29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

NAPĚTÍ: Problém „čunkiády“ hledejme jinde.

Před několika lety došlo ve Vsetíně, a nikoliv pouze tam, ale na stovkách jiných míst republiky k tomu, že soud rozhodl o tom, že nájemci bytů, kteří odmítali platit nájemné se z bytů musí vystěhovat bez náhrady. Romové i neromové. Žádná vsetínská specialita…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.9.2023 11:42

A kočky zásadně pohřbívám do hrobečků na zahradě. :-P

M. Kocián 7.9.2023 7:21

Cikáni ve Vsetíně bydleli v těsné blízkosti nemocnice. Nebylo to nejšťastnější uspořádání a nějak se to vyřešit muselo. Času na to bylo dost, ale nikdo jiný se do toho nehrnul.

J. Franke 7.9.2023 7:31

Vyřešit něco na cizí účet, navíc bez vědomí postižených, je zkrátka sviňárna. Hlavně že jsem doma za hrdinu.

M. Kocián 7.9.2023 8:45

Vyřešilo by se to, kdyby se ti dotyční integrovali tak, jak nám to různé vládní i nevládní organizace slibují už léta. To jeden městský představitel dokázat nemohl.

Ale máte pravdu v tom, že se nám ze samospráv pomalu stávají ostrovy řešící svoje problémy na úkor ostatních. Myslím, že to je nešťastné uspořádání.

R. Langer 7.9.2023 11:43

Do té doby jste žil na cizí účet těch ze Vsetína, tak nedělejte machry. :-P

P. Dvořák 7.9.2023 7:42

Kdyby je přestěhovali do "těsné blízkosti rybníka", kolik lidí by se v něm asi ještě vykoupalo?

Kdyby je přestěhovali do "těsné blízkosti atletického stadionu", kolik lidí by se v něm asi ještě proběhlo?

Kdyby je přestěhovali do "těsné blízkosti domova důchodců", kolik lidí by si do něho podávalo novou žádost?

Kdyby je přestěhovali do "těsné blízkosti ČEHOKOLIV", kolik lidí v okolí by to potěšilo?

R. Langer 7.9.2023 11:47

Prodávají dva sousedi barák, a jeden má od realitky nabídnutou prodejní cenu cca 3 a půl milionu, a ten druhý cca mega a půl. Tak se spolu o tom baví, a ten jeden říká, jak je to možný, baráky v řadovce prakticky stejný, a takový rozdíl v ceně! A ten druhý mu říká, víš, je to blbý, ale já nemám za sousedy cigány. ;-D

M. Těhanová 7.9.2023 12:31

Pocházím ze Vsetína a jezdili jsme tam často. Nikde se nepsalo o tom, že se tam zrekonstruovala Rafanda, to byl takový hodně velký pavlačák, cikáni, kteří řádně platili se tam normálně nastěhovali.

A ten barák u Bečvy byl děsivý, vždycky jsme se dívali, kolik dalších oken je tam očouzených. A sestřenka říkala, že kdo před poliklinikou zaparkoval, musel dávat pozor, co mu přistane na hlavě. A byl to poslední barák, kde byli nastěhovaní, protože všechno, kde byli předtím totálně vybydleli. A ti profi ochránci Rómů by už za tohle všechno měli být hnáni k zodpovědnosti. Nepomáhají jim, jenom si z nich dobře žijí.

Z. Lapil 7.9.2023 7:42

Takže místo jednoho ghetta vytvořil víc menších a tedy lépe integrovatelných. To bych bral taky jako plus.

R. Langer 7.9.2023 11:49

Ano, a to byl záměr, rozředit to alespoň nějak.

R. Tichý 7.9.2023 6:35

Ano, posledni aktivitou ČR vuci cikanum by melo byt rozdani karavanu.

R. Langer 7.9.2023 7:09

Když oni by je dnes prodali, a šli by na pracák... :-(

P. Dvořák 7.9.2023 7:35

Z "bydlíků" by sežrali i ty koně v motoru ;-D

K. Krumlovský 8.9.2023 8:44

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

F. Žůrek 7.9.2023 2:00

Romove nemají, a neuznávají velice často, naši kulturu. A přitom si prosazují své! Nu, a ještě navíc my často hledáme chyby tam, kde nejsou... A to je právě ten problém... není snaha: NAZÝVAT VĚCI SPRÁVNÝMI JMÉNY!

Jsou však výjimky u Romů..., ale opravdu to není běžné... Rodina Holomků se bez problémů do naší společnosti začlenila...

M. Grundmann 7.9.2023 0:48

Rómové jsou v naší silně konkurenční společnosti neúspěšní a i při největší snaze integrace končí na samém spodku naší společnosti. Taková perspektiva není dostatečně motivační a Rómové zcela logicky volí jiný způsob života. Buď takový, kde mají vyšší naději na vyšší postavení ve společnosti, například uvnitř své vlastní komunity, nebo zcela ztratí motivaci k užitečné činnosti.

Situace Rómů je podobná jako situace velmi málo nadaného žáka, který je nejhorší ve třídě, i když se snaží uspět. Takové děti jsou demotivované a často mají problémy s chováním.

Tento problém nemá rozumné řešení. Rómové velmi pravděpodobně skončí v různých vyloučených lokalitách mezi stejně konkurenčně schopným obyvatelstvem, mezi svými. Podobně jako u savců v druhohorách ke zlepšení jejich situace by mohlo dojít pouze zmizením výkonnější většinové populace.

Pro většinovou populaci má však existence rómské komunity jeden významný pozitivní důsledek : členové většinové komunity se díky Rómům vyhnou osudu společenského postavení na samotném spodku společnosti. Z podstaty věci tohoto černého Petra vždy někdo má a Rómové tím jsou užiteční ostatním.

R. Lávička 7.9.2023 6:28

Když mají cikorky problémy z majoritní společností, ať požádají stát o nějaké území a udělají si cikorskou rezervaci. Ať si žijí po svém a nevysávají ty kteří musí každý den vstanout do práce. Z rezervace ven pouze na průkazku zaměstnání.

R. Langer 7.9.2023 7:10

Něco jako indiáni, už mě to taky kolikrát napadlo... ;-D

P. Vychodil 7.9.2023 7:07

tímto vysvětlením připouštíš rasovou rozdílnost, v tomto případě ohledně IQ.

Pomíjíš vliv rodiny a dalších faktorů, ovlivňujících vývoj jedince.

..." i při největší snaze integrace končí na samém spodku naší společnosti..." ... pokud budu někoho nutit k integraci, kterou dotyčný "vnitřně" odmítá, k úspěchu nedojde. Nebo si snad myslíš, že cigáni mají sami zájem na integraci a aktivně ji protlačují a podporují ?

Tvoje názory jsou rasistické a šovinistické.

P. Dvořák 7.9.2023 7:32

Názor není rasistický, protože rozdíl mezi rasami je, ať už to někdo přizná nebo ne. Nikdo normální přece nemůže tvrdit, že není rozdíl mezi Japonci, Senegalci, Švédy, Aboriginci, Indy nebo Indiány . . . .

Když z blíže neurčených "dalších faktorů" (asi přirozená lenost a násilnictví - v kriminálech je polovina vězňů odsouzených za násilnou tr. činnost jenom cigoši) zvýrazníme "vliv rodiny", tak tento vliv je nesporný. Např. už čtvrtou generaci děti nevidí své rodiče vstávat do práce.

V. Kučer 7.9.2023 8:23

Romové patří ke stejné rase jako my, liší se hlavně rozumovými schopnostmi. Většina z nich není schopna vyučit se řemeslu, jsou schopni vykonávat pouze nekvalifikované práce. Podobné problémy mají západní státy se svými přistěhovalci.

M. Grundmann 7.9.2023 9:16

V západních zemích vládne velmi silný rasismus a lidé z různých komunit nežijí společně. Různé etnické skupiny mají různé pozice ve společnosti a případné vlastní výhody si velmi zarputile chrání pro sebe. Dochází tak ke specializaci různých skupin a opaku integrace.

Hlavním důvodem neúspěchu integrace je konkurenční boj mezi lidmi uvnitř každé společnosti. Pokud jsou rozdíly mezi lidmi dostatečné, společnost se začne štěpit a dochází ke vniku různých skupin obyvatel s trvale různým společenským postavením. A tyto rozdíly se postupem času nezmenšují, ale naopak se zvětšují.

J. Jurax 7.9.2023 14:02

No, ke stejné rase patří.

Obvykle - ono je to složitější - se uznávají rasy europoidní, mongoloidní, negroidní, australoidní a kapoidní.

My jsme europoidní. Kam byste vřadil cikány?

R. Langer 7.9.2023 16:35

Mezi indiánoidní. ;-D

V. Kučer 7.9.2023 17:44

Romové patří mezi europoidni rasu ale jsou říznutí australoidni rasou.

J. Jurax 7.9.2023 18:06

Možná. Ale tohle mi z netu nevypadlo a guru přes to fakt nejsem.

V. Kučer 7.9.2023 20:07

Někde jsem to četl ale už to asi zmizelo.

V. Kučer 7.9.2023 20:46

Romové jsou etnikum, jehož kořeny sahají do středověké Indie ke kastě nedotknutelných. Zdali jsou čistá indoevropská rasa by se dalo zjistit dle DNA.

Drávidové – Wikipedie (wikipedia.org)

Romové – Wikipedie (wikipedia.org)

P. Vychodil 7.9.2023 8:45

máte v rozdílech mezi rasami pravdu, která se ovšem v dnešní době nesmí říkat...

cigáni samozřejmě nejsou samostatnou rasou, ale etnickou a kulturní skupinou, ovšem se všemi svými specifikami, vč. pravděpodobně průměrné výše IQ.

M. Grundmann 7.9.2023 9:08

Různé skupiny lidí se od sebe liší. Nejen v IQ, ale zejména povahou, vzhledem, sklonem k různým chorobám apod. Tyto rozdíly nejsou obvykle natolik veliké, aby každá skupina nemohla fungovat porovnatelným způsobem samostatně. Jsou však dost velké na to, aby jedna etnická skupina lidí mohla druhou etnickou skupinu v případě vzájemného konkurenčního boje zcela převálcovat. To, co některé etnické skupiny drtí, je soužití s jinými schopnějšími etnickými skupinami. Tedy v podstatě inkluze. Soužití s jinými skupinami navíc vede každou etnickou skupinu k vyšší specializaci a tedy i ke zvyšování původních rozdílů. Tedy k opaku integrace.

Proč jsou některé etnické skupiny v konkurenčním boji úspěšnější než druhé ? Rozhodně to není jenom v IQ. Indové jsou dnes ekonomicky nejúspěšnější etnickou skupinou v západních zemích a jejich průměrné IQ není vyšší než IQ ostatních obyvatel západních zemí. Různé etnické skupiny mohou být různě úspěšné v různých situacích, různých podnebích nebo například v různých povoláních.

Rozhodně neplatí, že k úspěchu stačí pouze dostatečně silná vůle. V případě silné konkurence je člověk obklopen jinými lidmi také s dostatečně silnou vůlí a rozhoduje nakonec vrozený talent a jiné faktory, které nemají s vůlí nic společného. Lidé obvykle podceňují silnou vůli ostatních lidí kolem sebe uspět. Lidé, kteří působí dojmem, že nemají dostatečnou vůli uspět, jsou obvykle pouze lidé, kteří si realisticky uvědomují, že jim tato vůle k úspěchu nestačí a hledají jiný způsob života. Bojovat dopředu prohraný boj je nesmysl. Ale stejní lidé se v případě vhodné příležitosti často stávají velmi ambiciózními i úspěšnými, pokud mají reálnou příležitost skutečně uspět. Tedy ne pouze se integrovat na nejnižších stupních společenského žebříčku.