26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
NevericiTomas 9.7.2007 12:59

Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

myslite samopaly 24, pusky, snad 40 britsky Spitfiru?Samy nemecky zbrane....8-o

bitaxe 9.7.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Samopaly vz. 24 se pokud vím v době exportu teprve začínaly zavádět do výroby a nebyly tedy expedovány, pušky byly německé mausery 98k (nebo 98ka), kulomety byly Mg-34 (u nás je pak časem nahradily kulomety vz.52) a podobně by se to dalo probrat, většina zbraní byla opravdu ještě z německé kořisti, o německých značkách se zmiňují i izraelci.

NevericiTomas 9.7.2007 16:37

Re: Re: Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Toz to mate tezke, tady je presny seznam : http://en.wikipedia.org/wiki/Arms_shipments_from_Czechoslovakia_to_Israel_1947-1949

Ty zbrane se u nas bezne vyrabely, protektorat byla jedna velka zbrojovka. Koneckoncu predvalecna puska vz. 24 byla take jen modifikaci Mauserova systemu

Borek@exil 9.7.2007 3:19

Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Když k nám v osmašedesátém vtrhli Rusáci, nestačili jsme se divit...tak tohle je ta obávaná rudá armáda? Tenhle spolek orvaných, ušmudlaných idiotů pod velením pomatených a bezradných důstojníků?,,,!!! Po dvacet sedmi letech v Americe se odvažuji srovnávat. MIGy dostávaly nátěr v Koreji i ve Vietnamu. Poměr vítězství ve vzdušných soubojích byl v obou válkách nehorázně (několikanásobně) ve prospěch amerických strojů. Mistrovství amerických pilotů, prošlých "Top Gun" tréningem je mimo srovnání s jakous takous schopností Československých pilotů letět, zatočit vpravo a vlevo a přistát. Důstojnický sbor byla sebranka opravářů ledniček, foukačů skla na žárovky a pod.....Naprosto mimo srovnání s americkými absolventy West Point a pod. Morálka mužstva...zoufalá. Já osobně jsem tak dlouho sabotoval nástupy na poplach, až jsem byl přidělen k tzv. zpětnému odřadu, funkce- vydávat výstroj záložákům při mobilizaci. Měl jsem dost přesně vypracovaný plán zmizení z kasáren a vzdání se vojákům NATO. Měl jsem v úmyslu žádat u Američanů k zařazení k jednotkám psychologického boje (uměl jsem anglicky). Plnění bojového úkolu, tj pečlivého záznamu odposlechu a pod. jsme nebrali moc vážně, když jsme poslouchali na našich špionážních přijímačích rock´n roll z rakouského radia, vymysleli jsme si pár fingovaných provozů, načmárali je do deníku a bylo to. Takže nevím........

Jan 9.7.2007 3:54

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Muzete hodit nejaky seriozni odkaz na Vami uvadeny "Poměr vítězství ve vzdušných soubojích..."?

Borek@exil 9.7.2007 7:02

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

V Koreji podle údajů History Channel asi 10:1, ve Vietnamu asi 5:1. Dá se to snad taky vygooglit...?

Mirek F. 9.7.2007 15:10

Re: Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

V Koreji to bylo tak 2:1.

pbla4024 9.7.2007 8:57

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Třeba tady:

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Navy_Fighter_Weapons_School

Poměr vítěztví ve vzdušných soubojích 12.5:1.

Kanuk 9.7.2007 6:39

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Kdyby si p. Borek přečetl "Inside the Soviet Army" od V. Suvorova, asi by mu trochu spadl hřebínek. 

sago 9.7.2007 7:01

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

podceňování jaké autor předvedl se už nevyplatilo Napoleonovi a Hitlerovi - jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla - a že českoslovenští vojáci  by do toho v případě konfliktu se moc do toho nehrnuli či se vzdávali do zajetí - máte-li za zády namířené kulomety, tak vás podobný nápady dost rychle přejdou, nehledě na to,že ani protistrana by to nemusela pochopit, že nechcete bojovat a mohla by se k vám chovat jako k nepříteli - američtí absoloventi West Pointu toho v konfliktech po druhé světové válce zas moc převratného nepředvedli

Borek@exil 9.7.2007 7:05

Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

Viz Bastogne, Iwo Jima............

Kanuk 9.7.2007 7:21

Re: Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

Pane Borek, bitvy vyhrávají záložní důstojníci, velící řadovým vojákům, a ne profesionálové, absolventi vojenských akademií, sedící ve štábních kanclících.

jurist 9.7.2007 10:22

Re: Re: Re: Re: jak by došlo na boj muž proti muži, morálka Amíků by dost klesla

bitvy vyhrávají záložní důstojníci, velící řadovým vojákům - tím doufám nemyslíte takového poručíka Duba? ;-)

pbla4024 9.7.2007 9:48

Re: Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

A co Inchon? To byla nejúspěšnější vyloďovací operace všech dob.

Absík 9.7.2007 7:50

Re: Byl jsem na vojně na Zbiroze v r. 1967.

To byl speciální útvar radiového odposlechu podřízený Min. vnitra s údajnou dobou přežití 35 minut. Jednou jedinkrát se nacvičoval poplach, ale lampasáci se báli, že to dopadne špatně a tak vyhlásili, že bude zítra v 6.00. Takže vojáci seděli v 5.59 v na postelích v plné polní a s vyčistěnými zuby. Zrovna jsem byl dozorčí autoparku a již v 6.02 řidiči přibíhali. Autpark byl kamený dvorec s jediným výjezdem mohutnou kamennou branou. Největšímu blbovi u roty se v ní zasekla V3S a nebylo s ní možno pohnout. A teprve po 2 hodinách  poslední poklidně opouštěli autopark. To už jsme však byli 85 minut vesele mrtví. Jak to lampsáci zametli pod koberec nevím, ale už se nikdy pak poplachu neodvážili. Tedy do Lyonu se mohla ČSLA dostat je vlakem družby ( po připojení se k NATO).  Nazdar soudruzi!

VL 9.7.2007 8:09

Re: Re: Byl jsem na vojně na Zbiroze v r. 1967.

PVOS - prosledový útvar se stálou bojovou pohotovostí - nástup na poplach vždy cca 30 minut při sdělení času poplachu den předem. Jednou nám nastoupil nový aktivní a pracovitý náčelník štábu (jak se říkalo pracovitý blbec je horší než třídní nepřítel) a změnil dobu vyhlášení poplachu z 06:00 na 05:00. Pak pobíhal po chodbě a řval na všechny, kteří nepochopili, že poplach je skutečně o hodinu dřív.

Autopark by bralo každé technické muzeum. Cisterna T111 - rok výroby 1948, tahač T813 - rok výroby 1968 - postupně fungoval náhon pouze na druhou přední nápravu, takhače Kraz - ke startu je bylo třeba přemlouvat asi hodinu, byly to benzíňáky, tak si nikdo netroufl použít oblíbenou metodu u PV3S nebo T148 - nechat motoru přečíst noviny atd.

Další specialitou bylo to, že nás američtí imperialisté ruinovali prostřednictvím československé energetiky. Ti ohavové lítali jindy, než byl sjednán odběr elektrické energie a když má prapor cca 15 radarů, každý na anténě 1 - 2 MW výkonu, tak je to vidět. Penále okolo pěti milionů měsíčně žádná míra. Pak ovšem už nebylo ani na naftu a benzín, ani na jídlo pro vojáky, takže jsme vždycky tak půl měsíce jedli svinstva jako kolínka, nebo lečo z konzervy - 4 litrová lahev stála cca 20 Kčs.

pako 18.7.2007 11:49

Re: Byl jsem na vojně ve stené době jako autor. Odposlouchával jsem radiový provoz letectva NATO v Záp. Německu (seděl jsem na kopciČerchov).

Ty hlavo pitomá, vylízaná americká! Ty tomu snad i věříš!

rozdily v hlasovani 9.7.2007 1:38

a proto doslo k 68

K 68. doslo, neb tak rozhodlo vedeni Rude armady, proste chteli zaplnit nekonistanci na hrotu. Na rozdil od Polska, NDR, Madarska nebyly u nas zadne sovetske jednotky. Rusove to chteli vyresit vyhozenim Tondy Novotneho, ktery nebyl ochoten cizi zakladny pripustit, a Rusove neodhadli zdanlive sveho muze Dubceka. Kdyby tam hned dali sveho muze Husaka ci Bilaka, tak by mnohe bylo jinak.

gogo 9.7.2007 0:54

ale no tak...

mluvit o zastaralosti pěchtní výzbroje v roce 1965 chce hodně velkého drsoně....M16  byla v té době jen hračka a ještě ve Vietnamu amíci dostávali na budku od SA 58 a Kalašnikovů. G3 je pro změnu na plnorážové střelivo, takže taky nic moc pro boj zblízka...chce to trochu studovat,pane autore....

Borek@exil 9.7.2007 3:21

Re: ale no tak...

Američané ve Vietnamu žánou budku nedostávali. Nikdy nebyli v žádné bitvě poraženi. Válku prohrál kongres, který armádě nedovolil vyhrát. Po odchodu Američanů teprve došlo k vojenskému vítězství severu.

Kanuk 9.7.2007 7:53

Re: Re: ale no tak...

Pane Borku, když někdo musí bojovat s jednou rukou přivázanou za zády, tak není jeho hanba, že dostane na budku. A je pštrosovství popírat, že někdy na budku dostal, i když nemohu uvést konkrétní údaje, protože jsem se o vietnamskou válku nikdy moc nezajímal.

Také bych chtěl uvést, že presidenti USA, kteří začali podporovat Jižní Vietnam (Kennedy, Johnson?) asi nepočítali s tím, že se na tomto bojišti USA střetnou se spojenými silami SSSR a Číny, proti kterým neměly šanci - nikoliv technicky. To došlo Nixonovi (?) a proto Američané z Vietnamu odešli. To je můj laický výklad situace, a jestli někdo chce napsat, že to je blbost, tak prosím, ať si poslouží.

Květoslav 9.7.2007 10:38

Re: Re: Re: ale no tak...

Ano, je to blbost. Ve skutečnosti USA ve Vietnamu vojensky vyhrály. Po podepsání příměří, podobného tomu z Koreje, se US army stáhla domů (politické rozhodnutí, od prvopočátku jasně chybné), načež severní Vietnam příměří porušil, zaútočil a jižní Vietnam obsadil. Američanů tam v té době nebylo ani tisíc a to většina byli civilní zaměstnanci ambasády.

MUF 9.7.2007 11:28

Re: Re: Re: ale no tak...

no nevím nevím jestli zrovna používání biologických, chemických zbraní a napalmu proti civilistům

a kobercové nálety  je bojování  s jednou rukou za zády. To že jako měli použít jaderné  zbraně?! 

Květoslav 9.7.2007 12:10

Re: Re: Re: Re: ale no tak...

Nikoli. To jakože měli provést pozemní akce v Kambodži, přes kterou Vietcong přepravoval zásoby či útočit na Hanoj.

black hawk 9.7.2007 7:55

Re: Re: ale no tak...

Borku, požádejte kongresmany, aby nebrzdili vítězství v Iráku!

Béhata9 9.7.2007 9:26

.K tomu co je napsáno

Byl jse v Pardubicích "Na Húrkách"jako příslušník (vojín)5.spolovacího pluku nějak k vúli odbornosti v roce 1958 až 60.Po školení v Dašicích (kdo si vzpomene na tamějšího superblba kpt MAGDU) jsem byl naHúrkách zařazen do funkce podporučíka .O tom jsem se dozvěděl až při odchodu do civilu .Jinak jsem ze školy byl kaprál.Soudruhúm se nějak nedostalo informace o tom,že můj starší bratr Svaťa seděl 53-56 v Jáchymově .

Samozřejmě to v kasárnách probíhalotak že po odchodu lampasáků z kasáren bylo okamžitě naladěno do kas.rozhlasu radio Luxembourg kde občas zpíval Elvis.

Sám jsem velmi nebezpečně prohlašoval ,že se na válku proti našim kamarádům-klukům na druhé straně můžu .........a měli jsme (asi naivně) domluveno, jak utečeme.

Sloužil jsem ještě v kopřivákách a púlitrech.Měl jsem pocit ,že někteří důstojníci nám tu západní orientaci ani neměli ya špatnou.

muf 9.7.2007 10:42

Re: .K tomu co je napsáno

no když tady čtu všechny ty vaše příspěvky tak se nestačím divit..Když jsme měli tak špatnou armádu, techniku a morální stav důstojnického sboru a mužstva   proč z nás měli í soudruzi ze západu bobky u zadku  a dávno nás nezlikvidovali už dřív (třeba hned po svém vítězství ve Vietnamu). Nebo  fakt  věříte, že NATO nemělo vypracovány  podobné  útočné plány jako VS na straně druhé? Nebo že jim v tom zabránila jejich příslovečná mírumilovnost?  A přitom to bylo tak jednoduché..Kdyby to soudruzi z CIA věděli nemuseli sem posílat přes čáru žádné své agenty   a nemuseli nikoho uplácet aby získali potřebné informace..Bylo to tak jednoduché - asi tak jako když Štětina procestoval za svých svazáckých let na bramborové razítko celý SSSR.

kdokoli 9.7.2007 10:44

Re: Re: .K tomu co je napsáno

A proč by to dělali ?

muf 9.7.2007 11:01

Re: Re: Re: .K tomu co je napsáno

pravda - čistá duše a nejčistší úmysly...Proč ale tedy USA vydává nyní ročně více jak 400 mld dolarů na zbrojení(více jak 50% celosvětově vynaložených prostředků na tyto účely), když VS už neexistuje a Rusko zatím není to čím bývalo? A proč by to dělali - no možná ze stejného důvodu proč vedou dneska války v Afghanistánu, Iráku a proč mají všude po světě více jak 700 vojenských základen s více  jak čtvrtmilionem mužů ve zbrani..

NevericiTomas 9.7.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: .K tomu co je napsáno

A proc by to nedelali, kdyz na to maji? Ty jim to zavidis, vid, supermufe? Taky davej tolik...Jooo, ze na to nemas....