26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Umí Evropa překročit stín ideologie?

Nejen v poslední době se objevují názory, jak Čína tajila informace a včas nezasáhla proti epidemii nemoci COVID-19. Podle některých pak právě Čína může za současnou situaci v Evropě. Nelžeme si tím však do vlastní kapsy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 23.3.2020 9:56

Vyberte si jinou řeku.Ganga je posvátná (a Indové se v ní koupou), protože jsou v ní bakteriofágy cholery.

V. Wagner 23.3.2020 7:03

Ještě možná dodatek, abych nebyl špatně pochopen. Jižní Korea je demokratický stát. Čínský a žádný jiný autoritářský režim zde nechci. A také považuji za důležité respektovat lidská práva. Ovšem svoboda a lidská práva znamenají také hlavně zodpovědnost. Nesmí dojít k tomu, jak to vidíme třeba u Dětí země a podobných organizací, které hází vidle do všeho a jejich pojetí lidských práv je, že trénují všechny na každém řádku úředního dokumentu bez jakéhokoliv reálného smyslu.

Nepochybuji také o nutnosti práva a právníku. Ovšem třeba smysl napadnutí vyhlášení nouzového stavu advokáty manžely Záhumenskými opravdu postrádá jakýkoliv smysl a racionalitu.

A zároveň bych chtěl zdůraznit, že pro fungování demokratického režimu je hrozně důležité, jak rychle a efektivně je schopen v případě krize zavést nouzová opatření a na druhé straně pak i, jak efektivně a rychle od nich dokáže odejít v situaci, kdy krize pomine. A jakou zodpovědnost v tomto případě projevuje každý člen společnosti. A v tomto případě se mi zdá, že Evropa dost selhala.

J. Jurax 23.3.2020 14:54

Napadnutí vyhlášení nouzového stavu advokáty manžely Záhumenskými nepostrádá smysl a racionalitu. Prostě se zviditelnili.

No řekněte, věděl jste, že existují nějací advokáti Záhumenští? A teď mají reklamu ouplně grátis!

J. Krynický 23.3.2020 16:47

Počítám, že Ekologistický Protiprávní Servis už se jim ozval s nabídkou spolupráce.

V. Novák 23.3.2020 9:49

Vzhledem k tomu, s kým má Korejská republika jedinou pozemní hranici, je de facto ostrovem...

J. Krásenský 23.3.2020 6:14

Opravdu nevím, jak Evropa - do Itálie prý přiletěli ruští a čínští specialisté - ale naše demokratická opozice to neumí. Je to škoda, protože nemáme alternativu - buď bureš nebo ideologicky zaslepená opozice, která si Bůh ví proč říká demokratická. Dosud jsem měl za to, že demokracie hyne ideologiemi. Až vám bude hořet barák, budete zjišťovat, jestli ten dobrovolný hasič není náhodou komunista? V tomto pohledu se naše demokratická opozice a mnozí liberální intelektuálové jeví horší, než Čína a Rusko. Škoda.

L. Novák 23.3.2020 6:25

Blbost některých mediálně výrazných jedinců nemůžete zobecňovat naznačeným způsobem. Jejich snahu zviditelnit se za každé situace berte jako přírodní jev, i ten Babiš to dělá permanentně tu jako skladník vítající před kamerami letadlo z Číny, tu jako zákulisní kontrolor projevu ministra zdravotnictví, kterého před očima veřejnosti přiměl k prozrazení zdroje (osoby) chybné informace, kterou dostal snad ze SZÚ...

J. Krásenský 23.3.2020 6:51

Nezobecňuji. Jiný názor než "Blbost některých mediálně výrazných jedinců" z demokratické opozice slyšet není a to ani na "okresní" úrovni. Až bude, upřímně rád ho přivítám.

Vaše odpověď není prosta ideologie.

I. Polák 23.3.2020 5:57

Je neuvěřitelné jak snadno se hodnocení boje s koronou zvrhne na politickou agitku. Pan Wagner, přes velmi kvalitní zpracování informací je tak na hraně. Ale většina komentátorů, stejně jako opoziční politici, nic jiného nepředvádí. Potom vždycky za krátký čas jim realita ukáže jak promeškali příležitost mlčet...

P. Dvořák 23.3.2020 5:20

Zákaz diváků na biatlon v NMNM, to byla dokonalá ukázka předvídavosti.

Pro zavlečení nákazy úplně stačili ti naši idioti, co jezdili do Itálie, protože nákaza přece byla AŽ! v sousedním okrese, než oni na sněhu předváděli svoje předražené lyže, kombinézy a bravurní oblouky.

V. Novák 23.3.2020 9:57

A těch keců proti zákazu diváků na biatlonu!

Stanjura nebudiž zapomenut!

P. Dvořák 23.3.2020 12:09

Bude zapomenut, protože kdyby on to řídil, nakažených by byly možná desetitisíce, ale on by nesl pouze "politickou odpovědnost".

To je nový výraz pro nedotknutelnost politických gangsterů.

A. Hrbek 23.3.2020 3:53

Nejde o unikátní černou labuť. Současná společenská krize v ČR byla předvídána již v roce 2016 na období 11/2019 až 12/20 ve dvou vlnách 11/19-8/20 a 9/20-12/20 (Co nás čeká do roku 2020, Grada). Bohužel došlo k souběhu dvou krizí a to ekonomické a zdravotní. Ani jedna z nich ale není nějakou novinkou a rozumné vedení společnosti si preventivně vytváří finanční a materiální rezervy a na jejich překonání. Obojí se ale v ČR nestalo.

Nic není hroznějšího, než panický strach, který živí média. Každý rok onemocní v ČR chřipkou cca 1 mil. lidí. Na klinické následky chřipky umřelo v sezóně 2017/2018 261 pacientů, v sezóně 2018/2019 195 pacientů a v sezóně 2019/2220 zatím 55 pacientů. Ale nikoho to mediálně nevzrušovalo a nevzrušuje. A ekonomika i ostatní část společnosti se vždy s následky chřipky bez větších potíží vyrovnaly.

Na klinické následky koronaviru zemřel zatím jen jeden člověk. Ale prováděná, často zcela zbytečná opatření, budou stát naši ekonomiku stovky miliard. O dalších ztrátách nemluvě.

I když se nebude někomu ledacos líbit, každý musí především hájit své zájmy. V panujícím chaosu je třeba nalézt něco pevného, nějaké rozumné východisko. A to nebude jednoduché. Skoro každý bude muset toho hodně obětovat bude muset vynaložit hodně trpělivé, zodpovědné i naprosto disciplinované práce. Vzniklé potíže nejde zamést pod koberec, ale je nutno je brát naprosto vážně. Ale na každou nemoc je alespoň jeden lék a každá rána se ve zdravém organismu zahojí.

V. Wagner 23.3.2020 6:10

Pane Hrbku, Vy opravdu toužíte po tom, aby u nás byla situace jako v italském Bergamu? A myslíte si, že je lepší na základě kolapsu zdravotnictví totálně zastavit vše kromě nejnutnějších provozů a mít zákaz vycházení jako je teď v Itálii. Nebo je lepší méně drastická opatření zavést o dva týdny dříve? A myslíte si, že ekonomické a společenské dopady budou v Itálii nebo ve Španělsku menší než u nás? A troufám si tvrdit, že pravděpodobnost, že Velká Británie je na trajektorii Itálie a Španělska, je vysoká. Německo má velice dobré zdravotnictví (i díky našim pendlerům - sestřičkám a lékařům), ale i tak nevím, jestli se mu to podaří.

A. Hrbek 23.3.2020 11:08

Celosvětově bylo cca 330.000 nakažených, z toho umřelo 14.400, tedy cca 0,436%.

V relativně benevolentním Německu bylo 24.873 nakažených, z toho umřelo 94, tedy 0,377 %. V dalším relativně benevolentním Norsku bylo 2383 nakažených, z toho umřelo 7, tedy 0,293%. V New Yorku bylo 15.793 nakažených, z toho umřelo 117, tedy 0,741%.

V Itálii je to skutečně katastrofální, bylo 59.138 nakažených, z toho umřelo 5.476, tedy 9,26 %! Příčinou úmrtí tedy asi není jen koronavirus.

Náš zatímní výsledek je zatím výjimečný, bohužel nelze dosud doložit, jeho příčinu. Rozhodně to ale není tím, že se neustále měnila doba, kdy mají senioři chodit nakupovat. Jakékoliv rozumné opatření lze jen vítat, a některá opatření, jako je například učení na ČT2 jsou skoro unikátní.

Největší nebezpečí ale hrozí z toho, že současná ekonomická krize a současný zmatek v jiných oblastech, ve zdravotnictví nebo školství budou připsány na koronaviru a ne skutečným viníkům. A výroky, jako např. že hranice mohou zůstat zavřené až na dva roky, že deficit bude 200 mld., nebo o školství k uklidnění situace nepřispívají.

S. Rádl 23.3.2020 11:21

Ano, i tady se vyskytly chyby, viz ta prodejní doba pro seniory, nebo blbnutí s pendlery (Já jsem hned říkal, že pendleři měli dostat 2-3 dny na to aby si našli ubytování v příslušné zemi a pak je sem nepouštět). Ono ale kdo nic nedělá, nic nezkazí. S kritikou bych počkal na dobu po pandemii a pak bych kriticky zhodnotil, jak jsme na tom s počtem mrtvých a s důsledkem na HDP.

Kdyby Stanjura neměl kecy u biathonu a u reakci na kritiky Itálie, tak si z něj mohli lidé dělat legraci jen pro jeho nabarvené vlasy. Teď mohou kritici poukazovat i na nedostatky pod tou kšticí.

V. Novák 23.3.2020 12:51

Samozřejmě - příčinou úmrtí tedy není jen koronavirus, ale nezvládnutí jeho šíření. To, že epidemie překročila schopnosti zdravotnictví.

Není ani divu, italské zdravotnictví je snad v ještě horším stavu, než britské veřejné - a sami Britové uznávají, že to je životu nebezpečné...

A. Hrbek 23.3.2020 13:02

Jaké jsou každoroční ztráty z epidemií chřipky, která zasahuje sta tisíce lidí a na kterou umírají i stovky lidí? A zatím se naše společnost i její ekonomika dokázaly s nimi vždy vyrovnat.

To jsme tak slabí, že nás vykolejí výpadek několika tisíc lidí (tedy pacienti jedné střední nemocnice) ze společenského života a ekonomiky?

Ale pokud si pamatuji, tak ještě nedávno byly v mobilizační záloze kompletně vybavené vojenské nemocnice (např. v Hředlích, Těchoníně - ta měla nejvyšší kvalifikaci pro infekční epidemie, Jílové, Ujkovicích, Klášteru) s potřebnými kapacitami. Do některé z nich se přece mohli stahovat všichni nakažení, a tam jim mohla být poskytována všestranná péče a léčení. Jenomže někdo je začal rozprodávat nebo z nich dělat sklady. Těchonin s kapacitou 150 pacientů nedostal k provozu, pro který byl postaven, zatím rozkaz, ačkoliv armáda hlásila připravenost.

L. Novák 23.3.2020 15:10

Hrbku, plácáte hovadiny, aniž byste měl tušení, jaký je rozdíl mezi běžnou chřipkovou epidemií a koronavirem. Nějaká nemocnice v záloze pro 150 lidí je k smíchu!

J. Krynický 23.3.2020 16:49

Každoroční ztráty z epidemií chřipky nepřetíží zdravotnictví.

L. Novák 23.3.2020 6:13

Hloupé kecy. Razantní opatření proti šíření koronaviru jsou správná, protože jen na začátku epidemie lze omezit počet nakažených a nemocných koronavirem zvyšující se geometrickou řadou. Což se zcela prokazatelně daří, protože počty nemocných a jejich růst jsou stále nízké.

Pokud se omezení cestování týče, první mediálně výrazná epizoda proběhla v EU zhruba před měsícem, kdy na fotbalové utkání dvou slavných týmů přijel autobus s italskými fanoušky z Neapole. Ani je z autobusu nenechali vystoupit a museli hned začít dodržovat přísnou karanténu. Jak to s nimi dopadlo, už nevím. Jisté je, že sportovní utkání ve všech oborech byla zrušena po předchozím vyloučení veřejnosti na zápasech. To, co po celém světě zbylo, nestačí ani sázkovým společnostem na udržení provozu a zájmu sázkařů. Něco v Austrálii (bez diváků), něco v asijských zemích, něco v Rusku, Bělorusku (tam zatím i s diváky).

Zákaz shromažďování je základním opatřením k zasatavení šíření a považuji je pro ekonomiku země rozhodně rozumnější, než nechat epidemii propuknout v plném rozsahu a nezvladatelné poptávce po odborné zdravotní péči. V Itálii se musejí rozhodovat, komu pomoci a koho nechat napospas nemoci zemřít bez lékařského dohledu. Že to jsou především staří lidé, snad netřeba zdůrazňovat. První český pacient měl 95 let a koronavirus nejspíš jen urychlil o pár týdnů, možná měsíců, umírání na nemoci stáří.

Že bude postižena ekonomika, je jasné. Otázkou je, jak by byla postižena při masovém rozšíření nemoci a neschopnosti podstatné části zaměstnanců pracovat. Napříč všemi profesemi. Zhroutila by se?

T. Novotný 23.3.2020 7:06

Jenže bez těch opatření by to nebyl jeden mrtvý, ale možná další Itálie, která má 600 mrtvých za den (při jen šestinásobné populaci oproti nám) a zhroucené zdravotnictví, kde kvůli přetížení zdravotního systému nejspíš umírají další lidé, kteří se s jinou diagnózou do statistik nákazy nepočítají.