26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marat 9.7.2007 11:44

Byla to armád Švejku

Vojákoval jsem v létech 1957-59 v Brně u protiletadlovích kanonýru.Tahače kanonu byly T 111 a všechny měli najeto  kolem 1500 km.Roční plán najetých km nměli kolem 150 km.Takže to byly vlastně neojeté mašiny.Jenže všechny tahače dokázaly dojet nejvýše 20 km od Brna.Na vzdálenost 50 km,nedojela ani polivina kanonu.A na 100 km,už ani jeden.Takže celý pluk by nikdy nedojel nikam.Přitom každý rok byly dvakráte ostré střelby,ale těch se z každé baterie zůčastnil jen jeden kanon a nikdy všichni kanonýři.Munice byla drahá a tak každý rok opouštělo do zálohy tisíce nevycvičených kanonýru.Nemyslím,že taková armáda by byla nějak moc nebezpečná. Na cvičeni jsem byl u spojařu v Táboře v letech šedestátých.Ještě se u toho pluku používala spojovaci technika z dob II.světové války.Kořístní- Německá a cvičení probíhalo stejně a mizerně jako ve všech útvarech ČSLA.Prostě všechno se jen odšvejkovalo.Řekl bych,že desetiletí kluci si hrají profesiohnálnějí na vojáky,jak byla cvičena tá ohromná armáda.Každý voják musel mít především starost,aby nepoškodil něco ze své výstroje a výzbroje,aby to ještě několik roku po odchodu do zálohy nemusel platit.Obávám se,že by ti vojáci kteří by přežili to válečné tažení,nemuseli potom v míru splácet ze svých platu tu vystřílenou munici. Jenže tá armáda byla cvičena podel Řádu  Sovětské armády.Jestli byla také tá tak Švekovská,tak tedy tak nebezpečná nebyla.Ale nás mnogo a tak by vojáky zase beze zbraní hnali na zteč proti kulometum.A zase by možná vyhráli.

pamětník 9.7.2007 13:35

Re: Byla to armád Švejku

Židenice? Já tam byl 66-68 u velitelské (planšetista), takže jsem tam

zažil i okupaci. Jinak potvrzuji - za našich dob čtvrtina aut ani

nevyjela z autoparku...;-D

Marat 9.7.2007 13:59

Re: Re: Byla to armád Švejku

Ano Pamětníku.Židenice,257 pluk,Poštovní schránka 6001.

Jojin 9.7.2007 13:57

Re: Byla to armád Švejku

Taky Židenice(1976-78)ale z druhé půlky kasáren,z výcvikového a zabezpečovacího pluku vojenské akadamie,velitelská četa,velitel družstva radiačního a chemického průzkumu(yperiťák).:-) V té době už protiletadlovci byli jen pár lidí.

Jura Jurax 9.7.2007 10:34

No,

v letech 72-73 jsme byli na politickém školení pro absíky přesvědčováni, že zlotřilý imperialista nejprve zaútočí (my přece nemůžeme začít, jsouce ti lepší, kdož bojují za mír), leč bude odražen a my v den D+3 budeme u Mnichova (což nám přišlo šíleně optimistické vzhledem k technickému stavu vetřiesek a kačen, jimiž byl útvar vybaven a které byly pomalu starší než jejich řidiči).

Taky se na tom školení poměrně neurčitě zmiňovalo, že podlý agresor bude zdeptán atomovými údery. Na dotaz, zda nebudeme cílem odvetných úderů, sdělil nám školitel, že agresor již nebude mít čím, neboť jeho zbraně budou již zničeny právě těmi našimi odvetnými údery. Když jsme se tázali (pošetile, ale osmašedesátý ještě dozníval v myslích), zda tohle není v rozporu s tím, že zlotřilý imperialista napřed zaútočí, aby pak mohl být silami míru a socialismu likvidován, dostalo se nám řevu o narušených inteligentech, s nimiž je nutno důrazněji politicky pracovat, výkladu o tom, že agrese nemusí být útok, ale jen soustřeďování vojsk a podobných mouder a taky neurčitých vyhrůžek o nestrpění podrývání morálky vojsk, jimž jsme byli nuceni velet, jsouce veliteli čet. Korunu tomu nasadil originelní kolega, který se s nevinnou tváří dotázal školícího majora, zda si on osobně myslí, že by imperialisté opravdu byli tak blbí a nechali si rozflákat prosperující a blahobytnou západní Evropu, zaútočivše na Varšavskou smlouvu. A vypukl nefalšovaný průser, vyslýchal nás útvarový kontráš, odkud to máme, zarazili nám dokonce vycházky (to byla neslýchaná drzost, neboť absíci místo neskutečně líných furťáků veleli veškerému výcviku, který byl tudíž jako odpověď na panskou zvůli zcela sabotován) a dostalo se nám extra školení po večerech kovaným podplukovníkem z divize. Tam jsme už drželi hubu.

A když jsem v devadesátém dostal své kádrové materiály, bylo tam v posudku z vojny, že jsem díky svému původu (pracovněinteligentnímu) a vyššímu vzdělání ideově rozkolísán a mám tendence obdivovat Západ. 

jurist 9.7.2007 9:34

Nejhorší na tom je,

že celá ČSLA byla vlastně jenom kanonenfutr v plánech sovětských maršálů a díky jejich nasazení atomových zbraní by odvetný úder ze strany NATO změnil Československo v totálně mrtvou krajinu. Takové zelené k....y bolševické, jako exministr a exgenerál Vacek se ještě nestydí lhát, že nic takového, jako útok na Rýn, nebylo vůbec plánováno. O sovětském jaderném úderu nemluvě. ;-O

Milan 12.7.2007 12:38

Re: Nejhorší na tom je,

R^

Hledajíci 9.7.2007 8:55

Vážení

Hlavnè záleží na uvědomění vojáků, zda ví za co bojují a zda s tímto cílem plně souhlasí. Z mnoha přispěvků usuzuji, že v lidové armádě ČSSR tomu tak nebylo. A v připadě konflikutu s NATO by byla tato armáda nahnána jako Kanonenfutter do BRD. V srpnu 1968 asi veĺení armád SSSR vědělo, źe na takový póvl není potřeba eleitních jednotek.  

Mrazivý dech 9.7.2007 9:28

Re: Vážení

co tam máš dál mudrče??:-DŠpoukající

NevericiTomas 9.7.2007 12:51

Re: Vážení

Zajimave je ze za vyslani elitnich jednotek nesdtala SSSR zadna zeme. Naskyta se tedy skoro kacirska otazka, zda vubec nejake maji :-D

Ale dost humoru, o tom kdo obsazoval v Srpnu 68 Ruzyn byste si mohl neco doHledat...

Mrazivý dech 9.7.2007 8:46

nejdokonalejší společenské zřízení

ale fuj, tachle si dělat srandu z ozbrojené moci nejvyspělejších společenského zřízení, obdivovat se americkým imperialistům??? cožpak neví, že američtí imperialisté mláti černochy???;-O

Hledajíci 9.7.2007 8:59

Re: nejdokonalejší společenské zřízení

Slavná US Army dostala totálně na pr--l od od jakýchsi Vietnamců, a dodnes má z toho noční můru.

Mrazivý dech 9.7.2007 9:17

Re: Re: nejdokonalejší společenské zřízení

no neke??? totálně?? myslím, že to byl totálně rozbit VietCong při ofenzívě Ted v 1969 a operace musela převzít NVA. Mimochodem ptal ste se číňanůna 79??? promiňte pane "hledající"...chicht..ale já se skláním před vaší velikostí, já sice vím kdo byl generál Westmoreland, ale vaším ohromným znalostem se mosím obdivovat. Mimochem co říkaté naHugovu návštěvu ve Vietnamu, chtěl si tam pořádně zanadávat na americké imperialisty, ale odjel rozladěný jak starý klavír.

Auiam 9.7.2007 23:09

Re: nejdokonalejší společenské zřízení

Sorry, ale tenhle oblibeny argument ceskych levicaku vyvolal u mych kamaradu z US NAVY takove veseli, ze si malem strhli branici.

Hledajíci 9.7.2007 8:40

Borek@Exil a jemu podobní

V New York Times je otištěn článek The Road Home http://www.nytimes.com/2007/07/08/opinion/08sun1.html?_r=3&th=&emc=th&pagewanted=print&oref=slogin&oref=slogin

Mrazivý dech 9.7.2007 8:47

Re: Borek@Exil a jemu podobní

proč si tihle týpci dávají tyhle nicky: jako hledající, analytik, spravedlivý.......?? vždyť je to komické, já bych spíš navrhoval demagogický místo hledající

honzak 9.7.2007 7:26

pěkné počtení!

Já sloužil o 10 let později, a zbytky mojí morálky zničil instruktážní film, ve kterém americká raketa zničila stanoviště stejného radaru,  u kterého jsem sloužil. Ostatně soudruzi sami nám přidělili životnost 10 minut. Důstojnický sbor byl bandou neschopných ožralů, výjimku tvořili aktivní piloti.

Dušan Neumann 9.7.2007 7:18

sloužil jsem v Tachově 1971-72

..nenávist k Rusům byla taková, že se mezi absíky - veliteli čet - v úzkém kruhu plánovalo, že kdyby k "něčemu došlo", tak velitelé tankových čet - všichni absíci by dali povel otočit věže dozadu a my co uměli anglicky se měli na frekvencích NATO snažit přesvědčit obránce, aby nás nerozstříleli. ...tedy pokud bychom vů§bec někam dojeli. Stav techniky byl dost žalostný. Když jsme cvičili na Doupově, nestačily naše polní opravny nával nepojízdné techniky opravovat. V kasárnách se načerno kanibalizovala uložená technika připravená "naostro", aby ta cvičná vůbec vyjela. Kradlo se všude a všechno. Měl jsem vreferátu výkazy plukovní TOPky a měsíčně jsem nechal papírově hučet generátory a vyplňoval desítky jízdních rozkazů, abych kryl tisiíce litrů ukradeného benzinu a nafty, kterou lampasáci prodávali po koruně do okolních JZD. Převaha útočícíh T-54, 55 ve srovnání s obranou NATO rychle ztrácela význam. Zakopaný a ustupující Leopard byl schopen zlikvidovat 10 téček. Nehledě na velký počet mobilních protitankových raket, bezákluzových děl, pěchotních protitankových prostředků a v té době výborně vycvičeným protitankovým vrtulníkům (hindy ještě Rusové neměli). V neposlední řadě pak i morální převaha obránce nad útočníkem. Použití stgrategických nukleárních zbraní na bojišti čelilo NATO taktikou difuzní obrany, jejimž konceptem bylo prolnutí útočících a obraných elementů tak, že to vylučovalo použití nukleárních zbraní, které by zničily i vlastní jednotky. Tato forma obrany vyžaduje dokonalou komunikaci, kterou NATO, na rozdíl od Varšavské smlouvy disponovalo. ...Ostaně nejlépe na základě podrobné analyzy dostupných dat obou stran to popsal Tom Clancy v románě Red Storm Rising

bývalý záložák 9.7.2007 13:06

Re: sloužil jsem v Tachově 1971-72 V Ý Z V A k nástupu do armády-opoždění hrdinové

Když to člověk čte, zdá se mu že je zde něktrých salonních vojáků škoda. Mohli by se zapojit do války v Iráku, pak v Iránu a dalších zemích. Mohli by tak ukázat své znalosti a hlavně hrdinství a být slavní.

PS  I       možná že by se jejich účast ještě lépe projevila ve II. světové válce a nemuselo by být   50 milionů mrtvých ;  (ještě že ti rusáci eliminovali Hitlerův  Lebensraum bez nich ) 

PS   II     za osvobození naší republiky zahynulo (kromě dalších lidí) 144000 vojáků RA, 33000 rumunů a 190 američanů ;  (nevím kolik padlo našich lidí v roce 1968)                

zdeněk 9.7.2007 19:46

Re: sloužil jsem v Tachově 1971-72

Můj otec sloužil v roce 1980-1982 a rozhodně nepopisuje to co vy. Pokud by přišel rozkaz, pravděpodobně by zahynul, pochybuji že by vojska NATO šetřila čechoslováky. Pokud byste provedl co říkáte, zadní jednotky by vás rozstříleli. Už Stalin se pojistil proti tomu, aby mu vojáci neustupovali...

V té době již SSSR mělo Mi-24 a pěšáci byli masivně vyzbrojeni pancéřovkami a protitankovými raketami(vzpomenňte jaké způsobili Izraelcům v roce 1973 ztráty).

Píšete tady nesmysly.

No 10.7.2007 14:50

Re: sloužil jsem v Tachově 1971-72

V te dobe se v NATO skutecke resilo, jak organizacne zvladnout masove prebehnuti cs. tankovych jednotek. Dokonce se to provalilo a rusaci oficialne vysvetlovali, ze cs. armada je ideove jednotna.

P.S. V te dobe jsem slouzil u tylu 10. LA a nedelal jsem si iluze. Mi pratele tankiste to meli pripraveny do podrobnosti, jako napr. privazane onuce na antenu, otocenou vez a velitel se zvednutyma rukama ve vezi.

Zdeněk Kříž 11.7.2007 7:50

Re: Re: sloužil jsem v Tachově 1971-72

No tak dle mého jsou tohle hloupý řeči starých zbrojnošů.

Jinak si myslím, že celá slavná ČSLA by v případě útoku VS na NATO dopadla podobně jako Arabáči v roce 73. Ovšem Evropa by už nebyla místem k žití... .

Milan 12.7.2007 12:56

Re: Re: Re: sloužil jsem v Tachově 1971-72

Evropa by jisto jistě nebyla místem k žití.

Situace v jednotkách. Mohu sdělit pouze svoji osobní zkušenost z pardubického letiště v letech 1985-7. Profesionální piloti by vzlétli a bojovali by. Absíci a záklaďáci by se snažili bránit letiště --- kdyby někdo zaútočil. Nálada na nějaké obsazování západní Evropy u mužstva a ani u profesionálních vojáků nebyla.

Ale pokud by přišel rozkaz všichni by s největší pravděpodobností rozkaz uposlechli, protože by nikdo nechtěl jít před nějaký rychlý polní soud. Že by někdo plánoval nebo promýšlel vzporu v případě útoku Varšavské smlouvy směrem na Západ mi není známo.

Technika v autoparku byla pojízdná z cca 80%. Uloženky byly občas kanibalizovány. Při cvičných střelbách ze samopalu měli záklaďáci výsledky většinou průměrné až podprůměrné ... profesionální vojáci stříleli z osobních zbraní o poznání lépe. Na mušku jejich pistolí bych se dostat nechtěl ...

Kšefty s naftou mezi civilisty a záklaďáky se vyskytovaly. Ale velení útvaru po něčem takovém dost důsledně pátralo ... a občas se i zavíralo.

Pametnik 9.7.2007 7:02

Vojska Civilni Obrany

Naprostym omylem jsem byl odveden k vojsku Civilni Obrany - coz byl nazev pro ctyri utvary na uzemi Ceskoslovenska - Frydek-Mistek, Kutna Hora, Bratislava ten posledni jsem uz zapomnel - u Ziliny?) pro pripad atomoveho uderu. Meli jsme mit dvojnasobny pocet vseho - v dobe pohotovosti ctyrnasobny (pocitalo se ze ztratami): vozidel, bagru, transporteru, stanu (pro ozarene, popalene, poranene a pripadne zasazene chemikaliemi - straze kolem stanu, nikdo ven ani dovnitr - leceni zadne). Pri zasazeni atomovou zbrani treba Ostravy, bylo zadano obklicit mesto, nedovolit vstup ci vystup, zabranit pozarum, zajistit elekrinu a plyn, vycistit ulice aby bylo mozno projet. Tak zvane "mixy" nelecit, pouze isolovat. V praxi vozy nejezdily, aut nebylo dost, ani bagru, moralka muzstva mizerna. Nikdy by takova jednotka nebyla schopna postupovat treba do Nemecka a zajistit objekty zamorene zarenim, ohnem, chemikaliemi, postarat se o poranene muzstvo. Takovou hruzu jakou si vymysleli v nejakem stabu pro napadeni zapadu je nepredstavitelne. Snad nekteri z clenu tech proti-atomovych jednotek Civilni obrany ministersta vnitra si na to take vzpomenou a necim tady prispejou.

pamětník 9.7.2007 13:43

Re: Vojska Civilni Obrany

Řekl bych Bučovice - byl jsem tam v 70. letech na cvičení a přednášku, kterou nám tam předvedl místní velitel, by nedokázal vymyslet ani autor Tankového praporu, Také jsme všichni záložáci oněměli a celý zbytek cvičení se z toho vzpamatovávali...

Borek@exil 9.7.2007 3:25

O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Arabové s ruskými tanky a MIGy neměli proti Izraelcům šanci ani při desetinásobné přesile. Ruské tanky a MIGy Saddamovi Huseinovi moc nepomohly. Spíš mu nepomohly vůbec.

Jan 9.7.2007 3:51

Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Myslim, ze to nebylo ani tak temi tanky a MIGy. Koneckoncu v roce 1948 izraelsti osadnici rozprasili Araby s ceskoslovenskymi zbranemi.

Kanuk 9.7.2007 5:01

Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Každému což jeho jest. Ne, že bych pochyboval o kvalitě čs zbraní, ale mám silné podezření, že zbraně, které Israel dostal z ČSSR byly ještě německého původu. Také dostal pár Spitfirů. A samozřejmě, jestli puška trefí nebo ne záleží víc na tom, kdo kouká přes hledí, než na kvalitě pušky.

Kachnička 9.7.2007 10:39

Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Těmi "pár" Spitfiry bylo míněno všecko, co po WW II. přiletělo z UK, k tomu kořistní ME109 rekonstruované na motory Jumo, celkem v ůhtnu tak 30-50 strojů, mohu to i předně dohledat na webu, takže ne pár. K Me108 byly dodány i díly, k Spitfire skoro nic. Později se Izraelci zásobovali díly z UK a Španělska, jak to šlo...a nakonec prrovozovali P-51 různých verzí, ty byly zase převážně z Francie.

bitaxe 9.7.2007 13:05

Re: Re: Re: Re: O kvalitě bojové techniky je možno se dost poučit z historie nedávných válek.

Milá kachničko, letadel S 199 (tedy vrze Bf109 s Jumo) bylo 24 a byly to jedniné stroje které se účastnily (snad ?) války. Spitfiry byly dodány až později a bylo jich 71, ten poslední který sedl pro poruchu na břicho je dnes u nás v muzeu. Zbraně byly obvykle německé )pušky 98k, kulomety Mg-34...) stejně jako munice, izraelci si je odváželi sami. obecně jsme jim prodali to co byli schopni zaplatit )v devizách) a celý kšeft fungoval dokud sověti nezjistili že Izrael se jim ovládnout nepovede.

Jinak nevěřím že by se naší slavné ČSLA povedlo dojet někam daleko, to ale neznamená že by to nezkusila, poměr sil byl sice papírově zdrcující, ale to mnoho neznamená, mohl tady zůstat pás vypálené radioaktivní země v šíři stovek kilometrů a stručná poznámka v dějepise.