25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

13.4.2022

Síla nevznikne tak, že se spojí tlupa slabochů

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Plánuje cestu do USA a součástí její agendy je setkání s americkým protějškem. Podle premiéra je to poněkud unáhlené. Téma je to prý pěkné, ale přítomnost amerických základen na území naší republiky není něco, co by bylo na pořadu dne.

Naprosto chápu, že paní Černochová bere tohle téma do svých rukou. Není přece pouze ministryní, je také ženou a potřeba bezpečnosti je na ženské škále potřeb velmi vysoko.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata prohlásil měsíc před ruskou invazí na Ukrajinu, že naši zemi by naše armáda neubránila, protože je malá a slabá.

Strašně mě tehdy překvapilo, že tomuto naprosto neuvěřitelnému konstatování nikdo nevěnoval pozornost.

To jako fakt nejsme schopni ubránit sami sebe a chceme všechno delegovat na spojence?

Potravinovou bezpečnost, energetickou bezpečnost, vojenskou bezpečnost…

Zapomněli jsme, že časy se mění, nic není napořád a nic není samozřejmé, ani dlouhotrvající mír a prosperita.

Ještě nedávno se nám všem zdálo, že nebezpečí odnikud nehrozí. Vladimir Vladimirovič Putin nás z tohoto snu probudil. Připomněl nám velmi staré pravidlo, že kdo chce mír, měl by se připravovat na válku, měl by dbát na to, jak dobře je vyzbrojen a zda je schopen se účinně bránit.

Česká republika toho schopna není, bohužel.

Někdo by mohl namítnout, že podle článku 5 Severoatlantické smlouvy nám v případě napadení přijde zbytek Aliance na pomoc, takže to zase tak moc nevadí, že nemáme dostatek bojeschopných mužů a tanky ještě z komunistických osmdesátek.

Zeptám se: kdyby takhle jako uvažovala každá evropská země, s kým by NATO dokázalo úspěšně válčit? Síla přece nevznikne tak, že se spojí tlupa slabochů!

Zpátky k naší ministryni obrany a její cestě do Ameriky.

Ministři by svoje záměry měli konzultovat s premiérem, než s nimi jdou za novináři, to je jasné a měla to udělat i paní Černochová. Na druhé straně, když se kousek od nás celkem brutálně válčí a veřejná debata se vede hlavně o cenách pohonných hmot, ministrovi obrany může dojít trpělivost a prostě to téma vystřelí. Vůbec se tomu nedivím.