1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MĚNA: Euro, koruna a fyzické peníze

V Norsku již vlastně bankovky a mince takřka neexistují a nikdo je nechce a to ani, když jste na trhu a chystáte se zaplatit pár korun za nějakou maličkost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 5.1.2024 12:48

A vyhodnocení na mně. I vyhledání protiargumentů.

J. Veselý 5.1.2024 10:58

Mezi lidmi stále žije pověra, že když mají v bance nějaké peníze, že jsou jejich. To platí jen částečně. Částka nad 100 tis Euro není vklad, ale investice. Poprvé a určitě ne naposled se o tom přesvědčili před 10 lety klienti bank na Kypru, kdy velkou část vkladu nad 100 tis E stát prostě zabavil. Také je jen otázka času kdy banky zavedou záporné úroky nebo kdy stát zruší bankovní tajemství, což už se částečně děje.

P. Diviš 5.1.2024 11:46

Veškeré vklady i investice je nutno hlídat a při náznaku podezření včas uklidit.

P. Brich 5.1.2024 15:34

Je-li kam. V EUhniji asi dosti pofidérní ...;-O

Ś. Svobodová 5.1.2024 10:36

Každému kdo horuje pro zrušení hotovosti bych připoměla, že banky mají ve smlouvách možnost zrušit účet klientovy bez zdůvodnění. A v tom kontextu připoměla např. případ Farage, či nedávno Jazykové školy Veselý.

Jaký bude svět bez hotovosti s možností, že Vás vaše banka vyhodí, protože se jí nelíbí co si myslíte a co děláte a ostatní vás pro to samé odmítnou? Absolutní totalita, o které se komančům ani nesnilo.

P. Pavlíček 5.1.2024 10:43

klientovi - (KOMU-ČEMU)

P. Diviš 5.1.2024 10:51

A proto mám účtů více, ve více bankách.

R. Langer 5.1.2024 10:59

Až bude jedna, co bude patřit EU, oni už vás srovnají... ;-D

D. Mach 5.1.2024 11:28

To už tady ale dávno nebudete. ;-D

R. Langer 5.1.2024 11:37

Tak to já doufám, vy tady budete ještě dlouho po tom, soudruzi. Abyste si to řádně užili, tu svou blbost. ;-D

D. Mach 5.1.2024 12:56

Vaši blbost si užívám tady a teď, soudruhu.

P. Diviš 5.1.2024 11:47

Až a když bude jedna, budu to řešit (nebo raději chvíli před tím).

P. Pavel 5.1.2024 11:00

Ano, já také.

R. Langer 5.1.2024 11:03

Ano, ZATÍM máte. ;-)

Ś. Svobodová 5.1.2024 11:44

Trochu mi tím názorem připomínáte naivitu uhlobarona Ptáčka. ;-D

P. Diviš 5.1.2024 11:48

V daných podmínkách se snažím o co největší bezpečí. "Židovská trojkombinace", účty v bankách jsou jen část.

P. Diviš 5.1.2024 10:52

Nehledě na to, že komouši o tomhle možná nesnili, ale sviňáren uměli nadělat spousty, tak bych raději nesrovnával.

J. Jurax 5.1.2024 11:46

Inu, když se komančům nelíbilo co si myslíte a co děláte, tedy veřejně, tak Vás vyhodili z práce a případně zavřeli. Prostě rudý teror.

Přes ty banky je to zhruba totéž - zatím tedy až na to zavření - ale líp to vypadá. Je to takové eurodemokratické, nedělá to demokratický stát přímo, takže zůstane hezký. A banky demokratické být nemusí.

No a teď nám ještě macecha naše EU zlovolná nadělila ESG. Viz https://www.kb.cz/cs/podpora/slovnik/vyrazy-zacinajici-na-e/esg-(kriteria-pro-udrzitelne-investovani)

P. Hatina 5.1.2024 10:27

Tedy, obávám se že pan Mařák, bagatelizuje situaci, když píše "

že se s přijetím eura ve Francii vše o něco zdražilo, protože všichni obchodníci při zaokrouhlování cen zaokrouhlili nahoru, nicméně časem se vše uklidnilo a € mně nijak nevadí".

On totiž asi přehlédl že právě teď ještě prochází, Česko obdobím vysoké inflace, a druhak, že zrovna v ČR obchodnící markantně navyšují ceny vlastně pořád.

Takže jeho argument , že by to při přijetí eura za pár let udělali znovu, vůbec neuklidní, ale naopak by při fyzickém kontaktu s posluchači mohlo dojít až k fyzické úhoně ;-€

P. Diviš 5.1.2024 10:12

Tak jen několik poznámek: Modernější systémy by měly být schopné akceptovat i ty starší, jinak musí být dostatečně předem vyhlášeno, že neakceptují. Bůh ví, co tam ti zloději dětí měli instalováno. :-P

Každopádně, vlastní provedení platby a měna spolu příliš nesouvisí. V měně totiž člověk myslí, má v hlavě nějakou tu cenovou stupnici, tahle cena je běžná, tahle výhodná a tohle zlodějna. Ta stupnice se tvoří pomalu a přirozeně, změnou měny je nabourána a jen pomalu se tvoří znovu. Důvod pro nezměnění.

A druhý, pro mne důležitější: Eurozóna není optimální měnovou zónou dle pana Mundella. Což má jisté ekonomické nevýhody a rizika, navíc to potvrzuje, že projekt € je projektem z větší části politickým, nedořešeným a mně se politika současné EU vůbec nelíbí. Příšerný nárůst byrokracie a rozhodování nadstátu o tom, co si mají rozhodovat státy, obce a občané sami, nedořešená (neřešená) migrace a zelené šílenství, to vše a ještě i další věci mne utvrzují v názoru, že od současné EU co nejdál, přijímat a dělat jen zcela nevyhnutelné a mít s tím blázincem společného co nejméně je jen možné. Včetně € !!!

P. Pavlíček 5.1.2024 10:46

"rozhodování nadstátu" Mají v ruce řiví lidé, zástupci států EU

P. Diviš 5.1.2024 10:55

No ano. Ale jak na své zastupiče doma dosáhneme jakž takž, tak ti nadstátní, EUnijní, jsou prakticky nedosažitelní a s jejich potvrzením volbami je to také vachrlaté. Celá ta soustava EUnijních úřadů působí dojmem, že vznikla tak, aby byla možnost občanů do něčeho "kecat" pokud možno minimální.

J. Jurax 5.1.2024 12:22

Nepůsobí jen dojmem. Ona taková záměrně je.

P. Brich 5.1.2024 15:39

R^!!

J. Jurax 5.1.2024 11:31

Ano. Teoreticky.

Ale to by ti živí lidé museli bránit zájmy svých zemí a ne EU, pokud jsou tyto zájmy v rozporu. To se začasté neděje; v případě ČR vlastně vůbec, to bychom se nesměli mj. upsat grýndýlu s jeho povolenkami a devastací energetiky i průmyslu a "spravedlivému" přidělování migrantů. Proč naši zástupci v EU hlasují pro či podepíšou každou peachovinu objektivně jejich vlasti škodící je vůbec záhada - čertvíjaké ovlivňování, snad možná i šílené přesvědčení, že EU je ztělesněné dobro a co od ní jest, dobré jest, tlaky dotací ...

A taky ti živí lidé musí vůbec mít možnosti se bránit; ta je arciť omezením práva veta v Radě efektivně omezována; přičemž je patrný silný tlak na jeho zrušení.

A živí lidé jsoucí evropskými komisaři (nevolenými, jmenovanými) mají přímo zakázáno bránit zájmy svých zemí.

P. Brich 5.1.2024 15:42

Rozluštění záhady je prosté: money, money money, ...

J. Jurax 5.1.2024 21:13

Ano.

Zpívala o tom i Abba ;-)

J. Kostelanský 5.1.2024 10:06

Před lety (možná 15-20) v několika různých částech světa nezávisle na sobě udělali zajímavý pokus na oživení místní ekonomiky. A vždy se stejným - pozitivním výsledkem. Nejzajímavější a v největším rozsahu to bylo v Brazílii.

V dané oblasti si udělali vlastní měnu. Samozřejmě celostátní měna fungovala normálně. Ale vytiskly se nějaké poukázky s různými jmenovitými hodnotami, a bylo jich fakt hodně. A pak se těmi poukázkami platilo za služby nebo nákup místního zboží. Povinnost užívat tuto alternativní měnu samozřejmě nebyla, bylo to dobrovolné. Ale i tak to bylo pro firmy zajímavé - nemít žádnou zakázku za brazilské pesos, nebo mít zakázku zaplacenou v poukázkách. Když pak např. firma ABC dostala zaplaceno tímto způsobem, tak ty poukázky samozřejmě chtěla nějak proměnit na služby nebo zboží. Ale to mohla jenom v dané oblasti, protože jinde ty poukázky nebyly akceptovány. Situace se tedy zopakovala, jen teď byla firma ABC na opačné straně. Nějaká jiná firma si mohla vybrat, zda bude mít zakázku placenou v místní "měně", nebo nebude mít žádnou zakázku. Myslím, že později i zaměstnanci dostávali část výplat tímto způsobem.

Místní ekonomice to začalo pomáhat. Lidé věděli, že financují sami sebe.

Něco podobného bylo myslím i v Itálii v nějaké menší oblasti a v několika dalších zemí. Bohužel takovéto experimenty skončily vždy stejně - centrální banky je - nejen v Brazílii - zakázaly. Důvod je zřejmý - měna je nástroj moci. A té se nikdo nevzdává dobrovolně.

J. Kostelanský 5.1.2024 10:06

Je to tedy zcela opačná filosofie než společná měna. Zkušenosti z reálného světa to potvrzují. Např. v Detroitu, kdysi velkoměstu, kde auta vyráběly všechny 3 velké americké značky: Chrysler, Ford i General Motors. Dnes Detroit skomírá. Centrum města je z velké části bez firem, a předměstí chátrají také. Populace klesla o polovinu.

Četl jsem kdysi analýzu, jak by se Detroit mohl opět nastartovat - kvázi vlastní měnou, který by měla slabší kurz než americký dolar. Tím by se veškerá produkce v Detroitu stala levnější pro jiné části USA. Kdyby směnný kurs byl plovoucí, kurs by klesal až do momentu, kdy by rozdíl ve výrobních nákladech byl nepřehlédnutelný. To by do města přitáhlo nové firmy a kolotoč prosperity by se opět mohl pomalu roztáčet.

Bohužel to byla jen úvaha. Nikdy na takovéto řešení nedošlo.

Podle mně by tohle ale mohl být dobrý způsob pro státy a jejich vlády, jak dočasně pomoct méně vyspělým regionům, kam se firmy moc nehrnou. Nebylo by to na furt. I když se říká že jeden furt je základní jednotkou dočasnosti. 😀

P. Diviš 5.1.2024 10:24

V praxi je to přidání dalšího, byť místně platného oběživa do oběhu. A víte, co znamená více oběživa v oběhu, než odpovídá ekonomickému růstu? Zaručené zvýšení inflace.

O to jde mnohem víc, než o "nástroj moci".