17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

KOMUNISMUS: Ze lva se nestane vegetarián

Důsledkem komunismu byly bída, teror, hladomory a minimálně sto milionů zavražděných lidí. Jinak než brutálním násilím to však skončit nemohlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedláček 21.12.2023 13:16

Honzo, Honzo, co s Tebou, na účení jsi už starý, tak aspoň informace - Marx i Lenin patřili a stále patří mezi největší filosofy lidských dějin

P. Skřivan 21.12.2023 17:54

To zcela určitě: rozhodně podle následků jejich nápadů. :-)

Z. Zavadil 7.1.2024 21:05

Zneužít se dá cokoliv a kdokoliv.

Fanatický Honzík ale musí na toho Rusa plivnout nejen na IDNESu, ale i lidovkách !!!

;-D

M. Hoblík 21.12.2023 9:28

Jistota je jedna, vůl žere trávu, že pane Zieglere? Horší je to v zimě, kam chodíte vy?

D. Polanský 21.12.2023 9:20

Beneš byl známý jako paktoman, věřil v pakty, ovšem také se oně vědělo, že není žádný superhrdina. Také proto neměl v lásce Štefánika a také jej tak politici vnímali a brali. Ovšem škoda, že před smrtí nezmínil Francouze a Anglány za to, co mu provedli v Mnichově.

P. Skřivan 21.12.2023 17:56

Díval jste se na mapu ? Podle Vás měli jiné řešení, než vzdát Česko a připravit se na něj ve Francii ? Nejsem expert, takže možná měli a možná, že je ta představa té síly ve Francii ukolébala natolik, že nečekali, že Hitler si troufne i tam.

M. Grundmann 21.12.2023 0:47

Závist vůbec není odporná vlastnost. Je to zcela racionální postoj. Většina lidí totiž svých úspěchů využije k hromadění výhod na úkor jiných lidí. Je to v zásadě hlavní motivací, proč vůbec lidé chtějí být úspěšní.

Závistivý člověk je člověk, který dobře pochopil, jak lidská společnost skutečně funguje. Proto je také většina lidí více méně závistivých. Je to základní pohled na jakoukoliv společnost, lidskou i zvířecí, kterou si všichni živočichové evolucí vytvořili.

R. Holub 21.12.2023 4:25

P. Grundmanne, to nemuzete myslet vazne. Treba Nikola Tesla - vymyslel elektricky motor, a prenos elektriny pomoci stridaveho proudu. Hromadil vyhody na ukor jinych lidi? Rikate vetsina - kolik? Mate nejaka data? Nemyslite si dokonce ze all people were created equal? Ano, pod zakonem, jinak v nicem. Samozrejme budou nerovnosti, jak jinak? P. Ziegler ma pravdu.

M. Grundmann 21.12.2023 8:06

Úspěšný člověk je člověk, který má moc a vysoké společenské postavení. Takoví lidé jsou obvykle pro ostatní lidi škodliví. Nikola Tesla byl opakem úspěšného člověka. Měl neustále finanční problémy a skončil v chudobě. Nebyl to člověk, který by měl ekonomickou, politickou či jinou moc, a tedy ostatním lidem škodit nemohl, nemohl prosazovat svou vůli, poroučet, ani žít na úkor jiných lidí.

Nerovnost mezi lidmi neznamená, že společnost musí lidem umožňovat akumulovat moc. Organizace dělby moci je dokonce hlavním principem právního státu a demokracie. Akumulace moci je snad vždy škodlivá a závist není nic jiného, než odpor k akumulaci moci v jiných rukou.

R. Holub 21.12.2023 17:16

P. Grundmanne, uspesny je clovek ktery neco dokazal pro pokracovani lidstva jako Tesla. To ze skoncil v chudobe bylo proto ze nesmyslne veril ze elektrinu je mozne dopravit skrz prostor bez pomoci dratu. J.P.Morgan do nej investoval hodne penez a prestal kdyz bylo jasne ze Tesla se katastrofalne myli. Dale se mylite ze akumulovani moci je spatne. Jak treba budovat hraze v Holandsku bez hlavniho (jiste mocneho) inzenyra ktery ma moc vyhodit z prace neschopne a lemply? Dalsi je treba Lincoln, ten musel mit hodne velkou moc aby prosadil co bylo po tisicileti povazovano za prirozenou vec - zruseni otroctvi. Nechci vas urazit, ale vas pristup je marx-leninska analyza..."vse neni nic jineho nez vykoristovani cloveka clovekem...". Nebo "proc tento bohac rika ze 1 + 1 = 2? No prece aby znasobil sve zisky a moc na ukor delniku...".

M. Grundmann 21.12.2023 19:00

Ohledně definice nemá smysl příliš diskutovat, každý si může definovat úspěch jinak. Skutečně si myslím, že je lidská společnost založena na neustálém boji každého proti každému o nejrůznější výhody a o společenské postavení. Jsem tedy marxista ? Kdo vlastně marxista není ?

Boháči skutečně vydělávají na ostatních lidech. Křivka rozdělení majetku u nejbohatších lidí odpovídá fyzikálnímu modelu, kde energie nevzniká. Dochází zde pouze ke přerozdělování. U zbytku obyvatel dochází ke vzniku bohatství.

Zbavení se kontroly se strany lidí, kteří mají moc, a možnost rozhodovat sám bez neustálé přítomnosti škodících nadřízených je nejjednodušší cestou k osobnímu úspěchu. Moc ostatních je skutečně hlavní brzdou pro osobní úspěch každého člověka.

R. Holub 21.12.2023 19:59

Pane G., hlavni inzenyr budujici hraze v Holandsku zjisti ze jeho podrizeny spatne dela co ma, ohrozuje tak statisice lidi, zivoty i majetek. Ma tudiz jeho nadrizeny nejenom pravo ale i povinnost ho vyhodit, a zabranit katastrofe. Ja nerad se uchyluji k nadavkam - ale nejste vy intelektual? Vite co rek' George Orwell - nektere myslenky jsou tak pitome ze jenom intelektualove jim veri.

M. Grundmann 21.12.2023 23:02

Výkon moci je vnucování své vlastní vůle ostatním proti jejich vůli. Je úplně jedno, jak si člověk tento postoj zdůvodní : vlastním rozmarem, pocitem povinnosti tak činit či jinak. Takové chování vždy postiženým škodí, pokud jsou svéprávní.

Pokud nějaký inženýr najde chyby u podřízených a vyhodí je, tak jim samozřejmě škodí. Může řešit věci jinak a neřeší to jinak. To však neznamená, že výkon moci škodí úplně všem. Škodí pouze těm, vůči kterým je moc vykonávána. Výkon moci tedy může být výhodný pro ty, kteří nejsou jeho obětí.

Je rozdíl také mezi výkonem moci, který je formou násilí, a organizací činnosti skupiny, se kterou účastníci skupiny souhlasí. Výkon moci předpokládá nesouhlas postiženého jedince. Je to rozhodnutí ve prospěch někoho jiného, které je danému jedinci vnuceno.

Pro úspěch člověka je nutné, aby se do takové situace dostával co nejméně. Aby tedy stoupal ve společenském žebříčku a byl chráněn před výkonem moci ostatních. A aby mohl v případě potřeby vykonávat vlastní moc vůči ostatním. Pak se veškerá práce daří a vše je velmi jednoduché.

R. Holub 22.12.2023 0:25

P. Grundmanne. jak muze ten inzenyr resit veci jinak? Jak byste si to v praxi predstavoval, hraze hrozi protrzenim, svolat schuzi, zavolat psychology, dotycny, rekneme lempl, se bude hajit, pujde to k soudu, a nakonec nekdo bude muset rozhodnout (i vezeni - criminal negligence?) - se souhlasem postizeneho? A pak "se veskera prace dari...."..... To je nedosazitelna utopie, vede to vetsinou ke katastrofam..... Zajima me kdo jste? Kde zijete, kde jste studoval...? Ja jsem absolvent fakulty technicke a jaderne fyziky 1960 (puvodne university Karlovy), a pak McGill university (Kanada), 1970, po mem uteku v r. 1965. Oboji v jadernych vedach. Vetsinu zivota jsem zil a pracoval v Anglii, Kanade a Americe, az do ted. Muzete si me vygooglovat, jsem ted na Clarkson University. Dekuji predem za odpovedi (if any) na me otazky, chtel bych porozumet jak jste k vasim nazorum prisel ...

M. Grundmann 22.12.2023 1:21

Nepopírám, že je pro příslušného šéfa dané rozhodnutí nejrozumnější. To však neznamená, že je zde neustále konflikt zájmů s těmi, kteří jsou těmito rozhodnutími poškozeni.

Velmi dlouhou dobu jsem byl ve svém profesionálním rozvoji pořád někým omezován. Šéf byl vždy pro mě jenom zdrojem problémů a většinou v podstatě nepřítelem. A když jsem se nakonec šéfů zbavil, začalo se mi dařit nesrovnatelně lépe. Bokem mimo šéfy jsem byl vždy schopen vydělat mnohem víc a snadněji než se šéfem za zadkem. Kdykoliv nějaký šéf řekl, že když vše umím líp, tak ať tedy převezmu jeho místo. Vždy jsem okamžitě souhlasil a šéf již nikdy nic podobného neřekl.

Mít nad sebou co nejméně jakýchkoliv šéfů a záviset co nejméně na jakýchkoliv rozhodnutích jiných lidí je dle mé osobní zkušenosti tím nejlepším způsobem dosažení úspěchu v podnikatelské činnosti. Řekl bych dokonce, že to stačí k úspěchu již samo o sobě.

V. Církva 20.12.2023 21:42

"oni (komunisté) všichni bez výjimky lžou. Je to obecný rys všech komunistů, obzvláště Rusů. Mým největším omylem bylo, že jsem až do poslední chvíle nechtěl věřit, že Stalin mi cynicky a chladnokrevně lhal"

Jo, lžou, a to platí i pro Putina.

J. Krásenský 20.12.2023 23:27

Takže máme komunistickou vládu - Fiala lže, Rakušan lže, Černochová lže, Jurečka lže, Válek lže.

R. Langer 21.12.2023 7:11

Jistě že máme. Na to jste přišel až teď? 8-o

Z. Linda 21.12.2023 8:23

;-D Tak co s tím? Znovu volit!! ;-D;-D!!

L. Svoboda 20.12.2023 20:18

"Pyšná princezna je kýč a socialistická agitka" napsal Jan Ziegler na Seznam medium. Zkrátka plodný pisatel. Co článek, to perla. Má vůbec cenu o článcích této divné osoby, která se jmenuje Ziegler, diskutovat. Pokud to píše pro peníze a je placen od řádku, dá se to pochopit. Seznam má zřejmě peněz dost. Mám však obavy, že Ziegler potřebuje lékařskou pomoc. Trpí chorobným stavem mysli, zvaným grafomanie. Nakonec zítra nebo pozítří bude tento článek, tak jako ten dnešní, na Neviditelném psu. Čtenáři ho jistě náležitě ocení. Jinak, Pyšná princezna je podle pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha.

V. Církva 20.12.2023 22:04

Tak s Pyšnou princeznou to přehnal. Není to pohádka o tom jací lidé a svět jsou, ale jací by měli být. A je fajn.

Jistě, že tam byl socialistický podtext, jenže ne v tom bolševickém duchu. Moudrý vládce a lid se podporují a lidé mají svobodu ne, všechno dohromady. Je to spíš o demokracii jaká by měla být a o vládcích jací by měli být. I o člověku který se má měnit k méně pyšnému.

Ale o tom nebyl tento článek. Tady nic špatného není. Jakkoliv socialismus či nacismus lépe popsal myslím Kelichbar v článku o režimech a ideologiích kde vyšší cíle (ne)ospravedlňují neúctu k jedinci a životu.

Z. Linda 21.12.2023 8:25

!! Že on ten pán Ziegler nezřízeně chlastá ? !!

Z. Zavadil 7.1.2024 21:01

;-DR^

Nejen to !

V. Němec 20.12.2023 19:29

Za bývalého režimu jsme měli vtip: Kapitalismus je vykořisťováním člověka člověkem, zatímco za socialismu je tomu naopak.

Nebo jinak: Komunismus byl primitivním ovládáním a vykořisťováním lidí, kapitalismus to dělá sofistikovaně.

Jen přemýšlím, proti komu ten hrdinný Ziegler dnes tak statečně bojuje. Proti Kim Čong Unovi? Všude na dohled vidím jen padesát odstínů kapitalismu a vlastní státní a národní zájmy. To hájení národních zájmů samozřejmě mimo českou loutkovou vládu a "její Tschechische und andere Staaten".

J. Černý 20.12.2023 18:38

To vykládejte předsedovi ZO KSČ Petru Pavlovi.

J. Kalina 20.12.2023 17:51

mě se nejvíce líbí ta snaha o dvoj státní řešení nynější situace.

Ale takto celá ta situace přeci vznikla. Dvoj státní řešení bylo odmítnutu Araby a to byl Izrael při vzniku menší nežli nyní.

V. Čermák 20.12.2023 17:53

Čo bolo, bolo, terasky som majorom...;-D

D. Polanský 20.12.2023 17:39

Rovnost šancí je jedna obrovská iluze, ale proč ne. Jsou i jiné sofitikovanější lži.

P. Diviš 20.12.2023 21:22

Existuje rovnost šancí a rovnost výsledků. Socani všech odstínů mají v lásce to druhé.

V. Dosoudil 20.12.2023 17:28

Díky autorovi za tento a všechny kvalitní články, mají velký význam, měli by je číst především mladí. Panoptikum vzteklých potrefených to jen dokladuje.