30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MILOSTI PREZIDENTA: Pavel má v rukou stovky osudů

3307, tolik milostí udělil v roce 1987 prezident Gustav Husák. V průměru dával kolem 2000 milostí ročně. Václav Havel za 13 let ve funkci československého a českého prezidenta udělil 1938 milostí. Nejvíce, přes 400, v roce 1994.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rybník 21.3.2023 7:52

Jasně, amnestie není milost. Ale autor cudně popmlčel o Havlem proštěných vrazích, kteří nelenili a na svobodě si to zopakovali. Je tedy licoměrné, kopat do Zemana, když jeho předchůdce, kterému se bůhvíproč vytváří kult a slavobrána, vytvořil potvorstev a ničemnostech v násobcích.

P.S. Co bude mít ČR vždy na vývoz po tuctech? Politology a experty.

P. Čech 21.3.2023 8:03

Nejen Havel, ale i Klaus! Institut amnestie je rovněž třeba zrušit.

J. Rybník 21.3.2023 8:08

Mám zato, že Klaus úzkostlivě dbal, aby nepustili vrahy. Jasně, není to omluva, že aminu dostali JEN zloději, protože někde v té skupině byli zasunuti ti, pro které se to celé dělo.

J. Vorlický 21.3.2023 11:26

. . . ještě bych přidal soudní znalce, ti ale asi spadají pod experty, ne?

F. Navrátil 21.3.2023 7:25

Na rozdíl od autora se domnívám, že udělováním milostí by měl prezident šetřit a udělovat je skutečně ojediněle k nápravě soudních přešlapů. Není to odvolací soud. Podivuji se, že autor proklíná prezidenta Zemana, který podle něho pár případy rozvrátil institut milostí. On byl totiž rozvrácen za prezidenta Havla, který uděloval stovky milostí nebo zastavoval soudní řízení, a to dokonce v kriminálních případech svých disidentských kámošů a kámošek.

P. Dvořák 21.3.2023 7:30

8-o

Neslouží náhodou "k nápravě soudních přešlapů" odvolací soudy, než feudální podpis jakéhosi strejdy, který je zrovna ve funkci a zdá se mu to jako dobrý nápad?

F. Navrátil 21.3.2023 8:46

Odvolací soud posuzuje výhradně formální stránku věcí.

P. Dvořák 21.3.2023 9:02

8-o

Takže jestli se skutek stal nebo jestli ho spáchal obžalovaný ... atd., odvolací soud neřeší?

8-o

J. Vorlický 21.3.2023 11:58

Ono je to s těmi českými soudy vůbec zajímavé. Wikipedii nemusím, ale stojí v ní pod názvem Soudy v Česku (zde bych dal přednost aspoň ,v České republice ́nejsme na trhu):

,,V soustavě soudů .... jde o články . . . neexistují vztahy nadřízenosti a podřízenosti....Pokud tedy soud vyššího stupně zruší rozhodnutí soudu prvního stupně a věc mu vrátí se závazným právním názorem . . . atd"

Dalo by se tedy skoro napsat, pokud jeden soud zruší rozhodnutí druhého soudu, atd..... To bude ten důvod, proč si soudy posílají kauzy sem a tam. Jak chápu, to, že jeden soud má závazný právní názor pro druhý soud vůbec neznamená, že ten druhý se tím musí řídit. Nebo, když se tím prostě řídit nebude, není síly ho k tomu donutit (zřejmě fungují na principu orgánů moci veřejné, kde si každý orgán smí dělat co chce).

Potom, když soudy v ČR nejsou sobě nadřízené, proč je nazývat, jako kdyby byly: krajský soud, vrchní soud, nejvyšší soud?

F. Eliáš 21.3.2023 7:18

Nemyslím, že by se žádostem o milost mělo vyhovovat. Tresty u nás patří do kategorie mírných

V. Mokrý 21.3.2023 6:29

Podivné srovnávání milostí - prezident M. Zeman jich udělil minimum a prý to bylo špatně.

V. Havel uděloval milosti daleko víc i u trestů daleko závaznějších, navíc vlastně mnohým kamarádíčkům a jeho amnestie - to bylo co !!

V. Klaus o milostech moc nemluvil, ale i jeho amnestie/abolice, poškodila stát !

P. Dvořák 21.3.2023 7:40

Po Klausově amnestii nebylo propuštěno cca 22 000 banditů, ale většinou se jednalo o tzv. "bílé límečky", odsouzených k podmínečným trestům.

Další velká skupina byly přestárlé osoby nebo osoby odsouzené k domácímu vězení či veřejně prospěšným pracím.

Rozhodně se nevztahovala na trestné činy (zločiny), při nichž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, na zločiny proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem a nevztahovala se na osoby, které byly v posledních 5 letech odsouzeny k nepodmíněnému trestnu za jinou trestnou činnost anebo propuštěny z výkonu trestu.

P. Burda 21.3.2023 5:39

Milost pro Kájinka je jednou z těch pochopitelných. Kajínek byl lotr, ale vyšetřování vražd z rozsudku bylo podle některých poněkud odbyté. V kriminálu si pobyl celkem dlouho, i když s přerušením z důvodu útěku. Zbývá doufat, že byl lotr a v nové situaci si pomůže k životním prostředkům legálně.