14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Horák 13.4.2022 10:32

No, jestli to nejste náhodou vy.

M. Horák 13.4.2022 10:29

Ano, situace je jiná, ale jednání rusů je stále stejné.

M. Horák 13.4.2022 10:28

Nepsal jsem, že příčina války je putinovo lhaní. Příčina války je ruský imperialismus, který nechcete vidět. To, že je putin ultralhář je snad každému jasné. A jaký mezinárodní vztah opravňuje rusáky k tomu, aby napadli sousední stát a chovali se tam jako teroristi?

J. Nevrkla 13.4.2022 10:26

Jak jste na takovou blbost mohl přijít? Vždyť tvrdím, že dnes je úplně jiná situace, která s rokem 68 nemá absolutně nic společného. Analogie považuji za zcela nesmyslné.

M. Horák 13.4.2022 10:23

Nezlobte se na mě, ale tím co jste ted plácnul obhajujete ruskou invazi k nám. Se současností to má právě hodně společného, což jste přes svůj uzký pohled nezaregistroval.

J. Nevrkla 13.4.2022 10:06

Pamatuji, že k nám přijela vojska Sovětského svazu, NDR, Polska, Maďarska a Bulharska, s konečnou platností o invazi rozhodl Ukrajinec Brežněv a nejvíce vojáků bylo z Ukrajiny, jediný proti invazi v politbyru byl Rus. Se současnosti už to nemá nic společného, socialismus a tábor socialistických zemí už přes třicet let neexistuje.

M. Valenta 13.4.2022 9:57

Vy toho moc nepamatuje, že?

J. Karza 13.4.2022 9:55

No nechápe. Jako vysvětlení příčin války mu stačí konstatování, že Putin je lhář a rozumí jen síle..

Hledat příčinu v mezinárodních vztazích ho nenapadne.

J. Nevrkla 13.4.2022 9:44

Úplná blbost, nic nechápete, to jsou jen hloupá tvrzení naší demagogie, kterou jeste drží při životě jen to, že je cenzura, kterou většina nechce či není schopna obejít.

M. Horák 13.4.2022 9:34

Myslet si, že jedna evropská země může napadnout druhou si mohl myslet jenom cvok. Přece je normální spolu komunikovat než válčit.

Jste spadl z Marsu? S Putinem, profesionálním lhářem, se nedá domluvit na ničem. On rozumí jen síle. A každý ústupek si vykládá jako slabost.

J. Karza 13.4.2022 9:15

To je těžké. Je mnohem snadnější vládnout pomocí strachu a zideologizované televizní letky. Inš Allah.

J. Nevrkla 13.4.2022 9:10

Myslet si, že k nam Rusové přijedou na tancích, může jen úplný cvok. A myslet si, že máme povinnost ruskou armádu přemoci, může taky jen cvok. Což takhle navázat normální vzájemně výhodné vztahy a nikoho vzájemně neohrožovat? Nebylo by to lepší než dát vše na zbrojení, stavět okolo Ruska jaderné základny, zvyšovat napětí a strávit zbytek života v bíde a strachu? Snad se ještě rozumní politici najdou a domluví se.

P. Pepax 13.4.2022 8:44

R^ tak nějak.

M. Šejna 13.4.2022 8:35

Pokud nejsme dnes schopni se bránit, musíme víc zbrojit a znovu zavést povinnou vojenskou službu.

Jenže soudruzi z ODS moc dobře vědí, že kvákání o US základně zní modroptačím voličům velice hezky, zatímco kvákání o tom, že naše omladina bude zas znovu nucena trávit 2 roky života v kasárnách, zní dost blbě.

Proto se na sjezdu ODS básnilo o Američanech. Přitom se tam mohlo básnit spíš o turecké armádě. Ta je totiž největší a nejlépe vyzbrojená ze všech armád Evropy a určitě by u nás vojenskou základnu s radostí měla.

Jenže i to zní voličům blbě. ;-)

P. Kazo 13.4.2022 8:29

Hmmm, a na čo je nám potom dobrý takýto obranný "spolok"? Ak by sa náhodou nejakému štátu chcelo riadiť sa dôsledne článkom 5, tak by nám členstvo v takomto "spolku" mohlo pomôcť? ;-D

M. Pivoda 13.4.2022 8:16

Nepřepepři toho vepře!

J. Karza 13.4.2022 8:05

Černochové se sem nepodařilo před 2 měsíci dovléci Bundeswehr, teď budují s Jurečkou na jeho záhumenku americkou základnu. Podařilo se odhalit nebezpečné chlebíčky ...

Já mám obavy spíše z toho, o čem se nemluví a o čem nic nevíme. A přesto to v šeru roste a bobtná. Slyšeli jste něco o Langšádlové? Od Mikuláše ticho. Nedělá vrchní vědkyně v Řeži na jaderné bombě?:-)

Z vážného pohledu je Česko nesamostatnou a zcela ekonomicky i politicky závislou zemí. Této skutečnosti odpovídá vše, co souvisí s ochranou vnějších i vnitřních zájmů státu. I obranné a vojenské schopnosti armády tomu odpovídají. Nemůže tomu být jinak.

V. Novak 13.4.2022 7:31

"My vám pomůžeme se bránit, když se nám bude chtít a vy budete schopní se bránit sami."...

J. Štěpán 13.4.2022 7:10

ČL. 5 Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

Autor by si měl najít jinou práci a ne psát glosy, když neni schopný pochopit jen trochu složitější text. V podstatě se tam píše-my vám pomůžeme, když se nám bude chtít. No neberte takovou záruku!

T. Kubín 13.4.2022 6:12

Tak nevím, kdo je prostodušší, jestli ta paní, která je bohužel ministryní obrany, nebo autor tohoto článečku.

F. Brabec 13.4.2022 5:05

"kdyby takhle jako uvažovala každá evropská země" je nesmyslná a zbytečná otázka, za a) v NATO jsou i neevropské země a za b) některé NATO země takto neuvažují takže pokud známe fakta, proč se zabývat nějakými "kdyby"