29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kočvar 14.4.2022 13:53

To říká zrovna ten pravej.

J. Nevrkla 14.4.2022 7:56

Aha, tak vy vlastence chcete zničit Rusko! Až takhle fanatický válečník jste. Tak to se může stát jedině za cenu totálního zničení Česka a zbytku světa. Blázne.

J. Nevrkla 14.4.2022 7:53

Naučil jste se to do detailu, měl byste být pochválen. Nikoliv ode mne, od zdravého rozumu je to nesmírně vzdáleno. Podle průzkumu si přes všechnu usilovnou propagandu 45% Slováků myslí, že iniciátorem konfliktu na Ukrajině je NATO. Mají daleko více zdravého rozumu než vy. Fanatismus je odporná věc.

J. Koníček 14.4.2022 6:39

Nevrklo,už Římský Cato prohlásil" Ostatně (však) soudím, že Kartágo musí být zničeno“. Jako český vlastenec [>-] byste se k podobnemu postoji měl připojit!!!!!![UA]. Pokud nejste ruský troll a kolaborant.

J. Kočvar 14.4.2022 0:35

Amerika strpěla na Kubě fanaticky protiamerickou Castrovu bandu. Kuba byla členem RVHP a spojencem SSSR a vysílala kubánské černochy do Afriky umírat za sovětské zájmy. Amerika strpěla ve Venezuele režim bankrotáře Madura, který přinesl bídu a hlad a chrání ho ruští žoldnéři, přičemž desetina obyvatelstva raději utekla a živoří v uprchlických táborech.

Žádná legitimní politická síla v sousedství USA o ruské základny nestojí, takže tam ruské základny nemají co dělat. Státy v sousedství Ruska o Američany stojí, takže do toho Rusko nemá co kecat.

Brazílie je naprosto relevantní, protože je to země, kde je spousta nerostných surovin a je mnohem slabší než to Rusko. Pokud by Amerika chtěla někoho přepadnout, určitě by nepřepadla zrovna Rusko, když jsou po roce mnohem slabší cíle.

Saddám po několik let nespolupracoval s inspektory OSN a podporoval palestinský teror.

Srbové chtěli odtrhnout kus Chorvatska a Bosny, povraždili zajatce ve Vukovaru, ostřelovali Dubrovník, zrušili kosovskou autonomii a potlačili albánské školství, provedli masakr ve Srebrenici. Nikdo nechtěl riskovat, že ho zopakuji v Kosovu. Zásah NATO byl logický.

Za invazi do Afghánistánu může Tálibán a al-Kajda.

Sýrie a Libye se rozložily samy z domácích příčin.

Žádný z amerických zásahů neměl připojit k USA žádné nové území, ale likvidovat tyranské režimy. Rusko naproti tomu dvakrát přepadlo Čečensko, aby zlikvidovalo tamní státnost, zapojilo se do bojů v Sýrii stejně jako USA, popírá ukrajinskou státnost i existenci ukrajinského národa jako takového. Rusko je fašistické ve všem kromě jména, je to agresivní dobyvačný stát, a to ani zdaleka nemá ty zdroje jako USA. Válku na Ukrajině rozpoutalo pouze a jedině samo Rusko.

J. Nevrkla 13.4.2022 22:12

Na otázku, jestli by Amerika strpěla ruské základny okolo svých hranic, jste neodpověděl. Odpovím sám - rozhodně nestrpela. Brazílii do toho netahejte, na svetovy rad nemá žádný vliv. Invaze do Iráku nebyla ničím vyprovokována, měla několikanásobek obětí, američtí vojáci tam stále jsou, Amerika je tam hlavním investorem a má z něj zisky a udržuje vliv.. Jak si vysvetlujete, že Amerika jen za posledních třicet let provedla invazi do Srbska, Libye, Sýrie, Iráku, Afghánistánu? Je to prokazatelně nejnebezpečnější a nejagresivnější stát světa. Válka na Ukrajině je zástupnou válkou západu proti Rusku.

J. Nevrkla 13.4.2022 22:12

Na otázku, jestli by Amerika strpěla ruské základny okolo svých hranic, jste neodpověděl. Odpovím sám - rozhodně nestrpela. Brazílii do toho netahejte, na svetovy rad nemá žádný vliv. Invaze do Iráku nebyla ničím vyprovokována, měla několikanásobek obětí, američtí vojáci tam stále jsou, Amerika je tam hlavním investorem a má z něj zisky a udržuje vliv.. Jak si vysvetlujete, že Amerika jen za posledních třicet let provedla invazi do Srbska, Libye, Sýrie, Iráku, Afghánistánu? Je to prokazatelně nejnebezpečnější a nejagresivnější stát světa. Válka na Ukrajině je zástupnou válkou západu proti Rusku.

J. Nevrkla 13.4.2022 22:00

To je špatně. Ohrožuje to jednu stranu. Té po selhání diplomatických možnosti nezbývá, než zakročit, raději dříve než později. Cílem je vytvořit nový světový řád pod vedením Ameriky, Rusko a Čína jdou v tom největší překážkou. Rusko žádný takový cíl nemá, řeší jen vlastní ohrožení. Po historických zkušenostech, při kterých už dvakrát mohli ztratit vše, se jim nelze divit.

P. Brecík 13.4.2022 21:57

Zkuste ubrat ČT / Denník N a podobné. Na Slovensku je 45% přesvědčeno, že Rusko vyprovokovalo NATO. A kdo je největší lhář ? Tak to máte tady, podle CNN: https://www.facebook.com/petr.salt.77/videos/691711215593287

P. Brecík 13.4.2022 21:54

Pokud máme okolo sebe nějaké hrozby ( kromě těch, které vytváříme, provokujeme ) tak bychom měli do odpovědných funkcí jmenovat schopné - nejschopnější osoby. Jinak si ... me do huby. Pokud jsou za ministerky obrany voleny ... paní z Lejna, anebo ta naše, která by nezvládla velet ani rotní polní kuchyni, tak ty hrozby asi neexistují.

L. David 13.4.2022 21:48

Když se z krávy udělá správkyně kravína, nedopadá to většinou dobře!!

J. Kočvar 13.4.2022 21:31

Proč by se Kanaďané a Mexičané spojovali s Ruskem? Nespojovali, protože jsou nadáni rozumem a nic by z toho neměli. To slavné fašistické Rusko má i s Běloruskem, Krymem a doněckou a luhanskou entitou míň obyvatel než Bangladéš, HDP má na úrovni Itálie, a přitom si hraje na supervelmoc. Jeho konvenční armáda se totálně ztrapnila, wunderwaffen nebudou a atomovky má i Severní Korea.

Sousedé Ruska moc dobře vědí, s kým mají tu čest, a pokud mají tu možnost, rádi se se Spojenými státy spojí, aby se ochránili proti ruské agresi.

Saddám Husajn přepadl dvě sousední země, plynoval vlastní obyvatelstvo, likvidoval opozici a sponzoroval palestinský teror, a to během války proti teroru. Nebyla ho žádná škoda. USA nechtěly anektovat žádné irácké území, na rozdíl od Ruska, které už zabralo a ještě chce zabrat části Ukrajiny. [UA]

Brazílie, která je velká a je tam hodně co ukrást, je na severu obklopena Francouzskou Guyanou se základnou jaderné mocnosti NATO Francie, na východě má základnu jaderné mocnosti Spojeného království n ostrově Asunción a na jihu jsou Malvíny/Falklandy, taktéž s britskou základnou. Vidíte tedy, že Brazílie je jadernými mocnostmi NATO obklíčena ze tří stran, a sama ani atomové bomby vůbec nemá. Jak si vysvětlujete, že ji ještě nikdo nepřepadl?

V. Kučer 13.4.2022 20:32

A to je dobře nebo špatně? Cui bono?

O. Roldan 13.4.2022 18:56

Kdyź si tohle řeknou všichni, tak budem jen banda jehňat na porážku.

V. Kolman 13.4.2022 18:47

Kdyby jenom na Prahu. Na celý svět se postupně chystají. A ne jenom "jako", ale doopravdy!

Psal o tom už v roce 1856 samotný guru komunismu - Karel Marx v článku "Severka ruské politiky".:-(:-(:-(

J. Nevrkla 13.4.2022 18:43

A ze stejných důvodu budují Američané základny daleko od svého území i dnes. Rusi nikoliv.

Z. Lapil 13.4.2022 18:43

To mi přijde nesmyslně moc. Jednak mi v hlavě straší nějaké minuty (čtyři?) a jednak - kdyby jel tank rychlostí 5km/h (rychlost chůze), je to nějakých 15 km neboli ze závodiště ve Velké Chuchli na Václavák; takhle hluboká "jednorázová" obrana mi přijde absurdní.

P.S. Hledal jsem a našel čísla 3-7 minut, ovšem u tanků "klasických". Taky jsem našel čtení - viz odkaz, článek jsem spíš přelítl, ale je tam povídání mj. o důležitosti aktivní obrany (nečekat, až to schytám, ale raketu nebo cokoliv rovnou sestřelit).

Viz https://www.vojenskerozhledy.cz/kategorie-clanku/technika-a-vyzbroj/tanky-3-4-generace.

Inu, jsem sice podporučík, ale ženijní a už hodně dlouho v.v. takže kdybych si měl troufnout do války, musel bych se spíš rekvalifikovat než doučit.

J. Farda 13.4.2022 18:37

Vy rusácké langrovské, karzovské či nevrklovské, aji další buransky rudotupé svininy lžete, ani se nenamáháte zjistit fakta, inu - pro rusácky gobellsovské svininy je stokrát opakovaná lež pravdou! Brežněv byl etnický Rus, ale hlavně bolševik jako je dnešn V.rah V.rahovič Pútin - ovšem o tom mlčíte, rusorudošmejdi! Rv https://cs.wikipedia.org/wiki/Leonid_Ilji%C4%8D_Bre%C5%BEn%C4%9Bv

Brežněv se narodil ve městě Kamjanske, tehdy úředně Kamenskoje (Каменское), u Dněpropetrovsku na území dnešní Ukrajiny. Jeho dědeček Jakov, otec Ilja i matka Natalja Děnisovna Mazalovová se přestěhovali ze zemědělské vesnice Naberežnyje Čelny, která leží v Kurské oblasti v Rusku, kvůli práci v ocelárně do Kamenskoje v Dněpropetrovské oblasti, což byla tehdy Jekatěrinoslavská gubernie Ruského impéria. Ačkoli tedy po rodičích pocházel z ruské rodiny, narodil se a vyrostl na Ukrajině a ...

V. Kučer 13.4.2022 18:28

Ministryni Langšádlovou by měli vzít s s sebou do USA aby tam nakoupila jaderné bomby, potom by nás Putin nenapadnul.

V. Kučer 13.4.2022 18:21

Invazi do Československa prosadili hlavně Sovětští generálové z důvodu aby se případný vojenský konflikt odehrál až na hranicích s NATO.

J. Nevrkla 13.4.2022 18:15

To ovšem musí mít politici o přátelské vztahy zájem. Pokud diplomacie zcela selhává, nastupuje síla, tak je to od nepaměti.

V. Kučer 13.4.2022 18:12

Bylo by krásné kdyby byl na světě mír, kdyby se měli všichni rádi a nebylo by potřeba armády.

J. Nevrkla 13.4.2022 18:03

Jak si někdo může být jist, že ne? Možná už jsou, mohou tam být během pár hodin. I na Slovensku budou dvě letecké základny. Co mohou mít letadla na palubě se každou chvíli může změnit.

P. Sura 13.4.2022 17:48

Nemám problém s tímhle souhlasit. Taky ale platí, že životnost tanku za útoku je asi 3,5 hodiny. A na straně další - pokud chcete porazir Putina, MUSÍTE i zaútočit.... ;-D

D. Bowman 13.4.2022 17:45

NATO je bez USA uplně nulový. A nulový zůstane, protože lídři Evropských zemí nejsou zvědaví na toxickou maskulinitu (důvod zušení jediné německé armádní speciální jednotky) a ostré dopisy od vysloužilých důstojníků hrozících pučem, pokud nebude nastolen pořádek v otázkách migrace apod. viz Francie.

Investovat se bude. Ale jako Uršula - do školení, agentůrám a na drahé hračky, které nemá kdo ovládat, protože personál je buď na mateřský nebo na operaci pro změnu pohlaví....nebo má PTSD z nějakého příspěvku na sociálních sítích. A stejně nebude na benzín.

J. Kočvar 13.4.2022 17:40

Při obraně Ukrajiny se tanky také hodí - dva ukrajinské tanky tam nedávno v jedné bitvě někde u Charkova zničily deset ruských.

J. Kočvar 13.4.2022 17:38

Oni snad Američané chtěli na ukrajinském území rozmístit atomové bomby? Evropské státy, a to i jaderné mocnosti, jsou smířeny s ruskými raketami u Královce.

D. Bowman 13.4.2022 17:29

Bezpečnost není zrovna typicky ženská vlastnost. To muži jsou spíš ochránci. Ženskejm je to dost jedno, oni dobytí nepřítelem nejspíš přežijou.

Takže bezpindíkovost Černochový bych do toho netahal. Spíš se bojim jestli neni moc emotivní a urputná - toť je ženský rys. Ale to nevím, osobně ji neznám.

Generálové a byrokrati mají nepřijemnou vlastnost - připravovat se na minulou válku. Náklady obhájí snadněji než spekulacemi o válce budoucí.

Ta budoucí bude nejspíš o dronech, javelinech, podzemních bunkrech a vysoce mobilních, malých, dobře vycvičených a samostatných jednotkách. Ale co já vim.

Těch pár důstojníků aliance nás tady moc nevytrhne.

Co by vláda mohla udělat je, pořádat dobrovolný 2-3 měsíční vojenský výcvik. Absolvent by dostal atombordel, samopal, bednu munice a volební právo.

To by snad pomohlo pročistit veřejné finance a ponechat tak víc na důležité věci jako obrana a spravedlnost. Možná by to umožnilo i lepší monetární systém, kde by si důchodci mohli spořit na důchod bez inflace a mlaďoši by dosáhli na bydlení dřív než ve 30ti letech.

J. Nevrkla 13.4.2022 17:23

Tak otázka: strpěly by USA jako jaderná velmoc takové ruské základny okolo svých hranic? Jenom připomenu, že provedly obrovskou invazi do 10000 kilometrů vzdáleného Iráku při pouhém podezření, že má jaderné zbraně, které by je mohly ohrozit. Jsem zvědav na odpověď.

J. Kočvar 13.4.2022 17:16

Rusko říká naprosto NElogicky, že ho cizí základny ohrožují, protože nikdo Rusko jako jadernou mocnost s obrovskou armádou napadnout nechtěl.