14.6.2024 | Svátek má Roland


Diskuse k článku

LIBERALISMUS: Zakaria vyzval ke změně politického slovníku

Slovo liberalismus pochází z latiny, kde liber znamená svobodný či svobody se týkající a jde o politický směr nebo také filosofický pohled, který většinou prosazuje principy jako je svoboda slova, tedy i médií a pohybu, sekularismus, právní rovnost, podpora občanských a lidských práv atd.. A všechny tyto fenomény pak tvoří podmínky pro skutečné svobodné volby. Tato ideologie je stará, původně vznikla v 17. století v Anglii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 5.6.2023 19:59

Všechno je možné, nedivím se vůbec ničemu. Už ne. Vždyť mnozí Němci, zajisté ne úplně všichni, Hitlera také tolik moc milovali, vše mu věřili, hltali každá jeho slova.

Ale když Vás tu vidím, tak do Novinek proniklo info, že se německý kancléř Scholz velmi naštval, křičel z pódia na lidi, že je Putin agresor, který usmrtil mnoho lidí, že Ukrajina byla napadena a že je nutné napadené zemi dodávat zbraně... Ten tedy s "chci míry" , jak se dnes u nás říká, zatočil...

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-k-nepoznani-nastvany-scholz-kricel-z-podia-volate-tu-po-miru-beze-zbrani-zatimco-stvac-putin-se-zbranemi-vrazdi-40433644

D. Laurencikova 5.6.2023 20:21

Pritom Scholz je unyly clovek, ztelesnena nuda... Do vyzbrojovani Ukrajiny se mu take puvodne zrovna nechtelo... To vzdycky po setkani s nejakymi "prateli a spojenci" prekroci dalsi a dalsi "cervenou linii". Z peti tisic helem jsou uz davno Leopardy a bojova letadla take budou. USA uz nemaji nic proti tomu, aby Zelensky dodanymi zbranemi napadal ruske teritorium.... Ja se vsadim, ze oni to do te poradne, horke, treti svetove valky nakonec prece jenom dotahnou!

USA erlauben Kiew den Einsatz gelieferter Waffen gegen russisches Territorium (freiewelt.net)

H. Lukešová 5.6.2023 20:28

Ano, vše ke globální válce spěje. Četla jsem, že polští dobrovolníci přihlásili k útoku na území ruského pohraničí spolu s ruskými proti-putinovskými bojovníky a dnes jsem na Fintagu četla, že již Američané počítají, že konflikt na Ukrajině "zamrzne" a že je pro ně "zamrzlý konflikt" naprosto přijatelný. Ovšem Fintag je už prý server pofiderní, skoro desinformační...

D. Laurencikova 5.6.2023 20:48

V takovem pripade: "vypnout, vypnout, vypnout!" Cetla jsem to. Vidim, ze se podle vseho doslo k uzasnym poznatkum a objevum: "V USA navíc podle listu sílí názor, že ani ukrajinská protiofenziva nezasadí Rusku rozhodující úder." Nebo: "...rusko-ukrajinský konflikt ...... skončí jednáním. A neskončí vojenskou výhrou jedné strany." Tahle veta je take svetaborna: "„Existuje názor, že Ukrajina musí mít přístup k Mariupolu a Azovskému moři. Jiný názor nevytyčuje hranici tak striktně. Ale jen za předpokladu, že bezpečnost Ukrajiny bude v budoucnu zajištěna." Hää? Takze vojenska porazka Ruska nebude? Ze by ti "chcimirove", tito "vlastizradci", kteri chteji klid zbrani a diplomacii hned a ne az potom, az budou dalsi statisice padlych, meli prece jen pravdu?? A vyplatilo se to cele vubec?

H. Lukešová 5.6.2023 20:57

Jistěže to k tomu jednání nakonec dospěje, ovšem správně píšete, kolik lidí za to zaplatí životem. Rusko i Ukrajina se musí ještě pořádně vykrvit.

Je to hrozné, jenže jaké podmínky mírové smlouvy by musely být, aby neponížily Ukrajinu ani Rusko? Ukrajina trvá na své celistvosti, avšak Rusko na Krymu a republikách na Donbasu trvá. Takže se bude bojovat a krvácet a krvácet.

J. Jurax 5.6.2023 18:03

To máte těžký.

Člověk je občas génius, ale lid je blbej jak troky.

J. Majzlík 6.6.2023 9:36

K J. J. : ". . blbostí, říznutou mazaností".

P. Diviš 5.6.2023 14:49

I Bureš by k vládě potřeboval nějakou koalici (nebo vládnout menšinově).

Takže ten poslední odstavec je ještě větší pitomost, než to před ním.

H. Lukešová 5.6.2023 15:30

Oni Piráti v koalici nejsou žádnou výhrou. Já vážně Piráty ráda nemám... Legrací je, že voliči STAN a TOP 09 se "perou" o liberální voliče, snaží se zajistit např. manželství pro všechny, zatímco TOP 09 by prý nyní byla mimo PS, STAN oslabila, tak Piráti sílí.

Jasně že, není třeba tři stejné liberální strany, stačí jedna, navíc, Piráti jsou pro nejmladší voliče IN, pokrokoví v otázce migrace, gay vztahů, návykových látek... Myslíte si prosím, že Piráti jsou lepší alternativou než ANO či SPD? To si také nemyslím.

P. Hák 5.6.2023 18:28

Piráti těží i z toho, že v rámci 5K o nich není moc slyšet.

Chybu, kterou udělali, když se spojili se STAN, už nezopakují.

H. Lukešová 5.6.2023 18:31

Také si to myslím. Navíc Stanaři vykroužkovali Piráty, to byl také do jisté míry podraz, ale to už je úskalí koalic. Kdyby Piráti místo 4 křesel měli 12 křesel, škodili by mnohem více. Avšak počkejme do času.

P. Hák 6.6.2023 5:20

Ano, Piráti by škodili více, STAN zas méně. Podle mého je to prašť jako uhoď, i když strany nejsou stejné - STAN má více kmotrovský charakter, Piráti zas svazáckou jiskru v oku. Na druhou stranu v očích vedení STAN je taky dost fanatismu... U STAN se zřejmě více než u Pirátů liší voliči a vedení.

Přesně tak, vyčkejme.

K. A. 5.6.2023 15:39

To, že nechápete ironii, ještě neznamená, že je něco pitomost.

Je to trochu paradoxní: Vládne vláda, která vyhrála díky účelové změně volebního zákona, spoluinscenované za zákulisí miliardářem Bartou - hlavním to politickým odpůrcem Babiše, jehož je pětikoalice a Pavel politickým nástrojem. Vládu volila menšina voličů a hned, jak se Fiala dostal k moci, tak se pokusil zavést cenzuru a policie začala zavírat lidi za schvalování bůhvíčeho. Je to, jak za Rakouska-Uherska, kde se zavíralo za schvalování atentátu, když někdo řekl "sedum kulí jako v Sarajevu". I kdyby nic jiného neudělali, tak za tu cenzuru to je nejhorší vláda od r. 1989.

D. Laurencikova 5.6.2023 20:26

Ze se nestydi, tato vlada! Za tu cenzuru by mela chodit kanalama a hlave - odvolit!

D. Laurencikova 5.6.2023 17:07

Takze Bures si uzurpoval moc, chcete rict? Co se vam zda "pitomeho" pred poslednim odstavcem? Trochu konkretneji, kdyz uz, pane Divis.

V. Čermák 5.6.2023 17:17

Diviš říci nechce nic. Stačí mu, aby si zaBurešoval...

D. Laurencikova 5.6.2023 19:48

Ano, byt pri tom je vsechno! Rozumet tomu nemusi, pan Divis. ;-)

P. Hák 5.6.2023 18:25

Pan Hvížďala to prostě potřeboval ideově správně prezentovat. Toť vše, netřeba dále bádat.

Ale přiznám se, že jsem si říkal, hele, že by Hvížďala už cítil nějaký obracející se vítr? Že by otevřeně napsal, že to, čemu se dnes říká "liberální demokracie", už dávno není ani liberální, ani demokracie? Ovšem článek mne uklidnil, u Hvížďalů vše při starém.

D. Laurencikova 5.6.2023 19:43

Ja jsem pana Hvizdalu jeste tak neznala. Ja uzasnu pokazde nanovo, kdyz natrefim na cloveka, ktery nerozezna, co je nahore a co je dole. Ackoliv uz jsou pomalu v mensine ti, kteri to jeste rozeznaji. Rv

P. Hák 6.6.2023 5:23

No, já nepamatuju 50. léta, ale prý tehdy také byli takovíhle s uhlířskou vírou.

Nebo možná s patřičně po větru vlajícím pláštěm. I když u pana Hvížďaly si myslím, že tomu věří. Znám lidi, kteří to takhle vidí. Obvykle proto, že informace berou výhradně z ČT a spol. HvíŽďala je jedním z těch, kdo jim ten úplně jasný černobílý svět bez zrnka pochybnosti servíruje.

D. Laurencikova 6.6.2023 6:22

Mne byla napadna hlavne ta absolutni absence logiky... To musi byt skutecne vec viry.

P. Hák 6.6.2023 19:53

Lidí, kteří nemají kritické myšlení, je hodně. Bohužel jich je dost i mezi vzdělanými.

D. Laurencikova 6.6.2023 20:03

Presne tak! Jsou lide s vysokoskolksymi tituly, tak vyhrabani, az prechazi zrak. A jsou lide prosti, kteri maji zdravy rozum. To druhe je lepsi. Protoze: "Selský rozum může nahradit téměř každé vzdělání, ale žádné vzdělání nenahradí selský rozum". (Arthur Schopenhauer).

P. Hák 6.6.2023 20:18

Ono je to asi tím, že někteří vzdělaní lidé jsou zvyklí na 100 % důvěřovat zdrojům a vůbec je napadne, že by v novinách taky mohli kecat.

Zajímavé je, že když jim člověk ukáže na jejich oboru, jak noviny kecají, nezlomí to jejich víru v pravdivost ostatních tvrzení.

Š. Kohout 5.6.2023 13:06

Rovněž zneužívají státní prostředky k tomu, aby odměnili své podporovatele, obviňují či někde i přímo vyšetřují nezávislé organizace a média a snaží se proměnit nezávislé úřady a soudy v nástroje své moci či je alespoň znevěrohodňovat, třeba jen tím, že se neustále nesmyslně odvolávají i v případech, které jsou, viděno zvenčí, jasné.

Tedy tak ostrou kritiku zdejsi vlady bych od Hvizdaly vazne necekal... :-)

V. Kuhaj 5.6.2023 11:54

Čeho že zneužívá "vládce" Andrej Babiš?! Fialova lhaní? Včera u Tománkové ho ještě šetřil. F.sliboval že nesáhne na daně, mluvil proti grýdnýlu, a dneska? Babiš covid nezpůsobil, nikdo tu nemoc neznal, proto neexistovalo ani "správné" řešení.

Ale dnešní vládci ideologii diktatury proletariátu zcela svobodně a nevynuceně nahradili termínem "evropské hodnoty", kvůli kterým si dnes dáváme pozor na slova a utahujeme opasky podobně jako kdysi za komunistů. A bude hůř, protože tuhle ideologii si rozvracet nedáme! Ano, psychologie velí držet před sebou jako štít někoho, na koho bude moci být v případě potřeby vše svedeno, proto je Babiš dnes a denně na tapetě. Jenže já si pamatuju, jak z něj dělali blbce i proto, že se přeřekl a použil slovenský výraz. Naše vláda dělá hovadiny daleko větší, ale naše média je hladí po palici. Ano, je to dnes jako za komunistů, včetně pseudoproblémů, které se řeší na úkor těch skutečných, a proto to, bohužel, dopadne blbě. Může za to tahle vláda!:-/

P. Diviš 5.6.2023 12:39

Tahle, i všechny předchozí. :-P

J. Vorlický 5.6.2023 10:41

Je třeba kvalitní slovník jazyka českého. Bez slovníku by byla debata něco jako fotbal bez branek.

J. Jurax 5.6.2023 16:08

Debatujte v hantecu.

B. Rameš 5.6.2023 10:16

Čert ví proč, ale zdá se mně, že současná liberální demokracie prosazuje svobodu slova, pokud je to to "správné" slovo", svobodu médií, pokud "správně" medializují, právní nerovnost (například aktuálně: vyšetřovat Trumpa je OK, vyšetřovat Tuska je fuj), podporu občanských nároků, zejména těch minoritních, a monoteismus Zeleného údělu. Ergo, ta změna politického slovníku je asi na místě.