15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 13.4.2022 16:45

Opravdu je znovu potřebné, mít silnější armádu než nepřítel? Trapně jsem se domníval, že když se objeví nějaký hajzl, my, co spolu mluvíme, mu společně nařežeme. Kolektivní bezpečnost se tomu myslím říkávalo...

V. Čermák 13.4.2022 16:44

Tak Černochové ta důležitost stoupla do hlavy, takže Ideologicky ventilovala. Vida to Jurečka ze stejné líhně, ještě se ji snažil trumfnout tím, že Mírovou základnu NATO umístíme na Moravu, která si ji Zaslouží. Fialovi naštěstí radí chytrý Blažek, takže hází kotvu....

J. Nevrkla 13.4.2022 15:19

Nato už má základny v Pobaltí, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Kosovu, staví se v Albánii a dvě na Slovensku. Rusko logicky říká dost, ohrožuje nás to, další na Ukrajině nemůžeme připustit. Odpovědí bylo, že Ukrajina má dveře do NATO otevřené, že chce jaderné zbraně a zpět Krym. Na Donbas neútočili Rusové, ale ukrajinští nacisti, především Azov a Pravý sektor, za osm let čtrnáct tisíc civilních obětí. Putin na to upozorňoval léta, vše bylo ignorováno.

Byl jsem invazi taky překvapen. Teď, když mám více informací, si říkám, jak by se to vyvíjelo bez invaze. Zřejmě ukrajinský útok na Donbas, jaderné základny a zbraně, požadavek na Krym. Nehrozila by daleko více jaderná válka?

Nemyslím si, že obyčejní Ukrajinci touží po Krymu a Donbasu. Asi jako my po Slovensku. Je to zástupná válka západu s Ruskem, jak se stále zřetelněji jeví. I bez členství v NATO je už na Ukrajině několikanásobně více zbraní než před osmi lety, působily a stále tam působí spousty západních vojenských expertů, dodávky zbraní se stupňují. Jen blahovec si ještě může myslet, že Američanům a Britům leží na srdci hezký život Ukrajinců. Bojí se, aby nezkrachovalo jejich úsilí o nový světový řád pod jejich vedením, jak nedávno opět doslovně prohlásil Biden. Ten plán jim ovšem nevyjde. A já ani nechci aby vyšel, toť vše. Po Ukrajině tím konfliktem bude nejvíce trpět kontinentální Evropa, zvláště ta východní.

Z. Lapil 13.4.2022 15:06

Tank je zbraň útočná. Vyrazí na zteč a metá zmar a zkázu, dokud ho někdo netrefí. V obraně je celkem k ničemu - neobratná hromada železa nepřehlédnutelná radarem, optikou ani termokamerou.

Z. Lapil 13.4.2022 14:59

Ukrajina má nějaké cizí základny? To, že někdo tvrdí, že něco hodlá postavit, neberu jako že to stojí.

Divíte se, že Ukrajina začala zbrojit po anexi Krymu a útocích na Donbas? A mezi námi - divíte se po útoku na Ukrajinu Finsku a Švédsku, že se přinejmenším tváří, jako že chtějí do NATO? A divíte se NATO, že vysouvá obranu až ke své hranici?

Rusové jasně definovali, že vojska na hranici Ukrajiny, té ruské i té běloruské, jsou tam za účelem cvičení.

A že je daleko? Inu - po případném převzetí vlády na Ukrajině bude blízko.

A jen takový detail: řešily snad USA rakety na Kubě napadením řekněme Mexika?

Mezi námi - vy si fakt myslíte, že Rusko mohlo mít poctivý dojem, že pravděpodobnost útoku Ukrajiny na Rusko byla taková, že odůvodňuje preventivní protiúder? Nebo snad dokonce že pravděpodobnost útoku na USA je taková, že odůvodňuje úder na nezúčastněného souseda?

Argument ubližování etnickým Rusům taky neberu. Učinil Putin aspoň formální pokus řešit to mírově, skrze pozorovatele OSN? Nerad bych se mýlil, protože tohle se opravdu mohlo nedostat do zpravodajství, ale - vznesli Rusové před útokem aspoň formální protest skrze velvyslance?

J. Nevrkla 13.4.2022 14:44

Na tom není nic absurdního. Pokud stavím okolo něčích hranic základny a plánují další, ten ohrožený musí reagovat dřív, než bude pozdě. Jinak by jen pozdě honil bycha. S tím už mají Rusové hodně negativních zkušeností, nikdo se jim nemůže divit, že už to nechtějí dopustit.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:37

My jsme od nich poměrně daleko, nemáme tu základny. Rusové jasne definovali, že Ukrajina je pro ně tou červenou čarou. Zvláště když byla v poslední době intenzivně vyzbrojována, chtěla jaderné a zřejmě i biologické zbraně, chtěla zpět Krym a připravovala se dobýt Donbas.

Jasné je, že podobnou situaci by Amerika řešila už dávno. Před šedesáti lety se rakety jen blížily ke Kubě a už hrozila jadernou válkou. Proč to nechápeme?

J. Nevrkla 13.4.2022 14:32

Historické prameny tvrdí, že na Brežněva nejvíce tlačili Němci, Poláci a Bulhaři, poměrně neochotní byli jen Maďaři. Každopádně Ukrajincům to nemůžete vyčítat o nic méně než Rusům, spíše více.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:29

Nemyslím si ,že se zbláznil, ale že mu už nic jiného nezbylo.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:28

A jednání Němců, Američanů a Ukrajinců je také stále stejné? Pak se nedivte.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:26

Pokud znáte důvody toho napadení, pak vám to přijde docela logické, v budoucnu by konflikt zřejmě byl fatální.

J. Karza 13.4.2022 13:46

Taky záleží na tom, který okres se rozhodnete bránit

R. Langer 13.4.2022 13:42

No vidíte. A tak my si tu žijem. ;-D

R. Langer 13.4.2022 13:41

Jako že se už chystají na Prahu? ;-D

R. Langer 13.4.2022 13:40

Jaká lež? Brežněv BYL Ukrajinec, bruselouši.

A jestli by ostatní bez Ruska přijeli? No, ale přijeli, že? :-P

R. Langer 13.4.2022 13:35

A jaký že je výsledek té ukázky? 8-o

P. Pepax 13.4.2022 13:19

Omlouvám se, můj pokec patří k p. Sura.

P. Pepax 13.4.2022 13:16

To by sice mohla a určitě to Nato analyzuje, ale nám by to bylo prd platné.

J. Farda 13.4.2022 13:14

Už jednou tu ruské tanky byly! A že jsme malí a slabí, že se raději máme starat sami o sebe a o obchod se všemi, to už tady také říkali jiní před 84 lety - a pak pilně kolaborovali s naziNěmci! Rv

T. Hraj 13.4.2022 13:03

Nemuselo by to být nutně 2 roky. 3 intenzívní měsíce a potom 1-2 týdny vždy jednou za pár let. By udělalo divy. Především v posílení patriotismu. A vůle a odhodlání je, jak vidíme, od počátku hlavní zbraní Ukrajinců.

T. Hraj 13.4.2022 12:57

"Což takhle navázat normální vzájemně výhodné vztahy a nikoho vzájemně neohrožovat?" Problém je u Putina chápání pojmů jako "normální", "vzájemné" a podobně.

Mimochodem myšlenka, že nebudi-li zbrojit, nevyprovokuji nikoho k agresi je absurdní a historie ji vyvrací ve všech dobách a lokalitách.

V. Kain 13.4.2022 12:30

Na moderní vyzbrojování nebudeme mít nikdy peníze.Už dneska meleme z posledního pro nezbytné investice co zbylo z miliard které se prožraly.Zpupná a zbytnělá byrokracie sežere polovinu rozpočtu.Vždyť Rakušan bude přijímat 300 nových úředníků ke zvládnutí uprchlické vlny.Až to všechno pomine,tak ti šimlové dostanou definitivu a bude vystaráno.Rovněž nová 3 ministerstva nejsou důkazem,že by tato vláda chtěla šetřit.Ona šetří,ale tam kde to škodí.

J. Karza 13.4.2022 12:04

K PŠM se hrdě hlásím, na vojně jsem byl. Předtím a potom už jen university. Ale chápu, že to může vnějším pozorovatelům bez podobných zkušeností splývat v jedno:-)

P. Sura 13.4.2022 11:52

Karza s Nevrklou zřejmě seděli při PŠM spolu v lavici ....

P. Sura 13.4.2022 11:49

Válka na Ukrajině by mohla především ukázat, jaký druh vojska a výzbroje malý stát potřebuje na zastavení agrese nepřítele typu Rudá armáda. A jaký typ (druh) ochrany potřebují jeho strategické cíle. Tanky to rozhodně nejsou. svým způsobem je dobré, že naše strategické zásoby zastaralých zbraní a techniky lze v RU-UK konfliktu realizovat (a není potřeba je rovnou šrotovat, alespoň účelně poslouží) a získat prostor pro modernější přezbrojení.

Z. Lapil 13.4.2022 11:39

No, a proto je třeba ty předpoklady nevytvářet tím, že si na zádíčka lehnu a krk nastavím preventivně.

Z. Lapil 13.4.2022 11:37

A čím, ale přesně, se naše země liší od Ukrajiny? A hlavně - co si o tom myslí Rusové? Že máme honem vystoupit z NATO a zavést ruskojazyčné školy, jinak že se rozzlobí a budou zlí?

M. Valenta 13.4.2022 10:58

Lež o Ukrajinci Brežněvovi máte odkud? A to si fakt myslíte, že bez Ruska by ti ostatní přijeli?

J. Karza 13.4.2022 10:58

Vždyť to říkám, příčina je podle vás čistě na straně Ruska, nikoli v rozporech, které jsou patrné v mezinárodních vztazích. Ale nebuďte smutný, tuto koncepci zastává třeba i ČT.

K tomu, aby nějaký stát napadl nějaký jiný, není třeba oprávnění. Státy jsou suverénní a hájí svoje zájmy i s využitím síly. K tomu dochází v mezinárodních vztazích často. Většinou tehdy, když jsou k tomu vytvořeny určité předpoklady.

V. Němec 13.4.2022 10:57

Ty vzájemně výhodné obchodní vztahy podepisuji.

Samozřejmě zároveň mít efektivní armádu a kolektivní obranu v rámci NATO.

To ale neznamená šlapat někomu léta na krk, tlačit ho ke zdi, vést proti němu otevřenou obchodní válku proti našim zájmům, ale zato v zájmu jedné zaoceánské velmoci "first".

Když budu bulteriéra píchat klackem, nesmím se divit, že se zblázní a začne kousat.