskovky na dotyčného vrhly a "upálily ho zaživa".

R. Langer 7.9.2023 7:08

Ano, takhle se podařilo zrušit cigánská ghetta ve více městech, u nás to taky tak proběhlo. Nic zvláštního, a jinak to ani udělat nešlo. Holt, když se kácí pes, létají řízky. Město si oddechlo, a někdo to odskákat musel.

Z toho města ho ale budou volit dál. ;-)

J. Franke 7.9.2023 7:19

Hlavně když mé problémy odnese někdo jiný...

Zdechne mi kočka a tak ji hodím přes plot k sousedovi.

R. Langer 7.9.2023 11:42

Tak my jsme je měli přes 30 let. To vám ale nevadilo, že?Tak proč by je taky zase nemohl mít někdo jiný, navíc v mnohem menším množství? Hm? 8-o