Sobota 1. 6. 2024Laura polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 351
  • Poslední: 7.1. 2024 20:06
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
P. Diviš 5.1.2024 10:24

V praxi je to přidání dalšího, byť místně platného oběživa do oběhu. A víte, co znamená více oběživa v oběhu, než odpovídá ekonomickému růstu? Zaručené zvýšení inflace.

O to jde mnohem víc, než o "nástroj moci".

R. Langer 5.1.2024 11:01

To není pravda. To oběživo není "navíc", ono právě přesně odpovídá místnímu ekonomickému růstu. Na rozdíl od toho stádního. ;-)

P. Diviš 5.1.2024 11:50

Je navíc. Platí obě, státní není zrušeno a místní nedostáváte za státní.

P. Pavel 5.1.2024 9:48

Zelená guma tím svým postojem k euru bez předchozí konzultace s vládou vznesla akorát další neklid do vládní slepeniny. O tom mluvila i řada politologů. A také do části společnosti, která euro z velké většiny odmítá. Poměrně zbytečně v již tak rozjitřené době. Já osobně euro k ničemu nepotřebuji. Jsem spokojený s korunou. A také jsem nikde nečetl kolik by ta zbytečná sranda stála, před x lety byl odhad přechodu měny na 5 až 10 miliard Kč. Škoda, že to guma neuvedla.Takže lidé by sice něco ušetřili ve směnárnách, ale zacvakali by to ze státního rozpočtu i ti co nikam necestují, tedy ze svých daní. A kromě zdraví a svobody považuji za základní hodnotu i ochranu soukromí, které stále ubývá. Platební kartu mám pouze k podnikatelském účtu, jinak veškeré osobní nákupy platím keš. Nemám zapotřebí, aby někde bylo archivováno kde, kdy, co a za kolik jsem si pořídil. Do jaké restaurace atd. chodím. S jednou věcí s autorem souhlasím, když máte hodně peněz tak je v podstatě jedno v jaké měně. Tedy pokud je to měna normálního státu. Kdybych zdědil miliardu forintů nebo zlotých tak bych si s tím žil také dobře.

P. Diviš 5.1.2024 10:26

Problém existuje, "guma" ho nevymyslela, jen na něj (IMHO zbytečně) upozornila. Rozhodovat o tom nebude.

P. Pavel 5.1.2024 11:17

Jistě, ČR má celou řadu problémů i závažnějších. Otázka tedy je proč guma vytáhla z brigadýrky zrovna tento. Když zrovna mluví o sjednocování spol. v nelehkých dobách. A že by guma netušila jak kontraverzní téma to je ve spol. i u politických stran. Tomu nevěřím. Guma to rozhodovat nebude, jako Zeman nerozhodoval o řadě záležitostí které propagoval. I tak škodil.

P. Brich 5.1.2024 15:47

Jen gumovými ústy promluvili loutkovodiči ...

R. Tichý 5.1.2024 9:44

Popisujete stado ovci.

Nechci, dekuji, radsi 50 let za "zapadem".

F. Kusák 5.1.2024 9:34

Toto je příklad názoru, který neví, která bije a mluví o něčem, čemu naprosto nerozumí. Tak takových debat se bojím, když někdo zjednoduší problém společné měny na jakýsi platební styk, dokonce jen fyzických osob. Společná měna má mnohem hlubší dopad než si autor myslí, a to nejen v negativním slova smyslu. To aby bylo jasno. Podstatný rozdíl je třeba v tom, že ČNB ovlivňuje významně finanční trh uvnitř státu. V případě Eura by to byla ECB. Tady se nabízí otázka: chceme to? Nebo bychom se stali součástí mezistátního platebního systému TARGET2. Názory opravdových expertů na způsob tohoto zúčtování platebního styku jsou docela rozporuplné. Je to dost složité a plkat tu nějaké mé názory nemá smysl. Další věcí je výpočet veškerých daní a poplatků vůči českému státu. To se děje nyní v Kč. Platby a vedení účetnictví může být už dnes v Euru, v tom problém není. Dalším sporným problémem je vytvoření tzv. Eurobondů, tedy společných dluhopisů, které budou krýt, jako jakési aktivum, dluhy unijních zemí. Další věcí je harmonizace daní uvnitř Eurolandu. Těch otázek kolem Eura je mnohem víc, proto se obávám, že většina lidí ani neví, která bije a podlehnou naivní propagandě médií a politiků, kteří ovšem sledují naprosto jiné cíle. Je naivní předpokládat, že jako členové Eurolandu budeme mít větší možnost do toho nějak mluvit. Musíme si apriori položit otázku, jakou Unii vlastně chceme. Pokud je našim cílem federace nebo něco podobného, pak má společná měna smysl. Jinak ne.

T. Kučera 5.1.2024 10:00

Pořád lepší devalvovat euro, než korunu. To se aspoň zdraží min a ve více státech.

J. Kostelanský 5.1.2024 10:12

No jo, ale devalvací eura jsou postiženi všechny státy eurozóny. A nejhorší na tom je, že taková devalvace nikomu nepomůže. Těm horším státem by se hodila velká devalvace. Jenže to se nestane, protože to vyrovnávají ty lepší státy. Pro ty by naopak byla lepší revalvace.

Euro typickým bruselským kočkopsem. Je to kompromis, který nikomu moc nevyhovuje, ale všichni jsou rádi, že vůbec funguje. :-)

T. Kučera 5.1.2024 10:51

To je kravina, jsme na spolecnem trhu a jediny prusvih je, ze jizni staty neumi hospodarit, to je cele. Zadne jine penize jim hospodareni nezlepsi, kdo neumi, ten neumi.

R. Langer 5.1.2024 11:02

A to má jako přechod na Euro spravit, jo? Jako třeba v Řecku? ;-D

T. Kučera 5.1.2024 11:14

Rwcko přehodilo vyhybku, nerozhazuje a vzpamatuje se. Narozdil třeba od Ruska, viz mapa, když už máte takovou dojemnou péči o rating v EU: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_podle_ratingu

R. Langer 5.1.2024 12:31

Aha. Tak to už raději nebudu pokračovat v diskusi. Pokud podle vás začíná být Řecko ekonomickým tygrem, a Rusko je v úpadku, tak se evidentně nemáme o čem bavit. Já osobně mám zcela jiné informace. :-P

T. Kučera 5.1.2024 14:05

Protože jste nekriticky obdivovatel Ruska.

J. Lukavsky 6.1.2024 17:05

Naprostý souhlas. Rusko letí nehoru jako raketa. Rubl dosáhl bájné hranice 1 cent myslím před týdnem. Američtí farmáři vybírají celoživotní úspory a mění je za rubly, a bankéři z Vólstrýtu skáčí z oken. J.L. end

P. Diviš 5.1.2024 10:29

A teď si představte, že některé státy pro svůj momentální ekonomický stav potřebují devalvaci (typicky ty jižní), jiné revalvaci, nebo by proběhla přirozenou cestou změnou plovoucího kurzu. A vy máte pro oboje jedno €. Což je běžná EUnijní situace. S vlastní měnou můžete postupovat podle své potřeby.

T. Kučera 5.1.2024 10:45

Což je blbost, stačí upravit cash-flow, nehledě na to, že peníze žádnou hodnotu nemají, pouze měří výkonnost ekonomiky. A devalvace peněz je vládní zlodejna, kdy si stát natiskne peníze, zaplatí dluhy a oběh těch nových peněz zdraží ceny v obchodech a tu vládní srandu zaplatí obyčejní lidé. Za Babise celkem standardní postup.

R. Langer 5.1.2024 11:06

Ano, některé ekonomiky pracují tak, že ten jejich změřený výkon nemá prakticky žádnou hodnotu. A EU na tom velice usilovně pracuje taktéž. ;-D

J. Kostelanský 5.1.2024 11:44

Vy jste jak předlistopadoví komunisté na svém sjezdu KSČ. Tohle by se mělo udělat, tamto třeba napravit. Ale skutek vždycky utek.

S tím vaším přístupem je to to samé. Sice víte, co a jak by se mělo udělat, ale jak dosáhnout toho, aby se to udělalo, vás již netrápí. Přitom v tom je jádro pudla - nastolit takové mechanismy, které by rozhazovačné státy přinutily jednat rozumněji. A to euro neumí a nikdy umět nebude.

T. Kučera 5.1.2024 14:03

Ale umí. Jmenuje se to Pakt stability a růstu a spočívá v tom, že rozpočet člena eurozóny musí být schválený ECB. To bychom tady potřebovali jako sůl.

P. Diviš 5.1.2024 11:54

Představujete si to co příslovečný Hurvínek válku.

"Stačí upravit cash-flow", kdyby to ty státy uměly a také uměly vybírat daně, nemusely by devalvovat.

Mimo to, pletete si devalvaci s inflací. Bureše mám rád co osinu v prdeli, ale do tohohle jste ho přimíchal dost nesmyslně.

Zkuste trochu studovat, místo EUnijní propagace.

P. Brich 5.1.2024 15:54

Přesně tak, pane Kusáku. Jediná výhoda pro lidi je, že není třeba měnit hotovost při cestě do zahraničí. Ovšem eurozónového zahraničí.

P. Nešvara 5.1.2024 9:21

Bohužel takových naivů, jako je autor tohoto článku je plno a proto bude hotovost zrušena.

Všichni už zapomněli na krizi na Kypru, kdy najednou všechny banky a bankomaty zavřely a ti, kdož doma neměli hotovost si několik dnů nemohli koupit ani rohlík?

Zákaz hotovosti umožní státu i negativní úroky a zabavení hotovosti každému, kdo se znelíbí. Takže stát nemaje peníze bude moci prostě prohlásit, že z každého soukromého účtu v bance sebere polovinu. Kdyby to udělal dnes, okamžitě vznikne run na banky a klienti budou vybírat hotovost a ty banky to položí. Pokud nebude hotovost existovat tak stát to klidně bude moci udělat.

Rovněž dojde k absolutní moci justice nad podnikateli. Znám případ, kdy známého obvinili z nějakého (logicky nesmyslného) hospodářského trestného činu a dali jej do vazby. Soudce mu automaticky zablokoval všechny účty. Kdyby známý neměl hotovost v trezoru, kterou vybrala manželka a mohla si dovolit zaplatit dobrého advokáta, (výsledkem byl rozsudek, že trestný čin se nestal), tak by známý byl ve vězení patrně ještě dnes. Protože advokáti ex-offo jsou sice zdarma, ale příliš nefungují. To chcete?

Ti, kdož chtějí zrušení hotovosti si vůbec neuvědomují dopady toho, co chtějí. Jenom si myslí, že když dnes platí kartou tak se pro ně nezmění nic a prostě jenom budou platit kartou dál. Ale bohužel zrušení hotovosti změní všechno a to k horšímu a větší (absolutní) kontrole státu a jeho úředníků nad našimi životy.

Ś. Svobodová 5.1.2024 10:28

Podepisuji. A dodávám: už dnes si občas některé banky dovolí zrušit svému klientovi účet bez udání důvodu nebo pro ztrátu důvěry. Např. se jim nelíbí morální profil klienta. To byl případ Farage v UK, nebo u nás nedávno Jazyková škola Veselý. Při neexistenci hotovosti a stejném postoji ostatních bank bude člověk s nevhodnými názory odsouzen k likvidaci bez soudu.

J. Jurax 5.1.2024 12:09

No a to je účel.

Soudy přece jen nejsou v tomto punktu úplně spolehlivé; právo se sice dá hodně ohnout, ale přece jenom ne úplně, tedy zatím. A jsou nadlouho.

Nakonec tu máme první vlaštovku - EU dala bankám do rukou mocný likvidační nástroj neposlušných v podobě ESG. Zatím jen na žadatele o úvěr.

P. Kubáč 5.1.2024 9:04

Kdykoliv slyším o Euru, nebo dokonce o EU - Vybaví se mi Indiánské přísloví: "Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni - sesedni"

Na druhé straně existuje "zákon schválnosti" zvaný též "zákon vesmírné zlomyslnosti", takže si myslím, že bychom měli Euro přijmout, aby po zvládnutí všech problémů tohoto procesu Brusel oznámil, že EU krachla a velké státy svá Eura zuřivě kolkují aby se konečně vymanily z kleští měnového kursu, který obviňují ze svých hopodářských problémů.

P. Čech 5.1.2024 8:58

To, co u nás probíhá ve věci přijetí či nepřijetí Eura není žádná diskuse. Zatím jsem zaznamenal pouze dva případy, kdy se k věci vyjádřili skuteční ekonomičtí odborníci. Vše ostatní jsou jen obvyklé politické kecy probíhající v souvislosti s volnou soutěží politických stran podle čl. 5 ústavy.Nejsou předkládány odborné argumenty a ze strany novinářů jde zase jen o vyvolávání emocí s cílem ohlupovat veřejnost. Reálný a obecně přijatelný argument pro přijetí Eura jsem nezaznamenal. Tvrzení, že "je přece lepší když si nemusím vyměňovat peníze, jedu-li do zahraničí" nepovažuji za relevantní argument

E. Chrapek 5.1.2024 8:51

Autore, dle mého jste spokojená ovce, jdoucí na porážku.

Základní výhodou (a problémem v jednom) fyzických peněz je jejich anonymita. Máte schované pod polštářem a pro stát je nemáte. Vytáhnete je, kdy budete chtít.

Až Vám jednou nestaví expiraci těch Vašich virtuálních třeba na rok, tak možná pochopíte.

L. Hančar 5.1.2024 8:30

Globální svět půjde za chvilku do zadele i s tím bezhotovostním stykem. Ostatně, i ten styk pohlavní skomírá. Berou nám radosti, dostanou přez hovězí žaludek!