27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

LIDSTVO: Lžeme si do vlastních kapes a to nás přijde draho

Buď lžou a nevědí to, nebo vědí, a přesto lžou. V obou případech by ti, kteří lžou tak neuvěřitelně, že by se za to nemusela stydět komunistická moskevská Pravda, ale ani nacistický berlínský Völkischer Beobachter, měli být vypráskani z novinářských míst.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 25.4.2020 8:23

Ve Státě New York (20 mil. o.) obvykle na chřipku zemře 4 500 pacientů, aspoň dle jejich statistiky

https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/states/newyork/newyork.htm

R. Vacek 25.4.2020 8:47

Popřípadě příspěvek novináře, kde jde od roku 2000 do začátku dubna.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/10/upshot/coronavirus-deaths-new-york-city.html

J. Krásenský 25.4.2020 5:24

Nevědomá lež se nazývá omyl. Pokud bychom nevědomou, neúmyslnou nepravdu nazvali lží, pak můžeme zabalit celé školství a vzdělávání vůbec, neb vše je pouhou lží a nemá smysl pátrat po pravdě, vše k čemu dospějeme se nakonec ukáže jako lež. Marnost nad marnost a všechno je marnost. Stejným metrem měřený článek pana Adlera je možné také označit za lež a pak jej nemá cenu číst, jenže to by byla chyba, protože pan Adler v něm upozorňuje na skutečnosti, které je třeba znát a podle nich se chovat. Autor je pouze rozčilený a proto se dopouští výroků, kterých by se jinak vyvaroval.

Nevědomost hříchu opravdu nečiní - což je záležitost Boží, kdo může být spasen je pro člověka nemožné, protože lidstvo se rádo řídí zákony světskými, jejich neznalost nikoho neomlouvá. Jak má ubožák pobrat na milion zákonů předpisů a nařízení a to jen v maléalenaší zemi, natož pak v evropském sojuzu a výš? Soudcokracie, veškerá moc nenáleží lidu. Ovšem být juristou je výnosný kšeft. Kdykoli začala nevědomost hříchů činit, začalo vraždění jako za husitů a jiných heretiků. Svobodu nejvíce ohrožuje přemíra zákonů, člověku by mělo stačit Desatero k pokojnému životu a co jest nad to, je od zlého, neboť vše ostatní jsou výjimky z pravidla (neznabozi namítnou, že jim by stačilo míň než osm příkazů, ale to je usvědčuje z nepochopení smyslu).

Tož tak. Největším ohrožením svobody, které může nastat, je zrušení hotovosti. V tu chvíli, se stáváme otroky. K tomu se blížíme mílovými kroky. Dalším ohrožením je kontrola myšlení. Oba jevy jsou nežádoucím následkem elektronizace-virtualizace života. Kdo chce být svobodný, musí se vzdát výdobytků posledních čtyřiceti let. Smutné je, že si o tom píšeme na tady.

P. Adler 25.4.2020 5:36

pane krasensky, to s tou nevedomosti mi prijde trochu zahadnejsi ... v podstate mam pocit, ze se za ta leta nejak vytratil rozdil mezi vyrazem teorie (ta musi byt podlozena dukazy), a hypotesa (ta se obejde i bez dukazu) ...

to za prve ...

a za druhe: vysvetlim, proc soudim, ze nevedomost hrichu cini: kdyz nekoho zabijete (ne vy, to je jen hypotesa), myslite, ze vam, projde obhajoba, ze jste nevedel, ze se zabijet nema?

ale ano, vypada to zjednodusene, jenze, ale ja se uz delsi dobu domnivam, ze mnoha slozita ale, jenze, atd. jsou trochu zavadejici ...

je ovsem mozne, ze v tomto jsem se spletl ... o tom, ze se lidstvo zbytecne dobrovolne zene na porazku policejnimi rezimy, o tom jsem si jist ...

J. Krásenský 25.4.2020 7:44

Pane Adlere, při vší úctě, v naší kultuře je po tisíce let platné, že zabíjet se nemá (jiného člověka) a to ani nevědomky. Těžko se mi to představuje. Přesto byly a jsou na Zemi kultury, kde nevědí, že zabít člověka jiného kmene je hřích. Občas se stane, že v revolučním nadšení tento názor (zabití člověka není hřích) převládne i v naší civilizaci od francouzské revoluce, přes marxisty a nacisty až po dnešní feministy, gender inteligenty a jiné zelené zachránce přírody.

"Nenechte prchlivost lomcovat svým majestátem". Některé předpisy svobodu umožňují - například dopravní. Nebudeme se snad přít, že obecná shoda o jízdě vpravo (v Británii vlevo) prospívá svobodě cestování, a revolucionáře, kterého tato domluva omezuje, považujeme - v lepším případě - za člověka mdlého rozumu.

O současné pandemii a jeho původci toho víme pramálo (viz dnešní článek pana ) a proto doporučuji "předběžnou opatrnost" a jistou dávku důvěry v současná opatření. Boj za svobodu je ušlechtilá věc a člověk by měl zvážit, zda nebojuje jen za své představy. Neméně důležité je, aby uvážil, kolik toho je sám ochotný ztratit, je-li ochotný obětovat svůj život - i svůj život, - jen svůj život. A pokud v jeho ušlechtilém boji riskuje životy nezúčastněných, měl by si spočítat, kolik cizích životů je připravený riskovat za svou svobodu (jistě - svobodu "všeho lidstva"). Ve dvacátém století onen boj za svobodu stál jen v Evropě na sto milionů zavražděných.

J. Hruška 25.4.2020 9:53

" Komunismus je sovětská moc a elektrifikace Ruska." pravil Lenin. Přeloženo do dnešních pojmů: Kdo drží moc ve svých rukou, jinak "moc číhá z hlavně pušky" a elektřina umí všechno i elektronizaci státní správy jako firma. Čestík.

J. Krásenský 25.4.2020 11:28

???

P. Adler 25.4.2020 3:37

vsimam si, ze prvni ctenari se desne rozcilili ... takze, aby se mohli rozcilit jeste vice:

https://townhall.com/columnists/marinamedvin/2020/04/15/israeli-professor-shows-virus-follows-fixed-pattern-n2566915?fbclid=IwAR2gjxTJGMBBelUbaOo4Li857YjI_b1Z9fpSOic7oy2Fog8wPDgxPXIG_xw

R. Vacek 25.4.2020 5:53

Pan profesor se mohl podívat třeba na 2 sousední země, které k viru přistupují rozdílně - Norsko (restrikce) a Švédsko (benevolentně). A hned by viděl, že benevolence vede k postupnému vzrůstu registrovaných nakažených i počtu mrtvých (aktuálně Švědsko:Norsko 2152:199). A zatím to bylo vždy tak, že žádná země nezůstala benevolentní, ale neustávající růst mrtvých ji donutil přijmout ráznější karanténní opatření.

J. Cimbálník 25.4.2020 6:11

Pro němčináře či strýček Google překladač..

https://www.welt.de/politik/ausland/article207488419/Corona-Massnahmen-Schwedens-Innenminister-verschaerft-seinen-Ton.html

M. Hartmann 25.4.2020 3:13

Adler do Strakovky! A okamžitě, dřív než bude pozdě!

Ale vážně: O čem by asi tak psal, kdybychom tu měli Španělsko nebo Itálii? Ubohost sama.

P. Adler 25.4.2020 3:38

v textu odkazanem shora naleznete odpovedi na italii i spanelsko ...

M. Hartmann 25.4.2020 9:57

Díky za vysvětlení. Ale stejně máte příště můj hlas jistý, nebojte se.

P. Dvořák 25.4.2020 2:41

ČTVRTEČNÍ GLOSY 09.04.2020 Miroslava Macka. Údajně jde o prastarý japonský text. Ale pokud ne, bohužel stejně stále platí.

Jak učinit lidí šťastnými:

1/Všechno jim seberete 2/ Všechno jim zakážete 3/ Pořádně je vyděsíte 4/ Vezmete jim jejich jistoty a zpřeházíte zvyklosti 5/ Zhruba polovinu toho, co měli, jim vrátíte 6/ Namluvíte jim, že jste zahnali nebezpečí 7/ Zhruba polovinu toho, co jste jim zakázali, jim povolíte.

Budou si připadat neskonale bohatí, volní a šťastní a budou vám zavázaní a vděční.

V. Klepetko 25.4.2020 7:30

Prastaří Japonci zřejmě znali ještě mnohem starší židovské anekdoty :-))))))

P. Dvořák 25.4.2020 9:12

No mě to spíš připadá jako psáno životem, tedy tragédie.

:-((

V. Klepetko 25.4.2020 0:45

Je zde ještě třetí možnost: říkají pravdu, a lžete vy, pane Adlere!

A jsou naštěstí i jiné možnosti :-) Lež, to je slovo, které jste použil jen že zoufalství, které je dnes přirozené a pochopitelné. Chápu, že ta nenormální situace už všem leze na mozek, ale je tu v poslední době na Psu příliš mnoho vyšinutých reakcí jindy normálních a soudných lidí, jejíž psychika se tomu všemu brání prostým "popřením viru"!

Ale on tím popřením nezmizí! To on nám vzal naše svobody. A ty se k nám vrátí, jedině když místo popření té nemoci se s ní nějak naučíme žít a pomalinku ji "ochočíme" a tím i překonáme. Naproti tomu, když dovolíme koronakhmérům vyhnat zneklidněné novináře z měst do polí, tak svobodnější ani zdravější nebudeme!

J. Vintr 25.4.2020 2:30

Když trochu otevřete oči, a nenecháte se oblbovat propagandou, tak si můžete všimnout, že se ta propaganda rozchází s realitou. Má například logiku rušit ta poměrně drastická opatření, když je dnes situace podstatně horší, než když se zaváděla? Tehdy bylo nakaženo jen pár lidí a proto byla pravděpodobnost, že s někým takovým potkáte a nakazíte se prakticky nulová. Dnes je ta provděpodobnost mnohonásobně větší a přitom podle vlády už nebudou ta přísná opatření potřeba. To už ten virus najednou přestane být tak strašně nebezpečný? Také si všimněte toho obrovského rozdílu v udávaném počtu "obětí" epidemie u nás a v zahraničí. Nebude to třeba tím, že u nás si nemůžou tolik vymýšlet, protože do toho přece jen dost lidí vidí, zato o tom, co se děje za hranicemi můžou, lhát jak je napadne, protože se o tom prakticky nikdo nemůže přesvědčit.

A. Holík 25.4.2020 3:57

Jj, muzou za to mimozestani nebo rtut. Ale spis mimozemstani. Ale jak rikate, pravdu vam nereknou !

R. Vacek 25.4.2020 6:21

Pravděpodobně jste jediný, který ví, kolik lidí bylo kdy nakaženo. Nám smrtelníkům je totiž dostupný jedině počet diagnostikovaných s virem. A kolik jich pobíhá kolem a není diagnostikovaných to věděl kromě vás jen bůh.

A počty mrtvých? No podívejte se na interaktivní mapu z Itálie, kde po najetí myší na některou oblast kromě jiného uvidíte i kolik lidí tam zemřelo v březnu 2019 a v březnu 2020. Myslíte, že se jedná o lež?

http://content.dsadserver.com/Ciro/italy_map_28Mar2020.html

J. Vintr 25.4.2020 8:13

Je jedno, kolik je teď, nebo bude v momentě, kdy se ta opatření odvolají, nakažených lidí. Bude jich ale zaručeně mnohonásobně víc, než jich bylo v době, kdy se ta opatření závaděla. Co se týká těch mrtvých, tak nepokrytě lžou i u nás, protože za oběti toho viru počítají i lidi, kteří zemřeli z jiných příčin. A všude jinde to bude podobné. Když si ta "hrozivá" čísla porovnáte s běžnou úmrtností podle velikosti populace (u nás třeba cca 250 lidí denně), tak na nich nic hrozivého není.

R. Vacek 25.4.2020 8:44

Počet nakažených pravděpodobně nebude vyšší než před měsícem. Tehdy jsme neměli ještě dostatečné testovací kapacity a testovali se jen ti u kterých i příznaky ukazovaly že se jedná o vir.

U každé epidemie se její vliv sleduje tak, že se zjistí, kolik lidí zemřelo navíc - a toto se přiřadí epidemii. Jak jinak byste to chtěl dělat? A když je epidemie, tak prostě lidí umírá víc - a kolik, to ukazují data o úmrtnosti - v odkaze níže jsou po týdnech.

https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

J. Vintr 25.4.2020 9:25

Jenže lidé neumírají podle statistiky, ale náhodně. Takže jich někdy umře víc někdy míň. V těchto jarních měsících obvykle víc, jsou na to i lidové pranostiky. Takže tohle by šlo vyhodnotit až za delší časové období. A ani to by nebylo tak úplně objektivní, protože populace v Evropě stárne a tím také roste poměr úmrtnosti k celkovému počtu obyvatel. Ale vsadím se, že za takový rok už tyhle věci nebudou nikoho zajímat.

R. Vacek 25.4.2020 9:38

Proto jsem poslel ten odkaz, kde se po 5 let sleduje, jak se mění týdenní počet mrtvých oproti běžným hodnotám. No a tam je vidět, že v zemích, které zaváhaly, za těch 5 let nikdy neumíralo tolik lidí, jako letos. Aje vidět i Britská snaha o promořování (než od toho couvli) - Anglie přeskočí Itálii.

J. Vintr 25.4.2020 10:34

Jestli za to nemůže i ta koronavirová panika. Když svezete do nemocnic staré nemocné lidi ze širokého okolí a nacpete je do omezeného prostoru s jinými nemocnými, tak je jisté, že začnou houfně umírat. Bez ohledu na koronavirus. A přesně tohle se dělo v zemích, kde tak prudce narostla úmrtnost.

K. Tejkal 25.4.2020 10:40

Lidé zjevně umírají také děsem poté, co si přečtou noviny :-)

V. Klepetko 25.4.2020 7:24

Panek Vintře, nebudu to podrobně rozvádět, ale buďte rád, že na rozdíl ode mne se Vaší rodiny ta situace s virem zřejmě zatím nijak fatálně nedotkla. A upřímně Vám přeji, aby to tak i zůstalo! Ale věřte prosím, že zde nereaguji na jakousi "oblbující propagandu", ale na bolest a smrt ve svém bezprostředním okolí. Jak by se to změnilo, kdybychom deportovali ty novináře do polí dle přání koronakchmérů, a zřejmě i pana Adlera?

Jinak ty Vaše otázky jsou relevantní. Já si na ně odpovídám takto - míra represe u všech těch smysluplných i nesmyslných "opatření" by měla být funkcí křivky nákazy. Když roste exponenciálně, je čas dupnout na brzdu, když je lineární nebo stagnuje, můžeme mít více svobody. Najibrovat to lze jen v praxi metodou pokus - omyl - zpětná vazba, a ta křivka by v žádné chvíli neměla narazit na to, že chybí běžně dostupná zdravotní péče a personál: lidi by neměli umírat v jakémsi rozvráceném chaosu, bez možnosti smířit se s Bohem, rozloučit se příbuznými a být důstojně pohřben...

Jasně že ta čísla jsou v jednotlivých zemích metodicky nesrovnatelná a nepřesná. Ale jiná nemáme... Zde Vám nabízím celkem důvěryhodný zdroj, podívejte se, jak v jednotlivých zemích křivka nákazy naráží nebo nenaráží na bod, ve kterém se zdravotnictví začíná sypat:https://covid19.healthdata.org/sweden

V. Klepetko 25.4.2020 7:26

"Nakalibrovat to lze jen v praxi"

J. Vintr 25.4.2020 8:25

Asi vám uniká, že ta čísla nevyjadřují růst počtu nakažených, a jsou z podstatné části daná jen počtem testovaných. Objektivní byl jedině nárůst počtu těžce nemocných, protoze ty lze s největší pravděpodobností spočítat přesně. A právě tohle číslo se nikde neuvádí.

V. Klepetko 25.4.2020 10:46

Myslím, že když zvážíte počet nakažených počtem testovaných, tak nějakou přibližnou představu o relativním množství nakažených v jednotlivých zemích to dává...