29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 13.4.2022 22:12

Na otázku, jestli by Amerika strpěla ruské základny okolo svých hranic, jste neodpověděl. Odpovím sám - rozhodně nestrpela. Brazílii do toho netahejte, na svetovy rad nemá žádný vliv. Invaze do Iráku nebyla ničím vyprovokována, měla několikanásobek obětí, američtí vojáci tam stále jsou, Amerika je tam hlavním investorem a má z něj zisky a udržuje vliv.. Jak si vysvetlujete, že Amerika jen za posledních třicet let provedla invazi do Srbska, Libye, Sýrie, Iráku, Afghánistánu? Je to prokazatelně nejnebezpečnější a nejagresivnější stát světa. Válka na Ukrajině je zástupnou válkou západu proti Rusku.

T. Hraj 13.4.2022 12:57

"Což takhle navázat normální vzájemně výhodné vztahy a nikoho vzájemně neohrožovat?" Problém je u Putina chápání pojmů jako "normální", "vzájemné" a podobně.

Mimochodem myšlenka, že nebudi-li zbrojit, nevyprovokuji nikoho k agresi je absurdní a historie ji vyvrací ve všech dobách a lokalitách.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:44

Na tom není nic absurdního. Pokud stavím okolo něčích hranic základny a plánují další, ten ohrožený musí reagovat dřív, než bude pozdě. Jinak by jen pozdě honil bycha. S tím už mají Rusové hodně negativních zkušeností, nikdo se jim nemůže divit, že už to nechtějí dopustit.

J. Farda 13.4.2022 13:14

Už jednou tu ruské tanky byly! A že jsme malí a slabí, že se raději máme starat sami o sebe a o obchod se všemi, to už tady také říkali jiní před 84 lety - a pak pilně kolaborovali s naziNěmci! Rv

R. Langer 13.4.2022 13:42

No vidíte. A tak my si tu žijem. ;-D

V. Kučer 13.4.2022 18:12

Bylo by krásné kdyby byl na světě mír, kdyby se měli všichni rádi a nebylo by potřeba armády.

J. Nevrkla 13.4.2022 18:15

To ovšem musí mít politici o přátelské vztahy zájem. Pokud diplomacie zcela selhává, nastupuje síla, tak je to od nepaměti.

J. Koníček 14.4.2022 6:39

Nevrklo,už Římský Cato prohlásil" Ostatně (však) soudím, že Kartágo musí být zničeno“. Jako český vlastenec [>-] byste se k podobnemu postoji měl připojit!!!!!![UA]. Pokud nejste ruský troll a kolaborant.

J. Nevrkla 14.4.2022 7:56

Aha, tak vy vlastence chcete zničit Rusko! Až takhle fanatický válečník jste. Tak to se může stát jedině za cenu totálního zničení Česka a zbytku světa. Blázne.

M. Šejna 13.4.2022 8:35

Pokud nejsme dnes schopni se bránit, musíme víc zbrojit a znovu zavést povinnou vojenskou službu.

Jenže soudruzi z ODS moc dobře vědí, že kvákání o US základně zní modroptačím voličům velice hezky, zatímco kvákání o tom, že naše omladina bude zas znovu nucena trávit 2 roky života v kasárnách, zní dost blbě.

Proto se na sjezdu ODS básnilo o Američanech. Přitom se tam mohlo básnit spíš o turecké armádě. Ta je totiž největší a nejlépe vyzbrojená ze všech armád Evropy a určitě by u nás vojenskou základnu s radostí měla.

Jenže i to zní voličům blbě. ;-)

T. Hraj 13.4.2022 13:03

Nemuselo by to být nutně 2 roky. 3 intenzívní měsíce a potom 1-2 týdny vždy jednou za pár let. By udělalo divy. Především v posílení patriotismu. A vůle a odhodlání je, jak vidíme, od počátku hlavní zbraní Ukrajinců.

M. Pivoda 13.4.2022 8:16

Nepřepepři toho vepře!

J. Karza 13.4.2022 8:05

Černochové se sem nepodařilo před 2 měsíci dovléci Bundeswehr, teď budují s Jurečkou na jeho záhumenku americkou základnu. Podařilo se odhalit nebezpečné chlebíčky ...

Já mám obavy spíše z toho, o čem se nemluví a o čem nic nevíme. A přesto to v šeru roste a bobtná. Slyšeli jste něco o Langšádlové? Od Mikuláše ticho. Nedělá vrchní vědkyně v Řeži na jaderné bombě?:-)

Z vážného pohledu je Česko nesamostatnou a zcela ekonomicky i politicky závislou zemí. Této skutečnosti odpovídá vše, co souvisí s ochranou vnějších i vnitřních zájmů státu. I obranné a vojenské schopnosti armády tomu odpovídají. Nemůže tomu být jinak.

V. Kučer 13.4.2022 18:28

Ministryni Langšádlovou by měli vzít s s sebou do USA aby tam nakoupila jaderné bomby, potom by nás Putin nenapadnul.

J. Štěpán 13.4.2022 7:10

ČL. 5 Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

Autor by si měl najít jinou práci a ne psát glosy, když neni schopný pochopit jen trochu složitější text. V podstatě se tam píše-my vám pomůžeme, když se nám bude chtít. No neberte takovou záruku!

V. Novak 13.4.2022 7:31

"My vám pomůžeme se bránit, když se nám bude chtít a vy budete schopní se bránit sami."...

P. Kazo 13.4.2022 8:29

Hmmm, a na čo je nám potom dobrý takýto obranný "spolok"? Ak by sa náhodou nejakému štátu chcelo riadiť sa dôsledne článkom 5, tak by nám členstvo v takomto "spolku" mohlo pomôcť? ;-D

T. Kubín 13.4.2022 6:12

Tak nevím, kdo je prostodušší, jestli ta paní, která je bohužel ministryní obrany, nebo autor tohoto článečku.

P. Pepax 13.4.2022 8:44

R^ tak nějak.

M. Horák 13.4.2022 10:32

No, jestli to nejste náhodou vy.

F. Brabec 13.4.2022 5:05

"kdyby takhle jako uvažovala každá evropská země" je nesmyslná a zbytečná otázka, za a) v NATO jsou i neevropské země a za b) některé NATO země takto neuvažují takže pokud známe fakta, proč se zabývat nějakými "kdyby"