1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MĚNA: Euro, koruna a fyzické peníze

V Norsku již vlastně bankovky a mince takřka neexistují a nikdo je nechce a to ani, když jste na trhu a chystáte se zaplatit pár korun za nějakou maličkost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mach 5.1.2024 8:41

To se musíte víc snažit a neokecávat to.

L. Hančar 5.1.2024 8:42

Mám to na prvním místě novoročních předsevzetí. Naše populace vymírá......

D. Mach 5.1.2024 8:44

Já většinu svých předsevzetí neplním, tak jsem si to tam raději nedával.

P. Čech 5.1.2024 9:03

On ten globální svět existuje odjakživa. Pouze tvor který si drze říká hopmo sapiens do něj jaksi nepatří. Předvádí to dnes a denně a na celém světě všude. Oni ti Nefilim spolu s tehdejšími lidskými ženami zplodili prapodivné tvory a těmito tvory jsme my.

J. Plzák 5.1.2024 8:25

Možná vám uniklo: centrální banky jednotlivých státu eurozóny mají vsechny právo tisknout eura. Taky jsem na to koukal nepříliš chytre.

Was

K. A. 5.1.2024 9:20

Ono je to úplně irelevantní. Množství peněz v oběhu určují úrokové sazby Evropské centrální banky. Fyzické peníze si půjčují soukromé banky od centrální banky jen proto, aby uspokojili poptávku po hotovosti. Nesmíte si představovat, že tím, že centrální banky jednotlivých zemí tisknou eura, že tím mohou nějak ovlivnit jejich množství v oběhu. To je čistě symbolická pravomoc. Kdyby to tiskli jen na jednom místě, tak se vůbec nic nestane.

J. Plzák 5.1.2024 11:07

Tisk na jednom místě a pod dohledem, je jedna věc. Neříkám že dobrá.

Tisk v mnoha státech, bez účinné kontroly, je katastrofa. Bohudík, zatím ne pro nás.

Ukažte mi, co EU, nebo ECB zodpovědně kontroluje!

R. Langer 5.1.2024 11:12

Jo, například takové splácení Řeckých dluhů... ;-)

J. Fialová 5.1.2024 8:05

Pane Mařáku, tady v Česku jsme oproti Vaší Francii poněkud zaostalí - nenakupujeme jen v marketech. Třeba když sousedce slepice dobře nesou, prodá mi plato vajec za stovku, a když se nám urodí jablka, prodám sousedovi pytel jablek za stovku. Platebních terminálů nemaje máme si to posílat na účty??

Je fakt, že při takovýchto platbách v hotovosti z našich kšeftíků nemá nic stát ani banky. Je to v podstatě černý trh. Za ten kdysi trestali němečtí okupanti i komunisti. Nic divného, že se nelíbí nynějším mocipánům

P. Boublíková 5.1.2024 8:55

Není to černý trh, je to naprosto ok.

https://www.businessinfo.cz/clanky/prilezitostny-prijem-do-30-tisic-nedanite-nesmi-byt-pravidelny-a-s-zivnostenskym-listem/

J. Dlouhy 5.1.2024 10:29

Jak je to s autem? Kdyz prodam soukrome auto?

R. Langer 5.1.2024 11:10

Příjmy z prodeje automobilu jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob, pokud k prodeji dojde minimálně rok po pořízení automobilu.

K. A. 5.1.2024 7:55

Existují jen dva hlavní důvody pro digitální měnu:

1) Banky to podporují, protože za užívání hotovosti musí platit něco málo národní bance, což při platbách kartou odpadá.

2) Politici to začali podporovat ve chvíli, kdy zjistili, že digitální měna je dobrý nástroj pro šmírování a trestání jejich politických odpůrců. (Zablokování platebních karet stávkujícím v Kanadě.)

Který z těchto důvodů je dobrý pro společnost?

K. A. 5.1.2024 7:58

P.S.: Aby nedošlo k omylu: digitální peníze si vytvářejí banky samy z ničeho, hotovost může tisknout a razit jen centrální banka, odtud ten rozdíl. Do detailů zacházet nebudu.

R. Langer 5.1.2024 8:06

Dobré připomínky! R^

F. De Winter 5.1.2024 7:44

Již jen pět z dvaceti zemí eurozóny má podle agentury Fitch lepší rating než ČR. Jedná se o Německo, Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko a Finsko. Nikdy v historii nemělo tolik zemí eurozóny stejný nebo horší rating než ČR, což samo o sobě staví otazník za výhodnost vstupu ČR do eurozóny. Naopak, dluhová zátěž této měnové unie neustále narůstá a její souhrnný rating se ruku v ruce s tím zhoršuje, přičemž přímé náklady s tím spojené by v případě přijetí eura nesla i ČR.

Když ČR 1. května 2004 vstupovala do EU, mělo dle Fitche celkem 100 % členských zemí eurozóny, včetně Řecka, lepší rating než ČR. Nyní, po loňském zhoršení ratingu Francie, už je to jen 25 % zemí eurozóny. To je docela sešup za necelých 20 let! EU

J. Nevrkla 5.1.2024 8:08

Dobrý postřeh.R^

L. Hančar 5.1.2024 8:37

Vstup do Eurozóny znamená: budeme platit nesplatitelné dluhy všech ostatních bankrotářů. Což znamená setrvat v EU až do úplného titanického sednutí na dno.

L. Polehla 5.1.2024 8:54

R^

P. Boublíková 5.1.2024 8:57

R^

D. Mach 5.1.2024 8:43

Není bez zajímavosti, že se ve všech zmíněných zemích s lepším ratingem platí eurem.

F. De Winter 5.1.2024 9:05

Machu, opět jste prokázal, že nerozumíte psanému textu.

D. Mach 5.1.2024 9:47

No nepovídejte. Tak to asi nevíte, co píšete.

R. Langer 5.1.2024 11:12

Tim to nebude. :-P

T. Kučera 5.1.2024 10:05

Ono se to k vaší nemilost netýká jenom eurozony. Nejlepší rating už má jenom hodně málo zemí a Rusko v seznamu zcela chybí. https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/mezinarodni-vztahy/srovnavaci-tabulka/

F. De Winter 5.1.2024 10:13

Článek je ovšem o Euru. Co s tím má co dělat Rusko?

T. Kučera 5.1.2024 10:48

Odpůrci eura jdou milovníci Ruska tak jsem jim ukázal, jak na tom jsou.

J. Anděl 5.1.2024 7:44

Celou řadu úspor a pojistek má člověk v nějaké finanční podobě, při změně z korun na eura se tak nezmění jen ceny zboží v obchodech, změní se i hodnota těch úspor, které jsou nějak vázané na korunu. To může být důvod k nervozitě a není pak tolik podstatné, jestli existují peníze fyzicky, ani jak se jako takové jmenují. Pro někoho šikovného nepodstatná drobnost, možná dokonce i příležitost ke spekulativnímu výdělku, pro jiné starost.

Doplnění k tématu. Již dneska existují obchody a služby, které jsem si zvykl platit v eurech. Ať třeba Netflix, nebo když si koupím nějakou hru na Steamu. Existuje třeba konkurenční společnost Epic games, která ceny převádí na koruny. Na cenu v korunách nejsem v této oblasti zvyklý a nedokážu si automaticky bez přepočítání říct, jestli je to "hodně" nebo "málo", zatímco jsem už zvyklý, že 80 euro je hodně, kolem čtyřiceti přiměřeně a dvanáct prakticky zadarmo. Ovšem jen v tomto maličkém sektoru, kde jsem na tyto platby zvyklý a mám konkrétní službu spojenou s určitým číslem. A protože nejde o kritické částky, je mi v zásadě úplně jedno, jaký přesně v době nákupu platí kurz. A je mi tedy - v této omezené oblasti - pocitově jedno, jestli už ČR přešla na eura nebo stále používá koruny.

Hotovost versus elektronické peníze: všemu vývoji se lze přizpůsobit. Zatím, a nevím, jestli se to kdy opravdu plně změní, je fyzická měna minimálně záloha pro vámi popsanou situaci, kdy z neznámého důvodu karta nefunguje. Nebo kdyby došlo k nějakému blackoutu. Což není nemožné, ať z důvodu výkyvů v energetické síti, nebo z důvodu válečné agrese.

A to se mi sem už nevejde obligátní skóre sociálně-ekologické uvědomělosti občana na základě toho, co si kupuje. Až bych si potřeboval koupit nějaké CO2, rád bych měl pořád možnost zaplatit to tajně hotově :-)

J. Nevrkla 5.1.2024 7:31

Stát, který nemá vlastní měnu, se samozřejmě dostává pod moc těch, kteří o měně a bankovní politice rozhodují. Náš zájem a potřeby je nebudou zajímat, ztrácíme opět značnou část suverenity.

Země eurozóny jsou mimořádně zadlužené a dluhy evidentně nejsou splatitelné, my jsme na tom poněkud lépe. Bude to mít trpké konce, proč ručit za dluhy naprosto předluženého Řecka, Itálie a nakonec i Francie?

Měna bez hotovostních peněz je cílem globalistů. Režimu se znelíbíte, zablokuje vám účet a ve vteřině jste žebrákem. To se stalo mnoha kamioňákům v Kanadě, když protestovali proti covidovým lockdownům. V takovém otroctví chcete žít?

R. Langer 5.1.2024 8:15

Nejenom chce, on se na to TĚŠÍ! ;-€