19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

LIBERALISMUS: Zakaria vyzval ke změně politického slovníku

Slovo liberalismus pochází z latiny, kde liber znamená svobodný či svobody se týkající a jde o politický směr nebo také filosofický pohled, který většinou prosazuje principy jako je svoboda slova, tedy i médií a pohybu, sekularismus, právní rovnost, podpora občanských a lidských práv atd.. A všechny tyto fenomény pak tvoří podmínky pro skutečné svobodné volby. Tato ideologie je stará, původně vznikla v 17. století v Anglii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Formánek 6.6.2023 16:59

Až na to, že Aristoteles nazýval skutečnou moudrou vládu polyteia a demokracie je její pokleslo formou, vládou lůzy, dému. A tu polyteiu se nějak nikdy nepodařilo vybudovat. Tak se mi čím dál víc jeví jako jediná realistická forma vlády monarchie.

P. Kubáč 6.6.2023 8:52

Liberalismus je dobrý sluha, ale špatný pán - osvobodí společnost od tyranie, ale pak pokračuje osvobozováním od tyranie - práva.... morálky..... zdravého rozumu..... přírodních zákonů.....

K. Machala 6.6.2023 2:11

Orbán dělá špatné věci a s liberalismem se mýlí. On opravdu je od slova liber. Tzn ani to, co se děje na západní straně světa a co se rádo zaštiťuje ukradenym slovem liberalismus a liberální demokracie, jí není, jde proti svobodě jako kdysi raný Putin. Kam to došlo, vidíme. A v EU není opak, ale dohánění. Levicoví novináři kritizující jen Orbána asi nevidí na jedno oko. Svoboda je v ohrožení a vůbec ne jenom v Maďarsku. Mlčet o potlačování svobody jinde je fuj.

D. Laurencikova 6.6.2023 6:41

"Rany Putin" sel kdysi po svobode rozprodavat a rozkradat Rusko, stejne jako po svobode oligarchu, vykonavat politicky vliv na stat... myslite tohle?

Orban omezil svobodu "dobrodeje" Sorose sirit jeho vliv v Madarsku a take ruznych "aktivistu", kteri od malicka matou detem hlavy s homo- a transsexualitou. Orban sel proti svobode "muzu" rodit. Matkou ditete je vzdycky zena a otcem muz, nechal Orban zapsat do ustavy. Orban se z meho hlediska snazi celit ideovym levicovym projektum, ktere popiraji to, co lze spatrit i pouhym okem. To je "fuj" a Madarsko je ostudou rikala Ursula von der Leyen. Takovy Orban nema v EU co pohledavat, dplnil nizozemsky ministerprezident Mark Rutte.;-)

Bez toho, ze novinari stoji z drtive vetsiny nalevo od sveho publika, by toto nebylo mozne.

J. Majzlík 5.6.2023 23:53

Respekt, studnice veškeré lidské moudrosti, na jehož internetových stránkách neběží žádná snadno dostupná a smysluplná diskuse, jen ticho po pěšině. Vysí .-.. á tedy svoje signály do ztracena.

P. Hatina 5.6.2023 20:50

Ten neopolitický slovník už je vlastně popletený dávno. Z toho že "..Orbán v hovoří o neliberální demokracii" se nedá jednoznačně vyčíst vůbec nic.

Rozhodně třeba negací liberálního není totalitní.

Nebo snad lze tu negaci vysvětlit tím, že v tom státu nebude tolerováná současná woke cancel kulura?

A až ten poslední, snadno srozumitelný výklad. že teď mají v Madarsku jako premiéra tvrďaka, kterej si řídí stát jak on chce. Aj takových už v Evropě pár bylo. Od Churchilla přes Thatcherovou až k Merkelové..

To podstatný jsou svobodný volby. Když voliči zjistí, že to co jim politici servírují jim nevoní, tak si příště zvolí jiné...

A vo tom to je ;-D

V. Církva 5.6.2023 20:06

Tak to podle názvu vypadalo, že to bude o demokracii, a ono je to o tom jak jedna elita rozhodne, že druhá elita demokratická není, když vlastně demokracii nepodporuje ani jedna z těch elit.

L. Masar 5.6.2023 18:17

Tak nevim, jestli prave Zakaria je ten strazce ... levicak z CNN, navic s religioznimi podtony ve svych stanoviscich.

J. Jurax 5.6.2023 16:04

Falešné hráče je třeba kvůlivá zachování demokracie odhalovat. Ovšem kteří to jsou určíme MY! A EK.

M. Baloun 5.6.2023 15:56

Pravda je jenom jedna. A já mám na ní patent!!!

Váš Hvížďala

L. Zídek 5.6.2023 15:48

Klauni Eurosojůzních zemí, kde mají podporu svých voličů pod 20 %, mistrují Orbána , který mápodporu přes 60 % svých voličů. Konečně, pokrytectví je jednou z největších hodnot Brusele ....

A. Kelin 6.6.2023 13:16

Zajímavý argument! Jakou podporu voličů měl Adolf Hitler?

L. Zídek 6.6.2023 18:20

Nó ! Dobrá demagogie ! Orbán s 60% je proti válce, nacismu a nechce ovládat jiné národy , na rozdíl od Hitlera a dnešních severoamerických klaunů a těch z Brusele co mají podporu do 20 %.

V. Kučer 5.6.2023 14:10

Liberální demokracie byla původně zaručená svoboda slova, tisku a shromažďovací. Co je to dnes nikdo neví.

P. Diviš 5.6.2023 14:46

Ty dva pojmy k sobě moc nepasují.

Liberální je svobodný, to může být i v monarchii (viz Lichtenstein), demokracie znamená, že si vládne lid a u toho není žádná záruka, že bude svoboda.

V. Kučer 5.6.2023 18:37

Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie. Zdroj: https://bajnar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=423977

D. Laurencikova 5.6.2023 20:22

Nikde na svete si nevladne "lid".

J. Herink 6.6.2023 9:44

R^R^R^

M. Sedláček 5.6.2023 13:24

Povrchní blábol, autor si neráčil všimnout, že to co je dneska označováno jako liberální nemá s pojmem ze 17. století vůbec nic společného. Dnešním newspeakem je liberální = levicově progresivní.

P. Diviš 5.6.2023 14:47

A v USA něco kolem komunistů.

D. Laurencikova 5.6.2023 13:16

Docetla jsem po tento odstavec: "V důsledku toto označení pro jeho (Orbanuv) způsob vlády je pravdivé, jen zamlčuje, že slovem neliberální ruší všechny demokratické principy stejně jako to učinili komunisté u nás po roce 1948, když hovořili o lidové demokracii. Už nejde v žádném případě o demokracii, z tohoto slova se jen stala nálepka, falešně přívětivá maska, která mate voliče a odvádí pozornost od autoritářských a poloautoritářských režimů. Proto je třeba používat jiný slovník."

To je s prominutim takovy nesmysl, ze dal uz nectu. Autor snad ani netusi, ze dnesni "liberalni demokracie" je pravy opak toho, co si lze predstavit pod pojmem liberalni v puvodnim slova smyslu. Zapadni liberalni demokracie si plnym pravem zaslouzi nazev "iliberalni". "Kdo nejde s nami, jde proti nam" - to je dnesni liberalni demokracie. Cenzura, vyrazeni z diskurzu vsech "nevhodnych nazoru", boj proti pravici, vulgarizace, dekadence, islamizace (jak to jde k sobe?), valecne stvani.... Kdo je proti, ten je spolecensky vyrizen, vyrazen a kriminalizovan. Souhlasim s tim, ze je treba pouzivat jiny slovnik. Dokonce komunistka, Sahra Wagenknecht rekla, ze dnesni "liberalni" demokracie je ve skutecnosti demokracie iliberalni. Napsala o tom celou knihu, Bestseller "Die Selbstgerechten", v nemz to trefne analyzuje.

Co mysli autor tim autoritarskym uskupenim, ktere si uzurpovalo moc? Doufam, ze Fialovu vladni petikoalici, ve ktere zadna jednotliva strana ani v naznaku nedosahne na vysedky ANO.

V. Povolný 5.6.2023 14:00

Ano, pan Hvížďala má zmatek v pojmech. Právě liberální demokracie je směr, který není vůbec liberální v původním významu tohoto slova a vlastně není ani demokratický, soudě podle toho, jak zachází s opozičními názory a jejich nositeli.

Je to absurdní, o volebních výsledcích vládních stran v Polsku a Maďarsku by se leckterým vládám v Evropě mohlo jen zdát. Hlava mi to nebere, pokud s vítězem voleb souhlasím, tak jsou to skvělé volební výsledky a pokud ne, tak to není výsledek svobodných voleb, ale index uzurpované moci? Nechápu to, pan Hvížďala je přece zkušený a renomovalý žurnalista, ale píše jako zfanatizovaný člen náboženské sekty. Nebo by chtěl chtěl trumfnout Orwella?

D. Laurencikova 5.6.2023 14:15

Pan Hvizdala ma zmatek v pojmech, a to je dnes bohuzel tak bezny jev, ze clovek hleda vysvetleni, jak k tomu mohlo dojit. Neco v pitne vode? Zareni? Orwell je dnes uz zcela dohnan, misty i predehnan Rv.

J. Jurax 5.6.2023 16:06

Nehledejte složitá vysvětlení tam, kde jev lze vysvětlit pouhou blbostí.

D. Laurencikova 5.6.2023 17:09

Ja hledam vysvetleni, jak doslo k tak masove blbosti. ;-)

H. Lukešová 5.6.2023 17:19

Že by vliv mainstreamových médií?

P. Hák 5.6.2023 18:26

Patrně. Oblbující vliv televize, sociální sítě, civění do mobilů.

H. Lukešová 5.6.2023 18:35

Ano, ty desinformace, ovšem podotýkám, že desinformují obě strany, Pětikoalice i opozice...a válečnou propagandu využívají Ukrajinci i Rusové, leč k nám se dostane ukrajinská propaganda, nekritizuji to, pouze podotýkám, čeho jsem si všimla.

P. Hák 6.6.2023 5:17

Samozřejmě že propagandu provádějí obě strany, i když my nedokážeme posoudit, jak intenzívně to probíhá na straně druhé - dostáváme o tom jen ty informace, které nám předloží naše propagada. Zahlušení lidí spoustem informační vaty a zblbnutí skrz média ale přišlo dávno před válkou a s válkou nesouvisí.

Zda to byl nějaký plán, netuším, spíš mi přijde, že to je důsledek rozvoje techniky.

D. Laurencikova 5.6.2023 19:47

To jiste taky. Ale je vubec mozne, takhle rozhodit vnimani reality?