26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Umí Evropa překročit stín ideologie?

Nejen v poslední době se objevují názory, jak Čína tajila informace a včas nezasáhla proti epidemii nemoci COVID-19. Podle některých pak právě Čína může za současnou situaci v Evropě. Nelžeme si tím však do vlastní kapsy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Bystriansky 23.3.2020 13:31

Tak snad ty zákonné normy mají v názvu nebo platnosti odvolání na koronavirovou krizi.

J. Nevrkla 23.3.2020 8:49

Každopádně ideologie levicových liberálů dostává velkou ránu. Ukazuje se, že jedinou zárukou bezpečí je ten ostouzeny národní stát, nikoliv jakékoliv nadnárodní struktury, EU, NATO, OSN. Drahé, neuzitecne, nefunkční, tahajici z nás peníze pro svůj luxusní život.

Š. Hašek 23.3.2020 8:53

Přesně.

P. Lenc 23.3.2020 8:56

ANO!

J. Tulejová 23.3.2020 8:35

Výborný článek.

Š. Hašek 23.3.2020 8:53

Souhlas.

R. Gramblička 23.3.2020 9:10

přidávám se

F. Žůrek 23.3.2020 8:34

Ano, pan V. Wagner to říká velmi dobře. Být ohleduplný a dodržovat zásady zdravotní a hygienické. Snažit se být zdravý a nenakazit druhé. Tečka.

F. Navrátil 23.3.2020 8:22

Ještě než skončí epidemie, mělo by být připraveno velké bilancování. Ukazuje se, že stát musí mít připraveny krizové scénáře pro všechny možné situace. Že by měl mít dobré vztahy se všemi státy, protože může potřebovat jejich pomoc. Že by měl mít v první řadě základní potravinovou a energetickou soběstačnost. V také by se měl zbavit iluzí o akceschopnosti EU.

Š. Hašek 23.3.2020 8:56

Souhlas.

Pouze stran "všechny možné situace" .... to bych "zúžil" na "mimořádné situace celostátního/evropského významu".

Stejně nevíte přesně co Vás potká.

Zkráceno, malinko možná slovíčkařím.

T. Kohout 23.3.2020 10:58

Říkejte tohle Hřibovi. Ideologický hlupák, a přesto ho lidi volí. Nepochopitelné.

J. Jurax 23.3.2020 15:24

Ehm ... pro všechny možné situace ...

Jaké to jsou? Ono těch možných velkoprůserových situaci je celkem dost, pravda s různou mírou pravděpodobnosti, ale ta se obtížně určuje.

Takže klasicky budeme nanejvýš perfektně připraveni na minulý průser. A nová pandemie se nebude šířit respiračně, ale co já vím třeba hmyzem, aniž bychom měli strategické zásoby repelentů, moskytiér a plácaček na mouchy.

A jsou i jiné průsery - velký blackout, celosvětové zhroucení počítačových sítí kvůli sluneční aktivitě, velké živelní pohromy včetně zemětřesení, mor zničivší významné potravinové plodiny v rámci kontinentu ... nebo třeba bakterie celosvětově rozkládající ropu na nevyužitelné komponenty, pád většího meteoritu ... a příští průser bude zaručeně ještě nějaký jiný ...

J. Krynický 23.3.2020 16:41

Na spoustu z těch průserů se ani připravovat nesmíme. Buď nám to nedovolí ekologisté nebo ochránci lidských práv (kohokoli kromě místních).

Příprava na blackout = posílení výrobních a přenosových kapacit a podpora řiditelných zdrojů - přesný opak toho, co prosazují ekologisté.

O přípravě na další vlnu stěhování národů radši ani nemluvím.

R. Vacek 23.3.2020 8:06

Problém u této nemoci je, že se neví, kolik procent proběhne bezpříznakově. Tedy člověk se nakazí, možná ani není infekční a uzdraví se. Současné testy jsou totiž založeny na přímém hledání viru. Pokud je bezpříznakových a samovolně vyléčených případů hodně, nemoc je relativně snadno zvládnutelná - stačí zabránit rychlému nárůstu nemocných, aby ti potřební dostali odpovídající péči. Současně se budou uzdravovat a přibývat další, kteří už infekcí ohroženi nebudou a nebudou ji ani šířit. Možná je na severu Itálie nyní nakažený skoro každý (a většina bezpříznakově) a tam už nemá žádné epidemiologické omezení smysl - vše bude pokračovat samospádem. Optimismus (tedy že většina případů se samovolně bez příznaků vyléčí) mi dává poslední tabulka v odkazu, kde byl virus zjištěn u 214 zdravotních pracovníků (u kterých předpokládám důkladnější testování na přítomnost virusu) mimo epicentra, ze kterých žádný nezemřel.

http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

R. Gramblička 23.3.2020 9:15

když se podíváme na dosavadní počet registrovaných pacošů a počet mrtvých, tak smrtnost osciluje mezi 1 až 5% (u několika nezodpovědných států 5-10%). Skutečný počet nakažených však může být o řád vyšší, pak se smrtnost sníží na 0,1-1%, což je optimistický údaj

K. Salajka 23.3.2020 7:26

Dovolím si poznamenat, že odmítnutí karantény vlastně u některých zemí nemělo alternativu. Nemůžete zavést karanténu v zemi, kde nařízení bude 10 - 15 % obyvatelstva ignorovat.

Š. Hašek 23.3.2020 11:51

Ano, není možno zavést karanténu v "určitých zemích" ........ tam, kde vládne čurbes, jsou "dosti daleko od Vídně" (jak říkal táta).

A nejblbjejc v zemích, které již načichly hodně Afrikou.

Z. Lapil 23.3.2020 13:54

Pak je nutné nasadit armádu, dobrovolníky... Neoprávněně vyšedšího chytit za ucho a dovést domů. Ani není třeba střílet, ono když třikrát vyrazím do světa a třikrát nedojdu, nejspíš se na to vyfláknu.

J. Krynický 23.3.2020 14:32

Kolik lidí potřebujete na hlídání 15 % obyvatelstva? V situaci kdy máte média prakticky stoprocentně obsazena debily, kteří budou už při prvním nebílém popadeném za ucho ječet jak Viktorka u splavu? V situaci, kdy většina soudců je natolik rasistická a natolik (censored), že trvale opáleného tvora, který roky znásilňoval děti, pustí z vazby a první stání "odhaduje cca za rok" a člověka, který se na to odváží upozornit dá okamžitě zavřít? V zemi, kde dochází k desetitisícům ženských "obřízek" ročně A NIKDY ZA TO NIKOHO NEZAVŘELI?

Země dříve známá jako Velká Británie je v prdeli!

Z. Lapil 23.3.2020 14:57

Někde se začít musí. Zákon zajišťující celonárodní bezpečnost je dobrá příležitost, ten multikulturou neokecáte. Navíc v zemi, kde je starostou hlavního města příslušník "problematické menšiny", by nemělo být extra obtížné domluvit se na spolupráci s místními dobrovolníky.

Samozřejmě nepochybuju, že to nadšenci budou zkoušet sabotovat.

J. Krynický 23.3.2020 16:45

Teď jste mě rozesmál. Sadiq part&parcel, zvykejte si a držte hubu, nejzávažnější zločin je urážka islámu Khan že by situaci vylepšil?

Ten (censored) by stál na straně těch 15 %!

Z. Lapil 23.3.2020 20:25

To jsem sice neplánoval, ale když je veselá mysl půl zdraví, tak jsem to nepsal zbytečně :-).

M. Horký 23.3.2020 7:07

No JO :) Také mě vždy udivují ti župní a jiní žalovníčci ... (nemluvě o politicích) jak pěkně po socialisticku čekají že je jen a pouze "vláda" bude Krizově řídit a zásobovat... je to neuvěřitelné ... a média ve své genialitě místo aby řekla že žalování neni pěkné a člověk by se měl starat i samostatně se neustále přeptávají v první řadě právě na tuto věc:.... je to slušná groteska a volání po svobodě pak působí jako diskuse v blázinci ... chtěli bychom svobodu, ale když jde do tuhého koukáme co na to paní doktorka... trapas - Ale dobrý článek myslím, díky. :)

J. Krynický 23.3.2020 14:33

No pokud vláda zakáže všem ostatním zásobovat, pak je za veškeré zásobování zodpovědná. Vlastním rozhodnutím.

J. Heincl 23.3.2020 6:45

Výborná analýza současné krize.

V. Wagner 23.3.2020 6:28

Pan Hrbek mě svým prosazováním cesty bez žádných omezení, tedy toho druhého přístupu, který původně plánovaly hlavně Velká Británie a Německo (i když už to pod dojmem vývoje v Itálii a Španělsku do značné míry opustily), k tomu, abych doplnil, jak by asi měla probíhat druhá fáze toho prvního přístupu, který zvolila naše vláda.

Ukazuje to Jižní Korea. Jde tedy o velmi intenzivní testování a trasování. Rychlá a striktně kontrolovaná karanténa pozitivních a jejich kontaktů. A také příchozích ze zahraničí. Zároveň kultura nošení roušek, důrazu na hygienu a ohleduplnost. pokud se toto dodržuje, je víceméně možné uvolnit většinu nebo všechna omezení a plně rozjet ekonomiku.

Kritické je však zdárné překonání vlny epidemie. My jsme hned na začátku nemohli jít cestou Jižní Koree z následujících důvodů.

Jižní Korea prodělala epidemii SARS. Už od té doby !! všechno !! obyvatelstvo ví, že to opravdu není prdel a prostor pro švejkování a právnické kličkování a rejdy. Takže akceptuje drakonický zásah do svých osobnostních práv, tedy elektronické sledování a další sledovací a kontrolovací technologie. A také bylo zvyklé standardně nosit roušky, kontrolovat teplotu a snažit se být co nejohleduplnější vůči ostatním. Připravili si také zásoby (zase zkušenosti se SARS a blízkost Číny) testovacího materiálu a další kapacity.

U nás by ještě před čtrnácti dny nic takového neprošlo. Vyskočila by opozice, hordy právníků a lidskoprávních organizací a většina by švejkovala (viz naši lyžaři). Takže my si musíme projít vlnou epidemie, vidět následky v Itálii a ve Španělsku, a pak budeme ochotni a schopni jít cestou Jižní Koree, která zajistí bezpečí s minimálním omezením ekonomiky. Zdá se (ale zatím to vůbec není jisté), že vlnu epidemie snad zvládneme. Náš problém bude, že nejsme poloostrov a za našimi hranicemi zvolili cestu s minimem opatření a obrovského rozšíření epidemie. Tomu bude třeba čelit. Snad se nám to podaří.

J. Krásenský 23.3.2020 6:46

Přesně tak.

L. Novák 23.3.2020 6:57

Nezapomínejme ještě na jednu důležitou věc. Např. v Japonsku, ale nejspíš i v jiných asijských vyspělých zemích, jsou zvyklí nosit roušky na veřejnosti snad už desítky let i při obyčejných virózách chřipkového typu. U nás jsme obdivovali ohleduplnost, k jaké jsou vedeni občané v případě i obyčejné rýmy, aby ji zbytečně nešířili mezi ostatní. V takovém rozsahu ale u nás nikdy používány nebyly. Jenom obzvláště uvědomělými jedinci. :-)

J. Nový 23.3.2020 7:18

Jen je otázkou, jestli takový přístup není pro budoucí generace kontraproduktivní. V dnešní době chtějí mít lidé vše sterilní a "hygienicky čisté", ale to rozhodně nepodpoporuje naši imunitní soustavu.

Věřím, že když přijede Ind do Čech a napije se z Labe, nic se mu nestane, ovšem když přijede Čech do Indie a napije se z Gangy, tak bude mít přinejmenším střevní potíže.

L. Novák 23.3.2020 7:34

Řeč je o opatřeních k účinnému omezení šíření epidemie silně infekčních onemocnění. Vaše poznámka jde trochu mimo téma.