28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: Zapomněli jsme, že časy se mění

„Hned po Velikonocích to téma otevřu,“ prohlásila na kongresu ODS ministryně obrany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 13.4.2022 10:06

Pamatuji, že k nám přijela vojska Sovětského svazu, NDR, Polska, Maďarska a Bulharska, s konečnou platností o invazi rozhodl Ukrajinec Brežněv a nejvíce vojáků bylo z Ukrajiny, jediný proti invazi v politbyru byl Rus. Se současnosti už to nemá nic společného, socialismus a tábor socialistických zemí už přes třicet let neexistuje.

M. Horák 13.4.2022 10:23

Nezlobte se na mě, ale tím co jste ted plácnul obhajujete ruskou invazi k nám. Se současností to má právě hodně společného, což jste přes svůj uzký pohled nezaregistroval.

J. Nevrkla 13.4.2022 10:26

Jak jste na takovou blbost mohl přijít? Vždyť tvrdím, že dnes je úplně jiná situace, která s rokem 68 nemá absolutně nic společného. Analogie považuji za zcela nesmyslné.

M. Horák 13.4.2022 10:29

Ano, situace je jiná, ale jednání rusů je stále stejné.

R. Langer 13.4.2022 13:41

Jako že se už chystají na Prahu? ;-D

V. Kolman 13.4.2022 18:47

Kdyby jenom na Prahu. Na celý svět se postupně chystají. A ne jenom "jako", ale doopravdy!

Psal o tom už v roce 1856 samotný guru komunismu - Karel Marx v článku "Severka ruské politiky".:-(:-(:-(

J. Nevrkla 13.4.2022 14:28

A jednání Němců, Američanů a Ukrajinců je také stále stejné? Pak se nedivte.

M. Valenta 13.4.2022 10:58

Lež o Ukrajinci Brežněvovi máte odkud? A to si fakt myslíte, že bez Ruska by ti ostatní přijeli?

R. Langer 13.4.2022 13:40

Jaká lež? Brežněv BYL Ukrajinec, bruselouši.

A jestli by ostatní bez Ruska přijeli? No, ale přijeli, že? :-P

J. Farda 13.4.2022 18:37

Vy rusácké langrovské, karzovské či nevrklovské, aji další buransky rudotupé svininy lžete, ani se nenamáháte zjistit fakta, inu - pro rusácky gobellsovské svininy je stokrát opakovaná lež pravdou! Brežněv byl etnický Rus, ale hlavně bolševik jako je dnešn V.rah V.rahovič Pútin - ovšem o tom mlčíte, rusorudošmejdi! Rv https://cs.wikipedia.org/wiki/Leonid_Ilji%C4%8D_Bre%C5%BEn%C4%9Bv

Brežněv se narodil ve městě Kamjanske, tehdy úředně Kamenskoje (Каменское), u Dněpropetrovsku na území dnešní Ukrajiny. Jeho dědeček Jakov, otec Ilja i matka Natalja Děnisovna Mazalovová se přestěhovali ze zemědělské vesnice Naberežnyje Čelny, která leží v Kurské oblasti v Rusku, kvůli práci v ocelárně do Kamenskoje v Dněpropetrovské oblasti, což byla tehdy Jekatěrinoslavská gubernie Ruského impéria. Ačkoli tedy po rodičích pocházel z ruské rodiny, narodil se a vyrostl na Ukrajině a ...

J. Nevrkla 13.4.2022 14:32

Historické prameny tvrdí, že na Brežněva nejvíce tlačili Němci, Poláci a Bulhaři, poměrně neochotní byli jen Maďaři. Každopádně Ukrajincům to nemůžete vyčítat o nic méně než Rusům, spíše více.

V. Kučer 13.4.2022 18:21

Invazi do Československa prosadili hlavně Sovětští generálové z důvodu aby se případný vojenský konflikt odehrál až na hranicích s NATO.

J. Nevrkla 13.4.2022 18:43

A ze stejných důvodu budují Američané základny daleko od svého území i dnes. Rusi nikoliv.

V. Kučer 13.4.2022 20:32

A to je dobře nebo špatně? Cui bono?

J. Nevrkla 13.4.2022 22:00

To je špatně. Ohrožuje to jednu stranu. Té po selhání diplomatických možnosti nezbývá, než zakročit, raději dříve než později. Cílem je vytvořit nový světový řád pod vedením Ameriky, Rusko a Čína jdou v tom největší překážkou. Rusko žádný takový cíl nemá, řeší jen vlastní ohrožení. Po historických zkušenostech, při kterých už dvakrát mohli ztratit vše, se jim nelze divit.

V. Němec 13.4.2022 10:57

Ty vzájemně výhodné obchodní vztahy podepisuji.

Samozřejmě zároveň mít efektivní armádu a kolektivní obranu v rámci NATO.

To ale neznamená šlapat někomu léta na krk, tlačit ho ke zdi, vést proti němu otevřenou obchodní válku proti našim zájmům, ale zato v zájmu jedné zaoceánské velmoci "first".

Když budu bulteriéra píchat klackem, nesmím se divit, že se zblázní a začne kousat.

J. Nevrkla 13.4.2022 14:29

Nemyslím si ,že se zbláznil, ale že mu už nic jiného nezbylo.

Z. Lapil 13.4.2022 11:37

A čím, ale přesně, se naše země liší od Ukrajiny? A hlavně - co si o tom myslí Rusové? Že máme honem vystoupit z NATO a zavést ruskojazyčné školy, jinak že se rozzlobí a budou zlí?

J. Nevrkla 13.4.2022 14:37

My jsme od nich poměrně daleko, nemáme tu základny. Rusové jasne definovali, že Ukrajina je pro ně tou červenou čarou. Zvláště když byla v poslední době intenzivně vyzbrojována, chtěla jaderné a zřejmě i biologické zbraně, chtěla zpět Krym a připravovala se dobýt Donbas.

Jasné je, že podobnou situaci by Amerika řešila už dávno. Před šedesáti lety se rakety jen blížily ke Kubě a už hrozila jadernou válkou. Proč to nechápeme?

Z. Lapil 13.4.2022 14:59

Ukrajina má nějaké cizí základny? To, že někdo tvrdí, že něco hodlá postavit, neberu jako že to stojí.

Divíte se, že Ukrajina začala zbrojit po anexi Krymu a útocích na Donbas? A mezi námi - divíte se po útoku na Ukrajinu Finsku a Švédsku, že se přinejmenším tváří, jako že chtějí do NATO? A divíte se NATO, že vysouvá obranu až ke své hranici?

Rusové jasně definovali, že vojska na hranici Ukrajiny, té ruské i té běloruské, jsou tam za účelem cvičení.

A že je daleko? Inu - po případném převzetí vlády na Ukrajině bude blízko.

A jen takový detail: řešily snad USA rakety na Kubě napadením řekněme Mexika?

Mezi námi - vy si fakt myslíte, že Rusko mohlo mít poctivý dojem, že pravděpodobnost útoku Ukrajiny na Rusko byla taková, že odůvodňuje preventivní protiúder? Nebo snad dokonce že pravděpodobnost útoku na USA je taková, že odůvodňuje úder na nezúčastněného souseda?

Argument ubližování etnickým Rusům taky neberu. Učinil Putin aspoň formální pokus řešit to mírově, skrze pozorovatele OSN? Nerad bych se mýlil, protože tohle se opravdu mohlo nedostat do zpravodajství, ale - vznesli Rusové před útokem aspoň formální protest skrze velvyslance?

J. Nevrkla 13.4.2022 15:19

Nato už má základny v Pobaltí, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Kosovu, staví se v Albánii a dvě na Slovensku. Rusko logicky říká dost, ohrožuje nás to, další na Ukrajině nemůžeme připustit. Odpovědí bylo, že Ukrajina má dveře do NATO otevřené, že chce jaderné zbraně a zpět Krym. Na Donbas neútočili Rusové, ale ukrajinští nacisti, především Azov a Pravý sektor, za osm let čtrnáct tisíc civilních obětí. Putin na to upozorňoval léta, vše bylo ignorováno.

Byl jsem invazi taky překvapen. Teď, když mám více informací, si říkám, jak by se to vyvíjelo bez invaze. Zřejmě ukrajinský útok na Donbas, jaderné základny a zbraně, požadavek na Krym. Nehrozila by daleko více jaderná válka?

Nemyslím si, že obyčejní Ukrajinci touží po Krymu a Donbasu. Asi jako my po Slovensku. Je to zástupná válka západu s Ruskem, jak se stále zřetelněji jeví. I bez členství v NATO je už na Ukrajině několikanásobně více zbraní než před osmi lety, působily a stále tam působí spousty západních vojenských expertů, dodávky zbraní se stupňují. Jen blahovec si ještě může myslet, že Američanům a Britům leží na srdci hezký život Ukrajinců. Bojí se, aby nezkrachovalo jejich úsilí o nový světový řád pod jejich vedením, jak nedávno opět doslovně prohlásil Biden. Ten plán jim ovšem nevyjde. A já ani nechci aby vyšel, toť vše. Po Ukrajině tím konfliktem bude nejvíce trpět kontinentální Evropa, zvláště ta východní.

J. Kočvar 13.4.2022 17:16

Rusko říká naprosto NElogicky, že ho cizí základny ohrožují, protože nikdo Rusko jako jadernou mocnost s obrovskou armádou napadnout nechtěl.

J. Nevrkla 13.4.2022 17:23

Tak otázka: strpěly by USA jako jaderná velmoc takové ruské základny okolo svých hranic? Jenom připomenu, že provedly obrovskou invazi do 10000 kilometrů vzdáleného Iráku při pouhém podezření, že má jaderné zbraně, které by je mohly ohrozit. Jsem zvědav na odpověď.

J. Kočvar 13.4.2022 17:38

Oni snad Američané chtěli na ukrajinském území rozmístit atomové bomby? Evropské státy, a to i jaderné mocnosti, jsou smířeny s ruskými raketami u Královce.

J. Nevrkla 13.4.2022 18:03

Jak si někdo může být jist, že ne? Možná už jsou, mohou tam být během pár hodin. I na Slovensku budou dvě letecké základny. Co mohou mít letadla na palubě se každou chvíli může změnit.

J. Kočvar 13.4.2022 21:31

Proč by se Kanaďané a Mexičané spojovali s Ruskem? Nespojovali, protože jsou nadáni rozumem a nic by z toho neměli. To slavné fašistické Rusko má i s Běloruskem, Krymem a doněckou a luhanskou entitou míň obyvatel než Bangladéš, HDP má na úrovni Itálie, a přitom si hraje na supervelmoc. Jeho konvenční armáda se totálně ztrapnila, wunderwaffen nebudou a atomovky má i Severní Korea.

Sousedé Ruska moc dobře vědí, s kým mají tu čest, a pokud mají tu možnost, rádi se se Spojenými státy spojí, aby se ochránili proti ruské agresi.

Saddám Husajn přepadl dvě sousední země, plynoval vlastní obyvatelstvo, likvidoval opozici a sponzoroval palestinský teror, a to během války proti teroru. Nebyla ho žádná škoda. USA nechtěly anektovat žádné irácké území, na rozdíl od Ruska, které už zabralo a ještě chce zabrat části Ukrajiny. [UA]

Brazílie, která je velká a je tam hodně co ukrást, je na severu obklopena Francouzskou Guyanou se základnou jaderné mocnosti NATO Francie, na východě má základnu jaderné mocnosti Spojeného království n ostrově Asunción a na jihu jsou Malvíny/Falklandy, taktéž s britskou základnou. Vidíte tedy, že Brazílie je jadernými mocnostmi NATO obklíčena ze tří stran, a sama ani atomové bomby vůbec nemá. Jak si vysvětlujete, že ji ještě nikdo nepřepadl?

J. Nevrkla 13.4.2022 22:12

Na otázku, jestli by Amerika strpěla ruské základny okolo svých hranic, jste neodpověděl. Odpovím sám - rozhodně nestrpela. Brazílii do toho netahejte, na svetovy rad nemá žádný vliv. Invaze do Iráku nebyla ničím vyprovokována, měla několikanásobek obětí, američtí vojáci tam stále jsou, Amerika je tam hlavním investorem a má z něj zisky a udržuje vliv.. Jak si vysvetlujete, že Amerika jen za posledních třicet let provedla invazi do Srbska, Libye, Sýrie, Iráku, Afghánistánu? Je to prokazatelně nejnebezpečnější a nejagresivnější stát světa. Válka na Ukrajině je zástupnou válkou západu proti Rusku.

J. Kočvar 14.4.2022 0:35

Amerika strpěla na Kubě fanaticky protiamerickou Castrovu bandu. Kuba byla členem RVHP a spojencem SSSR a vysílala kubánské černochy do Afriky umírat za sovětské zájmy. Amerika strpěla ve Venezuele režim bankrotáře Madura, který přinesl bídu a hlad a chrání ho ruští žoldnéři, přičemž desetina obyvatelstva raději utekla a živoří v uprchlických táborech.

Žádná legitimní politická síla v sousedství USA o ruské základny nestojí, takže tam ruské základny nemají co dělat. Státy v sousedství Ruska o Američany stojí, takže do toho Rusko nemá co kecat.

Brazílie je naprosto relevantní, protože je to země, kde je spousta nerostných surovin a je mnohem slabší než to Rusko. Pokud by Amerika chtěla někoho přepadnout, určitě by nepřepadla zrovna Rusko, když jsou po roce mnohem slabší cíle.

Saddám po několik let nespolupracoval s inspektory OSN a podporoval palestinský teror.

Srbové chtěli odtrhnout kus Chorvatska a Bosny, povraždili zajatce ve Vukovaru, ostřelovali Dubrovník, zrušili kosovskou autonomii a potlačili albánské školství, provedli masakr ve Srebrenici. Nikdo nechtěl riskovat, že ho zopakuji v Kosovu. Zásah NATO byl logický.

Za invazi do Afghánistánu může Tálibán a al-Kajda.

Sýrie a Libye se rozložily samy z domácích příčin.

Žádný z amerických zásahů neměl připojit k USA žádné nové území, ale likvidovat tyranské režimy. Rusko naproti tomu dvakrát přepadlo Čečensko, aby zlikvidovalo tamní státnost, zapojilo se do bojů v Sýrii stejně jako USA, popírá ukrajinskou státnost i existenci ukrajinského národa jako takového. Rusko je fašistické ve všem kromě jména, je to agresivní dobyvačný stát, a to ani zdaleka nemá ty zdroje jako USA. Válku na Ukrajině rozpoutalo pouze a jedině samo Rusko.

J. Nevrkla 14.4.2022 7:53

Naučil jste se to do detailu, měl byste být pochválen. Nikoliv ode mne, od zdravého rozumu je to nesmírně vzdáleno. Podle průzkumu si přes všechnu usilovnou propagandu 45% Slováků myslí, že iniciátorem konfliktu na Ukrajině je NATO. Mají daleko více zdravého rozumu než vy. Fanatismus je odporná věc.

J. Kočvar 14.4.2022 13:53

To říká zrovna ten pravej.