26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Prymula versus Pirk

Zrušte drastická opatření, ohrožují lidi víc než nemoc samotná, žádá skupina lékařů v otevřeném dopise vládu. Pod textem je podepsán například kardiochirurg Jan Pirk, stomatolog Roman Šmucler nebo psychiatr Radkin Honzák.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 7.10.2020 8:15

Uživatel požádal o vymazání
D. Zítko 7.10.2020 8:13

Naprostý souhlas!

M. Zikmund 7.10.2020 8:11

Má někdo pocit, že prof.Pirk je populista? Je to extrovert, který se chce zviditelnit či chce udělal karieru? Podle mne ne. Je to zodpovědný člověk, který má na věc svůj názor a podpořil jej svými argumenty. Každé rozhodování je ve skutečnosti vážení "něco - za něco" a Covid-19 je nový vir, jehož důsledky dosud plně neznáme a tedy plně neznáme "co za co". A poznání je věcí debaty a souboje argumentů a protiargumentů, nikoliv toho, kdo argumentuje. To nejhorší by bylo, když si někdo začne osobovat patent na rozum a místo schopnosti prosadit vlastní argumenty a vyvrátit protiargumenty začne okřikovat oponenty a dožadovat se držení huby.

J. Svoboda 7.10.2020 8:05

Dnes je 4500 záchytů, ale z politických důvodů další zpřísnění by byla chyba prosazovat. To je politika podle Bartoně. :-/

Pěkný den.

O. M. 7.10.2020 8:04

Pan Prymula říkal hned na začátku, že opatření se budou měnit s čtrnáctidenním intervalem. A po týdnu už je čas připravovat lidi na to, co bude za týden. Jak prosté.

P. Zinga 7.10.2020 7:59

...jojlová čeština! Samozřejmě "googlová" čeština.

P. Zinga 7.10.2020 7:58

(Zatím) 50 000 covidiotů?!

The Great Barrington Declaration ke včerješímu dni podepsalo 2 551 vědců z oblasti lékařství a veřejného zdraví, 3 231 praktických lékařů a 49 307 občanů z celého světa, zleva i zprava.

„Jako epidemiologové infekčních nemocí a vědci v oblasti veřejného zdraví máme vážné obavy ohledně škodlivých dopadů převládajících politik COVID-19 na fyzické a duševní zdraví a doporučujeme přístup, který nazýváme Focused Protection".

Text deklarace zde, ku podivu srozumitelný i v jjojlové češtině

https://gbdeclaration.org/#read

J. Lukavsky 7.10.2020 7:58

"600 za měsíc" no pokud by se tomu nechal volný průběh tak by těch 600/den bylo natošup. Exponenciála je sviňa. Za středověku na mor vymřelo skoro celé město během pár měsíců. Probatum est. J.L. end

J. Lukavsky 7.10.2020 7:55

"Na jaře se zbytečně vyhrazovala lůžka a personál pro Covid19" řekl bych, že je lepší říkat "no asi jsme nemuseli...." než "kdybysme to věděli tak bysme....". Prý už se v autě nemusí vozit hasičák. Já jednou jel za autem, najednou se mu začalo kouřit z motoru a během minuty byl v plamenech. Kdybysme tam dva neměli hasičák tak shořeli jako papír. Od Prof. Pirka si klidně nechám operovat chlopeň na hercně, ale ne tahat zub moudrosti, "ševče drž se svého kopyta! ".J.L. end

J. Dostál 7.10.2020 7:44

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/czech-republic/

R. Langer 7.10.2020 7:27

Samozřejmě 600 za měsíc, pochopitelně, už vás, psychopatických panikářů taky blbnu... :-P

R. Langer 7.10.2020 7:23

Denně umírá 20 pacientů na covid? To je 6000 za měsíc, zajímavé. Kde jste takovou pitomost četl? Pokud vím, tak od března je registrováno na covid cca 600 úmrtí, tak co tady vyvoláváte za paniku, pomatenče? ;-D

F. De Winter 7.10.2020 7:06

Jen dvě poznámky: Nemyslím si, že by Primulova opatření ovlivnila volby. Alespoň neznám nikoho, kdo by kvůli nim změnil preference. ČSSD a KSČM na vlastní zkáze pracují už dlouho.

Vysokoškolští studenti se k výuce do školy zpravidla sjíždějí z celé země a pak domů přivezou to co tam chytili. Takže logiku to má. Logiku dle mého soudu nemá nutit děti ve třídě být v rouškách.

V. Církva 7.10.2020 6:42

Tak jsou v Evropě státy a není to jen logicky Německo kde se prostě rlušky nosí a lidé si v restauraci bez mrmlání cistí ruce "Anticovidem" Pokud jsme v Evropě druzí v počtu nakažených/obyvatel je (a máme jich 10x víc než Německu) je jasné že tomu tak u nás není.

Počet nakažených nemusí být problém. Problém je nejen 20 mrtvých denně, ale to, že nemocnice nemohou jet standardně. No hlavně že máme Pirky a Šmuclery, co nechápou, že v promořené nemocnici s personále v karanténně nebude možno dělat ani ty ostatní zákroky. A bude umírat víc bez Covidu19.

V jedné věci se jich přece musím zastat. Na jaře se zbytečně vyhrazovala lůžka a personál pro Covid19. Mám dokonce známou která kdyby měla plánovanou operaci na "strojek", ještě by tu byla. Byla to sympatická, chytrá paní.

K. Wágner 7.10.2020 6:34

Asociace děkanů lékařských fakult České republiky se distancuje od petice „Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize“ podepsané předními či mediálně známými lékaři, kteří však nejsou odborníky v oblasti epidemiologie či infektologie a jako skupina nezastupují žádnou relevantní lékařskou či vědeckou organizaci:

https://www.lf3.cuni.cz/3LF-1895.html

K. Wágner 7.10.2020 6:26

Lékaři ve výzvě uvedli, že na svých infekčních odděleních bojují o životy lidí, kteří by bez koronaviru měli před sebou dalších deset až 20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ uvedli lékaři.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nekomentujte-zavaznost-pandemie-vzkazuji-pirkovi-smuclerovi-a-spol-experti-z-infekcnich-oddeleni.A201006_123002_ln_domov_ceh

K. Wágner 7.10.2020 6:25

Lékaři a sestry, kteří se přímo starají o pacienty nakažené koronavirem, sepsali otevřený dopis: „My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ stojí na začátku výzvy. V dopise žádají odborníky z různých oblastí medicíny, ale kteří jsou v oblasti infekčních nemocí laiky, aby mlčeli. „Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ píší. Svými slovy tak pravděpodobně naráží na skupinu mediálně známých lékařů,kteří v předchozích dnech založili petici za zrušení opatření proti koronaviru, která iniciátoři označují za nesmyslná. Podpis pod ní připojil například kardiochirurg Jan Pirk, psychiatr Radkin Honzák nebo stomatolog Roman Šmucler.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lekari-vyzva-z-prvni-linie-primari-infekcni-onemocneni-koronavirus.A201006_105842_domaci_lre

J. Strakoš 7.10.2020 6:13

Možný finanční zájem mne také znepokojuje, to nakupování vakcín, které ještě nejsou vyvinuty je minimálně podivně, ale ... Snažím se nečíst jen nadpisy a shrnutí novinářů - ta jsou mnohdy delší a vyjadřují osobní postoj, byť se tváří jako neutrální zpráva (Prymula hřímal! Prymula zakáže!...) a nabývám dojmu, že se snaží dělat co jen se dá, aby epidemii zabránil. A dokonce se snaží hrát otevřeně a vyhnout překvapení - nouzový stav až za pár dnů, projednávaná opatření avízovaná předem (která ale novináři vydávají za aktuální).

Zkuste si přečíst třeba jeho otevřený dopis na stránkách ministerstva a porovnat s články, které o něm referovaly a s reakcí lidí, kteří na dopis reagují - a nabydete dojmu, že mnozí jej ani nečetli. Proto bych byl se soudy o plukovníkovi a velení opatrnější.

R. Langer 7.10.2020 5:50

Tak určitě! :-P

R. Vacek 7.10.2020 4:52

Snad je již zřejmé, že v zemích, které se k viru chovaly vlažně a nechaly ho rozšířit, pokračuje mizérie, ekonomický pokles, polovičatá a chaoticky měněná opatření. A k těmto zemím se od prázdnin zařadilo i Česko.

Jaký je to rozdíl oproti zemím, které vir berou vážně a nedovolí mu rozšířit se. Tyto jednak chrání zdraví svých občanů a ani ekonomicky je vir tak nepoškozuje. Jedná se o země, které se setkaly s virem SARS (Čína, Vietnam, Taiwan, Nový Zéland,...) a od té doby vědí, co mají dělat a neprošlapávají slepé uličky.

M. Hartmann 7.10.2020 4:50

Komentáře pana Bartoně čtu rád, tentokrát ale nesouhlasím. Teď totiž nejde o politiku, ale o kejhák. O politiku šlo v létě, na konci roku by nám politika mohla být už na pendrek. Všem. Pan Prymula ví, co dělá, a pan Babiš by mu v tom měl spíš pomáhat. Mluvím z hluboké osobní zkušenosti, už jsem takové svinstvo podobné koroně zažil.

T. Kohout 7.10.2020 4:45

Na koronu se nedá reagovat jinak, než flexibilně. Stoupá-li korona, stoupají i opatření. ("To co bylo včera, není každý den"). Čili prohlášení před týdnem nemusí platit za týden. Akorát, že vše se uplatňuje se zpožděním. Teď pykáme za letní šílenství, kdy populus považoval koronu za uzavřenou historickou epizodu a vydal se stolovat na Karlům most. Sympatický hapenink, ale epidemiologicky katastrofa.

A. Holík 7.10.2020 1:19

50 bude. Bohuzel se melo postupovat naopak. Zavrit, a postupne otvirat. Otevrit a postupne zavirat je prilis pomale, kdyz se infekce objevi az z 14 dennim spozdenim, a smrti jeste s vetsim.

Tak ted si to holt vyzereme. A chripeckarum sklapne, az jim nekdo umre .. ale to bude pozde.

J. Vintr 7.10.2020 0:52

Primula je lampasák, kterému se zřejmě líbí velet deseti milionům lidí. A kdoví jestli v pozadí není i nějaký jeho finanční zájem. Jeho opatření jsou chaotická a na případné šíření viru (pokud se vůbec šíří) mají pramalý vliv.

M. Šejna 7.10.2020 0:31

Prymula si narozdíl od svých kritiků uvědomuje, že bez krizových opatření by Covid19 usmrtil denně 50 a víc lidí. Už dnes umírá denně na Covid19 okolo 20 pacientů jako důsledek toho, že Babiš v srpnu odmítl nasazení roušek.